Günümüzde sık sık duyduğumuz çocuk ihmal ve istismarı, toplumu ve duyarlı insanları derinden etkileyen üzücü bir konudur. Neredeyse her gün televizyon programlarında, haberlerde ya da çevremizde karşımıza çıkan istismar olayları, çoğumuzu “bir şeyler yapmalıyım” noktasına getiriyor. Ne yazık ki toplumun bir kısmı da bu istismarı çocuklara uygulayan kişiler. Bazen bir komşu, bazen çocuklarla ilgili bir meslek seçerek çocuğa çok yakın olan biri, bazense çocuğun sözde anne babaları olarak kaşımıza çıkıyor bu kişiler. İşte tam bu noktada duyarlı insanlar olarak neler yapabileceğimize dair bir fikirle gelmek istedim sizlere. Çocuk ihmal ve istismarının önlenmesinde, bilinçlendirilmesinde ve istismar sonrası hukuksal ve psikolojik mücadelesiyle oldukça aktif çalışan güzel bir dernekten bahsedeceğim: Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği.Ekran görüntüsü 2022-10-12 154438

Ucim nedir?

                "Çocuklar Konuşacak, Ucim Yanlarında Olacak!" sloganıyla yola çıkan bu dernek; çocuk istismarının önlenmesi amacıyla eğitim, toplumsal bilinçlenme ve farkındalık projeleri üzerinde çalışmayı amaç edinmiştir kendisine.

                Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği (UCİM); amacı, çocukların sağlıklı bir biçimde yetişmesini sağlamak, çocukları her tür duygusal, fiziksel ve cinsel istismar ile her türlü ihmalden korumak, bu olayların yaşanmasının önüne geçmek olan ve hiçbir kâr amacı gütmeksizin, Haziran 2020 itibariyle sayıları 50.000'i aşan gönüllü üyesi, Mersin Merkez binası, İzmir, İstanbul, Konya, Ankara, Erzurum, Van, Niğde, Giresun, Denizli ve Diyarbakır'da bulunan önleme ofisleri ve 55 ildeki gönüllü yapılanması ile ülke çapında aktif biçimde faaliyette bulunan bir dernektir.Ekran görüntüsü 2022-10-12 154418

Ucim nasıl kuruldu?

                Derneğin kurucularından olan öğretmen Saadet Özkan; İzmir Menderes'te görev yaptığı ilkokuldaki okul müdürünün yıllarca ve pek çok çocuğa karşı gerçekleştirdiği istismarı ortaya çıkaran, bu yöndeki çabası ve iz sürmesi sayesinde ilgili kişinin yargılanarak 82 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmasını sağlayan kahraman bir öğretmendir.Ekran görüntüsü 2022-10-12 154504

Ucim neler yapar?

                Dernek; toplumsal bilinçlendirme ve eğitim çalışmalarının yanı sıra bünyesinde barındırdığı pek çok gönüllü avukatı ile mağdur çocuk ve ailelere, hâlihazırda görülmekte olan davalarda hukuki destek, gönüllü psikologları eliyle ise psikolojik destek alınması konusunda rehberlik hizmeti vermekte, pek çok gönüllü üye eliyle yurdun dört bir yanında sahada, üniversitelerde dernek üyesi gönüllü öğrencilerle, yerel yönetimler ve özel şirketlerle iş birliği içerisinde bilinçlendirme çalışmaları yapmaktadır.

Nasıl destek olabilirsiniz?

                Ucim önleme ofisleri adım adım her şehirde açılıyor. Tabii bu konuda bağışlar çok önemli çünkü merkezlerin açılması düzenli bağışlarla gerçekleşiyor ve devam ettiriliyor. Ancak önleme ofislerinin olmadığı yerlerde de koordine olmuş merkeze bağlı yönetimler var. Örneğin; benimde Eğitim Koordinatörlüğünü yürüttüğüm Tekirdağ Ucim diğer şehirlerde olduğu gibi eğitimler ve etkinlikler düzenliyor; istismar mağduru çocuklarımız adına duruşmalarda yer alıyor. Sizde Ucim sayfasından üye olup Mavi Kelebek olarak yaşadığınız şehirde çocuklarımız için çalışmalar yapabilirsiniz.

                Gönüllü olmanın dışında dilerseniz mesajla ya da ucim.org.tr adresinden bağış formu doldurarak bağışta bulunabilirsiniz. Kahraman çocuklarımıza ücretsiz hukuk, danışmanlık, burs ve nitelikli bir eğitim armağan etmek için bağışlarınız çok önemli.

                Benimde gönüllü üyesi ve bağışçısı olduğum bu derneği artık herkesin tanıması gerektiğini düşünüyorum. Tanınsın ki, istismarcılar, onların karşısında duran insanların olduğunu bilsinler; tanınsın ki istismarcıların her yerde olabileceğini ve çocuklarımızı bu insanlardan nasıl koruyabileceğimizi bilelim.

 

YORUM YAP