Yılmaz: Ne kadar direnirseniz direnin köylü ucuz su kullanacak

Yılmaz: Ne kadar direnirseniz direnin köylü ucuz su kullanacak

12.10.2021 11:13:39

İBB Ekim meclisinde söz alan Başkan Volkan Yılmaz, “Ne kadar direnirseniz direnin 2022 Ocak ayında bu zulüm bitiyor; köylü, çiftçi artık 4/1 fiyatına su kullanacak. Ve iki yılda köylüden almış olduğunuz haksız ücretleri geri ödemek zorunda bırakmak için sizleri her türlü hukuki mücadelemize devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

İSKİ'nin İstanbul'un 33 köyü ile birlikte Silivri'de Büyükçavuşlu, Alipaşa,Gazitepe, Küçükkılıçlı, Yolçatı ve Kadıköy mahallelerinde indirimli su hakkının bitmesi ile yeniden uygulanması arasındaki dönemden doğan farkları tahsil etmeye başlaması tepkiye neden oldu.

YILMAZ: ‘EL VİCDAN, EL İNSAF' DEDİK

Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Tüketici Hakem Heyeti üzerinden hukuk mücadelesi başlattıklarını İBB meclisinde söz alarak anlatırken, çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşan köylülerin indirimli su hakkını savunma kararlılığının altını çizdi. Yılmaz konuyla alakalı şunları söyledi: “İBB'nin; İstanbul'un kırsalına, burada yaşayan çiftçiye hayvancıya reva gördüğü muamele, kırsalı, çiftçiyi istismar edilen yaklaşımlar köylüyü tekrar tekrar konuşmamı zorunlu kıldı. Gündemimiz 28 Kasım 2019 tarihinde MHP Grubu olarak İBB'ye bir teklif sunduk; "12.11.2012 tarih ve 6360 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede bahsi geçen köy yerleşik alanlarının mahalleye dönüştürülmesi çerçevesinde uygulanan köy tarifesinin İSKİ Genel kurulunda görüşülerek aşağıda isimleri açık şekilde yazılı olan mahallelere uygulanan köy konut ve köy işyeri tarifesinin 5 yıl daha uzatılmasını teklif ediyoruz" şeklinde.

MHP, köylüye verilen 5 yıllık indirimli suyun, yani normal tarifenin 4/1 oranında ücretlendirilen suyun tarifesinin bittiğinden hareketle uzatılması ile ilgili bir teklif verdi. O gün varlıkları ile meclisimizi şereflendiren bütün meclis üyelerimiz buna kabul oyu verdi.  CHP Grubu da aralarında istişare ederek bir şerh düşerek kabul oyu verdi. Ve biz o gün 33 köyümüze indirimli su müjdesini bu teklifin onaylanması üzerine verdik.

Lakin birkaç ay sonra İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu bu kararı veto ederek meclise iade etti. Gerekçesi neydi? “Biz köylüyü, hayvancıyı, tarımı desteklemek istiyoruz lakin İBB'nin tüm meclis üyeleri ve Başkan olarak bana zimmet çıkacağından hareketle 33 köye indirimli su verme kararını veto ediyorum” dedi.

Tarım ve hayvancılık konuşulduğunda, her fırsatta konuyu gündeme getirerek Beşiktaş, Kadıköy, Bakırköy'de (kimsenin zenginliğinde gözümüz yok ama) havuzunu dolduran su ile Çatalca'nın, Arnavutköy, Şile ya da Silivri'nin köyünde havucu, marulu, domatesi ineği sulayan suyun aynı fiyata verilemeyeceğini söyleyerek el vicdan, el insaf dedik.

“İSKİ SU FİYATLARINI DİLEDİĞİ ŞEKİLDE BELİRLEYEBİLİR”

Halbuki İSKİ tarifeler yönetmeliği gereği su fiyatlarını dilediği şekilde belirleyebilir. İSKİ genel kurulunda bunu yapabilir. Yaşam hakkı deyip belli bir metre küpe varana kadar sıfır liraya da su verebilir. İSKİ köylüye, çiftçiye uygun fiyata su verdiğinde kimse buna karşı çıkamaz. Çünkü İSKİ'nin bu kararı alacak hukuki dayanağı var. Ama İSKİ yönetmeliklerini hiçe sayarak, hiçbir hukuki sıkıntı yokken işi yokuşa sürüp, topu taca atıp, “zimmet çıkar” bahanesi ile köylümüze pahalı su kullanmayı reva görmüştür; işin esasında özeti budur.

Şimdi konu niye tekrar gündeme geldi? İndirimli su tarifesinin kaldırıldığı köydeki bir vatandaşa gelen su faturası. Bu faturada tüketim bedeli yok, kaç metre küp su kullanıldığının bilgisi yok, tarih yok. Ne var biliyor musunuz? 2600 TL tutarında okkalı bir tutar var. Bu fatura Yolçatı köyünde hayvancılıkla uğraşan bir vatandaşımıza geldi.

“KIRSAL MAHALLE STATÜSÜNE ALINACAK İSTANBUL'DAKİ TÜM KÖYLERİMİZ UCUZ SU KULLANACAK”

İBB ne dedi? “Biz bu konuyu çözemiyoruz TBMM çözebilir” bir bakıma topu taca attı. Kasım 2019'ta sunduğumuz öneri Kırsal Mahalle statüsünün 2022 Ocak ayında yürürlüğe girmesi ile çözüme kavuşturulacak. TBMM'de bu karara, Karsal Mahalle Statüsüne onay veren MHP ve AK Parti Milletvekillerine sonsuz şükranlarımı sunuyorum. Kırsal Mahalle statüsüne alınacak İstanbul'daki tüm köylerimiz eskisi gibi ucuz su kullanacak.

“ALLAH AŞKINA KOSKOCA İSKİ BU KADAR MI ACZE DÜŞTÜ!?”

Gelelim konunun yeniden gündeme geliş sebebine… Şimdi İSKİ'nin 5 yıllık indirimli fiyat tarifesinin bitişi ile MHP'nin vermiş olduğu teklifin arasında geçen 3,5-4 aylık sürede köylerde yaşayan, tarımla iştigal eden hayvancının kullanmış olduğu indirimli suyun farkını vatandaşlara fatura ediyor. Köylüye reva görülen bu pahalı su yetmezmiş gibi iki dönem arasındaki faturayı da çiftçiye, hayvancıya reva görmeniz bizi esasında ziyadesiyle üzdü. Allah aşkına koskoca İSKİ bu kadar mı acze düştü!? Koskoca İSKİ bu kadar mı zor durumda!? İSKİ'yi getirdiğiniz duruma bakın yazıklar olsun!

“BU HAKSIZ, HUKUKSUZ, VİCDANSIZ FATURALARI TÜKETİCİ HAKEM HEYETİNE GÖTÜREREK HUKUK SAVAŞIMIZI BAŞLATIYOR”

Bu konunun peşini bırakacak mıyız? Tabi ki de hayır. Köylümüzü, çiftçimizi, hayvancımızı size ezdirecek miyiz? Tabi ki de hayır. Buradan 33 köy muhtarımıza sesleniyorum. Silivri'deki köy muhtarlarımızla bu toplantıyı yaptık. Bu haksız, hukuksuz, vicdansız faturaları Tüketici Hakem Heyetine götürerek hukuk savaşımızı başlatıyoruz. 33 muhtarımız bana ulaşsınlar matbu dilekçelerimizle beraber Tüketici Hakem Heyetine başvuracağız.

“İSTEDİĞİNİZ KADAR DİRENİN ARTIK KÖYLÜYE, ÇİFTÇİYE PAHALI SU VEREMEYECEKSİNİZ”

Hani birileri diyordu ya arkadaşlar; “Direne direne kazanacağız”. Size şunu söyleyeyim 2022 Ocak ayından sonra istediğiniz kadar direnin artık köylüye, çiftçiye pahalı su veremeyeceksiniz. Çünkü Hükümetimizin yaptığı çalışma neticesinde Büyükşehirlerdeki su kanalizasyon idaresinden bu yetkiyi size vermeyecekler. 4/1 oranında indirimli su faturasını çiftçiye isteseniz de istemeseniz de kesip yollamak zorunda kalacaksınız.”

“TARIMI, HAYVANCILIĞI DESTEKLEME NOKTASINDA SU FİYATLARININ ÖNEMİ HAYATİ DEĞERDEDİR”

CHP'li Belediyelerin kısa bir süre önce gerçekleştirilen Tarım Zirvesine de değinen Yılmaz, “Tarım, hayvancılık nerede konuşulsa takip ediyorum. CHP Genel Merkezi ve CHP'li belediyeler tarım kalkınma zirvesi düzenlendi İstanbul'da, üç gün sürdü. 150 belediye başkanı, 300'ün üzerinde kooperatifin zirveye katıldığı söylendi. Bu 300 kooperatif temsilcisi arasında bir kişinin bile Ekrem Bey'e su fiyatları konusunda eleştirisi oldu mu? Bir kadın üreticimiz İBB Başkanına fide, hayvancılık desteği için teşekkür etti.

Bu kürsüden her fırsatta yaptıkları her olumlu iş için İBB Başkanı ve yönetimine teşekkür ediyorum. Ekrem Bey şunu düşünmedi mi acaba, fide verdiği çiftçi onu diker dikmez sulamak zorunda. Yem desteği verdiği hayvancının en başta sulama gideri var!

Tarımı, hayvancılığı destekleme noktasında su fiyatlarının önemi hayati değerdedir. Yaptığınız tarım zirvesinde tabi ki Mersin standında cezerye yiyeceksiniz, Adana standında şalgam içeceksiniz de gerçek sorunların tartışıldığı bir tarım zirvesi beklerdim. Oysa siz yalnızca kırsalda kalan insanları da kente göç etmeye zorlayacak su tarifesini sürdürme kararlılığı içindesiniz.

Ne kadar direnirseniz direnin 2022 Ocak ayında bu zulüm bitiyor; köylü çiftçi artık 4/1 fiyatına su kullanacak. Ve iki yılda köylüden almış olduğunuz haksız ücretleri geri ödemek zorunda bırakmak için sizleri her türlü hukuki mücadelemize devam edeceğiz” şeklinde açıklamalarını noktaladı.

Sevginar SALİ

 

YORUM YAP