Sevginar Sali

Sizi kurtaracağına inandığınız yardım eli...

Biraz kafa dağıtmaca yapalım bugün : ) “Başkalarına olan bağımlılığı azaltmanın yolları”nı merak eder misiniz, bunun nasıl bir şey olduğu konusu ilginizi cezbeder mi?
Ben merak ettim okudum, siz de bilgi sahibi olmakla bir şey kaybetmezsiniz : )
“Duygusal yada ekonomik açıdan başkalarına bağımlı olduğunuzu hissettiğiniz anlar olabilir. Peki bir insan her açıdan “bağımsızlığını” nasıl ilan eder? İşte başkalarına olan bağımlılığınıza son vermek ve özgürlüğünüzü ilan etmek için yapılması gerekenler…
Başkalarına olan bağımlılığınıza son vermek ve özgürlüğünüzü ilan etmek için izlemeniz gereken 3 adım...
“Sizi kurtaracağına inandığınız yardım eli, sonunda yalnızca kendinizinki olacaktır” der bir İsveç atasözü...
Her ilişkinin dinamikleri ve kişiler arasındaki iletişim farklı olsa da, bağımsızlığınızı kazanma konusunda izlemeniz gereken 3 genel adım karar verme, uzaklaşma ve bağlantıyı tekrar kurma süreçleri.
1. Karar verme
Özgürlüğünüzü elde etme konusunda atmanız gereken ilk adım, bağımsızlık istediğinize gerçekten inanmak ve bu konuda bir şeyler yapmanız gerektiğiyle ilgili karar almak. Bu adımı, annenizin karnından ayrılarak bağımsız bir birey haline gelmenizi sağlayan göbek kordonunun kesilmesi sürecine benzetebilirsiniz.
Karar verme aşamasında, artık daha bağımsız ve özgür bir birey olmak istediğinizi karşınızdaki kişiyle açık açık konuşmalısınız. Kararınız karmaşa, sinir, üzüntü gibi çok farklı duygunun ve tepkinin ortaya çıkmasına neden olacaktır. Bu nedenle, özellikle karar verme aşamasında karşınızdaki kişiyle kurduğunuz iletişim, yani ne söylediğinizden çok nasıl söylediğiniz çok önemli.
Vermek istediğiniz mesajı kendinize güvenerek ve karşınızdakini kırmayacak şekilde iletmeye çalışın.
Kısa ve öz konuşun.
‘Ben' dilini kullanarak bu kararın tamamen kendinizle ilgili olduğunu, karşınızdaki kişide ya da aranızdaki ilişkide herhangi bir problem olmadığını hissettirmeye çalışın.
Aldığınız karar nedeniyle kendinizi yargılamayın ya da suçlu hissetmeyin.
Karşınızdaki kişinin her türlü tepkisine hazırlıklı olun.
2. Uzaklaşma
Uzaklaşma, bağımsız olmak istediğiniz kişiyle aranıza fark edilebilir bir sınır koymanız anlamına gelir. Bu sınır, bağımlı olduğunuz kişiden fiziksel olarak, cinsel olarak, ekonomik olarak ya da duygusal olarak uzaklaşmakla sağlanabilir. Hangi konuda uzaklaşmak isteyeceğiniz tamamen ilişkinizin dinamiklerine bağlıdır.
Eğer partnerinizle aynı evde yaşıyorsanız ya da başka bir sebepten ötürü fiziksel olarak uzak kalmanız mümkün değilse, bu kişiyle iletişim kurduğunuz zamanı azaltmaya ve o yokmuş gibi davranmaya çalışabilirsiniz.
Uzaklaşmanın amacı aslında kendinizi daha net görebilmenizi ve kendinizi iyi hissetmek için neye ihtiyacınız olduğunuzu fark etmenizi sağlamaktır. Yaşadığınız hayattan, çevrenizdeki kişilerden uzaklaştığınızda kendinizi dinlemek ve kendinizle konuşmak için zaman yaratmış olursunuz. Kendi başınıza yapabildiklerinizi ve partnerinizin desteğiyle yapabildiklerinizi karşılaştırma imkanı bulup, eksik yönlerinizi nasıl geliştirebileceğiniz konusu üzerinde çalışabilirsiniz.
3. Bağlantıyı tekrar kurma
Bağımsızlığınızı ve özgürlüğünüzü kazanma yolunda atacağınız son adım ise yeni bir iletişim yolu ve bağlantı yaratma. Bu aşamada karşınızdaki kişiyle olan iletişiminizdeki şartları ve sınırları tekrar belirlemeniz, iletişiminizi aldığınız kararlar doğrultusunda daha sağlıklı hale getirmeniz amaçlanmaktadır. Bu aşamada, partnerinizin ve sizin ilişkideki rollerinizin açık ve net bir şekilde belirlenmesi gerekiyor. Koyacağınız kuralları ve rollerinizi şu soruları sorarak belirleyebilirsiniz;
Karşımdaki kişide hangi davranışların olmasını, hangilerinin olmamasını istiyorum?
Birbirimizden ne bekliyoruz?
Beklentilerimiz örtüşüyor mu?
Koyduğumuz kuralları uyguladığımızda ve rollerimizi belirlediğimizde bizi ne gibi sonuçlar bekliyor olacak?
Kurallar koymak ya da rol dağılımını belirlemek karşınızdaki kişiyi manipüle etmek istediğiniz anlamına gelmez. Aksine, ilişkinizde neyin doğru neyin yanlış olduğunu test etmenize ve hatalarınızı görmenize olanak verir. Size sunduğu ayrıcalıklar kadar, karşınızdaki kişinin de sizin beklentilerinizin ne olduğunu, nasıl bir ilişki istediğinizi görmesine olanak verir.”

Kaynak: uplifers. com

YORUM YAP