Tasarruf mu, israf mı?

Tasarruf mu, israf mı?

1.07.2019 14:07:58

Temmuz meclisi ilk oturumunda Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz'ın özellikle temizlik işleri ile ilgili yapılan araç kiralamalarından gidilen tasarruflara ilişkin bilgi vermesi üzerine meclis gerildi.

Önceki dönem kiralanan araçların iade edilerek, daha düşük bedelle kiraladıklarını rakamlar üzerinden paylaşan Başkan Volkan Yılmaz'a, CHP'lilerden itirazlar geldi. Önceki satın almaların bir anlayışa mal edilmesinin yanlış olduğunu savunan CHP'li meclis üyeleri, sürece ilgili personel üzerinden yaklaşılması gerektiğini belirtirken, ‘tasarruf tedbirler'i adı altında yapılanların hizmet ve kalitesinde aksamalara sebebiyet vermemesi gerektiğinin altını çizdiler.

Önceki dönem kiralanan araçların iade edilerek yerine yeni kiralamalarının daha uygun koşullarda yapılması ile “Silivri Belediyesini yılda 5 Milyon 340 Bin TL'lik bir yükten kurtarıyoruz, tasarruf etmiş oluyoruz” diyen Başkan Yılmaz, “Bunun tasarruf mu, israfın önlenmesi mi olduğuna kamuoyu ve meclis üyelerimiz karar versin” dedi.

YILMAZ: BİZ DE SİLİVRİ'DE İSRAFA SON DİYORUZ

Yılmaz, bir önceki meclis oturumunda aktardığı tasarruf tedbirlerini hatırlatarak, yenilerini şöyle açıkladı: “İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun “İsrafa son” dediği gibi biz de ‘Silivri'de israfa son' diyoruz.

İlk notlarım hatırlatma babında olacak;  Destek Hizmetleri Müdürlüğü ile ilgili 7 tane binek aracımızı iade etmiştik. Bunların yakıt giderleri ile beraber Silivri Belediyesinin ayda yaptığı tasarruf 35 bin TL'ye tekabül ediyor. Ama esas yapacağımız tasarruf Temizlik İşleri Müdürlüğümüzde. Bir önceki toplantımızda sizlerle paylaştım yine hatırlatma babında olacak 8 tane aracın iade edilerek, ikame edilmeksizin (yerine yeri araç almadık) aylık 138 Bin TL artı KDV sekiz araçtan tasarrufumuz. 150 Bin TL'nin üzerinde aylık tasarruf ettik.

“KULLANILMASI MECBUR OLAN AMA PAHALI KULLANDIĞIMIZ ARAÇLARIN YERİNE YENİ ARAÇLAR KİRALADIK”

İkinci parti tasarruf kalemi gelecek demiştik… Kullanılması mecbur olan ama pahalı kullandığımız araçların yerine yeni araçlar kiraladık bunların bilgisini de kamuoyuyla paylaşmak istiyorum.

3 adet JCB kazıcı yükleyici kepçeyi, operatör bize ait aylık 89 Bin 700 TL'ye kiralıyormuşuz.  Bunları temizlik şirketine iade ettik. Yeni kiraladığımız ayrı araçların bize maliyeti 27 Bin TL, operatör de kiraladığımız firmalara ait.

3 adet kırkayak diye tabir edilen, 15 metre kara küp kamyon kiralanmış 105 Bin TL, biz 28 Bin 500 TL'ye kiraladık. Üçte bir fiyatına denk geliyor her halde.

10 adet açık damperli, 6 teker kamyon kiralanmış 10 tanesinin toplamı 216 bin 840 TL, bizim kiralık maliyetimiz 50 Bin TL.

TEMİZLİK İŞLERİNDEN AYLIK 445 BİN, YILLIK 5 MİLYON 340 BİN TASARRUF

3 adet yükleyici, 3 adet büyük kamyon, 10 tane küçük kamyon bir önceki dönemde 411 Bin 840 TL'ye kiralanırken bizim kiralama maliyetimiz 105 bin 500 TL. Aylık edilen tasarruf 306 Bin 340 TL + KDV. 6 aylık fark 1 Milyon 838 Bin TL tasarruf etmiş oluyoruz. Toplam temizlik hizmetlerinden yapmış olduğumuz tasarruf ve bir önceki tasarruflar, aylık 445 Bin TL.

Bunun adının ‘tasarruf' mu, ‘israfı önlemek' mi olduğunun takdirini kamuoyu ve meclis üyelerinin takdirine bırakıyorum.  Yılda 5 Milyon 340 Bin TL belediyemizi bir yükten kurtarıyoruz, tasarruf etmiş olacağız.”

KIRKICI: TASARRUFLAR, HİZMET KALİTESİNİ AKSATMAMALI

Başkan Yılmaz'ın açıklamaları üzerine söz alan CHP Grup Sözcüsü Süheyl Kırkıcı, tasarruf tedbirlerinin hizmet ve kalitesini aksatmasına dikkat edilmesi uyarısında bulunurken, fahiş bedelle hizmet alımlarından belediye başkanından ziyade yetkili ve ilgili personelin sorumlu tutulması gerektiğine işaret ederek şunları söyledi: “Geçen mecliste de tartışmıştık aslında. Belediyelerimiz de tüm kuruluşlarımızın olduğu gibi, bu dönem bir tasarruf politikası çerçevesinde hareket etmek zorunda. O kadar kötü bir ekonomi politikası içindeyiz ki. Bugün tasarruf tedbirleri ev ihtiyaçlarında kısıtlamalara kadar uzanıyor.

Belediye adına tasarruf tedbirlerinizi saygı ile karşılıyoruz ve doğru olan bir şey olarak değerlendiriyoruz. Ancak hizmet kalitesi aksayacaksa o tasarruflara biraz dikkat etmenizi önereceğiz.

Hizmeti aksatmaz ise, kalitesinde bir düşüş olmazsa tasarrufun anlamı olur ki aksadığını değişik kaynaklardan duyuyoruz.

“TEKLİFLER İLGİLİ PERSONEL TARAFINDAN ALINIYOR, BAŞKAN TARAFINDAN DEĞİL”

Kiralanan araçların ilgili, teklifleri alan kişiler, yetkili personel tarafından kararlaştırıldığını biliyoruz. Bunun dışında neden böyle yüksek fiyat ve savurganlık noktasında onların bilgisine başvurmak gerek. Başkanlar almıyor teklifleri. Personel çok dikkatli olmak zorundadır. Burada bir dikkatsizlik varsa bunun bir anlayıştan kaynaklandığını düşünmememiz lazım. Sorgulamayı esas alacağız elbette. Öyle bir fark koyuyorsunuz ki ortaya… ”

Kırkıcı'nın sözleri üzerine tekrardan söz alan Başkan Yılmaz, “Ben incitici olmaması için üslubuma dikkat ediyorum. Üç kepçenin yerine, üç kepçe kiralıyorum, işin aksaması nasıl olabilir! 9 bin liraya kiralanan kepçenin, 30 bin liraya kiralamanın mantığını şu an bana açıklamanızı istiyorum. 9 bin liraya kiraladığım kamyonu 35 bin TL'ye kiralamış olmanızın mantığını açıklamanızı istiyorum.

Araç azaltmıyorum, yerine kiralıyorum.”

Kırkıcı bunun üzerine tekrar söz alarak, “Bunu size ben açıklayamam, çünkü bu hizmetin içinde değilim. Ama siz bürokratları çağırırsınız bu işin nasıl olduğunu hepimize açıklamalarını sağlarsınız.”

CHP Meclis üyesi Doruk Bulut da söz alarak taşeron yasasının değişikliğine işaret ederken, aynı konuların temcit pilavı gibi tekrar tekrar önlerine sürülmesinden duyduğu rahatsızlığı ifade etti.

CHP'li Melih Yıldız, gerilen ortam üzerine sağduyu çağrısında bulundu.

Sevginar SALİ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

YORUM YAP