Üniversite tercihlerinde puan mı, sıralama mı, devlet mi, vakıf mı?

Üniversite tercihlerinde puan mı, sıralama mı, devlet mi, vakıf mı?

10.08.2020 10:35:48

Meva Kurs Eğitim Koordinatörü Mine Coşkun, üniversite tercih sürecinde gençlere ve onları yetiştiren ailelerine yardımcı olabileceğini düşündüğü bilgileri Hürhaber Gazetesi aracılığıyla paylaştı.

Eğitim Koordinatörü Mine Coşkun, üniversite tercihinde bulunacak gençlere rehberlik etmeye devam ediyor. Coşkun, gazetemiz aracılığıyla tercih sürecine ilişkin şu bilgileri paylaştı: “Evet, gençler bu iki soru ve daha onlarcası belki de haftalardır kafanızı kurcalayanlardan belki de sadece iki tanesi. Puanlarınız elinizde, yapacağınız seçimler tercihlerinizi, sıralamalar seçtiğiniz bölümleri, oranlar girme ihtimalinizi kısacası geleceğinizi şekillendirecek. Doğru seçimler yapmak için ölü tercih yapmadan, ne çok fazla hayale kapılıp sıralama 50-100 binlere kadar düşer diyerek ne de fazla kötümser davranıp bu yıl kesin bir üniversiteye yerleşemem diyerek kaygınızı arttırmayınız.

1.Daha önce YÖK'ün açıkladığı verilere göre türlerine göre devlet, vakıf ve vakıf Meslek Yüksek Okulu (MYO) olarak ayrılan üniversitelerin, bugün toplam yüzde 37'den fazlası Vakıflara ait. 1985-1992 yılları arasında sadece 1 vakıf üniversitesi bulunurken, 1997'de 16, 2006'da 25, 2007'de ise 30 üniversite vakıf üniversitesi olarak çalışıyordu. Daha sonra hızla artmaya başlayan vakıf üniversitesi sayısı ise bugünkü duruma geliyor. Bugün Türkiye'de 130 devlet üniversitesi ve yarısından daha fazla, 73 tane vakıf üniversitesi var. Bu da demek oluyor ki otuz yılda vakıf üniversiteleri sayısında patlama yaşanmış buna paralel olarak bölüm, program ve mezun sayıları her yıl artış göstermiştir. Kısacası ülkemiz üniversiteleşmiştir diyebiliriz.

Gelelim İstanbul'daki değerlendirmeye. Türkiye'nin en büyük nüfuslu şehrinde ve Silivri gençlerinin de tabi ki hayallerini süsleyen üniversitelerin var olduğu ilimizde sayılarını bilmek bize yorum yapmakta faydalı olacak. İstanbul'da 13'ü devlet ve 45'i vakıf olmak üzere toplam 58 üniversite mevcut. Bunlarda öğrenim gören öğrenci sayısı da 1 milyon 850 bin civarında. İki milyona yaklaşan bu sayı sektörün yükseköğrenim gören öğrenci nüfusunu neredeyse 1/3'inin bu şehirden mezun olduğunun göstergesi olarak yorumlanabilir.

Diğer illeri değerlendirdiğimizde durum şöyle: Özel üniversite olarak da bilinen vakıf üniversiteleri, sadece 11 ilde bulunuyor. İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Mersin, Konya, Gaziantep, Trabzon, Nevşehir, Kayseri ve Bursa vakıf üniversitelerinin bulunduğu iller.2007 sonrası artan vakıf üniversiteleri sayısı, 2007-2013 yılları arasında 36 artış gösterdi.

Lisans öğrencileri sayısına baktığımızda, Yeditepe, Beykent, İstanbul Medipol, Bahçeşehir, İstanbul Aydın zirveyi çekiyor. Yüksek lisans öğrencileri ise en çok İstanbul Okan, Bahçeşehir, Yeditepe, İstanbul Aydın, İstanbul Bilgi üniversitelerinde bulunuyor.

Vakıf Üniversitelerini tercih ederken burs olanakları, çift anadal programları, yandal programları, katılabileceğiniz eğitimler ve alabileceğiniz sertifikalar, erasmus öğrenci değişimi olanakları ve öğretim yapılacak değerli öğretim üyelerinin kimler olduğu dikkatlice incelenmelidir. Akıllı telefonlarımız ve bilgisayarlarımız hepsini öğrenmek için emrimizde. Lütfen çekinmeden merak ediniz. Sorularınıza cevap arayınız. Neredeyse tüm vakıf üniversitelerinin Silivri'deki de dahil olmak üzere dijital platformlarda bilgi ve çağrı merkezleri mevcut. Aklınıza takılan tüm soruların cevabını bilgi formu yahut telefonla sorarak imkânınız varsa üniversitelerin kampüslerini ziyaret ederek alabilirsiniz.

2.Gelelim başarı sıralamalarına. Her yıl gerçekleşen sınavlardaki soru dağılımları, zorluk seviyeleri değişkenlik göstermektedir. Söz gelimi bu yıl Korona virüs sebebi ile yarı dönem örgün eğitim-öğretim yapan okullarımız bahar döneminde uzaktan eğitim yoluyla ders verdiğinden konular birinci dönem ile sınırlı tutulmuştur. Sınav konularının çıkarılması, okulların kapatılması ve sınav tarihinin bir ileri alınıp bir geri alınması bu yılki değişkenlere diğer örneklerdir. ÖSYM bu sınavı çok uzun yıllardır devamlı olarak yapıyor. Bunca yıldır yapılan sınav tarihi boyunca hiçbir zaman şaşkınlık verici seviyede bir değişim yaşanmadı. Bu yüzden tercih listenizi oluştururken puandan daha önemli olanın başarı sıralaması olduğunu lütfen unutmayın.

Bu değerlendirmenin ardından başarı sıralamanızın aşağıdaki tabloda mevcut şekli ile olması önerimiz:

1.

2.

3.

İlk üç tercih. Hayallerindeki en büyük üç üniversite. Yıllar sonra bile ilk tercihim burasıydı ama buraya yerleştim diyeceksin. Temennimiz ilk tercihine yerleşmen tabiki.

4.

5.

6.

7.

Sıralamanın %20-%45 aralığında olup yukarıda olan sıralamaların mevcut olduğu üniversite ve bölümleri tercih etmelisin. Düşebilmesi ihtimal olan sıralamalarda “Keşke yazsaydım, gelecekmiş.” pişmanlığını yaşamamak için.

8.

9.

10.

11.

12.

Sıralamanın %10-%20 aralığında yüksek olan yerleri yaz. Süpriz olarak gelebilir dediğin bölümler olabilir. Puanla yarışmıyorsun, sıralamalardaki değişimler gelmez dediğin bölümlerden birine öğrenci olmanı sağlayabilir.

13.

14.

15.

16.

17.

Gelmesi muhtemel sıralamadaki programlar mevcut olmalı. Burada da birden fazla üniversitede aynı bölümü, aynı üniversitede farklı bölümleri yazmak istiyorsan hangi tercihe koyacağına dikkat et.

18.

19.

20.

Sıralamanın %10-%20 aralığında aşağıda olan bölümlerden seçilmeli. Sıralamaların yükselmesi ihtimaline karşı istediğin üniversitenin farklı bir bölümü veya bir bölümün başka şehirdeki daha düşük sıralamadaki bölümünü de tercih etmelisin.

21.

22.

23.

24.

Açıkta kalma riskine karşın %30-%60 bandına kadar aşağıda olan bölümleri yazmalısın.

 

Değerli gençlerimiz, şimdi sizlere aday diyoruz. Halbuki sizler alacağınız eğitimler ve yapacağınız seçimlerin toplamında bu ülkenin aydınlık geleceğisiniz. Yaptığınız tercihlerin ardından mezun olacak, iş arayacak, para kazanacak, deneyim edinecek ve insan biriktireceksiniz. Bilişimsel aksaklıkları öngörerek tercih listenizi oluşturmayı son gün olan 14 Ağustos'a bırakmayın. Seçimlerinizin sonunda mutlu bir üniversiteli olmanız dileğiyle.”

 

YORUM YAP