Yerelde ittifak nasıl olacak?

Yerelde ittifak nasıl olacak?

24.03.2018 16:14:09

Cumhurbaşkanı Erdoğan, milletvekilleri ile yaptığı toplantıda AK Parti ile MHP arasında genel ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik oluşturulan ittifakın yerel seçimlere etkisini değerlendirdi.

Erdoğan, yerel seçimde iki partinin karşı karşıya gelmemesi için işbirliğine dayalı bir formül arandığı mesajını verdi. Cumhurbaşkanı, "Cumhur İttifakı"nın da anketlerde çok iyi bir durumda olduğunu söyledi.

“BAHÇELİ İLE GÖRÜŞÜYORUZ”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yerel seçimde ittifak konusunda sorulan soruya yanıt verirken “MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşüyoruz” dedi.
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 14 ilden aralarında 3 bakanın da bulunduğu partisinden 45 milletvekiliyle bir toplantı gerçekleştirdi. AK Parti Genel Merkezi'nde basına kapalı gerçekleştirilen toplantıda Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yerel seçimlerde ittifak olur mu" sorusuna yanıt verdi. Erdoğan, gönüllü bir ittifakın olabileceğini belirterek, bu konuda MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşmelerinin sürdüğünü söyledi.

“ÇOK FAZLA ÇALIŞMALIYIZ”
Seçimlerde parti olarak çok çalışmaları gerektiğini söyleyen Erdoğan, "Yapılacak olan bu seçimler için çok fazla çalışmalıyız, sahada olmalıyız ve çalmadık kapı bırakmamalıyız" ifadelerini kullandı.

ERKEN SEÇİM İDDİALARINA CEVAP VERDİ
A Haber'in duyurduğuna göre Erdoğan, milletvekilleriyle yaptığı toplantıda erken seçim iddialarıyla ilgili olarak ise, “Seçimler, Mart ve Kasım 2019'da” diye konuştu.

BAHÇELİ DAHA ÖNCE NE DEMİŞTİ?
“Yerel seçimlerde ittifak olur mu?” sorusuna daha önce yanıt veren MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Şu anda gündemde yok” demiş ve konuyla ilgili görüşlerini şöyle ifade etmişti: “Ve partiler arasında bu manada bir görüşme isteği de henüz oluşmamış vaziyette. Şahsi kanaatimi sorarsanız yerel yönetimde ittifak çok zorlama olur. Çünkü aslında var. Yani bir (parti) aday çıkardığı vakit o adayı seçtirebilmek için o ilçede kendine göre bir ittifak arayışına giriyor. Belediye meclis üyeliklerini paylaştırıyor. Aileleri, köylüleri, mahalleleri dikkate alıyor ve bir yapı oluşturuyor. Sonra milletin huzurunda diyor ki: ‘Ben 15 belediye meclis üyesiyle şu şekilde seçime katılacağım'. Bunların içinde belediye başkan adayının mensup olduğu partinin dışında aile fertleri varsa onlar da ‘Bu seçimde amca çocuğumuz aday oldu, dayım aday' diyor ve başka partideki mensubiyetini öteliyor. ‘Bu seçim mahalli idareler seçimidir, amcamın oğluna verdim oyu' diyor. Yani, ‘şu partiye oyumu verdim' demiyor.”

MHP'NİN SEÇİM ETKİSİ
MHP'nin Silivri'de 2009 yerel seçimlerinde aldığı oy oranı %4.4, 2014'te ise %4.3. Genel seçimlerde MHP Silivri'de 2011'de %11, 7 Haziran 2015'de %13.40 ve 1 Kasım 2015'te %9.7 oy alıyor. Yani MHP'nin Silivri'de yerel seçim oyu, genelde aldığı sonuçların çok altında.
2009 yerel seçimlerinde Silivri'de %46.6 oy alan CHP, iki yıl sonra 2011 genel seçimlerinde %40.1 oy alıyor. MHP'de 2009'ta yereldeki %4.4 oy oranını 2011 genel seçimlerinde %11.0'a yükseltiyor!
CHP'nin 2014 yerel seçimlerinde %48.8 olan Silivri oyu bir yıl sonra 7 Haziran 2015 genel seçimlerinde %38.83! Aynı şekilde MHP'nin 2014 yerel seçim sonucu %4.3 iken, 7 Haziran 2015 oyu %13.40'a yükseliyor!
Silivri'deki yerel veya gönül ittifakının bugüne kadar nasıl işlediğini göstermeye üstteki sonuçlar yetiyor sanıyorum. Eğer MHP ile AK Parti yerel seçim ittifakını meclis ve adaylık düzeyinde belli koşullara bağlarsa dengelerin değişeceğini görmek gerekir.

İYİ PARTİ FAKTÖRÜ SÜRECİ GÜÇLEŞTİRİYOR
İYİ Parti Silivri'de önemli ölçüde MHP'den kopan kadrolar tarafından oluşturuldu. CHP ile AK Parti iktidar için yarışırken, bugüne kadar en belirleyici etken hep MHP oldu. “MHP'nin gönlünü alan” iktidarı kazandı. Şimdi iktidara oynayan partiler çok güç bir ikilimle karşı karşıya. Hem MHP'nin gönlünü almak hem de İYİ Parti'den çok uzak düşmemek! CHP için İYİ Parti ile gönül bağa kurmak genel konjonktürden dolayı ne kadar kolaysa, MHP'yi kaybetme riski o kadar yüksek.
Haber:
Sevginar SALİ

YORUM YAP