Dodurka: Bu toprakların değeri daha da yükselecek

Dodurka: Bu toprakların değeri daha da yükselecek

23.06.2022 17:33:59

İstanbul Rumeli Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. Tamer Dodurka, Silivri Belediyesi Canlı Hayvan Pazarı Projesi açılışında önemli tespitlerde bulunurken çalışma için Silivri Belediyesi'ne teşekkür etti, mezbaha konusunda da İBB'ye çağrıda bulundu.

Silivri Belediyesi Canlı Hayvan Pazarı Projesi açılış töreninde konuşan İstanbul Rumeli Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. Tamer Dodurka, hayvan üreticilerimizin önemli bir alt yapı sorununu çözüme kavuşturan Silivri Belediyesi'ne teşekkür ederken, mezbaha konusunda Büyükşehir'e çağrıda bulundu. Dodurka, “Mikro gıda milliyetçiliği daha da yükselecek” derken, Trakya'da hayvancılığın değerli olması sadece verimlilikten kaynaklanmadığını, bölgemizin Türkiye'nin şap hastalığından ari olan tek bölgesi olduğunun altını çizdi. Süt ürünlerinin ihracatındaki en önemli engellerden biri olan Brusella hastalığının Tarım ve Orman Bakanlığının veteriner hekimlerin yaptığı mücadeleler sonucunda, bölgemizde tamamen yok edilmek üzere olduğunu söylerken de “Bu toprakların değeri daha da yükseltecektir” öngörüsünde bulundu.

Dodurka, Silivri Belediyesi Canlı Hayvan Pazarı Projesi açılışında şunları söyledi: “İstanbul gibi büyük bir metropolün, en verimli topraklarına sahip, en güzel ilçelerinden biri olan Silivri'de yaşamanın mutluluğu içinde hepinize saygı ve sevgilerimi sunuyorum. Bu cennet topraklara sahip çıkabilmek için, "Bu toprakların tarım ve hayvancılık açısından değerini artırmak ve çiftçimizi tarımda tutabilmek hepimizin üzerine düşen bir görevdir. Trakya'nın her yanında olduğu gibi Silivri ilçemizin de toprakları elbette çok verimli, hayvancılık elbette çok başarılı ve değerli. Ama Trakya'da hayvancılığın bu kadar değerli olması sadece verimlilikten kaynaklanmıyor. Trakya bildiğiniz gibi Türkiye'nin şap hastalığından ari olan tek bölgesidir. Trakya bu arilik sayesinde, en önemli pazar olan batı ülkelerine kasaplık hayvan ihracatı yapma imkanına sahip olan tek bölgemizdir.

“TRAKYA'DA BRUSELLA DA TAMAMEN YOK EDİLMEK ÜZEREDİR”

Ülkemizde, kendi kendimize yettiğimiz, hatta üretim fazlalığı olan ürünlerimizden biri olan süt ürünlerinin ihracatındaki en önemli engellerden biri ise maalesef Brusella hastalığı bakımından ari bir bölgemizin olmayışıdır. Ancak çok sevindiricidir ki, Tarım ve Orman Bakanlığımızdaki veteriner hekimlerin yaptığı mücadeleler sonucunda, Trakya'da Brusella da tamamen yok edilmek üzeredir.

“BU TOPRAKLARIN DEĞERİ DAHA DA YÜKSELECEKTİR”

Bu bilgi, hem ülkemiz, hem de Silivri açısından çok önemlidir. Türkiye'de, aynı şaptaki gibi Brusella'dan da ari tek bölgenin Trakya olması, bu toprakların değerini daha da yükseltecektir. Ben bu başarıyı elde etmemizde emeği olan herkese, başta Tarım ve Orman Bakanlığımıza çok teşekkür ediyorum.

“PANDEMİ, TARIM VE HAYVANCILIĞIN ÖNEMİNİ BİR KEZ DAHA HATIRLATTI”

Pandemi, tarım ve hayvancılığın önemini herkese bir kez daha hatırlattı. Sağlıklı gıdaya olan talep artarken, üretim faaliyetleri aksayınca "Bir kamyon domates, bir ufak telefon kadar para etmez" diyerek tarımı küçümseyenler şapkasını önlerine koyarak düşünmek zorunda kaldılar.

“BÜTÜN DÜNYA AB'NİN NE KADAR MENFAATLERE DAYALI VE ZAYIF BİR BİRLİK OLDUĞUNU GÖRMÜŞ OLDU”

Çünkü Covid 19 ve ardından Ukrayna savaşı tüm dünyada gıda milliyetçiliğini artırdı. Gıda ihracatçısı ülkeler ihracatlarını azalttılar. Her şey tıkırında giderken, birlik nutukları atan Avrupa Birliği ülkeleri, gıda konusunda kendi dertlerine düştüler, birliği filan unuttular. İtalya'ya yardım elini ilk uzatan yine Türkiye oldu. Bütün dünya aslında AB'nin ne kadar menfaatlere dayalı ve zayıf bir birlik olduğunu böylece görmüş oldu.

“SADECE ÜLKELERDE DEĞİL, KENTLERDE, HATTA İLÇELERDE MİKRO GIDA MİLLİYETÇİLİĞİ YÜKSELECEK”

Bundan sonra tüm dünyada bu gıda milliyetçiliği daha da artacak, hatta benim düşüncem, bilmem katılır mısınız Sayın Bakanım? Sadece ülkelerde değil, kentlerde, hatta ilçelerde mikro gıda milliyetçiliği yükselecek, hatta maliyetleri düşürmek için "yerinde üret, yerinde sat" anlayışı hakim olacak.

“YERİNDE ÜRET, YERİNDE SAT" KAVRAMININ OLMAZSA OLMAZLARINDAN BİRİ BU PAZARLARDIR”

Büyük şirketler yerine, hayvancılığın can damarı olan kendi yakın çevresinden alışveriş yapan aile işletmeciliğin önemi daha da artacak. Bu ufak aile işletmelerinin, hatta orta ölçekli işletmelerin üst yapı sorunları da, en az alt yapı sorunları kadar ciddi boyutlarda. Bunların da en önemlisi çiftçinin hayvanını doğrudan pazarlayamaması ve böylece aracıların çiftçimizden daha fazla para kazanmasıdır. Bu aracının ortadan kalkması için en önemli üst yapı tesisi de hayvan pazarlarıdır. Yani "yerinde üret, yerinde sat" kavramının olmazsa olmazlarından biri bu pazarlardır.

“ÇİFTÇİMİZE BU İMKANI SAĞLAYAN SİLİVRİ BELEDİYEMİZE ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM”

Ben bu ihtiyacı tespit ederek, çiftçimize bu imkanı sağlayan Silivri Belediyemize çok teşekkür ediyorum. Silivri Belediyemiz bu konuda sorumluluğunu yerine getirdi. Yakıt fiyatlarındaki artış nedeniyle zaten sıkıntıda olan çiftçimizin onca yakıt sarf ederek hayvanını ta uzaktaki, Çorlu'daki, Hayrabolu'daki pazarlara taşıma zorunluluğunu ortadan kaldırdı.

“ŞİMDİ DE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYEMİZDEN BİR BEKLENTİMİZ VAR”

Şimdi de Büyükşehir Belediyemizden bir beklentimiz var. Bu pazarların daha da işlevsel olabilmesi için hemen yanında ya da yakınında bir kesimhanenin olması gerekiyor. Bildiğiniz gibi bu konudaki yetki, kanun tarafından sadece Büyükşehirlere verilmiştir. Bizim ricamız, Büyükşehir Belediyesi kendisi yapmasa da ilçe belediyesine yetki vermesidir. Büyükşehir Belediyemizin bunu yaparak, Silivri çiftçisinin hayvanını ta uzaklardaki mezbahalara taşıma zorunluluğunu ortadan kaldırmasını diliyorum.

Bu hayvan pazarının açılmasında emeği geçenlere, başta Belediye Başkanımız olmak üzere, herkese teşekkür eder, çiftçimize hayırlı olmasını ve bereket getirmesini dilerim.”

Sevginar SALİ

YORUM YAP