Yılmaz, Akıllı Şehirler ve Kent Ekonomisi hakkında konuştu

Yılmaz, Akıllı Şehirler ve Kent Ekonomisi hakkında konuştu

25.07.2022 11:24:29

Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Cuma günü TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Başkanı Fatma Şahin'in katılımlarıyla TBB tarafından Kırklareli'nde düzenlenen Pandemi Sonrası Bölgesel Kalkınma Toplantısı "Akıllı Şehirler ve Kent Ekonomisi" oturumuna katılarak çalışma ve düşüncelerini paylaştı.

294677300_613367990151204_5061129162408197399_n

Kırklareli Üniversitesi Kongre Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya bölge belediyelerinden başkan ve yöneticilerin yanı sıra; akademisyenler, kalkınma ajanslarından temsilciler ve bürokratlar katıldı.

294649396_613367896817880_211207198105974167_n
Toplantının açılış konuşmaları TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, TBB ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Kırklareli Valisi Doç. Dr. Birol Ekici, Kırklareli AK Parti Milletvekili Selahattin Solmaz ve Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu tarafından yapıldı.
ŞAHİN: YEREL KALKINMA PARTİLER ÜSTÜ BİR MODELDİR
TBB'nin Cumhuriyetin en köklü kurumlarından biri olduğunun altını çizen Fatma Şahin, “TBB hangi partiden olursa olsun her partinin yasayla kurulmuş özel bir birlik olması bakımından çok önemli. Yerel kalkınma partiler üstü bir modeldir. Partiniz ne olursa olsun o sandığa gidip hesap veriyorsunuz. Yapılan ve yapılmayan işlerin hesabını veriyorsunuz. Bu Birliği kuran ve buraya kadar getiren herkesten Allah razı olsun.” dedi. Cumhuriyetin 100. yılında dünyanın 10. ekonomisi olma hedefini hatırlatan Şahin, bunun için yerel kalkınmada yerelleşme, sivilleşme, demokratikleşme çok önemli bir altyapı oluşturduğunu kaydetti.
Sorunların tespit edilmesi bakımından toplantının önemli olduğunun altını çizen Şahin, sürdürülebilir kalkınmaya vurgu yaparak “Dünya nereye gidiyor? Dünya sürdürülebilir kalkınmayı maalesef sadece ekonomik kalkınma olarak algıladı. İnsani ve çevresel kalkınmayı başaramadı. Sayın Cumhurbaşkanımızın ‘Dünya beşten büyüktür, daha adaletli bir dünya mümkündür' cümlesiyle pandemide ne demek istediği daha iyi anlaşıldı. Sosyal adaletin ve sosyal barışın sağlanmadığı, kişi başına düşen milli gelirin bir tarafta 50 bin-60 bin dolar, diğer tarafta 1 doların altında olduğu, temiz su bulamadığı için 5 yaşına gelmeden ölen çocukların olduğu, savaşların olduğu, Aylan bebeklerin Ege Denizi'nin kıyısına ölüsünün vurduğu bir dünyada hiçbirimiz masum değiliz. O nedenle pandemi bize bir işaret veriyor” şeklinde konuştu.
Şahin konuşmasında ayrıca çölleşme, çevre kirliliği, kentleşme gibi sorunların da altını çizerek TBB olarak bu konularda yapılan çalışmalara değindi.

294434816_613367876817882_247687526353426420_n
ŞENTOP: HER ŞEYİ İNSANİ MERKEZE ALAN BİR ANLAYIŞ İÇERİSİNDE KURMAMIZ GEREKİYOR
Konuşmasında salgın, savaş, göç, çevre kirliliği, iklim değişikliği gibi konulara değinen TBMM Başkanı Mustafa Şentop,“Salgın sürecinin insanların birbirine ne kadar muhtaç olduğunu, dünyanın neresinde olursa olsun bir insanın sağlığının, huzurunun ve asgari insani şartlarda yaşamasının başka insanlar için de çok kıymetli bir durum olacağını anlamamıza vesile olacağını ümit ediyorduk ancak yaşanan savaşlarla birlikte yine dünyanın zor bir döneme girmekte olduğunu görüyoruz.” dedi.
Her şeyin insanı merkeze alan bir anlayışla yönetilmesi gerektiğinin altını çizen Şentop, “Esas meselemiz insani merkeze koyan ve küreselleşen dünyada herhangi bir insanının nerede yaşıyorsa yaşasın bir insanın sorununun tüm insanlığın sorunu olduğunu anlamak olmalı. Şehirleşmeden, toplumsal hayattan uluslararası ticarete ve hukuka kadar, uluslararası siyasetin kurumlarına kadar her şeyi insani merkeze alan bir anlayış içerisinde kurmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.
KESİMOĞLU: BİRLİK VE BERABERLİK
İÇERİSİNDE SIKINTIYI AŞACAĞIMIZA İNANIYORUM
Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu konuşmasında pandemiyle mücadelede birlik ve beraberliğin önemine dikkat çekerek “2.5 yıldan bu yana bir pandemi yaşadık kayıplarımız oldu, üzüldük. Hayatımızın koşulları değişti. Yaşama bakış farklılıklarımız ortaya çıktı. Çok şükür birlik ve beraberlik içerisinde bu badireyi atlattık. Her ne kadar yakın zamanda bunun depreşmeye başladığını görmekten de hepimiz üzüntü duyuyoruz ama dün olduğu gibi bugün de birlik ve beraberlik içerisinde bu sıkıntıyı aşacağımıza gönülden inanıyorum.” dedi.
YILMAZ GÖRÜŞLERİni VE SİLİVRİ ÇALIŞMALARINI PAYLAŞTI
Oturum Başkanlığını Prof. Dr. Ruşen Keleş'in üstlendiği “Akıllı Şehirler ve Kent Ekonomisi” başlıklı oturumda; Bahçelievler Belediye Başkanı Dr. Hakan Bahadır, Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz ile Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin konuşmacı olarak yer aldı.

Seda ŞİMŞEK

YORUM YAP