“Yıllarca üretemediğiniz çözümleri üretiyorum”

“Yıllarca üretemediğiniz çözümleri üretiyorum”

Silivri Belediyesi'nin bugün karara bağlaması beklenen 18 taşınmazın ek bütçe kaynağı doğrultusunda satış gündeminde Başkan Volkan Yılmaz, Değirmenköy Sanayi Sitesi ile ilgili konuya açıklık getirdi.

Ek bütçe için satışa sunulan taşınmazlardan biri de Değirmenköy'de Silivri Belediyesi'ne kazandırılan Küçük Sanayi yeri olurken, hali hazırda bölgede faaliyet gösteren dükkanların yeri ayrılarak, esnafların mağdur olmaması için çözüm görüşmelerini Başkan Bey, CHP'lileri sitem de ederek şöyle açıkladı: “Burası Değirmenköy Belde Belediyesi zamanında Milli Emlak'ın arazisi üzerine Belediye tarafından yapılmış dükkanlar. Burada hukuki bir sıkıntı vardı. Arsa Milli Emlak'ın, yapılar Değirmenköy Belediyesinin. Belediye kapandıktan sonra bu iş yerleri, Büyükşehir Yasası ile birlikte, Silivri Belediyesi'nin mülkiyetine geçmiş. Göreve geldiğimiz ilk üç ayda şöyle bir şey tespit ettik; belediye olarak biz buradan kira alıyormuşuz, bu dükkanlarla kira kontratımız var. E-5'e cephe bir sürü yer yer daha var, kahvehaneler de. Belediye olarak bizim kira aldığımız gibi Milli Emlak da buralara belli aralıklarla ecrimisil yolluyor. Düşünün bir iş yeriniz var belediyeye örneğin 10 lira kira ödüyorsunuz, bir yılın sonunda Milli Emlak'tan da size 15 lira ecrimisil geliyor. Vatandaş “Ben kiracı mıyım, işgalci miyim?”, “Belediye kira alıyorsa Milli Emlak ecrimisil almasın, Milli Emlak ecrimisil alıyorsa Belediye kira almasın!” diye itiraz etti. Milli Emlak ile gerçekleştirdiğimiz değerlendirmeler neticesinde Silivri Belediyesi'nin kira almaması gerektiğini, mahkeme kanalı ile de aldıklarımızın bir kısmını da geri iade ettik. Biz de buradan kira almamaya başladık. Bu esnaflarımızdan kira almıyoruz.
“DEĞİRMENKÖY'ÜN TAM KALBİNDE BULUNAN ARSAYI NAKİT PARA ile SATIN ALDIK”
İlerleyen süreçte de 10 bin m2 alanda, Değirmenköy'ün tam kalbinde bulunan bu arsayı 15 Milyon TL parayı nakit ödeyerek Maliye Hazinesinden Ocak 2023 tarihinde satın aldık.”
“DEPREM GERÇEĞİ KARŞISINDA SORUMLULUK ALMAYA HAZIR MISINIZ?”
“6 Şubat depreminden sonra bize gelen yazı ile Belediyemize ait tüm binalarda karot incelemesi yaptırdık” diyen Yılmaz, “Çanta'daki Gökhan Kurtarmış Huzur evini depreme dayanıksız diye boşalttık. Bu da bir tanesi. Şimdi bir deprem gerçekleşse ve burada insanlar hayatını kaybetse bunun sorumluluğunu hanginiz alabilirsiniz arkadaşlar!? Yönetim bizde, siz diyorsunuz ki “Esnafı buradan çıkartmayın, mağdur etmeyin”. Peki bir deprem gerçeği karşısında sorumluluk almaya hazır mısınız?
Konuyu eleştirenler yapıların depreme dayanıksız raporlarını göz ardı ediyor, “Esnaf tahliye edilmesin yer sıkıntısı var” diyenler deprem gerçeğini göz ardı ediyor. “Belediye Başkanı esnafı tahliye ediyor”… Bu ne kadar çirkin bir söylem. Ben tahliye etmiyorum! Yasalar gereği yapılan incelemeler neticesinde tahliye edilmesi gerekiyor. Karot, üniversite raporları var” dedi.
“NİYE KİMSE DEPREM GERÇEĞİNDEN SÖZ EDEMİYOR?”
Başkan Yılmaz açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Peki ne yapacağız? Bundan niye kimse bahsetmiyor? Yalnızca esnafın mağduriyetinden söz ediliyor. Niye kimse deprem gerçeğinden söz edemiyor? Tahliye kararının deprem önlemi olduğunu niye kimse söyleyemiyor. Deprem önlemleri konusunda Hükümeti eleştirmeye gelince eleştiriyorsunuz. Burada da kendimizi eleştirelim. Meclis üyesi olarak siz esnafların belediyeye ait depreme dayanıksız yapılarda, tehlikeyi göze alarak, kalmasına razı mısınız? Biriniz de çıksın elini vicdanına koyun. Burası depreme dayanıksız burada birinin eşi, birinin çocuğu can verdiğinde bunun sorumlusu kim olacak? Ben olacağım!
Siz bir şey buluyorsunuz üzerine atlıyorsunuz, sonra her zamanki gibi çuvallıyorsunuz. Varnalı Konutlarında da böyle karşı çıktınız.
“SİYASETİ DEPREM ÜZERİNDEN YAPMAYIN”
Burada bir mağduriyet var bunu herkes kabul ediyor. Mağduriyetin deprem gerçeği olduğunu bir kenara bırakıp belediye başkanına, yönetimine yükleneceksiniz. Bu vicdanı değil, ahlaki değil siyaseten etik değil. Siyaseti deprem üzerinden yapmayın, başka mecralarda yapın. Daha iyisini yapın, daha güzelini anlatın, daha büyük projeler ortaya koyun. Ama siz deprem nedeniyle yıkılması gereken bir yerin üzerinden siyaset yapmayın!”
“SİZİN YILLARCA ÜRETEMEDİĞİNİZ ÇÖZÜMLERİ TEK TEK ÜRETİYORUM”
CHP Grup Sözcüsü Melih Yıldız'ın “Yer gösterip boşaltın, esnaf da vatandaş da mağdur” itirazı ve esnaflarla görüşme yapılmadığı eleştirisi üzerine Başkan Yılmaz açıklamalarını şöyle sürdürdü: “İki kez görüşme yaptık. Son görüşmemizin sebebini de söyleyeyim. Bir çözüm üretmeden görüşüp de ne yapacağım esnafla. Çözüm üreteceğim. Sizin yıllarca üretemediğiniz çözümleri tek tek ben üretiyorum. Ben iş ve icraat yapıyorum. Bakın buradaki işi nasıl çözüyoruz… Yine Cumhur İttifakı, MHP'li Belediye Başkanı tarafından bakın sorun nasıl çözülecek.
Değirmenköy Sanayi Sitesi imarlı, belediyemiz kasasından satın aldığımız bir arsa. Ve imarı küçük sanayi sitesi. Buradaki esnaf arkadaşlarımızla en son yaptığımız görüşmede biz burasının ifraz işlemlerini bitirdik. Tapu kadastro işlemlerini yaptık ve esnafları çözüm için davet ettik.
1640 m2 bir arsanın dükkanların bulunduğu alanda esnaflarla görüşerek bir avam proje çizdik. 13 dükkan, 5,25 x 12 metre, taban oturumu 63 metre, 30 metre de asma katı ile. Çelik konstrüksiyon veya betonarme. Ön kısmı da 5 metre araç yanaşabilecek bir alan olacak. Dükkanların acilen yıkılıp yenisi yapılarak, Silivri Belediyesinin mülkiyetinde bir küçük sanayi sitesi kurmayı değerlendiriyoruz. Silivri Belediyesinin sahibi olduğu arsa üzerine yapım konusunda arkadaşlarla görüştük bir sanayi kooperatifi kurarlar ise belki yapım işini belli bir nispi oranda onlara hisse vererek ortaklaşa, kooperatif mantığı ile yapılabilir. Hukukçularımız bunu inceliyor. Bu dükkanları biz yaptık birinde Ahmet, diğerinde Mehmet otursun diyemeyeceğiz. Belediye yasası gereği bunların nasıl sahiplerini bulacağı hepinizin bilgisi dahilinde zannedersem. Burada bir açmazımız var. Kooperatif mantığı ile bunu nasıl çözeriz ve esnaf kardeşlerimiz hepimizin derdi. Ama çözüm üretmeye gelince topun başka yerlere yıllarca yuvarlandığı sorunlardan birisi de burada. Bu binaların yıkılmama şansı yok. Tahliye edilmeme şansı yok. Bu deprem gerçeği ile bunun önünde kimse duramaz.
“DEĞİRMENKÖYLÜ ESNAF İÇİN SİLİVRİ BELEDİYESİ GEREĞİNDEN FAZLASINI YAPACAK”
Silivri Belediyesi iradesini ortaya koymuş bu arsanın sanayi esnafının faaliyet gördüğü alanı ayırmış ifraz etmiş ayrı parsel haline getirmiş ve bunu satmayı kaynağa dönüştürmeyi düşünmüyor. Bölgenin ve esnafın ihtiyaçlarının karşılanacağı bir küçük sanayi sitesi olarak esnaflarla kooperatif mantığı ile ortaklaşa yapmayı planlıyoruz. Hukukçularımız bu konuyu inceliyor. Dolayısıyla Değirmenköylü esnaf için yapılacak çalışmalarda Silivri Belediyesi gereğinden fazlasını yapacağını ifade ediyorum.
Burada zaman çok önemli. Sanayiyi iki parça halinde yapmayı da değerlendiriyoruz. Deprem gerçeği karşısında çok fazla risk alamıyoruz. Bugünkü maliyetlerle 20 Milyon TL'yi bulacak bir yatırım. 4-6 ayda bu dükkanları tamamlamayı düşünüyoruz. Hukuki kısmını aşmaya, sorunu esnafımızın yararı doğrultusunda çözmeye çalışıyoruz.”
Sevginar Sali

  • ETİKETLER
PAYLAŞ
« Önceki
Sonraki » Peki ne yapsınlar Başkan Bey!?

YORUM YAP