1/5000’lik plan sancısı Kavaklı’da da dinmedi

1/5000’lik plan sancısı Kavaklı’da da dinmedi

21.11.2023 10:42:15

CHP'liler İBB'de askıya çıkan 1/5000'lik planları anlatmaya ve itiraz süreci hakkında bilgilendirmeye Kavaklı Mahallesi'nde devam ederken, vatandaşların tepkisi burada da kesin biçimde hissedildi.

CHP Silivri İlçe Başkanlığı Perşembe akşamı Selimpaşa'nın ardından, Cuma da Kavaklı'da düzenlenen halk toplantısında, askıda olan 1/5000'lik bölge planları hakkında vatandaşları bilgilendirmeyi sürdürdü.
Selimpaşa'da gerçekleştirilen hararetli toplantının ardından, Kavaklı'da da CHP'lileri tepkili, kızgın bir halk topluluğu karşılamakla beraber, süreç karşılıklı olarak daha iyi bir seyirde yol aldı ve toplantı sağlıklı bir biçimde tamamlandı.
KIRKICI: BU GÖREVİ KEŞKE İBB YETKİLİLERİ YA DA SİLİVRİ BELEDİYESİ GÖREVLİLERİ YAPSA DAHA ŞIK OLURDU
30 Kasım'a kadar itiraz süreci devam eden askıdaki 1/5000'lik planlar hakkında Kavaklıları da Süheyl Kırkıcı bilgilendirirken şöyle konuştu: “Bu bir siyasi toplantı değil. Seçimle de ilişkilendirmeyin. Sizin canınızı acıtan, merakınızı kabırtan bir durumla karşı karşıyasınız. Bu görevi keşke İBB yetkilileri ya da planın yapıcısı olan Silivri Belediyesi görevlileri yapsa daha şık olurdu. Ama onlar anlatmadı diye yoksun kalmazsınız. Biz varız, size yardımcı olacağız. Bu planı biz yapmadık. Hiç birimiz yapılma sürecinde yoktuk. Siz diyorsunuz ya “Yokuz”, biz de yoktuk meclis üyeleri olarak bize de haber verilmedi. Bir hafta önce, planlar askıya çıktıktan sonra belediye başkanı tarafından sadece yarım saatlik bir anlatım yapıldı.
“PLAN YAPILIRKEN HALKA DANIŞACAKSINIZ”
Bir şehir planı yapılırken halkın bilmesi lazım. Şehrin 30-40 yılı planlanıyor. İnsanların sahip olduğu tapularda neler olacağını bilme hakkı var. Bu sadece gelişmiş ülkelerde değil, bizim ülkede de kanun olarak var. Plan yapılırken halka danışacaksınız, halka rağmen yapılan plan çok güzel olsa bile onaylanmayacak. Şehir plancıları “halka rağmen plan yapmamaya, vatandaşı zor duruma düşürecek, mağdur edecek bir plan yapmaya” yemin ederler. Bu hikaye değil, bir doğrudur. İçinde insan olmayan, insana saygı olmayan bir yaklaşım, sizi de, toplumları da ileriye taşımaz. Siz toprağınıza sahip çıkın diye bilgi veriyoruz. Bizi eleştirebilirsiniz, beğenmeyebilirsiniz ama siz toprağınıza geleceğinize sahip çıkın.
“İTİRAZLARINIZI YAPARKEN, BİZ MECLİS ÜYELERİNİ ÖNÜNÜZE KATIN”
Bu plan Silivri Belediyesi tarafından hazırlandı, İBB'ye gönderildi, onlar da inceleyip onayladı. Bir ay askı süresi var, 1-30 Kasım arası itirazlarınız varsa yapın. Yasa sizi korumak için ortada. Plan hazırlanırken bilgilendirilmemeniz bir eksiklik ama artık orayı geçtik. Size yardımcı olma şansımızı kaçırmayalım. İtirazlarınızı yaparken biz meclis üyelerini önünüze katın. Bizi ötelerseniz yanınızda tutmazsanız, bu ihtimalden uzak kalırsınız. Bu bir öneri.”
“KAVAKLI'DA KÖYDEN ŞEHİR MAHALLESİNE BİR DÖNÜŞÜM VE BUNA UYGUN BİR PLANLAMA VAR”
“Selimpaşa'da üzüldük. Sanki planı biz yapmışız da planı güzellemeye çalışıyormuşuz gibi suçlamalara maruz kaldık. Size yardım için buradayız” diyen Kırkıcı, anlatımlarını şöyle sürdürdü: “30-35 sene önce Kavaklı'nın ilk planları yapıldı. Dönemin şartlarına göre hazırlanan bir plandı. Bir yere kadar ihtiyacı karşılıyor ama bundan sonrası için yeni bir planlamaya ihtiyaç vardı. Hazırlanan son 1/5000'lik planda Kavaklı'ya yönelik köyden şehir mahallesine bir dönüşüm ve buna uygun bir planlama var. Nüfus, ulaşım aksları artıyor gerekirse raylı sistem oluşturulacak, ticaret alanları geliştirilecek, imar artışı olacak, tarımsal alan olarak kalmasında yarar olmayan yerler imara açılacak. Planlar yapılırken devlet kurumlarından görüşler alınır ve önce planlara bunlar işlenir, belediye planı bunlara göre yapar.
Kavaklı'da sosyal donatı alanlarına, teknik alt yapıya ihtiyaç var. Bundan ötürü planın değişmesi gerekirdi. Bu plan ihtiyacı karşılayacak plana doğru gidiyor. Şehir içi, merkezde imar artışı var 4 kata çıkarıldı. Selimpaşa - Kavaklı sınırında imar olmayan bölge imara açılıyor. Kavaklı'nın Silivri tarafı imara açılmıyor, tarımsal alan olarak kalması öngörülmüş. 2. Konut bölgelerinde değişiklik yok, 2 katlı imar planlaması devam ediyor. Kavaklı sanayi bölgesi emsal artışı 0,80'den 1 oranına çıkartılmış, 0,20 artış var.
Parsellerinizle ilgili durumları İBB sitesinden görebilirsiniz. (Eski parsel numaları ile ilgili sitede sorun yaşandığını aktardı vatandaşlar. Teknik insanlardan destek önerisi ve bizzat bunu sunmaya hazır olduklarını ifade etti Kırkıcı…)

KIRKICI, YENİ PLANIN DEĞİŞİKLİKLERİNİ ÖZETLEDİ

Yöneltilen sorular üzerine Kırkıcı, “Şehir merkezi 4 kat imara çıkarılmış. 1 dönüme 800 m2 inşaat hakkı var merkezde. İkinci konut villa bölgesinde 1 dönüme 300 metre kare inşaat hakkı bulunuyor. İmar yasası %45'e kadar imar terki öngörür. Şart değil %30 da olabilir ama üst sınır %45. Bunun üstünde bir m2 daha fazla kesiti yapılamaz, kamulaştırma gerekir.
1000 metre kare altında parsel yapılamıyordu. Bu şart kaldırıldı. 600-500-800 m2 de yapabilirsiniz yeni plana göre. 1/1000'lik plan hazırlanırken Silivri Belediyesi bunun şartını koyacak” bilgilerini paylaştı.

EKSİK TERK UYGULAMALARINA TEPKİ

Kavaklı'da özellikle eksik terk uygulamalarına tepki vardı. Kırkıcı, buna yönelik, “İmar kanununa uyulmuyor, sosyal adaletsizlikler ortaya çıkıyor. Hakkınızı ararsanız sonuç alırsınız. Siz belirliyorsunuz yönetimleri, kanunları yapanları. İsyanınız doğru. Biz de çalışıyoruz iktidardaki arkadaşlara anlatamıyoruz. Hukukun dışında ve bir arada hareket etmek dışında haksızlıklarla mücadele etme konusunda bir silahımız yok” dedi.

TEMEL ELEŞTİRİLER

Eksik terkler, “Bu planlara da teşekkür etmemek gerekiyor”, “Kavaklı'da bir tane kapalı salonumuz yok. Her yerde var sadece Kavaklı'da yok”, Kavaklı ‘merasının' Maxicells Yerli Plazma Üretim Tesis Fabrikasına dönüştürülmesine yönelik itirazlar halk toplantısından yükselen eleştiri başlıklarını oluşturdu.

BALCIOĞLU: BU PLANLARDA BİR HATA VAR

İBB ve Silivri Belediye Meclis Üyesi Bora Balcıoğlu, toplantıda vatandaşlara şöyle seslendi: “Daha güzel, keyifli bir programda bir arada olmak isterdik. İnsanın neresi acıyorsa canı orasıdır. Bizler görevlerimizi en iyi şekilde yapmak zorundayız. Bir hata var bu planlarda; kimin yaptığı, kimin onayladığı fark etmeksizin. İBB bölge planları yapıyor. Bölge planı olduğu için onay verilir. Herkes plan bekliyor. Bu planların bir de geçmişi var. Biz de devam ettiriyoruz. 2012 yılında Selimpaşa sahilde bir toplantı düzenlendi. İtiraz edildi ve planlar geri çekildi. Bu değişmeyecek bir şey değil. İBB onaylamış ama sonraki süreçte itiraz aşaması var.

“KURUMLARIN DEĞİL, VATANDAŞIN YANINDAYIZ”

Kurumların değil, vatandaşın yanındayız. 42 yaşındayım hiç mahkemeye çıkmadım. Ama Kavaklı'daki 170 dönüm olan hepimizin ortak yeri, bir gecede, bir kararla bizden gitti. Cumhurbaşkanlığına dava açan bir kardeşinizim. İki yılda bir mahkemeye çıkıyorum, korkuyorum siyasi yasak gelecek diye. Buradaki haksızlığın yapılmaması gerektiğini savunmak için sizin adınıza Cumhurbaşkanlığına dava açtım. Hep birlikte mücadelenin gücüne inanıyorum. Plan geri çekilir mi, çekilmez mi, hataların düzeltilmesinin mücadelesini vereceğiz. Samimi bir şekilde itiraz sürecinde size hizmet vereceğiz. En son Silivri Belediyesi ile konuştuğumuzda itiraz müracaatlarını onlar da aldıklarını söylediler. Sorunların üstesinden gelebiliriz. Buna inanıyorum ilginizden ötürü sonuç alacağımıza düşünüyorum.”

KÖMÜR: MAXİCELLS KONUSUNA HALK SAHİP ÇIKMADI, CHP YARGIYA BAŞVURDU

Toplantıda yeniden söz alan CHP İlçe Başkanı İbrahim Kömür, vatandaşlara seslenerek “İtirazlarınızı yapabilmeniz ve avukatlara para ödememeniz için örnek dilekçeleri sizin için hazırladık. İBB Meclis üyelerimiz dilekçelerinizin takibini yapacak. Bize ulaştırmanız yeterli” derken, “Siyasi arenaya çevirmek amacında değiliz. Maxicells konusuna yargıda halk sahip çıkmadı ama CHP İl Başkanlığı ve milletvekilleri, meclis üyeleri geldi sahip çıktı. Siyaset yapmak istemediğimiz için bunları konuşmuyoruz. Bu planı Silivri Belediyesi hazırladı, İBB'de çoğunlukta değiliz mecliste. Belediye başkanlığı bizde ama yeterli değil, önümüzdeki dönem verin tam yetkiyi, biz de yanınızda olalım. Şimdilik itirazlarınızı yapın biz de takibinde sizlere yardımcı olalım” şeklinde konuştu.

KÖMÜR: DESTEK İÇİN YANINIZDAYIZ

CHP İlçe Başkanı İbrahim Kömür toplantının açılış konuşmasını gerçekleştirerek, “Yapılan 1/5000 planlar ile ilgili bilgi vermek, görevimiz olmamasına rağmen 1 Kasım'dan beri askıda olan planlar hakkında itiraz sürecine yönelik destek olmak adına karşınızdayız” derken, “Kimse bilgi vermeyince kendi arkadaşlarımızla, İBB meclis üyelerimizle, planlar ile ilgili itirazlarınızı değerlendirmek, bilgi vermek üzere buradayız” şeklinde konuştu. Kömür, “Gerekçelerinizi ortaya koyarak itirazda bulunabilirsiniz. Hazırladığımız örnek itiraz dilekçelerini, muhtarlardan temin edebilirsiniz. Bize ulaştırdığınız taktirde takibini sonuna kadar İBB Meclis Üyelerimizle gerçekleştirmeye söz veriyoruz” dedi.

Sevginar SALİ


TANSİYON DÜŞMÜYOR
Kırkıcı, son olarak planlarda raylı sistem olduğu iddiasına olmadığı şeklinde yanıt verirken, bir vatandaşın “Halkın yerleri yağmalanıyor, kurtla birlikte kuzuyu yiyip, çobanla ağlaşıyorsunuz. Sorumluluğunuz var…” eleştirisinin gölgesinde toplantı sona erdi. Sevginar Sali

  • ETİKETLER
PAYLAŞ
« Önceki Filistin’in cesur çocukları
Sonraki » Planlama sancısı

YORUM YAP