150 Çiftçiye 640 torba Kanola Tohumu dağıtıldı

150 Çiftçiye 640 torba Kanola Tohumu dağıtıldı

21.09.2022 12:15:34

Silivri İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünce düzenlenen program kapsamında, ilçemiz 150 çiftçisine, 640 torba Kanola Tohumları dağıtıldı.kullan 3_1

Silivri İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından, ilçemizde bitkisel üretimi geliştirmek ve yaygınlaştırmak amacıyla 19 Eylül 2022 tarihinde Alipaşa Mahallesi'nde “Kanola Tohumu Dağıtım ve Ekim” programı düzenlendi.

İlçemiz 150 çiftçisine, 640 torba Kanola Tohumları dağıtıldı. Söz konusu tohumlar, 13.200 dönüm tarım arazisine ekilecek.

Kanola Tohumu dağıtım törenine İstanbul Vali Yardımcısı Uğur Aladağ, Silivri Kaymakamı Tolga Toğan, İstanbul Silivri Rumeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. H. Tamer Dodurka, İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Silivri İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nuri Ertuğrul, Silivri Ziraat Odası Başkanı Sabri Özer, Silivri Tarım Kredi Kooperatifi Başkanı İskender Kuloğlu, S.S. 470 Sayılı Silivri Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Turgay Sakarya, Silivri Önder Çiftçi Derneği Başkanı Metin Oral, S.S. Selimpaşa Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Özgür, Mahalle Muhtarları, siyasi parti temsilcileri, çiftçi ve üreticiler katıldı.Erdoğan Coşkun

COŞKUN, TEŞEKKÜR ETTİ

Alipaşa Köyü Kanola Üreticisi Erdoğan Coşkun, “Tarım ve Orman Bakanlığımızın bize hibe olarak dağıttığı Kanola tohumlarının 2023 üretim sezonunda tüm yetiştiricilerimize bol kazanç getirmesini temenni eder, bu projede emeği geçen herkese Silivri çiftçiler adına şükranlarımı sunuyorum.” dedi.Metin Oral

ORAL'DAN TEŞEKKÜR

Silivri Önder Çiftçi Derneği Başkanı Metin Oral, yaptığı konuşmada Kanola hakkında şu bilgileri paylaştı: “Kanola'nın içinde yıllardır olan ve Türkiye'ye kazandırmaya çalışan bir çiftçi örgütünün üyesi olduğum için kısacası ülkemizdeki tarihinden bahsetmek istiyorum.

İl ve İlçe Tarım Müdürlüğümüzü büyük çabalarından ve çiftçiye sundukları destekten dolayı teşekkür ediyorum.

KANOLA'NIN SİLİVRİ TARİHÇESİ

Kanola bitkisinin dikimi, yaklaşık 25 yıl önce Tekirdağ'da yapıldı. Silivri'de 2003 yılında derneğimizi kurduk ve 2004 yılında Alipaşa köyünde rahmetli, kurucu başkanımız Ahmet Dağlı tarafından üretim yapıldı. Sonraki yıllarda yaygınlaştı. Ben de 18 yıldır ekiyorum.

“KANOLA, YAĞ AÇIĞIMIZI KAPATACAK ÖNEMLİ BİTKİLERDEN BİRİ”

Ekmemizdeki sebeplerden biri; bir kere Kanola, bu toprakları seven bir bitki. Ülkenin ciddi bir şekilde bir yağ bitkisine ihtiyacı var ve bunu ayçiçekle karşılayamıyoruz. Kanola yağ açığımızı kapatacak önemli ve üretimine özen gösterilmesi gereken bitkilerden biri. Bir buğday, bir kanola ekildi, yabancı ot sorunu yaşandı. Şuan 4 yılda bir ekildiği zaman bölgede ekilen kanola, Avrupa çiftçilerinin üretim ortalamasında verim alınmaktayız. Bu da bizim rekabetteki gücümüzü arttıran bir unsur.

“KANOLA'NIN FAYDALARI”

Kanola, yağ bitkisi olmasının dışında küspesinden hayvan yemi yapılmakta. Bu, ülkemiz için önemli bir ihtiyaç. Çiçekleri açtığında arılar için bir bal deposu. Hasadı yapıldıktan sonra toprağa bıraktığı sap, toprağa ciddi bir katkı sağlamakta.

“İHRACAT YAPMA ŞANSIMIZ VAR”

Bütün bunlar Kanola'nın ülkemizde yaygınlaşması için önemli bir unsur fakat sorunlar çıkmakta. Kanola yağının talebi yok. İyi verim aldığımız için ihracatta avantajlarımız olacak. İhracat yapma şansımız olan bir bitki. Dolayısıyla biz bunu ekmeye devam edeceğiz.

“SATIŞ KONUSUNDA ORGANİZASYON OLMASI GEREKİYOR”

Devletimizin desteğiyle ekim alanlarımızı artıracağız. Satış konusunda da birtakım organizasyonların olması gerekiyor. Bu sene ekim alanlarının artmasıyla, çiftçi bu konuda zorluk yaşayabilir. Devlet erkanlarına iletiyorum.

Tekrar bu proje için teşekkür ediyor, çiftçilerimize başarılı bir üretim yılı diliyorum.”Nuri Ertuğrul

ERTUĞRUL: ÇOK GENİŞ BİR ÜRÜN SKALASI BULUNMAKTA

İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nuri Ertuğrul, “İlçemiz 420 bin dönümlük tarım arazisiyle, İstanbul'da en fazla ekim alanına sahip. Hububat, yağlı bitkiler, yem bitkileri, tıbbi aromatik bitkiler, sebze ve meyve bahçeleriyle birlikte çok geniş bir ürün skalası bulunmakta.

Özellikle stratejik ürün olan yağlık bitkilerden Ayçiçek ve Kanola ekilen arazi miktarı ve birim alanında alınan verim ilçemizde önemli bir yere sahip. Kanola bitkimiz 2004 yılında 150 dönümlük ekilişle başlamış sonra tüm çiftçilerimiz tarafından kabul görmüş. Şuan 25 bin dönümlük ekili arazisiyle Trakya bölgesinde etkili bir konuma ulaştı.

“YÜZDE 70'İ TRAKYA'DA YETİŞEN KANOLA'NIN YÜZDE 10'U SİLİVRİ'DE YETİŞTİRİLİYOR”

Kanola, bitkisel yağ kaynağı olarak kullanılan yağlı tohumlar arasında en yaygın olarak üretilen üçüncü bitki. Ülkemizde 400 bin dönüme yakın alanda yetiştirilen Kanola ekonomik getirisi ve yüksek yağ kapasitesiyle birlikte ithalatı azaltabilecek bir ürün olarak ön pala çıktı. Yüzde 70'i Trakya bölgesinde yetiştirilen Kanola miktarının yüzde 10'u ilçemizde yetiştirilmekte, 4 yılda bir ekilerek, ürün olarak değerlendirilmekte ve toprağın mineral yapısını zenginleştirmekte.

DESTEKLER

Bu derece önemli bitki olan Kanola'nın ilçemizde ekilişini artırmak ve çiftçilerimize ekonomik destek sağlamak için İl Müdürlüğümüzün büyük katkılarıyla 150 çiftçimize 1 milyon 285 bin TL tutarındaki 13 bin 200 dönümlük alana ekilecek Kanola tohumu çiftçilerimize kazandırmış bulunmaktayız. Sadece Kanola değil, diğer bitkisel ve hayvansal ayni ve nakdi desteklerimiz de devam etmekte. 2021 yılında Tarım Bakanlığımız yıllık bitkisel ve hayvansal üretime 40 milyon TL'ye yakın nakdi destek verdi. Geçtiğimiz yıl 8 ton yem bitkisi, 500 bin adet sebze fidesi, 180 çiftçimize 2800 kg Ayçiçek tohumu dağıttı. Önümüzdeki Ekim ayının ilk haftasında kışlık sebze fidesi, kıvırcık fidesi dağıtacağız. 250 Bin adet kıvırcık fidemizi çiftçilerimizle buluşturacağız.

ERTUĞRUL, TEŞEKKÜR ETTİ

Desteklerden dolayı İl Müdürümüze çok teşekkür ediyorum. Aynı şekilde çiftçimize ve kurumumuza her zaman destek olan, kendisi de bir çiftçi olan Kaymakamımız Tolga Toğan, Silivri'nın ismini tarım ve hayvancılıkta zirveye taşınan Belediye Başkanımız Volkan Yılmaz'a, İstanbul Valimize çok teşekkür ederim.”Volkan Yılmaz

YILMAZ: ORTAK AKILLA BİRÇOK PROJEYE İMZA ATTIK

Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Tarım Bakanı, İl ve İlçe Tarım Müdürlerine çiftçiye sundukları destek dolayısıyla teşekkür etti, ortak akılla birçok projeye imza attıklarını ifade etti.

Bu yıl tüm hayvanların, çiftlikler içerisindeki köpeklerin kuduz aşılarına kadar, iş birliği protokolü kapsamında Silivri Belediyesi olarak ücretsiz gerçekleştirdiklerini paylaştı.

“MERALARIMIZI İLAÇLAYIP GÜBRELEYEREK HAYVANCIMIZIN KULLANIMINA SUNACAĞIZ”

İl Tarım Müdürlüğünün mera ıslah projesinin olduğunu ve şuan Yolçatı'da sürdüğünü ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Belediyelerin kesilen mera cezalarında biriken bir para vardır. Geçen gün İl Müdürümüz aradı, “Başkanım siz de uygun görürseniz Silivri Belediyesinde 500 bin TL birikmiş, meralarımızı gübreleyip ilaçlayalım ve daha zengin mera haline getirip hayvancıların kullanımına sunalım” dedi. Hızlı bir şekilde çalışmalara başladık.

“VERİMLİ TOPRAKLAR KULAK ARKASI EDİLMİŞ”

İstanbul geneli deyince, büyük bir metropol, finans merkezi, siyasetin, ticaretin, kültürün ve bütün cemiyet hayatının amiral gemisi. Nedense çok verimli toprakları ve  tarım potansiyeli hep bir şekilde kulak arkası edilmiş.

“İSTANBUL'UN ÇEPERİNDE VERİMLİ TOPRAKLAR VAR DİYE HAYKIRMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

İBB Meclisindeki arkadaşlarım, “Yaa başkan usandık, Silivri-Çatalca tarım hayvancılık, niye sürekli bu konuları gündeme getiriyorsunuz? Başka konu yok mu?” diye bu toprakların ne olduğunu anlamayanların eleştirilerine maruz kalıyoruz. İstanbul'un merkezi çok önemli, ama ona daha önemli katkılar sunabilecek çeperlerindeki tarım potansiyeli bir o kadar daha önemli. İstanbul'u Kadıköy'den, Beyoğlu'ndan ibaret bir anlayışla yönetilmemeli, çeperlerindeki verimli toprakları var diye haykırıyoruz. Haykırmaya da devam edeceğiz.

Merkezi idarenin tarıma yaptığı çok önemli destekler var ama yerel idarenin yapacağı destekler de çok kıymetli. Göreve geldiğimiz günden beri Silivri'de çok önemli bir tarım çalışması başlattık.

“BUNU ANLADIKLARI İÇİN MEMNUNUZ”

İlk başta bize “Tarım mı, çiftçilik mi kaldı” diye güldüler. Bugün genel başkanlarıyla bizim yaptığımız çalışmanın fotokopisini Silivri'de yapar oldular. Bundan şikayetçi değiliz, bunu anladıkları için memnunuz. Bunu anlamaları için savaşların mı çıkması, salgının mı gelmesi, gıda tedarik zincirinin kırılması mı gerekiyordu? Herkes evin kiremidini, arabanın direksiyonunu yiyemeyeceğimizi anladı. Gıda her şeyin başında geliyor. Finlandiya, dünyada kişi başı milli geliri en yüksek ülkelerden birisi. Gaz tedarikinde yaşadığı sıkıntı, parası olsa bile gıda tedarik zincirinin kırılması nedeniyle un alamadı, ekmek üretemedi, fırınları kapandı.

“KENDİ KENDİNE YETEN BİR ÜLKE OLMAK ZORUNDAYIZ”

İnşallah bunlar aşılır ve dünyada bir kıtlık yaşanmaz ama bunlar da muhtemel senaryoların içerisinde. Kendi kendimize yeten bir ülke olmak zorundayız. Bu çiftçiyi, hayvancıyı, köylüyü desteklemekle mümkün. Yerel kalkınmanın kırsaldan başlayacağı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün “Milli ekonominin temeli tarımdır, köylü milletin efendisidir” sözlerinin altının dolması gerekiyor.

“EN FAZLA TARIM VE HAYVANCILIĞA YATIRIM YAPAN BELEDİYEYİZ”

Biz de Silivri Belediyesi olarak 300 dönümle başladığımız, bugün 3 bin 600 dönümde Silivri Belediyesi olarak, Türkiye'de en fazla tarıma ve hayvancılığa yatırım yapan belediyeyiz.

“ÜRETEREK DESTEK VERİYORUZ”

Bizi kopya edenlerden de farkımız; üreterek dağıtıyoruz. Belediyenin kasasını açın 10 milyon TL'yi alıp İsrail tohumlarından alın çiftçiye dağıtın. Ne ala memleket! Silivri Belediyesi olarak üretiyor ve tamamını sizlerle paylaşıyoruz.

Bu yıl Silivri Belediyesinin yerli, milli sertifikalı tohumluk saman, yem bezelyesi, Ayçiçek, silajlık mısır gibi ürünlerle Silivrili çiftçilere verdiği ayni destek miktarı 25 milyon liraları bulacak. Çok önemli bir destek.

“YERLİ VE MİLLİ TOHUMLARLA ÜLKEYİ KIRSALDAN KALKINDIRMALI”

Yerli ve milli tohumculuğu önemsiyoruz. Maalesef ki Kanola'da yerli ve milli bir tohumumuz yok. Ar-Ge'ye, bilgiye daha fazla yatırım yapmalı. Yerli ve milli tohumlarla bu ülkeyi kırsaldan kalkındırmalı.

“CUMHURİYET'İN 100. YILINDA 2023 PAKET MİLLİ VE YERLİ AYÇİÇEK TOHUMUNU DAĞITACAĞIZ”

Biz Trakya Kalkınma Ajansı, Namık Kemal Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Tekirdağ Valiliğimizle bir Ar-Ge çalışması yaptık. 8 Tane yerli ve milli Ayçiçek tohumunu ektik ve en iyi sonuç aldığımız tohumlardan bu yıl Silivri Belediyesi olarak 1200 dönüm tarlamıza yerli ve milli Ayçiçek tohumunu ektik. Önce kendimiz için üreteceğiz, sonra da ihracat konumuna getireceğiz. Bu tohumdan elde ettiğimiz ürünlerden 100 bin litre Ayçiçek yağı üreteceğiz. 20 Bin aileye 5'er litrelik dilimlerle ulaştıracağız. Buradan elde ettiğimiz ürünlerin bir kısmını 2023 yılında Cumhuriyetin 100. yılında 2023 Ayçiçek tohumu paketini Alipaşa'da, Seymen'de, Silivri'nin genelinde dağıtacağız.

“ÇOK ÇALIŞMALIYIZ”

Sonuçların iyi olacağını düşünüyorum. Herkes toprağa dönecek. İstanbul, gerçekten de bir tarım kenti. Bize düşen bir görev var. Nevşehir, Kırıkkale'de ürettiklerinizi pazarlayamayabilirsiniz ama İstanbul'un Silivri'sinde bir ürün yetiştirdiğinizde pazarlama riskiniz yok. 16 Milyonluk tüketen bir nüfus var. Biz İstanbul'u doyurabilecek, gıda üssü olabilecek potansiyele sahibiz. Çok çalışmamız lazım. Bolluğun, bereketin, refahın tarımla üretimin anlam bulduğu bir ilçe olmalıyız. Bu potansiyellerin var olduğuna inanan bir belediye başkanınız ve yönetiminiz var. Sizlerin de bu potansiyelin farkına varıp el ele verip, Türkiye'de kişi başına düşen milli gelirin en az 3-4 katı yerelde artırabiliriz. Bu verimli topraklar, omuzlarımızın üzerinde esasında çalışmamız için büyük sorumluluk yüklüyor. Tarım ve hayvancılık diyerek, bütün köylülerimle beraber olmaya, el ele tutuşmaya devam edeceğim. Bereketli hasatlar diliyorum.”Tolga Toğan

TOĞAN: TARIM VE HAYVANCILIK OLMAZSA OLMAZ

Törende konuşma yapan İlçe Kaymakamı Tolga Toğan, şu ifadelerine yer verdi: “Anadolu'da bir söz vardır, “Buğdayla koyun, gerisi koyun” derler yani tarım ve hayvancılık olmazsa olmaz. Buğday olmaz da kanola olur, koyun olmaz da başka bir şey olur. O ayrı mesele.

“BU VERİMLİ TOPRAKLARIN KIYMETİNİ BİLMELİYİZ”

Bizim 420 bin dönüm elin bulamadığı kıymetli arazilerimiz var. Biz bu çiftçiliği Kayseri'de yapıyoruz. Arpa veya 200-250 kg verdiği zaman, oranın tabiriyle dombalak açıyoruz. Silivri'de 700-800 kg alınıyor, 500 kg'mın altına düşmüyor. Bu toprakların kıymetini bilmeliyiz. Toprakların var oluş amacına uygun olarak hayvancılıkta en verimli şekilde değerlendirmeliyiz zira toprağımız verimli ve kıymetli.

Aynı zamanda Silivri'yi diğer ilçelerden ayıran bir özellik de mikroklimatik özellikleri olması. Bu anlamda tarım ve hayvancılık için biçilmiş kaftan.

“TOPRAKLARIMIZI KORUMAK İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPIYORUZ”

Yine Silivri'mizin toraklarını koruma anlamında merkezi ve yerel idare olarak elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Bu anlamda burası örnek bir ilçe. Topraklarımıza kaçak yapıların yapılmasına müsaade etmiyoruz. Tarım arazilerimizi korumaya çalışıyoruz ki hemen İstanbul'un dibinde 16 milyon insana çok yakın bir mesafede olan ilçemiz lojistiği ile, her şeyiyle buranın ihtiyacını karşılayabilsin, bu anlamda verimli olabilsin.

“GENÇLERİMİZİ TARIM VE HAYVANCILIĞA YÖNLENDİRMELİYİZ”

Gençlerimizi mutlaka tarım ve hayvancılığa yönlendirmemiz lazım. Maalesef tarım ve hayvancılıkla uğraşan insanlarımız belli bir yaşın üzerinde. Burada bir bakış açısının değişmesi lazım. Yani “Evleneyim, gider Çerkezköy'de bir fabrikada iş bulurum, iki dönüm arazi satar oradan da ev bulurum, araba da alırsam köye gelir mangal yellerim” diye bir anlayış var. Bunu değiştirmeliyiz. Kapımızın önünde ve memleketimizdeki araziyi en iyi şekilde değerlendirmek bizlere düşüyor.

“KATMA DEĞERİ ZİRVEYE TAŞIYACAĞIMIZA İNANIYORUM”

Tarım Bakanlığımızın, merkezi idaremizin, belediyemizin yapmış oldukları destekler ifade edildi. Merkezi ve yerel idare ile siyasetin burada tarım ve hayvancılık konusunda iyi bir koordinasyonu var. Bunun meyvelerini ileride alacağımıza inanıyorum. Tabi bu, siz üreticiler olmadan olmaz. Bunun en büyük ayağı sizlersiniz. Hep beraber bu işi daha iyi noktalara, katma değeri daha yüksek seviyeye, zirveye taşıyacağımıza inanıyorum. Potansiyelimiz ziyadesiyle buna yeter.

Tarım Bakanlığımıza, İl ve İlçe Müdürlüğümüze, belediyemize destekleri için teşekkürü borç biliyorum. Sezonumuzun bol bereketli geçmesini diliyorum. Depoların taştığı, herkesin yüzünde gülücüklerin olduğu, düğün sayısının çoğaldığı bereketli bir yıl diliyorum.”kullan 2_2kullan 6_2kulan 5kullan 4_2

Renginar SALİ

               

YORUM YAP