Yılmaz: Adaleti sağlamaya çalışıyoruz

Yılmaz: Adaleti sağlamaya çalışıyoruz

12.10.2021 13:05:07

Kırsal Köy konusunun İmar ve Tarım Komisyonunda bekletilme nedenini soran muhalefete cevap veren Başkan Volkan Yılmaz, yalnız Büyükçavuşlu ile ilgili hususun netlik kazanması için çalışmanın devam etiğini açıklarken, “Ne oy, ne gelire göre karar vermiyoruz; adaleti sağlamaya çalışıyoruz” yanıtını ve karardan bölgemizin faydalanmasında bir gecikme yaşanmayacağının güvencesini verdi.

Ekim Meclisi'nin Cuma günü gerçekleştirilen oturumunda söz alan CHP Grup Sözcüsü Melih Yıldız, Kırsal Mahalle kararının neden ilgili komisyonda bekletilmeye devam edildiğini sordu.

YILMAZ: ADİL BİR KIRSAL MAHALLE KARARI ÇIKSIN İSTİYORUZ

Başkan Volkan Yılmaz, söz alarak “Komisyon çalışmalarına ne dahil, ne müdahil ne de bir yönde karar alınması ile ilgili baskı oluşturan durumda değilim. Çalışmalar bitti ancak bir noktada tıkandık. Hiç meraklanmayın 2022 Ocak ayında Silivri'deki kırsal mahalleler hükümetimizin bütün verdiği desteklerden faydalanacak.  Bu konuda kimsenin endişesi olmasın. Kasım ayında biz onaylanınca, aynı ay içerisinde İBB'den de geçecek.

Adil bir Kırsal Mahalle kararının popülizm, oy hesabı yapmadan, gerçekten hak eden mahallelerin yasadan faydalanmasını istiyoruz” dedi.

“18 KÖYÜMÜZÜN KIRSAL MAHALLE KAPSAMINA ALINMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM”

Başkan Bey meclis ile şahsi kararını da şöyle paylaştı: “Beldeler varken Belediye olan mahallelerimiz hariç, 18 köyümüzün kırsal mahalle kapsamına alınması gerektiğini düşünüyorum.

“KOMİSYON BÜYÜKÇAVUŞLU'NUN DA 19. MAHALLE OLARAK EKLENMESİNİ İSTEDİ”

Lakin Komisyon Üyelerimiz Büyük Çavuşlu'yu Silivri'ye olan uzaklığı, verdiği göç, gençlerinin önemli bir bölümünün Çerkezköy'deki fabrikalarda istihdamından bölgede ikamet ediyor olmasından sebep, hayvancılık ve tarımın yapılması ile sosyo ekonomik yapının diğer belgelerden daha kötü durumda olması gerekçesinden yola çıkarak, Büyükçavuşlu'nun da 19. Mahalle olarak eklenmesini istedi.

Komisyondaki arkadaşlar “Büyükçavuşlu ilave edilsin” dedi, biraz önce CHP Belediye Meclis Üyemiz Doruk Bulut da buna yanlış diyor. Bu görüş ayrılığı nedeniyle bekleyip, istişare edilmesinde ne gibi bir sakınca var? Komisyon çalışmasını tamamladı tek konu Büyükçavuşlu dahil edilsin mi, edilmesin mi? Buna da karar verip meclise getirip oylayacağız. Diğer konularda çok da güzel çalışmış komisyonumuz her şeyi bitirmiş.

Ben de Doruk Bey gibi düşünüyorum ama komisyonun haklılık payı var mı? Var.

Büyükçavuşlu için bunu kabul edersek Değirmenköy'deki bir vatandaşımız da çıkıp diyebilir ki; “Ben de hayvancılık, çiftçilik yapıyorum.”

Benim savunduğum şey ‘köy tüzel kişiliği kaldırılan köylerin Kırsal Mahalle Statüsünde olması'.  Belde Belediyesi olarak var olmuş bir yapıyı Kırsal Mahalle'ye dönüştürmenin aslında iyilik değil, kötülük olabileceği endişesini taşıyorum.”

Muhalefetin “Komisyon kararı bir an evvel meclise gelsin” ısrarı üzerine Başkan Yılmaz, “Kasım ayında gelmek zorunda zaten. Ama bunu da bir dayatma veya bilek güreşi ile değil fikir birliği çerçevesinde neticelendirelim” şeklinde konuştu.

CHP Grup Sözcüsü Melih Yıldız, “Tarım ve İmar Komisyonu olarak siyasi tartışma olmadan güzel bir bir çalışma çıkardığımızı düşünüyorum” derken Başkan Yılmaz, “Kasım'a kadar maksimum fayda ve adilane şekilde şekillendiririz” yanıtını verdi.

BULUT: KIRSAL MAHALLE YASASI'NIN AYAKLARI YERE SAĞLAM BASMIYOR

Konuyla ilgili söz alan CHP Belediye Meclis Üyesi Doruk Bulut, “Bu Kırsal Kalkınma Yasası İstanbul'daki bir yarıştan dolayı; İSKİ'dir tarifedir, CHP'li, AK Partili belediyeler diyerekten siz de takdir edersiniz çok da ayakları yere sağlam basan bir karar değil. Tıpkı geçmişteki belde belediyelerinin kapatılma kararından sonra bugün yaşadığımız sıkıntılar ile beraber Kırsal Mahalle ile bu sorunları çözme durumu ileride Hükümet, İBB ve ilçe meclislerinin başka kararlar almasına yol açacak” şeklinde görüşünü ortay koyarken, bölgelerdeki yerleşik nüfusun farklılaşmasından dolayı hak eden ile etmeyeni ayırt etme durumunun zorluğuna dikkat çekti. Bulut ayrıca Belediye'nin gelirlerindeki azalma neticesine işaret etti.

Başkan Yılmaz yasanın Hükümetin dayatması sonucunda uygulanmayacağını, ilçe belediyelerin verdiği kararın İBB süzgecinden geçirerek köylüye destek sağlamak amacıyla uygulama alanı bulacağını söyledi ve ekledi: “Ocak ayına yetiştireceğiz. Sağlıklı bir karara alım. Komisyon ya da meclis üyelerinin aldığı kararlara tahakküm etme, değiştirme, bozma, kendi kararıma evirme gibi bir yaklaşımım yok. Kırsal mahalle statüsü dışında kalan hayvancılara da su tarifesi kıstası getirmek için ayrıca bir çalışma yapılabilir.”

CHP'li Bulut, komisyon kararının meclis oylamasından önce tüm üyeler ile istişare edilmesi önerisine Başkan Bey de olumlu yanıt verdi.  

YAZICI: GEÇMİŞTE KOMİSYONLARDA NASIL GÖRÜŞ ALINDIĞI BİLİNİYOR

Konuyla ilgili söz isteyen İmar Komisyon Başkanı Celalettin Yazıcı şunları söyledi: “Meclisteki bu konuşmaları çok sağlıklı buluyorum tartışma ve demokratik kültürümüz adına. Geçmişte meclis üyesi olan arkadaşlar var aramızda komisyonlarda nasıl görüş alındığını daha iyi biliyorlar.

“İŞİN KOLAYINA KAÇMADIK”

İhtisas komisyonları karar almazlar. Bizim komisyonda hazırladığımız bir görüştür sadece. Kararı alacak olan ilçe belediye meclisleridir. Yetki Hükümet tarafından belediye meclislerine verildi. Burada komisyon, geçmiş dönemlerde yaptığınız gibi, işin kolayına kaçabilirdi. Bir taslağı getirip onaya sunabilirdik. Komisyon kendine göre titiz bir çalışma yaptı.

Süreç de devam ediyor. Bunda arlanacak, utanılacak, sıkılacak bir şey yok komisyon kararlarını özgür veriyor ama belediye başkanı ile de bunu istişare edecek tabi çünkü işin yürütme ayağı da var. Yasanın belli kriterleri var ona göre bir görüş oluşturmaya çalışıyoruz.

Dışardan gelen insanların bu yasadan yararlanmaması gerektiği (Doruk Bulut'un) ile ilgili yorumu da çok sıkıntılı bulduğumu iade etmek isterim.  Biz kadastronun belirlediği köy yerleşik alan içindeki yerleri karara dahil ettik. 1980'li yıllarda belirlenen alanlar. Taslak olarak bunun üzerinde ama 50-100 metre dışında kalan yine köylü bir vatandaşımız varsa tek tek tespit ettik müdürlüklerimizle beraber emek verdik, muhtarlarımızı dinledik.

“SİYASİ KÖRLÜĞE DOĞRU GİTMEYE BAŞLADIĞIMIZI DA GÖRÜYORUM”

Siyaset bizim okuduğumuz kadarıyla sorunlara çözüm üretme sanatı olarak geçerken maalesef siyasi körlüğe doğru gitmeye başladığımızı da görüyorum. Ünlü bir söz vardır “Fikrinize katılmama ama düşüncenizi savunma hakkınızı sonuna kadar savunurum”. Fikirler siyasi körlüğe sebebiyet vermemeli.

“SORUN ÇÖZMEK İSTEYEN BİR YOL BULUR AMA ÇÖZMEK İSTEMEYEN BİR SEBEP BULUR”

Usul hatası da yapıyorsunuz Meclis Başkanına “Kararı niye komisyonda beklettiniz?” diyorsunuz. Ayrıca 4/1 fiyatına indirdiği su, İSKİ'nin ürettiği hizmete fiyat belirlemesi çok normal. Konuyu Ankara'ya yönlendirdiniz. Sorun çözmek isteyen bir yol bulur ama çözmek istemeyen bir sebep bulur. Bence biz yol bulmak isteyenlerden olmalıyız.

Bu tartışma da çok faydalı Silivri ve demokrasimiz adına size de belediye başkanımıza da çok teşekkür ediyorum.”

BARLAS: AYNI HASSAS ÇALIŞMAYI CHP'Lİ BELEDİYELERDEN DE BEKLİYORUZ

AK Parti İBB ve Silivri Belediye Meclis Üyesi Sami Barlas,  su fiyat farkı ile ilgili nihai kararı Tüketici Heyeti'nin vereceğini söyleyerek bu husustaki tartışmayı uzatmaya gerek olmadığını söyledi ve “Kırsal mahalle statüsü ile ilgili Silivri'de yapılan hassas çalışmayı diğer CHP'li belediyelerden de bekliyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

KALAYCI: DOĞRU ŞEYLERİ HEP BERABER SAVUNALIM, YANLIŞ OLANIN DA DE AKASINDAN DURMAYALIM

MHP Grup Sözcüsü Gökalp Kalaycı, CHP'lilere yüklenirken “Popülizm deyip duruyorsunuz bunu yapan konuyu gündeme getiren sizlersiniz. Bilgi kirliliği ile biz size sataşmaya kalksak günler yetmez. Sakinliğimizi koruyup Silivri'nin gelişmesi için çalışıyoruz. Yapılan çalışmalara destek vermeye çalışıyoruz çünkü Belediye Başkanımızın doğru yolda olduğunu görüyoruz. Belediyenin düzgün şekilde yönetildiğini halk söylüyor. Başkanımız her platformda, Silivri'de kırsal alanın fazla olmasından, bu hakları dile getiriyor. Doğru şeyleri hep beraber savunalım, yanlış olanın da de akasından durmayalım. Geçmişteki birçok yanlışı biz dile getirmiyoruz huzur içinde çalışalım diye” ifadelerini kullandı.

KIRKICI: KARARI MECLİSTEN BİR AN ÖNCE GEÇİRELİM

CHP Meclis Üyesi Süheyl Kırkıcı, konuyla ilgili söz alarak, “Aylardır süren tizi bir çalışma belli bir seviyeye gelmiş bir an önce kalan kısmı da dikkate alarak son bir toplantı yapalım ve kararı geçirelim meclisten” dedi.

YILDIZ: MUHALEFETİZ DİYE HER ŞEYE MUHALEFET EDECEK HALİMİZ YOK

Başkan Yılmaz'ın, “Silivri'nin işleyişi ile hiçbir sıkıtı bulamadığınız için kırsal mahalleyi gündeme taşıyorsunuz” sitemi üzerine Melih Yıldız, sadece bilgi almak istediklerini yanlış anlaşıldığını söyleyerek, “Muhalefetiz diye her şeye muhalefet edecek halimiz yok. Celalettin Bey de Gökalp Bey de yanlış anladı sorumuzu. Muhalif bir tavırla sormadım sadece ne zaman karar alacağımızı sordum” dedi.

YILMAZ: PARANIN OLMADIĞI O SİLİVRİ BELEDİYESİ YOK ARTIK

Başkan Yılmaz konuşu şöyle toparladı, “Geniş bir mutabakat var bir konudaki fakir ayrılığını görüşüp mecliste karar vereceğiz. Komisyondaki arkadaşların gerekçelerini de haklı bulmuyor değilim. Popülizm yapsam komisyonun kararını onaylarım.” CHP'den gelen maddi kayıp göndermesine yanıt veren Yılmaz, “Paranın olmadığı o Silivri Belediyesi yok artık. Silivri Belediyesinin parası var. 2022 Silivri'nin yatırım yılı olacak.

“NE OY, NE GELİRE GÖRE KARAR VERMİYORUZ ADALETİ SAĞLAMAYA ÇALIŞIYORUZ”

38 km asfalt yolu var Büyükçavuşlu'nun. Köyden çok daha büyük bir hizmet ağı. Emlak, bina, arazi vergisi olarak geçen yıl tahakkuk eden 800 Bin TL, toplanan 350 Bin. Ruhsat gelirleri yok gibi. İki yılda hali hazırda 4 Milyon TL yatırım yapmışız bölgeye dezavantajlı bölgelere öncelik tanıma anlayışından hareketle. 700 Bin TL gelir elde etmiş, 4 Milyon yatırım yapmışız. Oy ya da para olarak bakmıyoruz adil bir şekilde karar vermek önceliğimiz. Örneğin Değirmenköy, Fener isyan etmesin Büyükçavuşlu da mağdur olmasın. Karar önümüzdeki ay alınır. Ne oy, ne gelire göre karar vermiyoruz adaleti sağlamaya çalışıyoruz.”

Sevginar SALİ

 

YORUM YAP