CHP: Düğün Davet Salonlarımızın dayanacak gücü kalmamıştır

CHP: Düğün Davet Salonlarımızın dayanacak gücü kalmamıştır

19.03.2021 13:45:58

CHP Düğün Davet Salonlarının sorunlarını yerinde tespit etti, taleplerini TBMM'de gündeme taşıdı.

Salgın döneminde faaliyetleri kısıtlanan işletmelere yönelik ziyaretlerine Düğün Davet Salonları ile devam eden CHP İlçe Başkanı Berker Esen'e ilçe yöneticileri ve meclis üyeleri de eşlik ettiler.

ESEN: DAYANACAK GÜÇLERİ KALMAMIŞTIR!

Bu işyerlerine yönelik ziyaretlerini paylaşan Esen, “Pandemi sürecinden en fazla etkilenen sektörlerden düğün salonları işletmecilerimizi ziyaret ettik.

Ünsal Düğün Salonu işletmecisi Kenan Ünsal ve işletme çalışanlarını, Mega Country işletmecilerinden İlker Çalışkan ve işletme çalışanlarını, Ömür Düğün Sarayı işletmecisi Kıvanç Özgür ve işletme çalışanlarını, Palmiye Düğün Salonu işletmecisi Uğur Babayiğit ve işletme çalışanlarını, Doğa Grill House işletmecisi Eşref Yılmaz ve işletme çalışanlarını, Zeytin Dalı Kır Bahçesi işletmecilerinden Özlem Taşkın ve işletme çalışanlarını ziyaret ederek sorunları ve çözüm önerilerini konuştuk.

Yaklaşık 1 yıldır faaliyet gösteremeyen Düğün Davet Salonlarımızın dayanacak gücü kalmamıştır. Devletimizden belirsizliğin bitirilerek normalleşme takviminde düğünlerin başlama tarihini açıklamasını talep ediyorlar” şeklinde görüşmelerini kamuoyuna aktardı.

CHP MİLLETVEKİLİ EMECAN SORUNU TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI

Kısa bir süre önce Silivri'de bir dizi temasta bulunan CHP İstanbul Milletvekili Emine Gülizar Emecan, düğün salonu ve kır bahçeleri işletmecileri ile görüşmeleri ve sorunlarını Meclis'e taşıdı

Pandemi sebebiyle düğün işletmecilerinin çok ciddi ekonomik sıkıntılar yaşadıklarını belirten Emecan, “Ülkemizde her yıl ortalama 550-600 bin çiftin evlendiği Türkiye'de, düğün ve davet salonları ile kır bahçeleri, pandemiden en fazla etkilenen sektörler arasında. 2020 yılında Mart ayında kapanan salonlar sadece Temmuz ve Ağustos aylarında çalıştılar, 2 Eylül 2020'de tekrar kapatıldılar. Restoranların açılmasına izin verilmişken, düğün salonlarının da tedbirlere uygun şekilde açılması ve düğün salonu işletmecilerinin mağduriyetine son verilmesi gerekiyor.” dedi.

“80 SEKTÖR İŞ YAPAMAZ HALDE”

Düğün sektörüne bağlı onlarca sektörün bu süreçten etkilendiğini vurgulayan Emecan, “Düğün, nişan, kına organizasyonlarının yasaklanmasından etkilenen yaklaşık 80 sektör var. Fotoğrafçısından, müzisyenine, hostesinden, valesine kadar gelinlik, damatlık, ayakkabı, çiçek, yiyecek sektörü… Aldıkları kaporaları bile geri ödeme konusunda zorlandıklarını belirten bu işletmeciler, 2021 rezervasyonlarının da belirsizlik nedeniyle iptal olduğunu söylüyorlar. Vergi, elektrik, su faturalarını bile ödeyemediklerini ve dayanacak güçlerinin kalmadıklarını belirtiyorlar” şeklinde konuştu.

TALEPLER ŞÖYLE SIRALANDI

CHP'li Emecan görüşme yaptığı işletmecilerin taleplerini şöyle sıraladı:

1- 2020 yılında birçok organizasyon iptal oldu. Düğün sahipleri verdikleri kaporaları talep ediyor ama bizler aldığımız kaporaları fatura, kira giderlerine harcadık. Şimdi geri ödeyemiyoruz.

2- Hakem heyetleri aynı prosedürdeki sözleşmelere farklı kararlar verebiliyor.

3- 2021 Nisan rezervasyonlarında da belirsizlik nedeniyle iptaller başladı. Arkasından Ramazan ayı geliyor, biz ne yapacağız?

4- Belirsizlikler nedeniyle insanlar önünü göremiyorlar, sürekli düğünlerini erteliyorlar.

5- Restoranların açılışı gibi yüzde 50 kapasite, HES kodu zorunluluğu ve sınırlı süreli düğünlerin yapılmasına izin verilmesini bekliyoruz.

6- Kır bahçeleri kapalı salonlar ile neden aynı kategoride değerlendiriliyor? Açık havada kır bahçelerinin açılmasını istiyoruz. Hijyen kuralları, HES kodu ve sınırlı davetli sayısına razıyız. Devletimizin bize kulak vermesini istiyoruz.

7- Vergi ve elektrik su faturaları hiçbir gelirimiz olmasa da ödenmek zorundayız.

8- Kullanılmayan salonlarımıza çok yüksek elektrik faturaları gönderiliyor.

9- Sabit personellerimizin maaşlarını sigortalarını kısa çalışma ödeneği alsalar da aç kalmasınlar diye biz tamamlıyoruz.

10- Mal sahipleri ile icralık olduk, kiramızı ödeyemiyoruz. Hacizler geliyor, birçok meslektaşımız salonunu kapattı masalar, sandalyeler internette satılık.

11- Biz devletimizden hiçbir yardım alamadık, borcu borçla kapatıyoruz. Daha ne kadar dayanırız bilemiyoruz.

12- Vergi yapılandırmalarından da yararlanamadık peşin ödemede indirim işimize yaramıyor. Olsa zaten tamamını öderiz. Devlet bizi görmüyor.

 

YORUM YAP