Yılmaz: Çiftçilerimiz için var gücümle çalışmaya söz veriyorum

Yılmaz: Çiftçilerimiz için var gücümle çalışmaya söz veriyorum

23.06.2022 17:47:23

Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, 6 ayda tamamladığı Canlı Hayvan Pazarı açılışında yaptığı konuşmada, “Görev sürem sonuna kadar çiftçilerimiz için var gücümle çalışmaya söz veriyorum” diyerek İBB'ye mezbaha çağrısını yeniledi.

 5_1

Silivri Canlı Hayvan Pazarı Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Nihat Pakdil, Silivri Kaymakamı Tolga Toğan, Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, İstanbul Rumeli Üniversitesi Dekanı Prof. Dr.Tamer Dodurka, İstanbul İl Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, Emniyet Müdürü Cemil Erim, Silivri İlçe Müdürü Nuri Ertuğrul, geçmiş dönem Burgas ve Eski Zara Valisi şu an Özel Burgas Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Mariya Neykova ile Hak ve Özgürlükler Hareketi Şumen İl Başkanı Aysel Rufat, İlçe Müftüsü İsa Sağlam, MHP İlçe Başkanı Zafer Yalçın, AK Parti İlçe Başkanı Mutlu Bozoğlu, BBP İl Başkan Yardımcısı Sinan Abdullah Azder, İlçe Başkanı Ramiz Aksu, Fox TV Ana Haber Sunucusu Selçuk Tepeli, Muhtarlar Derneği Başkanı Muharrem Eren, meclis üyeleri, muhtarlar, STK Temsilcileri ve çiftçilerin yoğun katılımıyla gerçekleştirildi.

1_2

“VERDİĞİMİZ BİR SÖZÜ DAHA GERÇEKLEŞTİRMİŞ OLMANIN GURURUNU YAŞIYORUZ”

Başkan Volkan Yılmaz açılışta şöyle konuştu: “Bugün, verdiğimiz sözleri gerçekleştirmenin Silivri'de bir gururu daha hep birlikte yaşıyoruz. İstanbul'un ilk ve tek Canlı Pazarın açılış törenindeyiz. Üzerine bastığınız toprakları bilmek önemli. Silivri'nin tarım ve hayvancılık potansiyellerinin farkındayız. İstanbul'u doyurabilecek potansiyeli var. Antalya'dan 800 km uzaktan gelen domatesin fiyatını biliyoruz.

“BUGÜN NE KADAR HAKLI OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI”

Tarım arazileri imarlı olanlardan daha değerli olma misyonu yitirilirken, yönetim olarak kolları sıvadık. 2019 yılında bunları söylerken bazıları bize gülüyordu. Silivri'de bir maceraya yelken açtık. Herkese bir hikaye yazma fırsatı sunduk. Yola çıkış fikrimizin bugün ne kadar haklı olduğu ortaya çıktı.

500 km2 ekilebilir, dikilebilir arazisiyle İstanbul'un gıda ambarı ve hayvancılık üstü olabilecek; megakenti doyuran katma değeri yüksek ürünleri

3_2 üretebilecek bir ilçeyiz.

“TÜRKİYE'NİN STRATEJİK VE MUKAYESELİ ÜSTÜNLÜĞÜ TARIMDIR”

Bir yandan üzerinde yaşadığımız toprakların zenginliği, diğer yanda yaşanmakta olan hadiselerin gerçekliği… Türkiye'nin stratejik ve mukayeseli üstünlüğü tarımdır. Toprağın dilidir. Geleceğin dünyasının tesisi tarım-sanayi entegrasyonu ile tarımsal ürünler için uygun pazarlar oluşturulmasından geçmektedir. Tarih geriye sarmamış, aksine ana yatağını bulmuş ve akışını hızlandırmıştır. Dolayısıyla biz tarımsal ve hayvansal üretiminin önemini biliyoruz.

“SİLİVRİ BELEDİYESİ KENDİ TARIM ARAZİLERİNDEN HABERİ YOKTU”

Üretken belediyecilik anlayışımızla yola çıkarken, bu potansiyellerin farkında olarak şunu söyledik: ‘Gün gelecek tarım araziler, imarlı arazilerden kıymetli olacak.' 2019 yılında 300 dönüm araziyle ilk adımı attık. Silivri Belediyesi kendi tarım arazilerinden haberi yoktu. Bir kısmı partililere ücretsiz verilmişti.

8

“ÇİFTÇİLİĞE EN FAZLA DESTEK VEREN BELEDİYEYİZ”

Atıl durumdaki belediye arazilerimizi üretime kazandırdık ve 300 dönüme sertifikalı yerli ve milli arpa tohumu ektik. Geçen 3.5 yılın ardından bugün 3600 dönümde üretim yapıyoruz. Bu anlamda Türkiye'nin tek ilçesi konumuna geldik. Kazanılan ürünlerin tamamı nakdi değil ayini olarak dar gelirli çiftçi ve hayvancıyla, vatandaşlarımızla paylaşılıyoruz. Çiftçiliğe en fazla destek veren belediyeyiz.

2_1

Silivri Köy Pazarı ilk icraatımız oldu. Turistlerin tarım kenti olduğumuzun farkına varmalarını istedik. Marketlerden daha ucuz yöresel ürünler sunduk.

Yerli ve milli tohumculuğa destek verdik. 1500 dönüm arazide yerli ve milli arpa tohumu ektik. 1 dönümde 800 kilo arpa hasat elde edildi. Özendirirsek arz ve rekolteyi arttırabiliriz.

Saman dağıtırken bize güldüler. Geçen sene 50 bin, bu yıl 100 bin saman desteği vereceğiz.

Fide dağıttık. 350 dönüm yem bezelyesi ektik.

Ayçiçek çok denk geldi. Kıtlık yaşandığı dönemde Silivri Belediyesi A'dan Z'ye üretti. 10 bin ihtiyaç sahibi aileye 5'er litre dağıttık.

Selimpaşa'da topatan kavunu ve bamyamız var. 500'er dönümlük dilimlerle kadın çiftçilerimize tahsis ettik.

Danamandıra'da barbunyanın tekrar üretilmesini sağladık. Alt ve üst gübresini verdik. Alım garantisi sunduk. Hasattan sonra bana bir sepet kalmamıştı. Hepsi satıldı.

Katı Gübre Serpme Aracı aldık. Ahırlardaki gübreyi alıyoruz, tarlalarına ücretsiz atıyoruz.

İl Tarım Müdürlüğümüzle protokol yaptık, hayvanların aşılarını belediye olarak karşılıyoruz.

Ar-Ge çalışmalarımız sürüyor.

Trakya Tohum A.Ş. Sarı Tohumculuk, Trakya Tohumcular Derneği, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Trakya Kalkınma Ajansı ve Silivri Belediyesi'nin ortak olduğu bir platforma 2'si yabancı 8'i yerli olmak üzere 10 tane deneme üretimini Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezimizle yaptık. Teslim alınan tohumlarla Silivri Belediyesi bu sezon 1000 dönüm Ayçiçek ekecek. Hasattan elde edilen ürünlerden tohum çoğaltılması, 20.000 teneke yağ elde edilmesi ve ihtiyaç sahibi ailelere dağıtılması bekleniyor.

Arıcılık devam ediyor. Aromatik bitkilerle ilgili çalışmalarımız sürüyor.

Tarım Lisesi olan tek belediyeyiz. Tarım Lisemiz, Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Merkezi Başkanlığı Erasmus Programları kapsamında, geliştirdiğimiz “Tarım Kooperatiflerinde Kadının Güçlendirilmesi”, “İklim Değişikliğine Uyum İçin Tarımda Yenilikçi Bir Mesleki Eğitim Perspektifi” ve “Zeytinin Kalbine Yolculuk” projelerimizle toplam 410.000 Euro hibe desteği almaya hak kazandı.

Kadir Has Üniversitesiyle teknopark kuracağız. Bir bölümü de Tarım Teknoparkı olacak.

“YIKMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Türkiye'nin en verimli tarım topraklarını korumamız gerekiyor. Topraklarımız atalarımızdan miras değil, emanet. Tarım ve orman arazilerine yapılan kaçak yapıları en çok yıkan belediyeyiz. Kartvizitinde ne yazarsa yazsın yıkmaya devam edeceğiz.

“SİLİVRİ, HAYVANCILIK BAKIMINDA İSTANBUL İLİNDE ÖNEMLİ KONUMDA”

Silivri, hayvancılık bakımında İstanbul ilinde önemli konumda. 59. 396 baş koyun ve 5.999 baş keçi olmak üzere 65.395 baş Küçükbaş hayvan varlığı bulunmakta. İstanbul'da Küçükbaş hayvan varlığının %37,7'si Silivri'dedir. Küçükbaş bakımından İstanbul'da 1. Sırada. İstanbul'daki 93.961 baş sığır cinsi hayvanın %18,0'i olan 16.884 baş sığır, Silivri'dedir. İstanbul'a 2. sırada. 109.559 Büyükbaş hayvanın %17,6'sı olan 19.260 baş Büyükbaş, Silivri'dedir. İstanbul'da 2. sırada. 15.598 baş Manda cinsi hayvanın %15,2'i olan 2.376 baş Manda, Silivri'dedir. Bu sayı ile İstanbul'da 4. Sırada.

CANLI HAYVAN PAZARI'NIN AMACI

İlçemizdeki hayvan yetiştiriciliğinin varlığından hareketle, üreticilerimizin haklı taleplerine kulak tıkayamazdık. 6 Ay önce 6.500 metrekare arazimiz üzerine başladığımız çalışmaları tamamladık ve bugün modern bir tesisin açılışını gerçekleştiriyoruz.

SİLİVRİ BELEDİYESİ CANLI HAYVAN PAZARI'NIN TEKNİK ÖZELLİKLERİ

İçerisinde 1.230 m2 hayvan alım satım alanı, 210 m2 idari bina ve sosyal tesis alanı, kafeterya, mescid, tuvaletler, dezenfektan havuzu, çökertme havuzu, gübre deposu yer alıyor.

Burada hayvanlarını satmakta zorlanan yetiştiricilere modern bir tesiste satış imkanı, hayvan alıcılarına güvenli ve modern bir pazar imkanı sunuyoruz. Denetlenebilir ve güvenli bir pazar ortamı kurduk. Kurban kesim hizmetleri için usullere uygun ve hijyenik ortam sağlıyoruz. Ayrıca bazı bölgelerde kontrolsüz ve dağınık bir şekilde yapılan hayvan satışlarının düzenli ve kontrollü hale getirilmesi, çevre ve görüntü kirliliğinin önlenmesini, alıcı ve satıcının bilinen sabit bir alanda buluşmasına sağlamış oluyoruz.

YILMAZ, İBB'YE MEZBAHA ÇAĞRISINI YENİLEDİ

Mezbane yapımı için İBB'ye davette bulunduk.  Yapımına cevap alamadık. Silivri Belediyesi olarak yapmak için yetki istedik. Yine cevap alamadık. Hem yapmayacaksın hem yaptırmayacaksın. Çiftçi zamanı geldiğinde bu söylemlerin faturasını kesecek.

Görev sürem sonuna kadar çiftçilerimiz için var gücümle çalışmaya söz veriyorum.”

Sevginar SALİ/Renginar SALİ

YORUM YAP