Allah israf edenleri sevmez

Allah israf edenleri sevmez

27.04.2021 15:24:59

Allah (cc) bizleri yeryüzüne hangimizin daha güzel işler yapacağını sınamak için göndermiştir. (Mülk 62/2) Bununla birlikte yaşamımızı devam ettirebilmemiz için de, istediğimiz şeylerin hepsinden sayısız nimetler yaratmıştır. (İbrahim 14/34)

Bizleri yoktan var edip, yaratan ve bunca nimetleri lütfeden Rabbimiz, bizleri başıboş bırakmamış, (Kıyame 75/36) yaratılış amacımızın kendisine kulluk olduğu, emir ve yasaklarına uymamız gerektiğini bildirmiştir. (Zariyat 52/56)

İnancımıza göre göklerin, yerin ve ikisi arasındaki her şeyin sahibi Rabbimizdir. (Zuhruf 43/85) İnsanların elde ettiği mal, mülk hepsi O'na aittir. İnsan bu dünyadan ayrılırken, salih amelleri hariç ne bir ruhsat ne de bir tapu götürebilir ahirete. Öyleyse biz bu dünyada Allah'ın mülkünün emanetçisi konumundayız. Allah'ın bizi kullanımına yetkili kıldığı şeyleri, O'nun razı olduğu şekilde ve ölçüde kullanmalıyız ki, emanete hıyanet etmemiş olalım. Çünkü kıyamet günü insanlar, mallarını nereden kazanıp nereye harcadıkları sorulmadan, mahşer meydanından ayrılamayacaklardır. (Tirmizî, Kıyamet 1)

Rabbimiz, bize lütfettiği nimetlerden yiyip içmemizi, ama israf etmememizi, israf edenleri sevmediğini bildirir (Araf 7/31). Tüketim ve harcamalarımızda ne cimri olmamızı ne de israf etmemizi; aksine ikisi arasında dengeli bir yol izlememizi emreder. (Furkan 25/67)
İsraf, sadece yemede ve içmede olmaz. Giyimde kuşamda, kutlamalarda, düğünlerde, zamanımızı kullanmada, yer altı ve yer üstü zenginliklerini kullanmada, daha sayamadığımız birçok alanda israftan kaçınmalıyız. Özellikle günlük hayatımızda, vazgeçilmezimiz olan elektrik ve su kullanımında israftan kaçınmalıyız. Bir defasında Hz. Peygamber (sav) sahabeden Hz. Sa'd'a uğradı. Sa'd bu esnada abdest alıyordu. Resulullah, (sav) onun suyu aşırı kullandığını görünce: “bu israf nedir?” diye sordu. Hz. Sa'd da: “Abdestte israf olur mu?” dediğinde; Hz. Peygamber (sav) de: “Evet, hatta akmakta olan bir nehirde abdest alsan bile” şeklinde cevap verdi. (İbn Mace, Taharet 48)

Ramazan ayı yardımlaşma ve dayanışma ayıdır. Tüketim ve harcamalarımızda dinimizin emrettiği ölçülere uyup; tasarrufta bulunarak ihtiyaç sahibi bir ailenin bütçesine veya geleceğimizin teminatı olan gençlerimizden birinin eğitimine katkıda bulunabiliriz.

Serkan AKKAYA
Silivri Müftülüğü
C. Vaizi

YORUM YAP