Orta: Köyün efendisi olun, şehrin kölesi değil

Orta: Köyün efendisi olun, şehrin kölesi değil

20.09.2017 17:36:02

Silivri Belediyesi TÜRAM Tarım Koleji açılışında tarım ve tarımsal üretimin önemini anlatan Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Halim Orta, öğrencilere sabırlı olmayı öğütledi. Boş bekleyerek değil, elinden gelerek sabır göstermenin önemine işaret ederek, tarımın yerel ve yöresel özelliğinin korunmasının önemine dikkat çekti.

Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Halim Orta, Silivri Belediyesi'nin TÜRAM Tarım Koleji eğitim yatırımının önemini açılış panelinde şöyle anlattı:

ORTA: BU OKUL BAŞARININ ÖTESİNDE MODEL TEŞKİL EDECEK

“Tarım zor bir iştir, sabır gerektirir. Biz bu çocuklara Tarım Lisesi ile ilk önce sabırlı olmayı öğreteceğiz. Tarım fevkalade yerel ve yöreseldir. Tarımsal üretimde olmazsa olmaz iki şey vardır; iklim ve toprak. İklim ve toprak uyumunu sağlayıp onların elinden bir şey almak çok zordur. Eğitimde ne kadar önce başlarsanız o kadar yol alırsınız, Tarım Lisesi bu anlamda çekirdekten nitelikli iş gücü yetiştirecek. Sayın Başkanı İstanbul'un Uçbeyi olarak görüyorum. İstanbul'un Batı'ya açılan kapısında bir renk oluşturdu. Göreceksiniz Abbas Güçlü'nün de kamuoyundaki destekleriyle birlikte başarmayı bırakın model teşkil edecektir ve nihai hedefe ulaşacağız.

“TRAKYA'DA TOPRAĞIN ÜSTÜ, ALTINDAN KIYMETLİDİR”

Trakya'da toprağın üstü, altından kıymetlidir. Trakya günlük sıcaklık ortalaması, yıllık yağış toplamı, güneşlenme süresi gibi benzer çevresel iklim ve toprak özellikleri verimlilik açısından oldukça şanslıdır. Burası bir modeldir ve korunması gerekir. Tarım ve toprak reformu ile toplumun, ekonomik ve sosyal açıdan refahını maksimize etmek için sadece üretmek yetmez, katma değerli üretim yapmak, elde edilen maddi faydayı da sosyal faydaya dönüştürmeniz gerekir. Ben aynı zamanda bir çiftçiyim, Çorlu'nun Seymen köyünde 150 yıldan beri tarımla uğraşan bir aileden geliyorum. Tarım sektöründe uygulanmakta olan politikalarda temel amacın, örgütlü, rekabet gücü yüksek, sürdürülebilir bir tarım sektörünün oluşturulması olmalıdır, Başkan burada bu dengeyi kurmaya çalışıyor, dolayısıyla bize kalan takdir etmek.

“TARIM UYGULAMALI BİR BİLİMDİR”

Tarım uygulamalı bir bilimdir. Mesleğin uygulamalarını geleneksel ve güncel yaklaşımlarla verebilecek donanımdaki belediyemizin Tarımsal Üretim Araştırma Merkezinin öğrencilerimize bilimsel araştırma koşullarını da sunacak olması eğitim hizmetlerinin verimliliği ile niteliğini artıracaktır.

“ÇOK ÇALIŞACAK, HEVESLİ OLACAKSINIZ BÖYLECE BU İŞİ BAŞARACAKSINIZ”

Sevgili gençler, çok çalışacak, hevesli olacaksınız böylece bu işi başaracağız. Başkanım hayata geçirdiğiniz bu proje için sizi ve ekibinizi gönülden kutluyoruz. Bu kurumun her zaman emrinde olduğuma da hazirunun önünde söz veriyorum. Gençler sizler bizim gelecekteki sigortamızsınız. Bu vesile ile öğrencilerimize, öğretmenlerimize yeni dönemde ve bundan sonra var olduğu müddetçe önce sağlık sonra mutluluk ve başarılar diliyorum.”

Bilim için bilim yanlışından dönülmesi gerektiğini belirten Orta, önce bölge sonra ülke ardından da dünya refahı için refah maksimizasyonunu savundu. Bu amaç doğrultusunda eğitime kırsaldan başlamanın önemine işaret ederek, gençlere şehirlerin kölesi yerine, köylerin efendisi olmayı öğütledi.

Haber Merkezi

 

YORUM YAP