Nilay Aydoğan

Yaşam Koçluğu

Değerli Hürhaber okurları;
Kor-Ay Enerjik Yaşam olarak, bu haftaki yazımızda sizlere yaşam koçluğundan, insanların neden yaşam koçluğuna ihtiyaç duyduğundan, dünyadaki yerinden ve seanslarından bahsedeceğiz.
Uluslararası Koçluk Federasyonu (IFC) tarafından yapılan tanıma göre koçluk; insanların hayatlarında, kariyerlerinde, işlerinde veya organizasyonlarında olağan üstü sonuçlar üretmelerine yardımcı olan sürekli profesyonel bir süreçtir.
Ülkemizdeki tanıma göre ise yaşam koçluğu; kişinin başarılı ve mutlu bir yaşam sürebilmesi için yaşama becerisini ve farkındalığını arttırmaya, iç kaynaklarına ulaşma ve bunları hedef ve istekleri doğrultusunda kullanmasına destek sağlayan özel bir süreçtir.
Koçluğun tarihçesine baktığımızda, günümüzdeki kullanıma yakın bir anlamda ilk kez 1840'lı yıllarda, Oxford Üniversitesi'nde öğrencileri sınava hazırlayan özel öğretmenler için kullanılmaya başlandığını görüyoruz. Dünyada birçok ülkede 20 yıldır koçluk hizmetinden faydalanılırken ülkemizdeki geçmişi ise yaklaşık 10 yıl öncesine dayanıyor. Standartları belirlenmiş bir meslek olarak Mesleki Yeterlilik Kurulu tarafından onaylanmış ve 29.06.2013 tarih ve 28692 sayılı resmi gazetede yayımlanmıştır.
Yaşam koçluğu, kişilerin iş ve özel yaşamlarında ulaşmak istedikleri hedefler, yaşamak istedikleri değişim, hayatlarında daha fazla denge ve düzen yaratma isteği, daha iyi bir hayat kalitesi elde etmek için, kendilerindeki başarma potansiyelini, güçlü yanlarını fark etmelerine, farklı bakış açısı ve olasılıkları görmelerine katkı sağlayan bir hizmettir. En basit ifadeyle tırtıldan kelebeğe dönüşüm sürecine eşlik etmektir.
Yalnız burada ayırt edilmesi gereken önemli bir konu; yaşam koçunun bir mentör, psikolog, psikiyatrist veya kişiyi iyi dinleyerek tavsiyelerde bulunan bir arkadaş olmamasıdır. Bahsettiğimiz meslek gruplarında öğretmen-öğrenci, hasta-doktor, iki arkadaş iletişimi söz konusuyken, yaşam koçluğu hizmetinde böyle bir durum söz konusu değildir. Yaşam koçundan müşterisine bir bilgi akışı, tavsiye, çözüm yaratma veya eğitim verilmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Yaşam koçu kişiyi tüm cevaplara sahip, yaratıcı, eksiksiz ve mükemmel olarak görür. Yalnızca bunun farkında olmadığını bilir. Burada koçun uzmanlığı koçluk süreci ile sınırlıdır.
Hayatımızda başarı, huzur, keyif, sakinlik gibi olumlu yönlerin daha fazla olmasını isterken; stres, başarısızlık, karmaşa, parasal sorunlar gibi olumsuzlukların ise daha az olmasını isteriz. Bu noktada birçok kişi yaşam koçluğu hizmetine ihtiyaç duyabilir.
Koç, hayatınızdaki değişimleri yönetmenizde size yardımcı olur. Hayallerinize, isteklerinize, hedeflerinize odaklanır. Amaçlarınızı, hedeflerinizi netleştirmenizi sağlayarak istediğiniz sonuca ulaşmanıza destek olur. Bunun için sorun ve geçmişle ilgilenmez. Bugün ve gelecek odaklıdır. Bugünkü bulunduğunuz nokta ile gelecekte olmak istediğiniz nokta arasındaki kritik gediği doldurmanız aşamasında, güçlü soruları, güçlü gözlemleri ve güçlü ricaları ile ilerlemenize katkı sağlar.
Yaşam koçluğu seanslarında, mahremiyet, güven, doğruyu söylemek, açıklık ve genişlik gibi unsurlarla koçluk ortamını yaratır. Gündemi daima müşterisi belirler ve onu empatik (kendi bilgi, inanç ve değerlerinin, egosunun, yani kendi dünya modelinin dışında, yargılamadan, düzeltmeden, onun gözünden, onun zihninden, onun bakış açısından) dinleyerek güçlü gözlemler yapar. Gözlemlerini aktarır. Güçlü sorularla müşterisine beyin fırtınası yaptırarak güçlü yönlerini keşfetmesine, farklı bakış açısı ve olasılıklarının da olduğunu görmesine yardımcı olur. Güçlü ricalarla müşteriden aldığı taahhütleri eyleme dönüştürmesine katkı sağlar. İlerleyen seanslarda gerçekleştirip gerçekleştirmediğini ve ilerleme kaydedip kaydetmediğini kontrol eder. Müşterisinin gündemini tutarak, hedefi ile bulunduğu nokta arasındaki kritik gediği doldurma sürecinde, gündemin dışına çıkmamasını sağlar. Kişinin hedef veya isteklerine ulaşmasıyla seanslar tamamlanır.
Detaylı olarak bahsettiğimiz koçluk seansını birkaç maddeyle özetleyecek olursak eğer;
*Belirlediğiniz gündemle ilgili sizi empatik dinler.
*Güçlü gözlemle size bugün olduğunuz nokta ile ulaşmak istediğiniz nokta arasındaki boşluğu gösterir.
*Güçlü sorularla beyin fırtınası yaptırır ve değişimi başlatır.
*Potansiyelinizin, güçlü yönlerinizin farkına varmanızı sağlar.
*Güçlü ricalarla taahhütlerinizi alır, eyleme geçmenizi sağlar.
*Gündeminizin dışına çıkmamanızı sağlar.
*Hedefinize ulaşma konusunda ilerleme kaydedip kaydetmediğinizi kontrol eder.
*Hedef veya isteklerinize ulaşmanızla seans süreci tamamlanır.
Bu haftaki yazımızı, tüm okurlarımızda istek ve hedeflerine ulaşma konusunda dış koşullardan ziyade, ilk ihtiyaçları olanın kendi potansiyelini fark etmeleri farkındalığını oluşturmuş olmayı temenni eder, hayatınızda başarı, keyif, huzur ve mutluluğun bolca olmasını dileriz.

YORUM YAP