Silivri Müftülüğü Ramazan Bayramına özel

Silivri Müftülüğü Ramazan Bayramına özel

23.05.2020 20:46:47

BİR AYET

Ey insanlar! Allah'ın verdiği söz gerçektir. Dünya hayatı sakın sizi aldatmasın, o aldatma ustası da Allah hakkında sizi kandırmasın. (Fâtır, 5)

BİR HADİS

Ebu Zer (r.a) naklettiğine göre Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur. Dünyaya rağbet etmemek demek kişinin helal olan şeyleri kendisine haram kılması veya malını dağıtıp tüketmek değildir. Bilakis Dünyaya rağbet etmemek demek, elinde olan şeylere, Allah katında olanlardan daha fazla güvenmemendir.(İbn-i Mâce, Zühd ,1)

BİR DUA

Allah'ım dinim, dünyam, malım ve ailem hakkında afiyet istiyorum. Üzerimize sabır yağdır ve Müslüman olarak canımızı al.

BİR SORU BİR CEVAP

Soru: Bayram günlerinde oruç tutulur mu?

Cevap: Bayram günleri, oruç tutmanın yasak olduğu günlerin başında gelir. Ramazan bayramının birinci gününde ve kurban bayramının dört gününde oruç tutmak tahrîmen mekruhtur (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 395-396; İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, III, 336). Bugünlerde oruç tutmanın hoş karşılanmayıp yasaklanması, bayram günlerinin yeme, içme ve sevinç günleri olmasından dolayıdır. Ramazan bayramı, bir ay boyunca Allah için tutulan orucun arkasından verilen bir “genel iftar ziyafeti” hükmündedir ve bu anlamından ötürü ona “fıtır bayramı (iftar bayramı)” denilmiştir.

Ramazan bayramının ilk günü, bir aylık Ramazan orucunun iftarı anlamına gelir. Böyle toplu iftar gününde oruçlu olmak, Allah'ın sembolik ziyafetine katılmamak anlamına gelir ki, bunun yakışıksız bir davranış olduğu ortadadır. Allah için kurbanların kesildiği kurban bayramı günleri de ziyafet günleridir. Hz. Peygamber (s.a.s.), teşrik günlerinin yeme, içme ve Allah'ı anma günleri olduğunu belirtmiştir (Buhârî, Savm, 66-67; Ebû Dâvûd, Savm, 49).

YORUM YAP