“Büyük deha, insanlığın kaderini değiştirmiş ve çağ damgasını vurmuştur”

“Büyük deha, insanlığın kaderini değiştirmiş ve çağ damgasını vurmuştur”

31.10.2017 15:16:23

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Kutlama Programında konuşan Silivri İlçe Kaymakamı Ali Partal, “94 Yıl önce, milli bir destanın, milli kahramanı olan Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 20.yy'ın en büyük dâhisi olarak tarihe geçmiş. Bu büyük deha, asil ve yüce milletinin ve insanlığın kaderini değiştirmiş, yüce kişiliği ile çağ damgasını vurmuştur.” dedi.

Cumhuriyetimizin 94. kuruluş yıldönümü dolayısıyla dün kutlama programı düzenlendi. Program Kaymakamlıkta tebriklerin kabulü ile başladı, akabinde Silivri sahilinde devam etti. İlçe Kaymakamı Ali Partal, Silivri Kaymakamı Ali Partal, Garnizon Komutanı Yarbay Serhat Altın, Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar ve eşi Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyelerinden Danışma Kurulu Başkanı Esma Işıklar, Cumhuriyet Başsavcısı Vekili Can Sağlam, AK Parti İlçe Başkanı Rıfat Kutlu ve yönetimi, CHP İlçe Başkanı Suna Göçengil ve yönetimi, MHP İlçe Başkanı Zafer Yalçın ve yönetimi, Demokrat Parti İlçe Başkanı Halide Avlu ve yönetimi, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Ay ve şube müdürleri, İlçe Sağlık Müdürü Özcan Açıkbaş, Silivri Birleşik Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Nuray Koçer, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Silivri Temsilcisi Adnan Gürcan ve Silivrili gaziler, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Silivri Şube Başkanı Mübeccel Çeşmecioğlu ve yönetim kurulu üyeleri, belediye meclis üyeleri, mahalle muhtarları, siyasi parti temsilcileri, kamu ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve birçok vatandaş katıldı.
Kutlama programı, Silivri Kaymakamı Ali Partal, Garnizon Komutanı Yarbay Serhat Altın ve Belediye Başkanı Özcan Işıklar'ın halkı selamlamasıyla başladı. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve aziz şehitlerimizin manevi huzurunda saygı duruşunda bulunuldu, akabinde İstiklal Marşımız okundu.

PARTAL: BÜYÜK DEHA ATATÜRK, İNSANLIĞIN KADERİNİ DEĞİŞTİRMİŞ, ÇAĞ DAMGASINI VURMUŞTUR
Günün anlam ve önemini belirten konuşma İlçe Kaymakamı Ali Partal tarafından yapıldı. Partal konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Cumhuriyetimizin 94. yılını tüm yurtta hep birlikte coşku, gurur ve sevinçle kutlamaktayız. 94 Yıl önce, milli bir destanın, milli kahramanı olan Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 20.yy'ın en büyük dâhisi olarak tarihe geçmiş. Bu büyük deha, asil ve yüce milletinin ve insanlığın kaderini değiştirmiş, yüce kişiliği ile çağ damgasını vurmuştur. Türk milleti tarihin hiçbir döneminde esarete girmemiştir. Atalarımız, üzerinde yaşadığımız toprakları korumak için son nefeslerine kadar mücadele etmişler. Mustafa Kemal önderliğinde, göğüs göğse, onlarla çarpışmışlardır. Atalarımız bütün bu fedakârlıkları, bizim için yapmışlardır. Başka devletlere boyun eğdirmemek uğruna, canlarını vermişler, bu topraklar üzerinde rahatça yaşayabilelim diye yeni bir Türk devleti kurmuşlardır.
Ancak yeni Türkiye hükümetinin yönetim şekli henüz belli değildir. Atatürk çoktandır tasarlamakta olduğu Cumhuriyet rejimini uygulama fırsatını bulmuş ve şerefli milletimizin layık olduğu en mükemmel yönetim şeklini, yani Cumhuriyeti ilan etmiştir.
Atatürk, devlet başkanlığının babadan oğula, ya da hanedanın diğer bireylerine geçen bir yönetim değil de yasama, yürütme ve yargı hakkının halkta olduğu inancına dayanan bir devlet şekli seçilmiştir. “Türk milletinin tabiat ve şiarına en uygun olan idare, Cumhuriyettir” sözü ile bunu açık bir şekilde ifade etmiştir. Atamız, Cumhuriyeti kurmuş ve gelecek nesillere emanet etmiştir. “Cumhuriyet, fikirce, bedence ve ilim bakımından kuvvetli ve yüksek seciyeli muhafızlar ister.” diyerek, bizim iyi düşünen, beden ve bilgi bakımından sağlam ve yüksek karakterli kişiler olmamızı istemiştir. O, ileri görüşlülüğü sayesinde, cumhuriyeti bize teslim etmiş. Onu, en iyi bizim koruyacağımızı tahmin ettiğinden “Türk milletinin geleceği; bugünkü evlatlarının görüş, düşünüş doğruluğu, yorulmak bilmeyen çalışma azmiyle büyük ve parlak olacaktır.” demiştir.

“BİLİMDE, SANATTA DAHA ÇOK İLERLEMELİ, TÜRK MİLLETİNİ AYDINLATMALIYIZ”
Kısacası bizler, uygar uluslarla aramızı kapatmak, onlarla çağdaşlık yolunda yarışmak için, durmaksızın çalışmalıyız. Bilimde, sanatta daha çok ilerlemeli, Türk Milletini aydınlatmalıyız. Dün olduğu gibi, bu gün de, hepimize düşen görev; iç ve dış düşmanların vatan, millet ve bayrağımıza yönelik saldırılara karşı, birlik ve beraberlik içerisinde mücadele etmek ve Türkiye Cumhuriyetine sahip çıkmaktır.
Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk “Ey Türk Gençliği, birinci vazifen Türk istiklalini, Türk Cumhuriyeti'ni ilelebet muhafaza ve müdafaa etmektir. Mevcudiyetinin ve istikbalinin yegâne temeli budur.” diyerek cumhuriyetin korunmasını Türk gençliğine ilk görev olarak vermiştir. Gençlerimizin bu anlayış içerisinde hareket ederek, 94. yılını kutladığımız bu günde, kendilerine emanet edilen Cumhuriyete sahip çıkacağına inanıyorum.

“CUMHURİYET, BUGÜN SAHİP OLDUĞUMUZ TÜM ZENGİNLİKLERİN ADIDIR”
Hepimizin ortak kazanımı olan Cumhuriyet, bugün sahip olduğumuz tüm zenginliklerin adıdır. Gururla kutladığımız Cumhuriyetimizin 94.kuruluş yıldönümünde, şehitlerimizin kanlarıyla sulanan bu cennet vatan topraklarının bütünlüğü ile Cumhuriyeti korumanın azim ve kararlılığı içindeyiz. Atalarımızın en değerli miraslarından olan Cumhuriyetimizi ve onun sahip olduğu temel değerleri, yüceltmek ve sürekli kılmak ancak huzur, güven ve barış içerisinde yaşayan, her alanda görev ve sorumluluklarını bilen güçlü toplumların sahip olduğu, güçlü devletle mümkündür. Milletçe el ele verip, bu gücü oluşturmakta toplumun bütün fertlerine, önemli görevlerin düştüğü unutulmamalıdır. Geçmişimiz, geleceğimiz, devletimiz ve vatanımız hepimizindir.
Bu duygu ve düşüncelerle, canlarını bu vatan, millet ve devlet uğuruna feda eden, sahip olduğumuz tüm vatan, millet ve devlet uğruna feda eden, sahip olduğumuz tüm değerleri bizlere armağan eden başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, ilelebet yaşatmak için canlarını feda eden şehitlerimizi ve ebediyete intikal eden gazilerimizi, 15 Temmuz Darbe gecesinde tanka, tüfeğe ve mermiye iman dolu göğsü ile karşı koyan, şehadete erişen demokrasi şehitlerimizi bir kez daha rahmet, minnet, minnet ve şükranla anıyor, tüm Silivrili hemşirelerimle birlikte Cumhuriyet coşkusunu yüreğinde yaşayan herkese en içten sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”
İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce düzenlenen 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı konulu Şiir Yarışması'nda İlçe Birincisi ve İl Birincisi olan Mimar Sinan Ortaokulu 8/C sınıfı öğrencisi Berna Saraçlı'nın ilçemizi İstanbul'daki törende temsil etmesi üzerine eseri Mihriban Bulut tarafından okundu.
Yine Cumhuriyet Bayramı ile ilgili Kompozisyon Yarışması'nda İlçe Birincisi seçilen kompozisyon Gümüşyaka Anadolu Lisesi 12/E sınıfı öğrencisi Beyza Dalar tarafından okundu.
Turgut Reis İlkokulu folklor ekibi, Silivri Karate Spor Kulübü gösterilerini sunarak törene renk kattı. Silivri Belediyesi Korosu, İbrahim Orçin'in yönetiminde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün en sevdiği eserleri seslendirdi. Kutlama programı Silivri Belediyesi Ahenk Sanat Kulübü'nün Halk Oyunları gösterileriyle devam etti. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı konulu Resim, Şiir ve Kompozisyon Yarışması'nda derece alan öğrenciler ödüllendirildi. Hasan Sabriye Gümüş Anadolu Lisesi sorumluluğunda, öğretmenlerinden Aysun Güler ve Gazi İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Selahat Özel'in sunumunda başarıyla gerçekleştirilen bayram töreni, okulların resmi geçidiyle son buldu.
Haber;
Renginar SALİ

YORUM YAP