Esra Gezeren Sarıahmet

Eğitimde WEB 2.0 araçları -3 Online Sınav Hazırlama Araçlarımız

Online Sınav Hazırlama Araçlarımız

1 Eylül itibariyle 2020-2021 eğitim-öğretim yılı çalışmalarımıza başladık. EBA kanalı ve çeşitli araçlarla veli toplantıları yapıldı ve öğrencilerle tanışıldı. EBA kanalını kullanarak öğretmenlerimiz ilk canlı derslerini yaptı. Alışık olmadığımız bu durum yavaş yavaş eğitim sistemimize yerleşmeye başladı gibi..

Öğretmenlerimiz bu süreci en iyi şekilde tamamlayabilmek için çeşitli hazırlık yaptılar. Ayaklı tahta, grafik tablet, IP Webcam gibi farklı alternatiflerle öğretmenlerimiz kendileri ve öğrencileri için en iyi çözümü bulmaya çalışarak sürece katkıda bulundular.

Ben ayaklı tahta kullanarak sınıf ortamı oluşturmayı tercih edenlerdenim. Çeşitli web 2 araçlarıyla hazırladığım sunum ve çalışmalarımı da kullanarak süreci eğlenceli bir hale getirme taraftarıyım.

Biraz zaman ayırarak sizler de özgün, kendi konu önceliğinize, sınıf seviyenize göre çeşitli dijital ders materyalleri hazırlayarak sürece katkıda bulunabilirsiniz.

Bugünkü yazımızda online sınav, test hazırlama araçlarını tanıyacağız.

  1. Socrative

Android ve IOS uygulamaları da mevcut olan Socrative en etkili online sınav hazırlama araçlarından bir tanesidir.  İçerisinde yer alan öğretmen kodu öğrencilere verilerek, öğrenciler hazırlanan sınava giriş yapılabiliyor. Kod sabit olduğu için öğretmen ne zaman sınavı yenilese öğrenciler yeni sınavlarla karşılaşıyor. Her yeni sınav otomatik olarak bu kodla eşleşmektedir.  Sınav analizi de sistemde otomatik olarak verilmektedir. Uygulamayı Türkçe diline çevirerek kolaylıkla sınavlar hazırlayabilir, sonuçları görebilirsiniz.

Uygulamayı kullanabilmek için öncelikle üyelik oluşturmalısınız. Sayfanın en üstünde sizin odanızın ismi çıkmaktadır. Bunu “odalar” bölümünden değiştirebilirsiniz. Oda ismini öğrencilerinizle paylaşacağınız için genel bir isim olmasında fayda var. Sınav hazırlayabilmek için üst başlıklarda yer alan “kısa sınavlar” sekmesinden  “+kısa sınav ekle” ardından “yeni oluştur“ sekmesine tıklayarak sınav hazırlamaya başlayabilirsiniz. Karşınıza çoktan seçmeli, doğru-yanlış, kısa cevap şeklinde sınav hazırlayabileceğiniz 3 farklı alternatif çıkacaktır. Buradan istediğiniz tarzı seçip sınavınızı hazırlayabilirsiniz. Ya da aynı sınavda 3 farklı tarzı da kullanarak sınav oluşturabilirsiniz. Hazırladığınız sınavı soru kağıdı şeklinde de indirebilmektesiniz.

Uygulamayı kullanabilmeleri için öğrencilerinizin de bu aracı indirmeleri gerekmektedir. Uygulamayı indirdikten sonra öğrencilerinizin sizin vereceğiniz oda ismini ve kendi isimlerini girmeleri gerekmektedir. Öğrencileriniz kendi isimlerini yazarak sınava başlayabilirler artık. Öğrenciler tarafından verilen her cevap aynı anda sonuçlar bölümünde de görünmektedir. Bu sayede bireysel olarak öğrencilerin yaptıkları yanlışları görebilmektesiniz. Her sınav için istediğiniz süreyi seçebilmeniz de uygulamanın diğer bir avantajı.

https://www.socrative.com/

  1. Slido

Canlı anket ve testler yapabileceğiniz bir web 2 aracıdır. Üye girişi yaptıktan sonra “Create event” butonuna basın ve etkinliğinizi hazırlayın. Dilerseniz başlangıç ve bitiş tarihleri de verebilir ve o süre içerisinde bu anket veya testi açık bırakabilirsiniz. Anket, test kodu çalışmanızın yanında yazmaktadır. Bu kodu vererek çalışmanızı paylaşabilirsiniz. Uygulamayı indirmeden web sitesinde açılan sayfadaki kod yazma alanına bu kodu girerek çalışmaya katılım sağlanabilmekte. Tercihe göre android ve ios uygulamalarını da yükleyerek sadece şifre vasıtası ile çalışmalara katılım sağlanabilir.

Uygulamada 5 farklı türde çalışma hazırlayabiliyoruz. Çoktan seçmeli, beyin fırtınası, sınav, değerlendirme soruları, oylama, ortak karar verme gibi çalışmalarınızı bu uygulamayla kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Özellikle eba canlı dersler esnasında dersi daha aktif ve eğlenceli işleyebileceğiniz bu aracı 100 katılımcı ile ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. Uygulamayı detaylı olarak incelediğinizde işinize yarayacak daha birçok özelliğinin olduğunu göreceksiniz.

https://www.sli.do/

  1. Quizlet

Kolay öğrenmenin yanı sıra eğlenceli öğrenmeye de imkan sağlayan quiz araçlarından biridir. Uygulamada kendi sınıfınızı oluşturarak, öğrencilerinizin öğrenme durumlarının takibini de yapabilirsiniz.  Üyelik oluşturarak uygulamaya giriş yapınız. Uygulamada “Oluştur”,“set” sekmesini tıklayınız. Ve çalışmanızı hazırlamaya başlayınız. Hazırladığınız çalışmalara istediğiniz kadar satır ekleyip çeşitli konular ekleyebiliyorsunuz. Çalışmanızı öğrencilerinize göndermek için “paylaş” sekmesindeki linki kopyalamanız yeterli. Ya da e-posta aracığıyla da çalışmanızı paylaşabilirsiniz. Öğrencileriniz linki açtıklarında sol alt köşede yer alan “Oyunlar”  bölümündeki “Eşleştir” ya da “Yerçekimi”  oyun tarzlarından istediklerini seçerek oyuna başlayabilirler. Her iki oyunu da öğrencileriniz kesinlikle çok sevecektir.

https://quizlet.com/tr

  1. Nearpod

Bu zamana kadar nasıl oldu da hiç karşılaşmadım diye hayıflandığım video, slayt, quiz, sınav ve anket hazırlayabileceğiniz harika bir web 2 aracı. Kesinlikle denemenizi tavsiye ediyorum. Özellikle canlı derslerinizde kullanabileceğiniz güzel özelliklere sahip. Aynı çalışmada test, videolu anlatım, çizim çalışmaları, hafıza çalışmaları, 3D modellemeler gibi farklı aktivitelere yer verilebilmekte. Çalışmanızı hazırladıktan sonra öğrencilerinize vereceğiniz kod ile öğrenciler üyelik oluşturmadan çalışmalara kolaylıkla erişim sağlayabilmekte.

Hazırlanan çalışmalar öğretmen ve öğrenci ekranı olarak ayrı içeriklere sahip. Öğrencileriniz soruları cevapladıkça sizin ekranınızda da otomatik olarak verilen cevaplar gözükecektir.  Bu sayede hangi öğrencinizin nerede ne yanlışı yaptığını görebilmektesiniz.

Üyelik oluşturup sisteme giriş yaptıktan sonra “Nearpod'da Ders” butonunu tıklayarak çalışmanızı hazırlamaya başlayabilirsiniz. Açılan sayfada “Slayt ekle” diyerek karşınıza çıkan 11 seçenekten istediğiniz aktiviteyi seçerek çalışmanıza başlayabilirsiniz. Her slaytta farklı bir aktivite seçmeniz mümkün. İster video, sunum, dinleme metni ekleyebilir, isterseniz de çizim yapma, anket, test, quiz, hafıza çalışmaları gibi aktiviteler ekleyerek çalışmalarınızı hazırlayabilirsiniz.

Uygulamayı tam olarak kullanabilmek için Youtube'daki kullanım videolarını izlemeniz yararlı olacaktır.

https://nearpod.com/

  1. Quibblo

Çeşitli tarzda quiz ve anketler oluşturabileceğiniz bir web 2 aracı. Aynı zamanda hikaye yazma aracını da içerisinde barındırmaktadır. Uygulamanın web sitesine giriş yaptıktan sonra üst sol köşede “Oluşturmak” sekmesinde yer alan “Sınav oluştur” ya da “hikaye oluşturun” sekmelerinden istediklerinizi seçerek çalışmanızı hazırlamaya başlayabilirsiniz.

“Sınav oluştur”  seçtiğinizde 6 farklı tarzda anket oluşturma şansınız olacaktır.  “Hikaye oluşturun” bölümünde ise 3 seçenek karşımıza çıkmaktadır. Hikayenizi 1 kişinin yazmasını istiyorsanız, “Tek yazarlı hikaye”, sizin belirlediğiniz kişilerin belirttiğiniz düzene göre yazmasını istiyorsanız “Grup hikayesi”,  kişileri belirlemeden zincirleme olarak hikayenin devam etmesini istiyorsanız “Zincir hikayesi” bölümlerini kullanmalısınız.

Uzaktan eğitim sürecinde öğrencilerinizle bireysel ya da ortak hikaye yazdırmak için bu aracı rahatlıkla kullanabilirsiniz.

https://www.quibblo.com/

  1. Kahoot

Eğlenceli testler hazırlayabileceğiniz oldukça kullanışlı, oyun tabanlı bir öğrenme platformudur. Çeşitli konularda çoktan seçmeli sorular oluşturmanıza imkan verir. Çalışmanızın ister bireysel olarak isterseniz de takım çalışması şeklinde aynı anda cevaplanmasını sağlayabilirsiniz. Telefon, tablet ya da bilgisayardan çalışma hazırlayabilir ve çalışmalarınızı cevaplandırabilirsiniz.

https://kahoot.com/schools-u/

  1. Triventy

Kahoot benzeri kullanımı da oldukça basit online sınav aracıdır. Öncelikle gmail veya facebook ile üye olmalısınız. Üyelik gerçekleştikten sonra eğitimci seçeneğine kullanıcı adınızı girerek alttaki butona tıklayın. “Create a new Quiz” sekmesine tıklayarak sınavınıza bir isim veriniz. Sınav süresini ayarlayarak sınavın dilini seçiniz. “Public” derseniz çalışmanız herkes tarafından kullanılabiliyor. Orada kategori ve alan seçiniz. Bu işlemlerden sonra continue sekmesine tıklayın.

Altta soruları yazacağınız bolum açılacaktır Açılan alanda sorunuzu yazın ve altta seçeneklerinizi yazın, daha altında dilerseniz ipucu da yazabilirsiniz ve onun da altında cevaplama sonrası öğrencileriniz için not yazabilirsiniz. En altta “upload image” diyerek sorunuza resim de ekleyebilirsiniz. Soruları yazdıktan sonra doğru şıkkı işaretleyip “save” butonuna tıklayın kayıt olur. Ortada bulunan “survey question” sekmesini tıklarsanız da o zaman anket sorusu hazırlama sansınız olacaktır.

Sorular tamamlandıktan sonra oynamak istediğinizde triv.in sayfasına gitmeniz gerekmektedir. Bunu ister cepten ister bilgisayarınızdan yapabilirsiniz. Sayfaya girdiğinizde isim ve quiz kodunu girmeniz gerekmektedir. Quiz kodunuzu üstte “my quizzez” ardından “run quiz” sekmesine tıkladığınızda göreceksiniz. Tüm kullanıcılar bağlanınca ayni Kahoot gibi sınıf için sınava başlayabilirsiniz.

Ayrıca başkalarının hazırladığı quizleri de sanki kendi hazırladığınız quizmiş gibi öğrencilere oynatabilmeniz veya başkası izin verdiği taktirde o quize kendi sorularınızı ekleyebilme gibi özelliği sayesinde daha kolay çalışmalar hazırlayabilmemize imkan sağlamaktadır.

http://www.triventy.com/

  1. Easy TestMaker

Online test jeneratörü kısa sürede testler oluşturmanıza yardımcı olacak güzel ve kullanışlı bir web 2 aracı. Uygulama, ücretsiz kullanımda max 25 test hazırlamaya imkan vermekte. Boşluk doldurma, eşleştirme, kısa cevap, doğru ve yanlış soruları, çoktan seçmeli sorular gibi 7 farklı tarzda çalışma hazırlayabilirsiniz.

Uygulamanın diğer bir özelliği de çalışmalarınızın yazdırılabilir olması. İsterseniz hazırladığınız çalışmaları yazdırarak sınıfınızda da kullanabilirsiniz.

https://www.easytestmaker.com/

  1. Goconqr

Test, quiz, kavram haritaları oluşturabileceğiniz bir web 2.0 aracıdır. Eski adı examtime olan Goconqr alanında iyi araçlardan biridir. Ücretsiz üyeliği kısıtlı olmasına rağmen ücretsiz kullanımında zihin haritaları, sınav, şemalar,  flashkartlar, quiz, slayt vs oluşturulabilmektedir.

Üyelik oluşturduktan sonra uygulamaya giriş yapınız. “Oluşturmak” sekmesine tıkladığınızda 6 farklı türde çalışma hazırlayacağınız sekmeler bulacaksınız. Bu sekmelerden istediğinizi seçerek çalışmalarınızı hazırlayabilirsiniz.

https://www.goconqr.com/

  1. Quiz Slides

Quiz slayt yapabileceğiniz bir araç olan QuizSlides, PowerPoint slaytlarından çevrimiçi sınavların kolayca oluşturulmasını sağlayan yenilikçi bir sınav platformudur. Şu anda dört farklı sınav formatını desteklemektedir:

 *geleneksel,

 *doğru olana kadar cevap (tekrar tekrar cevaplama),

 *alt küme seçimi(çoktan seçmeli),   

 *eliminasyon( eleme testleri).

Bunlar, geleneksel çoktan seçmeli testlere kıyasla tahminlerin ortaya çıkmasını azaltarak daha güvenilir toplam puanlar vermek üzere tasarlanmış yeni çoktan seçmeli test formatlarını ve notlama şemalarını içerir.

Oldukça eğlenceli ve kullanışlı, güzel bir quiz aracı olan quiz slaytta,  slaydınızı hazırlayın, yanındaki şıklardan da cevaplarını işaretleyerek, quizi tamamlayın…

Sınavınızı hazırlamadan önce uygulamanın içerisinde bulunan nasıl sınav oluşturulacağını anlatan videoyu  izlemeniz faydalı olacaktır.

            https://quizslides.co.uk/

Burada anlattığım araçların hepsi oldukça kullanışlı ve eğlenceli. Öğrencilerimizin dikkatini çekecek, onların derslere olan ilgilerini artıracak çalışmalar yapmamıza imkan vermekte.  Uygulamaların dilini Türkçe'ye çevirerek biraz incelediğinizde sizler de ne kadar eğlenceli ve yararlı olduklarını fark edeceksiniz.

 

  1. Nurhan Nurhan

    Esra Hanım çok güzel bir içerik olmuş ellerinize sağlık bu arada QuizFlight'da çok çok faydalı bir ürün belki bir gün onu da kaleme alabilirsiniz

YORUM YAP