Yılmaz: Yaşadığımız yerlere ruh ve kimlik katmak durumundayız

Yılmaz: Yaşadığımız yerlere ruh ve kimlik katmak durumundayız

22.11.2021 16:24:43

“Her köşesinden müzik sesinin yankılandığı, kültürün, sanatın, sporun her bir yanına dağıldığı bir Silivri'yi hayal etmiştik” diyen Başkan Volkan Yılmaz, İnci Aydar anısına ithaf edilen 1.Uluslar Arası Silivri Resim Çalıştayı'nın tanıtım toplantısında “Yaşadığımız yerlere ruh ve kimlik katmak durumundayız. Bunu sağlayacak sanatçıları yetiştirmek zorundayız. “Silivri'de hayat var, Silivri'de sanat var” demeye ve bu söylemlerin altını doldurmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Silivri Belediyesi tarafından ressam İnci Aydar anısına düzenlenen, Türkiye ve 12 ülkeden 45 ressamın katıldığı, Aşkın, Emeğin ve Muhabbetin Resmedilmesi konulu 1. Uluslararası Silivri Resim Çalıştayı, 22 Kasım 2021 tarihinde Önder Yılmaz Sahnesi'nde tanıtım toplantısıyla başladı.

İlçemizin uluslararası düzeyde kültür ve sanatla anılması amacıyla gerçekleşecek çalıştayda, dünyaca ünlü ressamlar, resmettikleri eserleri Silivri Belediyesi'nin kültür arşivine bırakacaklar. Silivri'nin tanıtımına katkı sağlamak amacıyla hazırlanan çalıştayın tanıtımı Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, protokol üyeleri, Silivri Sanat Platformu ve konuk ressamların katılımıyla gerçekleşti.

Program açılışında Cumhuriyetimizin kurucusu, ülkemizin kurtarıcısı Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal ve aziz şehitlerimizin manevi huzurunda saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşımız okundu. Çalıştayın tanıtım videosu izlettirildi. Ardından ressam İnci Aydar'ın biyografisi anlatıldı.

KAROĞLU, BAŞKAN YILMAZ VE EKİBİNE TEŞEKKÜR ETTİ

Açılışta ilk Sempozyum Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Alaybey Karoğlu söz aldı. Karoğlu konuşmasında şu sözlerine yer verdi: “Unesco'nun Türkçe ve Yunus Emre yılı ilan ettiği 2021 yılı dolmadan kısa süre önce Başkanımızla yaptığımız görüşmede Türkiye'de en kısa süre içerisinde hazırlanan uluslararası resim çalıştayını başlatmak için bir aradayız. Nazik teşrifleriniz için hepinize teşekkür ediyor, hoş geldiniz diyorum. Şahsın ve sanatçılarımız adına hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Bu tür etkinlikler çok büyük emek gerektiriyor. O kadar kısa süre içerisinde bu kadar başarılı bir sonuca ulaşabilmek başta Silivri Belediye Başkanı olmak üzere Kültür Müdürü ve yardımcılarının destekleriyle gerçekleşti. Bu noktada Silivri Belediyesinin hiçbir fedakârlıktan kaçınmadan sanatçılarımızın ağırlanması ve Türkiye'de örnek olabilecek düzeyde gerçekleştirmesine gösterdiği destekten dolayı şahsım adına teşekkür ediyorum.

“BU TOPRAKLAR ÇOK KOLAY VATANDAŞLAŞTIRILMADI”

Bu etkinliğimiz sıradan değil, adı: Bektaşça düşünmek, Yunusça söylemek, Evrence çalışmak bağlamında Aşkın, Emeğin ve Muhabbetin Resmedilmesi olunca, geçmişten günümüze süzülerek gelen birtakım mesuliyetleri de irdelememiz gerekiyor. Üzerinde yaşadığımız topraklar, Anadolu ve Rumeli'deki varlık çok kolay vatandaşlaştırılmadı. Bu mukaddes topraklar fırtınalar, depremler, yangınlar, savaşlar ülkesi. Kültür ve sanat tarihi, yüzlerce medeniyetin beşiklik ve mezarlığını üstlendiğini bize hatırlatıyor. Bin yıldan beri var olan ve ilelebet var olacak bir coğrafyanın sahipleri ve temsilcileriyiz. Bu topraklar üzerinde eser bıraktığımızdan bu yana en az 12 bin yıl geçtiğini gösteriyor. Medeniyetin yaratabilecek seviyede bir uygarlık düzeyi, bilgi birikimi için en az 5-10 bin yıl geriye gidebilmeli. Bedelini ödediğimiz coğrafyada var olmanın mücadelesi yalın kılıç güç gösterisiyle mümkün değil, Anadolu'nun vatandaşlaştırılması, bu coğrafyanın kimlik ve şahsiyet kazanması Yunus, Mevlana, Hacı Bektaş-i, Hacı Bayram gibi adlarını sayamayacağım yüzlercesinin mücadelesiyle var oldu. En son mücadelemiz yakın zamana kadar 9 Eylül'de Son Haçlı gücünü İzmir'de denize döken Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını huzurlarınızda saygıyla anıyorum.

“NE MUTLU SANATA DESTEK VERENLERE…”

Tarih ve bu birikimin sayesinde sanatçılar yeni bir dil, estetik ve özgüvenleri olan bir anlatım tarzı ortaya koydular. Sanatla, kültürle geleceği kuşatabilecek varlığı ortaya koymanın mutluluğunu yaşıyoruz. Ne mutlu bu sevgiyi, birlikteliği, evrensel değerleri tüm dünya ile paylaşanlara… Ne mutlu yüreğindeki sevgiyi beyniyle birleştirip bunu renge, söze, biçime dökenlere, ne mutlu sanata destek verenlere… Ne mutlu Silivri'ye gelenlere… Ne mutlu Türk'üm diyenlere…”

YILMAZ: DEĞERLERİMİZ EVRENSEL OLARAK KABUL EDİLEN HALE GELDİ

Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, konuşmasında şu ifadelerine yer verdi: “UNESCO'nun 2021 yılını Hacı Bektaş-i Veli, Ahi Evran ve Yunus Emre Yılı ilan etmesinden sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararnamesiyle kabul edildi.

Uluslararası bir resim çalıştayının açılışındayız. Bu değerler bizi biz yapan değerler ama UNESCO bile kültür mirası olarak görüp böyle ilan etmesi bu zatların Türkiye'yi de aşıp evrenselliğe dönmesinden hareketle ilan edildi. Yunus'un öğretisi, Hacı Bektaş-i Veli'nin sevgisi, Ahi Evren'in dürüstlüğü, çalışkanlığı dünyaca evrensel olarak kabul edilen değerler haline geldi.

“MARKA KENT; KÜLTÜR, SANAT, SPORLA BEZENMİŞ BİR KENT”

Biz Silivri'de yola çıkarken, aday olduğumuz ve Belediye Başkanı olduktan sonra hep şunu söyledik; Marka Kent Silivri. Marka bir kent yaratabilme hayaliyle, aşkıyla çalışacağımıza söz verdik. İşte o marka kent olabilme, yani diğer kentlerden ayırt edebilme, tercih edebilme hali olabilmenin bir parametresi de kültür, sanat, sporla bezenmiş bir kent.

“45 RESSAM BİR HAFTA BOYUNCA SİLİVRİ'Yİ RESMEDECEK”

Bu çalıştayı Yunus'un, Hacı Bektaş-i Veli'nin ve Ahi Evren'in şahitliğinde yapmak istedik. Evrensel değerleri evrensel sanatçılarla buluşturmak istedik. 12 Ülkeden 45 kıymetli resim sanatçımız bugün aramızda. Bir hafta boyunca, Silivri'nin dört bir yanına dağılacak ve eserlerini böyle üretecekler. Belki bir tanesi limanda ağlarını onaran balıkçıyı resmedecek, belki bir başkası Danamandıra köyünde Manda yoğurdunu mayalayan eli nasırlı anneanneyi resmedecek. Belki bir tanesi 7 bin yıllık tarihi geçmişiyle birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Silivri'nin tarihi mirasını resmedecek, bir başkası ilçemizin doğal güzelliklerini resmedecek. Bir hafta boyunca Silivri'yi resmedecekler.

26 Kasım 2021 tarihinde “Silivri'de sanat var, hayat var” anlayışıyla hayata geçirdiğimiz 365 gün açık bir sergi salonu haline getirdiğimiz Oğuz Aral Sergi Salonu'nda bu resimler sizlerin beğenisine sunulacak. Çalıştayın Silivri'nin kültür ve sanatı adına atılmış küçük bir adım olsa da uluslararası bir resim çalıştayının geleneksel hale getirilmesinin miladı olması sebebiyle mutluyum.

“ “SİLİVRİ'DE HAYAT VAR, SİLİVRİ'DE SANAT VAR” DEMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Kasaba hüviyetinin kaybolmadığı, insanların birbirleriyle hasbihal ettiği, insani ilişkilerin kuvvetli bir Silivri'yi hayal etmiştik. Bununla birlikte her köşesinden müzik sesinin yankılandığı, kültürün, sanatın, sporun her bir yanına dağıldığı bir Silivri'yi hayal etmiştik. Yaşadığımız yerlere ruh ve kimlik katmak durumundayız. Silivri'ye ruh ve kimlik katacak olan sanatçıları yetiştirmek zorundayız. “Silivri'de hayat var, Silivri'de sanat var” demeye devam edeceğiz. Bu söylemin altını dolduracağız. Bugün uluslararası geleneksel resim çalıştayının ilk adımını atıyoruz. Bu vesileyle Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alaybey hocama çok teşekkür ediyorum. Silivri'nin misafirperverliğini görecek olan dünyanın dört bir yanından gelen sanat insanlarına hoş gediniz diyorum.

 

 

RESİM ÇALIŞTAYI İNCİ AYDAR'A İTHAF EDİLDİ

Tabi ki bu çalıştay heyecan verici ve çok anlamlı ama bir o kadar da, özellikle de bizim için hüzünlü olacak. Hüzün kelimesini şimdi o duysaydı, gülen yüzüyle, o pozitif enerjisiyle bizlere mutluluk vermeye devam ederdi hepimizin ablası İnci Aydar. Aramızda olmak ve bu sergiye ev sahipliği yapmasını bizden fazla arzu ederdi. Silivri'de vefa duygusunun her zaman yaşayacağından hareketle İnci Aydar hanımefendi ve ailesine ithaf edelim. Ruhu şad, mekânı cennet olsun.

Çalıştayın meyvelerini görmek için şimdiden sabırsızlanıyorum. Bu vesileyle teşrif eden tüm konuklara sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”

Konuşmaların ardından çalıştaya katılan ressamlar tanıtıldı. Tanıtım toplantısı kokteylle devam etti.

KATILAN RESSAMLAR

22-30 Kasım arasında gerçekleştirilecek olan 1. Uluslararası Resim Çalıştayı'na katılan ülkeler ve sanatçıların isimleri şu şekilde;

Türkiye'den; Prof. Dr. Basri Erdem, Prof. Dr. M. Salim Aktuğ, Prof. Dr. Bahattin Odabaşı, Prof. Dr. Lütfü Kaplanoğlu, Arzu M. Koraltan, Derya Avci, Çiğdem Çallı, Dursun Emre Karoğlu, Gülay Birben, Gül Öztrükmen, Kevser Kartal, M. Ali İlbey Karoğlu, Melikşah Yıldırım, Mehmet Hacıfettahoğlu, Mümin Candaş, Orhan Zafer, Siret Uyanık, Yaşar Çallı, Abdullah Tezemir, Emine Toprak, İhsan Biçer, Gül Özıslak, Kadriye Akbaşak, Nilgün Akder, Ömer Faruk Küçükkaya, Özdoğan Arifoğlu katılırken, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden; Prof. Dr. Bülent Salderay, Prof. Dr. Feridun Işıman, Azerbaycan'dan, Almanya'dan Prof. Dr. Uğurcan Akyüz, Arnavutluk'dan; Jona Dividi, Başkurdistan'dan; Olga Frolova, Bulgaristan'dan, Bosna Hersek'den; Cevdet Nikocevic, Mirsada Baljıc, Rusya'dan; Helen Panasıuk, SvetlanaInaç, Ekaterina Viazemskaya, Kuzey Makedonya'dan; Prof. Dr. Fehim Huskovic, Özbek Ajvaz, Mısır'dan; Mohammed Farouk Hemida, Merihan Bakralsedig İbrahim Azzam, Dr. Raghda, Ahmed Almohands, Ukrayna'dan; Maria Moroz ve ReginaBachınska misafir oluyor.

26 Kasım 2021 tarihinde, Kültür Sokağımızda bulunan 4'üncü salonumuzda sanatçıların Silivri'de yaptıkları eserler sergilenecek.

Renginar SALİ

YORUM YAP