Silivri’nin ilk turizm acentesi; Sun Fly

Silivri’nin ilk turizm acentesi; Sun Fly

24.02.2020 10:11:53

İki genç turizmci olarak eşiyle birlikte kurdukları Silivri'nin ilk acentesi Sun Fly'ı başarıyla bugünlere taşıyan Zeynep Elmaslı ile meslek ve aile yaşantısını konuştuk.

2007'den bu yana ilçemizde hizmet veren, Silivri'nin ilk turizm acentesi Sun Fly'ın sahiplerinden Zeynep Elmaslı ile KAGİD Basın Komisyonu dizimiz çerçevesinde söyleştik. Sohbetimize eşi Yasin Elmaslı da kıymetli tespit ve değerlendirmeleriyle destek verdi.

Sevginar SALİ: Zeynep Hanım sizi tanıyabilir miyiz?
Zeynep ELMASLI: 1975 Doğumluyum. Antalya'da doğup büyüdüm. Eskişehir Anadolu Üniversitesi Çalışma Ekonomisi mezunuyum. Aynı zamanda ikinci üniversite kapsamında Atatürk Üniversitesi Banka ve Sigortacılık mezunuyum. Rehberlik için üçüncü üniversiteye hazırlıktayım. Kapadokya Üniversitesi'nde uzaktan eğitime başladım. Çalışma şartlarımıza göre gayet uygun.

Sevginar SALİ: İş hayatıyla nasıl tanıştınız?
Zeynep ELMASLI: Bir yıl kadar borsada çalıştım. Daha sonrasında yurt dışına gittim. Amerika'da 6 ay İngilizce eğitimi aldım. Sonra Türkiye'ye dönerek Antalya Havalimanı'nda göreve başladım. Pegasus'ta kabin amiriyken ayrıldım. Evlilik dolayısıyla Silivri ve eşimle birlikte yürüttüğümüz turizm acentesinde çalışmaya başladım ve halen devam etmekteyiz.

SUN FLAY'IN VERDİĞİ HİZMETLER
Sevginar SALİ: Silivri'yle tanışmanız ve verdiğiniz hizmetleri anlatır mısınız?
Zeynep ELMASLI: Sun Fly Acentemiz ilk olarak Antalya'da 2006 yılında kuruldu, 6 ay sonra da Silivri'de ikinci şubemizi açtık. Yurt içi, yurt dışı seyahatleri ve futbol gruplarına hizmet verdik. Silivri belli bir potansiyele sahip. Çok fazla imkan yok. Yurt içi ve yurt dışı tur, otel satışları, Silivri çıkışlı turlarla devam ettik…
Müşterilerimi Dünyanın neresine gitmek isterlerse istesinler, otel ve uçak biletiyle ilgili transferler, konaklama ile ilgili işlemleri yapabiliyoruz. Aynı zamanda son dönem MSC geminin de İstanbul kalkışı turları olacak. On yıldır da acentesiyiz. 2021 Yılında İstanbul çıkışlı olanlar başlayacak. Dünyanın her yerine buradan ulaşım sağlanacak. Dünya turları yapılabilecek. Kara İpler, Maldivler v.s. her türlü turlar olacak.

“TURİZM KEYİFLİ AMA ZORLUKLARI DA OLAN BİR ALAN”
Sevginar SALİ: Sektörün zorlukları ve kolaylıklar neler? Dışarıdan bakınca çok eğlenceli bir iş yapıyorsunuz gibi geliyor...
Zeynep ELMASLI: Turizm, çok eğlenceli ve güzel bir meslek. Ablam sağlıkçı olduğu ve sürekli ağrısı olan insanlara hizmet verdiği için sürekli modu düşük. Bizler eğlenmek için gelen insanlarla birlikte olduğumuz için mutluyuz, keyif alıyoruz. Böyle bir avantajı var. Bunun yanı sıra turizm, kısa süreli bir sektör. Süresi değişken ve her şeyden etkilenen bir alan. Buna rağmen Silivri'de iyi bir isim yaptığımıza, insanların güvenini kazandığımızı düşünüyorum. Yaptığımız işte özellikle insana hizmeti ön planda tutuyoruz. Kazanmak daha sonra geliyor. Gerçi bütün sektörlerde aynı; önce hizmet ve memnuniyet daha sonrasında para kazanmak olduğu zaman herkes başarı gösterebilir.
“ÖNCE TÜRKİYE'Yİ TANISINLAR, SONRA KÜBA'YI MUTLAKA GÖRSÜNLER”
Sevginar SALİ: Bir insan mutlaka şu mevsimde şu yeri görmeli diye ifade edebileceğiniz yerler var mı?
Zeynep ELMASLI: İlk başta kendi ülkemizi iyi tanımamız gerekiyor. Bir GAP turu yapmamış, Güney-Doğu Anadolu'yu dolaşmamış, Karadeniz bölgesini gezmemiş bir kişi için Türkiye'yi daha tanımıyor diye düşünürüm. Önce onları tamamlasınlar.
Daha sonra Küba'yı öneriyorum. Baki bir yer. Şu an için çok fazla talep görmemiş. Bu dönemde hem maddi, hem manevi olarak görebilecekleri önemli bir yer. Daha sonra turizme açıldığı zaman daha yozlaşacak. Maddi olarak daha astrolojik şeyler çıkacak, manevi olarak aradıklarını bulamayacaklar.

“EVLİLİK SON DURAK DEĞİL, KENDİNİ GELİŞTİRMEK İÇİN BİR SÜREÇ”
Sevginar SALİ: Kaç yıldır evlisiniz? İki de evladınız var? Hem aile hem iş hayatı birlikte nasıl gidiyor?
Zeynep ELMASLI: 14 Yıldır evliyiz. Eskiden de iş hayatında her zaman aktif bir insandım. Ya kariyer, ya çocuk diye bir şey yok. Hatta evlilikte bile insanın gelişimi açısından doğru insanla, doğru yerde ve doğru zamanda olduğu zaman farklı bir vizyon oluşturabiliyor. Evlilik son durak değil, kendini geliştirmek için farklı bir süreç. Artı çocuk bambaşka bir şey. Bu güne kadar yaptığın en büyük şey nedir diye sorarsanız, her şeyi bir kenara bırakırım çocuklarım derim. Birçok kadın için aynı şey olduğunu düşünüyorum. Kariyer bir yere kadar ama çocuk da yaparım kariyer de… Çocuk kadınların mesleki başarısına engel değil.

“ÇOCUKLAR BENİM İÇİN FARKLI BİR BOYUT OLDU”
Sevginar SALİ: Her doğumla birlikte kadın kendini yeniliyor tezi…
Zeynep ELMASLI: Fiziksel olarak öyle belki ama beyin olarak da aynı şey. Hayatı algılayışınız çok farklı oluyor. Çok değişiyor. Çocuklar benim için farklı bir boyut oldu.

“KAGİD ÜYESİ OLDUĞUMU SÖYLEMEKTEN AYRICA GURUR DUYUYORUM”
Sevginar SALİ: Silivri Kadın Girişimciler Derneği'nde yer almanızla ilgili ne düşünüyorsunuz?
Zeynep ELMASLI: Çok mutluyum. Üyelerin çoğunu tanıyordum. İş hayatında da çok beğendiğim ve takdir ettiğim, zaman zaman da kendime örnek aldığım birçok arkadaşım mevcut. O yüzden böyle güzel ve kaliteli bir ortamda olmaktan, güzel işler yapmaktan çok çok mutluyum. KAGİD üyesi olduğumu söylemekten ayrıca gurur duyuyorum. İleriki süreçte daha da faydalı olmak istiyorum. İnşallah daha aktif olacağım.

“DAHA ÇOK GEMİ AĞIRLIKLI ÇALIŞACAĞIZ”
Sevginar SALİ: Sun Fly olarak gelecekle ilgili hedefleriniz neler?
Zeynep ELMASLI: Silivri bölgesinde çok güzel şeyler yaptığımızı düşünüyoruz çünkü biz buranın ilk acentesiyiz. Bizden sonra birçoğu kuruldu. Buradan çıkışlı turlarla başladık. İnsanlara kolay uçak bileti imkânları sunduk. Tabi internet gibi yarıştığımız bir rakibimiz de var karşımızda. Sitemizi güncellemek, internet satışlarımızı geliştirmek durumundayız. Beklentiyi karşılamamız gerekiyor. Otel, uçak, yurt içi, yurt dışı transferler devam ediyor ama ilerleyen dönemde daha çok gemi ağırlıklı çalışacağız. Önümüzdeki trend güzel denizlerde gemi olacak. Çok konforlu. Bu talebi de çok arttıracak. O yüzden mutluyuz.

“TATİL SATTIĞIMIZ BİRÇOK OTELİ GÖRMÜŞ OLUYORUZ”
Sevginar SALİ: İnternetten satın almalar yerine neden sizi tercih etsin insanlar?
Zeynep ELMASLI: İnsanlar internetten alıp hiç bilmediği bir yerde bir otele gidecek. Aslında o gördükleri sayfada bir hayal satın alıyorlar. Eğer o internet sitesi doğru yükleme yapıp gerçekten iyi değilse, birkaç farklı resim de koyduysa insanlar da otele çok yüksek beklenti içinde gidecek. Haliyle bu da mutsuzlukla sonuçlanıyor. Biz burada kâğıt üzerinde bir hayali anlatıyoruz. Otelin kendi durumundan bir tık altında anlatıyoruz ki gittikleri zaman umduklarından çok daha iyi bulsunlar ve memnun olsunlar.

Sevginar SALİ: Satışını yaptığınız birçok yeri de görmüş oluyorsunuz zaten.
Zeynep ELMASLI: Tabi ki, sene başı zaten infolarımız oluyor. Ege sahillerini, Akdeniz, Karadeniz bölgesini dolaşıyoruz, çünkü her yıl oteller yenileniyor, isim değiştirenler, farklı konsepte girmiş olanlar oluyor. Tek tek gidip otelleri görüyoruz. Müşteriyi de tanırsak beklentisinin neyi karşılayacağı konusunda yardımcı olmamız ve istedikleri tatil ya da seyahate sahip olmaları kolaylaşıyor.
Yasin ELMASLI: İnternet bizim sektörün olmazsa olmazı. Bizden gelip danışmanlık almaları vatandaşımızın yararına ama maalesef evden girip yapmak daha kolaylarına geliyor. İster istemez bu mecrada biz de olacağız. Kendimizi bu hususta geliştireceğiz.
Sevginar SALİ:Corona virüsü sizi etkiledi mi?
Yasin ELMASLI: Etkiledi. Türkiye'den Çin'e giden fazla müşterimiz yok. Giden arkadaşlarımız zarar gördü. Uçak kazası oluyor; ilk bir ay uçak satışları düşüyor. Bir gemi karantinada; İster istemez gemi satışları etkileniyor. Herhangi bir siyasi bozukluk, sağlık veya ekonomi ilgili bir sorun bizim işlerimizi çok etkiliyor. Birçok sektörde stok var. Bizim öyle bir şansımız yok. Aylar öncesinden yapılan satışlar ile çalışıyoruz.

SİLİVRİ İLE İLGİLİ TURİZİM ÖNERİLERİ 

“AZİZ NEKTARİOS'UN EVİ TURİZME AÇILMALI”
Sevginar SALİ: Bir turizmci gözüyle Silivri'de neler yapılmalı daha fazla turist çekmek için?
Yasin ELMASLI: Silivri'de Aziz Nektarios'un evinin ve o bölgenin turizme açılması şart. Nasıl ki Selanik'te Atatürk'ün evini, Romanya'da Atatürk'ün büstünü ziyaret ediyorsak ve oralı olmuyorsak, oranın nüfusuna geçmiyorsak, bu da bize turizmde artı sağlayacaksa neden olmasın? Bizde böyle bir değer var. Kaldı ki yakın zamanda sırf oradaki ayinden dolayı buraya dört otobüs yabancı geldi. İlk başta esnaf yadırgadı ama herkes fayda sağlayacağını, para kazanacağını görünce de hoşlarına gitti. Niye bu devamlı olmasın. Safranbolu'ya gidiyoruz. GAP turu yapıyoruz. Mesela GAP turunda sadece camileri değil, kiliseleri de geziyoruz. Orada yaşayan azınlıkların ibadet yerlerini de ziyaret ediyoruz, yemeklerini tadıyoruz. Sırf balık yemek veya hafta sonunu orada geçirmek için Silivri'den yüzlerce insan Kavala'ya gidiyor. Neden oradaki yabancı bize gelmesin? Keza Büyük Ada'da her hafta ayinler oluyor. Neden burada da olmasın? Silivri'ye turist getirmenin en büyük etkenlerden biri Aziz Nektarios'un evi ve bölgenin turizme açılması.

“YERLİ TURİST İÇİN GASTRONOMİYİ ÖNE ÇIKARMAMIZ LAZIM”
Yerli turist için biraz daha gastronomiyi öne çıkarmak lazım. Eski yapıtları gerekirse restore edip, ziyaret edilir hale getirip Safranbolu, Beypazarı tadına getirmeli. Edirne'de mesela Museviler bir dönem yaşanmış. Havranın tadilatı yapılmış. Hem orası ziyaret ediliyor, hem onların döneminden kalan yemekler yeniyor. Yemekler kitaplaştırıldı. Edirne, sadece Selimiye'den ibaret değil. Çin'den Edirne'ye defalarca gelen seyahat acenteleri oldu. İstanbul veya Anadolu'ya turlar düzenlenirken, Edirne'den de geçsin deniyor.
Yabancıların Silivri'ye gelmesi, yerli turisti de etkileyecek.

“YAPTIĞIMIZ FESTİVALLER SİLİVRİ DIŞINA HİTAP ETMELİ”
Mesela biz festivaller yapıyoruz. Çoğu Silivri halkına hitap ediyor. Biz zaten burada beraberiz; kaba tabiriyle ‘körler sağırlar birbirini ağırlıyor'. Festivallerin içeriğini biraz daha doldurup dışarıdan, diğer şehirlerden de buraya gelinmesini sağlamak lazım. Bunu Büyükçekmece başardı.

“FESTİVAL İÇİNDE FESTİVAL YAPMAK DOĞRU DEĞİL”
Silivri'de yapılan Color Fest'i eleştiriyorum. Onun orijinali Hindistan'da yapılıyor. Artı festival içinde festival yapıyorsunuz, Yoğurt Festivali ikinci planda kalıyor.

“MOTOSİKLET FESTİVALİ GİBİ ETKİNLİKLERİ ÇOĞALTMAMIZ LAZIM”
Motosiklet Festivali yaptık, dışarıdan bir sürü grup geldi. Sakarya, Balıkesir, Yunanistan'dan bile gelen arkadaşlarımız oldu. Hem ilçemiz esnafı kazandı, gelenler Silivri'yi tanımış oldu. Dışarıdan turist sağlamak için bu gibi etkinliklerin yapılması lazım.

YORUM YAP