Hüseyin Kuru

Ulaşım kolaysa fiyat artar!

Geçen hafta basında çıkan bir haberle devam edelim..
“Şehrin yeni yerleşim merkezi olarak birkaç yılda binlerce konut inşa edilen Bahçeşehir-Ispartakule hattının bağlanacağı Mecidiyeköy-Mahmutbey metro hattı planı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandı. Hattın onaylanması en çok Bahçeşehir-İspartakule bölgesinde projesi olan gayrimenkul firmaları ile buradaki ev sahiplerine yarayacak. Metronun kesinleşmesinin ardından çevreye yeni bir alıcı akını başladı. Bu nedenle konut fiyatlarının yüzde 20 zamlanacağı öngörülen bölgede, mevcut yapıların ise değerini katlayacağı ifade ediliyor.
Bölgede biten ve yapımı süren 23 konut projesi yer alıyor… Yeni kurulan şehirde en büyük sorun ulaşım olarak göze çarpıyor.. 2017'de hizmete açılması planlanan Mecidiyeköy-Mahmutbey metro hattının Mahmutbey'de Halkalı-Bahçeşehir hattı ile birleşeceği, 2019 yılının son metro projesi olan Mahmutbey-Bahçeşehir metro hattı tamamlandığında iki semt arası yolculuk süresinin 19 dakikaya ineceğini söyledi..  “Entegre edilecek bu iki hat ile birlikte Ispartakule'den 45 dakikada Mecidiyeköy'e ulaşma imkanı doğacak. Ayrıca, çalışmaları süren Mecidiyeköy-Mahmutbey ve Halkalı-Bahçeşehir Metro Hattı çalışmaları tamamlanarak Marmaray'a bağlanacak” dedi..  Mahmutbey - Bahçeşehir - Esenyurt metro projesi 16.4 kilometre uzunlukta olacak. 2.2 milyar liraya mal olması planlanan hat, 9 istasyondan oluşacak.''

İşin sonunda da olsa ulaşım sorununun halledilmesi güzel. Ancak biz sorunu niye yerleşim alanları kurulduktan sonra yapıyoruz?
Halbuki bu işler baştan düşünülse ve halledilse emlak değerleri ve rayiçler artacak tabiatıyla vergi gelirleri vb.gibi devletin bir çok konuda ve başlıkta kazanacağı büyük gelir kalemleri daha fazla toplanabilecek.
***
Herkes bahçeli bir evde oturmak istiyor. Ancak bu tarzdaki ev fiyatları pahalı olunca talep bazen alıma dönmüyor.
Önceki yıllarda bahçeli ev hayalini gerçekleştirmek için ruhsat sayısını artıran
müteahhitler bu yıl alımların düşük kalması nedeniyle yeni ruhsat başvurusunda bulunmadı.
Geçen yıl 15 bin 115 villa için ruhsat alınırken sayı bu yıl 10 bin 525'e geriledi. Bahçeli ev hayali ise çok katlı projelerde bahçe kullanımlı dairelerle giderilmeye çalışıldı.
Satışa yeni çıkan villa projelerinde de fiyatlar düşük tutulmaya çalışıldı.
Burada tabi üzerinde durulması gereken en önemli konu arsa stoklarının azalması ve arsaların maliyetidir.
A/B plus bir hedef kitlenin tabiatıyla beklentileri de yüksek oluyor.. Arsa, konsept, altyapı, malzeme maliyeti vb. derken villa fiyatları mecburen artıyor, pazar da gittikçe daralıyor.
***
Malumunuz üzere Saral İnşaat Grubu olarak sektörde 44 yıldır faaliyet gösteriyoruz. Tabiatıyla neredeyse hergün kat karşılığı ya da hasılat paylaşımı modelleri gibi arsa sahipleri veya emlakçılar vasıtasıyla teklifler alıyoruz ve değerlendiriyoruz.
Bu durum etik değerleri olan inşaat şirketleri içinde geçerli ve inşaat sektörüne sonradan giren kişilerin dengeleri bozmasından sektör olarak şikayetçiyiz.
Bu durumdan sadece şikayetçi olan sadece biz değiliz tabi ki.. sektörün iyi aktörlerinden Seba İnşaat YK başkanı Nedim Keçeli de şikayetçi..  “Bana göre herkes en iyi bildiği işi yapmalı” diyor.
Keçeli, sektör tecrübesi olmayan yeni müteahhitlerin arsa sahipleri ile yaptıklarını anlaşmaları eleştirerek “Biz arsa sahibine yüzde 50 diyoruz, biri gelip yüzde 60 ve 10 milyon dolar öneriyor. O arsada yapılacak inşaat alanı belli.
Bu rakamlarla işin olması imkansız.. sektördeki yeni oyuncuları da yanlarında olan ve bu işi bilmeyen kişiler yakıyor.
Sonra hem o kişi zarar ediyor hem de bizi işimizden ediyorlar” dedi.
İnşaat sektöründe kurumsallık olmadığını belirten Nedim Keçeli, “İnşaatta kurumsallık olsa bugün büyük holdingler de bu işi başarabilirdi. Ben 24 yaşındayken Türkiye'nin ünlü bir şirketinin başkanı beni çağırdı ve sordu “Biz Levent'te ev satamıyoruz, sen nasıl İstinye'de ev satabiliyorsun?”
Şöyle yanıt verdim; ‘Size gelince  kurumsalız indirim yapamayız, vade yapamayız' diyorsunuz. Alıcı 1 milyon dolar verecek 995 bin dolar olmuyor. Bana gelip “900 bin dolar olur mu?” derse hayırlı olsun diyorum.. Yani bu iş kurumsallıktan çok esnaflık işi” diye konuştu.
Dikkat edilirse büyük firmaların başında esnaflığı çok iyi bilen insanlar vardır.
İyi haftalar..

YORUM YAP