Aşkın: Çağdaş, bir toplum için kadınlar önemli

Aşkın: Çağdaş, bir toplum için kadınlar önemli

7.12.2021 14:57:11

5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü nedeniyle Silivri Belediye Meclisinde söz alan MHP Meclis Üyesi Sultan Aşkın, “Çağdaş, demokratik, ileri bir toplum için kadınların güçlendirilmesi ve cesaretlendirilmesi, söz sahibi olmaları, etkinlik alanlarının genişletilmesi, eşit fırsat ve olanaklardan faydalanmaları çok büyük önem taşımaktadır” diye konuştu.

MHP adına Silivri Belediye Meclisi'nin Aralık ayı oturumunda gündem dışı olarak söz alan Avukat Sultan Aşkın, 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü'ne değindi.

AŞKIN: TÜRK KADINLARI TOPLUMSAL YAŞAMIN HER ALANINDA YER EDİNMEYİ BAŞARMIŞTIR

Aşkın, Kadın Haklarına yönelik duygu ve düşüncelerini şöyle ifade etti: “5 Aralık 1934 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde “Kadınlara Milletvekili Seçme ve Seçilme Hakkı”nın teslim edildiği yasanın kabulü ile her yıl “Kadın Hakları Günü” olarak kutlanmakta.

Kadınlarımızın ilk kez oy kullandığı Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 5. Dönem seçimleri, 8 Şubat 1935 Türkiye genel seçimlerinde yapıldı ve 17 kadın milletvekili ilk kez meclise girdi. Ara seçimlerde bu sayı 18'e ulaştı.

Siyasi olarak seçme ve seçilme hakkına diğer Avrupa ülkelerinden daha önce,1930'larda sahip olan Türk kadınları toplumsal yaşamın her alanında yer edinmeyi başarmış, mücadele vererek diğer haklarına da sahip çıkmıştır. İtalya'da1945, Fransa'da 1944, Belçika'da 1960, İsviçre'de 1971 yılında kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesiyle Türkiye ve Türk kadınları diğer medeniyetlere de öncü olmuştur.

“ÇAĞDAŞ, BİR TOPLUM İÇİN KADINLARIN CESARETLENDİRİLMESİ BÜYÜK ÖNEM TAŞIMAKTA”

Çağdaş, demokratik, ileri bir toplum için kadınların güçlendirilmesi ve cesaretlendirilmesi, söz sahibi olmaları, etkinlik alanlarının genişletilmesi, eşit fırsat ve olanaklardan faydalanmaları çok büyük önem taşımaktadır.

1934 yılından günümüze kadar kadınlarımız, eğitimden sağlığa; yasama, yürütme ve yargıdan iş dünyasına, siyasetten ekonomiye, sanattan spora kadar hayatın her alanında başarıyla görev almışlar ve almaya da devam etmektedirler.

Türk Kadınına seçme ve seçilme hakkının tesliminin 87. yılında, toplumumuzun temelini oluşturan hemcinslerimin 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Gününü kutlar bu vesile ile başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere emeği geçen herkese bir Türk kadını olarak şükran ve minnetlerimi sunuyorum.”

 

YORUM YAP