“Yerli üretimin önemi daha iyi anlaşıldı”

“Yerli üretimin önemi daha iyi anlaşıldı”

21.05.2020 10:48:08

İş Dünyası programına konuk olan Birlik Bağlantı Elemanları Genel Müdürü Gizem Berk, Küpe FM dinleyicilerine kendisini ve firmasını tanıttı, hizmet verdiği sektöre ilişkin bilgi paylaştı, salgın sürecini değerlendirdi ve yerli üretimin önemine dikkat çekti.

Silivri SİAD ve Küpe FM işbirliği ile gerçekleştirilen İş Dünyası programının bu haftaki konuğu Birlik Bağlantı Elemanları Genel Müdürü Gizem Berk oldu. Yayın telefon bağlantısıyla 19 Mayıs 2020 tarihinde gerçekleştirildi.
Berk, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutlayarak başladığı konuşmasında, Turhan Alyakut'un sorularını yanıtlayarak çalışma hayatı, firması ve sektörü hakkında bilgi verdi, salgın sürecini değerlendirdi ve yerli üretimin önemini hatırlattı.
Gizem Berk, kendini şöyle tanıttı: “Anadolu Lisesinde okudum. Sabancı Üniversitesi Mekatronik Mühendisliğinden mezun olduktan sonra Almanya'da bir Teknik Üniversitede Otomasyon ve Robotik Bölümünde Yüksek Lisansımı tamamladım. Yaklaşık 7 yıldır Birlik Bağlantı Elemanları firmasında farklı bölümlerde çalıştıktan sonra şu anda görevime Genel Müdür olarak devam ediyorum.

BİRLİK BAĞLANTI ELEMANLARI FİRMASI HAKKINDA
Turhan ALYAKUT: Birlik Bağlantı Elemanları firması ne zamandır faaliyette, kaç kişi istihdam ediyor, ne gibi ürünler üretiyorsunuz?
Gizem BERK: Firma, 1988 yılında babam Mahmut Şevket Berk tarafından bir ticaret firması olarak kuruldu. 1993 Yılında müşteri talepleri doğrultusunda 100 bin m2'lik bir alanda üretime başladık. Şu anda Değirmenköy'de 5 bin m2 kapalı, 5 bin m2 açık olmak üzere 10 bin m2 alanda üretime devam ediyoruz. Soğuk dövme yöntemiyle vida, cıvata, perçin gibi bağlantı ürünlerini üretiyoruz.
Otomotiv ağırlıklı olmak üzere, Beyaz Eşya, İnşaat sektörü gibi bağlantı elemanlarına ihtiyaç duyan tüm sektörlere hizmet veriyoruz.
35'i Beyaz Yaka olmak üzere, 160 kişilik bir ekibimiz var.
Üretimimizde hammadde olarak demir, çelik, bakır, alüminyum, paslanmaz, çelik gibi malzemeler kullanmakta.
Birlik Bağlantı Elemanları firmamızda standart olanların yanı sıra özel ürünler üretiyoruz. Vida ve cıvatalar bize müşterilerimizden özel dizayn edilmiş geliyor. Standartların dışına çıkabiliyoruz.

“AVRUPA'DAKİ RAKİPLERLE
YARIŞACAK HALE GELDİK”
Turhan ALYAKUT: Türkiye'de bu sektörün durumu nasıl? Dünya ölçeğinde kıyasladığımız zaman ortaya nasıl bir tablo çıkıyor?
Gizem BERK: Son 15 yılda özellikle yurt içindeki Bağlantı Elemanları Sektörü, gittikçe daha da büyüdü. Sürekli makine yatırımı yaparak Avrupa'daki rakiplerle yarışacak hale geldik. Sektördeki ihracat son yılda yüzde 9 büyüdü. Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı ülkeler; Almanya, Cezayir, Fransa ve İtalya. 2018 verilerine göre Bağlantı Sektöründe en fazla ihracat yapan ülkeler; Almanya, Çin ve Tayvan. Biz bu listede 21. sıradayız.
İhracatını artıran ülkeler sıralamasında ise yüzde 18'lik bir oranla tüm ülkeleri arasında 7. sıradayız. Bu da gelecekte Türkiye'nin Bağlantı Sektörünün daha iyi olacağının bir göstergesi.

“BİZİM ODAĞIMIZ
ÖZEL ÜRÜNLER”
Turhan ALYAKUT: Ürünlerinizin başarısını neler etkiliyor? Sizi diğer firmalardan farklı kılan özellikler neler?
Gizem BERK: Bağlantı elemanları içerisinde bizim odağımız özel ürünler; vida, cıvata ve perçinler. Firmamızda tek kalıp tek vuruştan, yedi kalıp yedi vuruşa transferli tezgahımız mevcut. Soğuk dövme preslerinin yanında ikinci işlem yapan makinelerimiz de mevcut. Bu sayede kendi bünyemizde presten çıkan ürüne ikinci operasyonla ekstra işlemler yapılıyor. Bunun yanı sıra ürünlerimizde ölçüsel olarak çok geniş bir yelpazeye sahibiz. 1.5 mm'den 4.5 mm'lik çapa kadar üretim yapabiliyoruz. Bu sayede zor ve daha karmaşık parçalar bizde üretilebiliniyor.

“KADROMUZ TECRÜBE VE
BİLGİ BİRİMİNE SAHİP”
Aynı zamanda elemanlarımız da büyük tecrübe ve bilgi birikimine sahip oldu. Mühendislik bölümümüz ve ustalarımız işlerinde yetkin kişiler.
Müşteri talepleri doğrultusunda çok özel ürünler ürettiğimiz için her seferinde yeni bir dizayn ve planlama yapılıyor. Buna göre düzgün bir kalıp üretimi ve buna göre makine ayarı yapılması gerekiyor. Bunları kendi bünyemizde yapıyoruz. Bunu sürekli yapmak büyük bir tecrübe katıyor. 27 Yıldır bizimle çalışan elemanlarımız var. Her firmaya nasip olmaz. Bu bize büyük bilgi ve güç katıyor.

“MÜŞTERİLERİMİZİN
ÖZEL İSTEKLERİNE
ÇOK DİKKAT EDİYORUZ”
Bunun dışında müşterilerimizin özel isteklerine çok dikkat ediyoruz. Taleplerine hızlı ve doğru bir şekilde cevap vermek bizim için çok önemli. Bu yüzden çözüm odaklı bir yaklaşık sergiliyoruz. Müşterilimiz bize henüz dizayn aşamasında ürünlerle geliyorlar ve nihai ürün için onlara destek veriyoruz.

“KALİTEMİZİ GELİŞTİRMEK İÇİN YATIRIM YAPTIK”
Diğer sektörlerde olduğu gibi Bağlantı Elemanları sektöründe de yüksek kalite beklentisi var. Yıllardır kalitemizi geliştirmek ve sıfır hata için çok yatırım yaptık. İSO 9005 sertifikasından sonra İSO 16949 Kalite Yönetim Belgemizi de aldık. Kalite belgelendirmeleri dışında makine yatırımlarımız devam etmekte. Tedarikçilerimizle de büyümeyi ve gelişmeyi hedefliyoruz. Onlara elimizden gelen her türlü desteği veriyoruz.
Tabi sektörde nasıl tanındığınız da önemli. Biz firma olarak her zaman müşterilerimizin yanında olduk. Ürünümüzün arkasında duruyoruz. Yıllardır bu çizgiyi kurduğumuz için sektörde güvenilir bir firma olarak tanınıyoruz.

“YENİ MÜŞTERİLER KAZANMA FIRSATI BULDUK”
Turhan ALYAKUT: Sektörün yaşadığı ne tür zorluklar var?
Gizem BERK: İhracatımız ciromuzun yüzde 20'sini oluşturuyor. Başta Almanya olmak üzere Hollanda, İspanya, Romanya gibi Avrupa ülkelerine ihracat yapıyoruz. Uzak Doğu ile yarışmak fiyat anlamında pek mümkün değil ama Korona salgını nedeniyle bazı firmalar Uzak Doğu'dan yada İtalya, İspanya gibi üretimi duran ülkelerden ürününü almakta zorluk çekti. Yeni tedarikçi arayışına girdiler. Firmamız da bu dönemde yeni müşteriler kazanma fırsatı buldu. Yeni projelerle ihracatımızı daha da artırarak devam ediyor olacağız.

KALİFİYE ELEMAN SIKINTISI
Tabi sektörün de bazı sorunları yok değil. En büyük sıkıntımız kalifiye eleman bulmakta zorlanmak. Meslek Lisesi ve Meslek Yüksekokulundaki programlar işletmelerin ihtiyacını karşılayamıyor. Birçok sektörde aynı sorun görünüyor. Kendi elemanımızı yetiştirmek için zaman ve efor sarf etmemiz anlamına geliyor. Bu yüzden daha sektör odaklı programlar hazırlanarak günümüz kalifiye eleman ihtiyacına cevap verilebilir. SİAD olsun, İstanbul Sanayi Odası olsun bu konuda çok güzel çalışmalar yapıyor. Muhtemelen etkilerini birkaç yıl içinde göreceğiz diye umut ediyoruz. Burada önemli olan genç neslin Meslek Liselerini tercih etmeleri için özendirilmesi ve burada okuyan öğrencilerin profiline uygun dersler verilerek motivasyonlarını yüksek tutmak.

“YERLİ ÜRETİMİN ÖNEMİ
DAHA İYİ ANLAŞILDI”
Makine yedek parçalarımız Uzak Doğu'dan gelen malzemeler. Bunlara uygulanan yüksek fonlar bizim için sıkıntı oluşturuyor. Yurt içinde de bunları tedarik edebileceğimiz yerler kısıtlı. Her ölçüyü bulamıyoruz. Salgın nedeniyle ek vergiler de geldi. Umarım ihtiyacımız olan bu tür malzemeleri yurt içinden tedarik edebiliriz.
Hammadde konusunda da son yıllarda çok iyi işler yapıldı. İstediğimiz çapta bulmakta zorlanabiliyoruz. Tercihimiz yerli üreticiler. Özellikle pandemi döneminde yerli üretimin ne kadar önemli olduğu daha iyi anlaşıldı. Tedarik zincirinde aksamalar yaşandı. Kendi kendine yetebilen bir Türkiye halini alırsak zor günlerde bile bu tip sorunlarla karşılaşmayız.

“FİRMA OLARAK SÜRECİ
ÇOK İYİ YÖNETTİK”
Turhan ALYAKUT: Firmanız
salgından nasıl etkilendi?
Nasıl tedbirler alıyorsunuz?
Gizem BERK: Zorlu bir süreçten geçiyoruz. Firma olarak bu süreci çok iyi yönettik. Çalışanlarımızın sağlığı bizin için en önemli şey. Salgın daha ilk konuşmaya başlandığı zamanlarda fabrikamızı ilaçlattık. Kendini iyi hissetmeyen, belli bir yaşın üstünde olan, kronik hastalığı olan çalışanlarımızı istirahate yolladık. Çalışma saatlerimizi çok düşürdük. Bunun hemen sonrasında sabahları ateş kontrolü yapıp maske ve eldivenlerini vererek çalışanlarımızı fabrikaya aldık. Üretime yüzde 50 kapasiteyle devam ettik. Şu anda çalışanlarımızın yarısını bir hafta, diğerlerini bir sonraki hafta olarak geçirtiyoruz. Firmamızın çeşitli yerlerinde salgından korunma ile ilgili bilgilendirici ve uyarıcı tablolar astık. Dezenfektanlar yerleştirdik. Sosyal mesafeyi korumaya yönelik soyunma odasında, yemekhanede, çalışma ortamında düzenlemeler yaptık. Servis sayımızı arttırdık. Servislerde yüzde 50 doluluk oranını sağlayarak elemanlarımızı taşıyoruz. Bunlar gibi daha birçok önlem aldık. Çok şükür sağlık açısından şu anda bir sorun yaşamıyoruz.

“MÜCBİR SEBEP KAPSAMINA ALINMAMAK İYİ OLMADI”
Ekonomik açıdan bakacak olursak tabi üretim kapasitesinin düşmesi bizi zorladı. Kısa çalışma ödeneğine başvurduk ve neyse ki kabul edildi. Bu da bizi rahatlattı ama mücbir sebep kapsamına alınmamak iyi olmadı. Bizim bütün müşterilerimiz bundan yararlanabildi fakat biz mücbir sebep dışında kaldık. Bununla ilgili üyesi olduğumuz İstanbul Sanayi Odası çalışma yaptı fakat bir sonuç alınamadı. Umuyoruz ki en kısa sürede bu dönemi atlatırız.

Turhan ALYAKUT: SİAD'ın en genç üyesi olarak sizi misafir ettik.
Gençlere bir mesajınız var mı?
Gizem BERK: Silivri SİAD Başkanımız Hakan Kocabaş'a öncelikle bana bu fırsatı sunduğu için çok teşekkür ediyorum. Küpe FM Genel Müdürü Dilek Sırdaş'a beni programına kabul ettiği ve size bu keyifli sohbet için çok teşekkür ediyorum.
Kadir Gecesi hayırlara vesile olsun. Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, vatanımız için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi saygı, minnet ve rahmetle anıyorum. Ruhları şad olsun. 19 Mayıs bağımsızlığımıza doğru attığımız ilk adımdı ve gençlere adanmıştı. Onlar bizim geleceğe dair umudumuz. Onların bağımsızlığımıza ve Cumhuriyete sahip çıkacaklarından hiç kuşkum yok.
19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımız kutlu olsun.
Renginar SALİ

YORUM YAP