“Türkiye Cumhuriyeti eseri her gün sahnelenecek”

“Türkiye Cumhuriyeti eseri her gün sahnelenecek”

30.04.2016 14:32:34

İlçemiz tarihi yoğurthane binalarından bir binası daha sanata kazandırıldı. Kültür Sokağı'nda yer alan Yaşar Kemal Sergi Salonundan sonra ikinci tarihi bina tiyatro salonu olarak düzenlenerek Silivri Belediye Tiyatrosu Önder Yılmaz Sahnesi açılışı 27 Nisan 2016 Çarşamba akşamı kokteyl ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrasının verdiği muhteşem konser eşliğinde yapıldı.
CHP Milletvekilleri Süleyman Çelebi ve Erdin Bircan, Silivri İlçe Kaymakamı Faruk Bekarlar, Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Ahmet Hakan Karaaslan, CHP İl Başkanı Cemal Canbolat, CHP İlçe Başkanı Suna Göçengil, MHP İlçe Başkanı Şenoğlu Türkyılmaz, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Ay, Silivri Belediye Başkan Yardımcıları, siyasi parti diğer temsilcileri, Silivri Kadın Girişimciler Derneği Başkanı Aynur Süleymanoğlu ve üyeleri, Silivri İş Adamları Derneği Başkanı Hakan Kocabaş ve üyeleri, ilçemiz oda ve diğer dernek başkanları, muhtarlar, ilçemiz spor dünyası temsilcileri ve çok sayıda vatandaş yoğun katılım gösterdi. Açılış kurdelası protokol üyeleri tarafından kesildi. Ardından Önder Yılmaz Sahnesi adı verilen ilçemiz ilk tiyatro salonuna geçildi.

IŞIKLAR: “TÜRKİYE CUMHURİYETİ” ESERİ BURADA HER GÜN SAHNELENECEK
Açılış konuşması Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar tarafından yapıldı. Işıklar, açılışa katılan tüm konuklara teşekkür ederken, ilçemizin yakından tanıdığı ve ani vedasına çok üzüldüğü Mevlut Aslan'ı andı. Açılışta Mevlut Aslan'ı oğlu Erdem temsil etti. Işıklar, katılımı için kendisine teşekkür etti ve sözlerine şöyle devam etti: “Silivri'nin tarihine, kokusuna sahip çıkıldığının göstergesi olduğu çok önemli bir gün. Tiyatro; bir arada yaşayan insanların birlikte güldüğü, birlikte ağladığı, hep birlikte düşündüğü tiyatro salonları, aslında hayatın kendisidir. Tiyatro; kadim kültürümüzün yaşadığı, yarına olan umudumuzun, geçmişe olan bağımızı, geleceğe inancımızı, ısrarımızı aslında bir şehirde tiyatro varsa orada herkes sahnedir. Orada herkesin de bir rolü vardır. Silivri'de sahneye her gün koyacağımız eserimiz, büyük Türkiye Cumhuriyeti'nin ve onun kurucusunun mazlum devletlere ilham veren eseridir. “Benim en büyük eserim” dediği demokratik, laik, çağdaş bir eseri burada her gün sahnelenecek. Eserin adı Türkiye Cumhuriyeti olacaktır. Bizler de bu eserde onu savunan koruyan vatandaşlar olarak rol alacağız. Barış, adalet, eşitlik, insanca yaşam adına sonsuza dek bu rolü oynayacağız. Mustafa Kemal'in eserini sonsuza dek yaşatacağız.”

“BU BİNALAR TARİHİ KÜLTÜRÜMÜZÜ TEMSİL EDİYOR”
Işıklar, tarihi binaların geçmişteki kullanımını şöyle anlattı: “Burada bizim geçmişimiz, anılarımız var. Bütün kıyımlara rağmen tarihi dokunun korunması, yaşatılması gerekmekte. 1700'lü yıllardan günümüze uzanan tarih yolculuğunda binalar kah şaraphane kah yoğurthane, sektörel özelliklere göre kimi zaman buğday deposu olarak kullanılmış. En önemli özelliği yoğurthane olarak yapılmış olması ve bizim tarihi kültürümüzü temsil etmesi. Burada kiracısı olmadığımızı, yüzyıllarca bir medeniyeti taşıdıkları, üç semavi dinle birlikte huzur içinde özgürce bu günlere kadar yaşadıkları bilinmekte.


“SANAT VE KÜLTÜRÜ SİLİVRİ'DE YAŞATMAK İSTİYORUZ”
Tiyatro olmasının ayrı bir önemi var. Türkiye bizim bir sahnemiz. Türkiye dünyanın aydınlık yüzüyle buluşma ısrarını sürdürecek. Toplumlar kültür ve sanatla zenginleşir. Bir toplumun bağlarından koparmak için en önemli saldırı kültüründen geçiyor. Onu millet yapan özelliklerinden; geleneğinden, göreneğinden koparırsanız onu karanlıklara atarsınız. Medeniyetimizi korumanın, bir kimliği taşımanın onu modernize ederek geleceğe taşımak istememizin en önemli yoludur sanat ve kültür. Silivri'de yaşatmak istediğimiz budur.
Tarihi binalarımızın olduğu yer aynı zamanda benim çocukluğumun da anılarını taşıyor. 35 yılımız burada geçti. Babamın dükkanı hemen arka taraftaydı. Bir tiyatrosu olan bir Silivri'yi arzu etmiştim. Burası birinci sahnesi. İkincisini de yapacağız. Buradaki tarihi dokuyu korumak istediğimiz için ilk sahneyi buraya yaptık. Geçmiş hafızamızı güçlendireceğiz. Bizi var eden kültürü sıkı sıkı koruyarak geleceğe taşımak için güç, direnç ve ruh kazanacağız. İşte o gücü bize geçmişten taşıdığımız büyük millet olmanın özellikleri verecek. İşte Silivri bu özelliklerin bir parçası.

“SİLİVRİ'DEN BAŞKA HAYALİMİZ YOK”
Türkiye'nin bir prototipi olan, kardeşlik ve barış içinde yaşayan ve İstanbul'un en huzurlu ilçeleri arasında olan Silivri'de diyaloğumuz, sevgimiz ve saygımızla bile büyük bir aileye dönüştü. Bunları baltalamak isteyenlerin hiçbir önemi yok. Biz kendimizden eminiz. 24 Saatimizi buraya ayırıyoruz. Silivri'den başka hayalimiz yok.

“ÜÇÜNCÜ VE DÖRDÜNCÜ BİNANIN RESTORASYONU DA BAŞLAYACAK”
Bütün özelliklerini açığa çıkarıp geleceğe taşıyacağız. İlk binamız, sergi salonu, ikincisi tiyatro, üçüncü ve dördüncünün restorasyonu başlayacak. İnşallah Kurban Bayramı'na kadar ikisinin de kaba inşaatı biter. Yılsonunda da açılırlar. Şehir müzesi yapacağız. O da bizim için çok önemli. New Center Alışveriş Merkezi'nde kimseyi mağdur etmeden, hak ve hukuk içinde gerekli düzenlemeyi yaparak burayı sahille bütünleştireceğiz. Kaymakamlık binamızın olduğu bölgeyi de tarihi meydanı tamamlayarak üç meydanı tarihi eserlerin arasından geçireceğiz.
Tarihimizi gözler önüne sereceğiz. Böyle bir mirası aldığımızı geleceğe göstereceğiz. Müzeler şehirlerin hafızalarıdır. Tiyatrolar da hepimizin göreceği sahnelerdir. Orada beraberliği, yaşamın tüm parçalarını kültür ve sanatla bütünleştireceğiz.

IŞIKLAR, EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR ETTİ
Tiyatro binamızın yapımında çok kişinin emeği var. Öncelikle Silivri Belediyesi olarak kamulaştırılmasını yaptık. Yapımı konusunda çok ciddi destekler aldık. Bağışçılardan Yusuf Yılmaz'a huzurlarınızda çok teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum. Kaybettiği oğlunun ismi tiyatro sahnemizde yaşatılacak. Ayrıca Toros Şaşanyan'a çok teşekkür ediyorum. Kendisi de maalesef katılamadığı için üzgün. Tiyatro binamızın yapımı sırasında Anıtlar Kurulu yetkilileri, belediyemizin Tarihi Yapılar Müdürlüğü, İmar Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü, Halkla İlişkiler Müdürlüğü daha sayamadığım bütün arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Desteklerinden dolayı Belediye Meclis Üyesi arkadaşlarıma da çok teşekkür ediyorum.

“BU ESERLER SİLİVRİ'MİZİNGURURU OLACAK”
Bizi büyük bir aile yapan sizlersiniz. Silivri'de yaşamayı güzel kılan sizin hoşgörünüz. Bunda hepimizin katkısı var. Başta İlçe Kaymakamımız Faruk Bekarlar olmak üzere tüm kurum müdürlerimize bizimle iş birliği yaptıkları ve sundukları katkı için ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bu eserler Silivri'mizin gururu olacak. İlçemizin bir açık müze haline getirecek olan, gurur duyacağımız, Silivri'de yaşamanın güzel olduğunu her gün taşıyacağınız ve bu sahnede Mustafa Kemal Atatürk'ün en büyük eserini ve değerlerini burada yaşatacağımız için huzurlu ve mutluyum. Bu mutluluğa bugün katılarak ortak olan, olamayan bütün dostlarımıza, özellikle Genel Başkanımıza ve milletvekillerimize huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum.”

BEKARLAR: SOSYAL VE KÜLTÜREL HAYATA DEĞER KATACAK SALONA KAVUŞTUK
Silivri İlçe Kaymakamı Faruk Bekarlar, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Bugün hakikaten çok kıymetli bir işin açılışındayız. Öncelikle ilçemize kazandırılan bu güzel eser isin Belediyenin şahsında tüm emek verenlere ve bağışçılarına teşekkür ediyorum. Yoğurthane olarak bildiğimiz, zaman içerisinde farklı fonksiyonlar da üstlenen bin binadayız. Doğrusu bu binanın bir tiyatro binası olarak hizmete açılması anlamlı olmuş. Yine aynı amaçlarla kullandığımız diğer bina daha önce onarılmış ve iki bina daha var. Bunların tamamının bitirildiğinde bu semte çok güzel bir görünüm kazandıracak. Çok ihtiyacımız olan sosyal ve kültürel hayata değerli katkılar sunacak olan bir salona kavuşmuş olduk. 6-7 Ay önce bir tiyatro getirmiştik ve o tiyatroyu gençlerimizle buluşturmak için gayret ettik. Ancak o tiyatronun sergilendiği sahne hakikaten hepimizin içini burkmuştu. Çok büyük olmasa da bugün son derece sempatik ve güzel bir binanın ilçemize kazandırıldı. İnşallah ileride daha geniş kitlelerin kullanabileceği mekânların öncüsü olur.

“SİLİVRİ'NİN KİMLİĞİNİN KORUNMASINA KATKI SAĞLAYACAK”
Tabi, tiyatro binası kazandırmanın dışında ilçemiz kimliğinin korunmasına da katkı sağlayacak. Eski eserlerin restorasyonu ve bugün yeni fonksiyonlarla güçlendirilerek kullanıma sunulması çok önemli. Bu konuda ilçemizde belki yapılacak çok iş var. Bugün buna olan inancımız biraz daha güçlendi. Tarihini bilmeyen, korumayan ve geleceğe taşımayı beceremeyen bütün toplumlar tahrip ve yok olmaya mahkûmdur. Bütün Türkiye'de kentsel kimliklerinin tarihi geçmişten kalan yapıların kurtarılması için bütün belediyelerimizin çok önemli ve ciddi çalışmaları var. Tabi bu işler çok zaman alan ve maliyetlidir. Piri Mehmet Paşa Camisi restorasyonu yaklaşık üç yıla dayandı. Tam bir yıl gecikti ama olsun iyi ve güzel olsun. Sonuçta bunların hepsi bizim ecdadımızdan bu günlere gelen eserler. Kültür ve sosyal imkanlar zenginleşecek, genç nesillerin daha doğru ve geleceğe daha güvenle yürüyebilecek şekilde inşa edilmesini sağlayacak. Binalar inşa edebilirsiniz, ama toplum inşa etmek en güç olandır.
Gençlerimizin ve çocuklarımızın tiyatroyla buluşması çok önemli. Anadolu coğrafyasında özellikle Ege Bölgesi'nde üç bin yıllık, on beş bin kapasiteli tiyatrolar gördüm. Yunan medeniyetinin bu günlere ulaşan eserlerini gördüğünüz, bunların gerekçelerini araştırdığınız zaman arka planında tiyatronun var olduğunu söylesek çok iddialı olmayacak.
Dolayısıyla bugün yapılan bu güzel işin ilçemize hayırlı olmasını diliyorum. Emeği geçenleri tebrik ediyorum. Bu salonun varlığına anlam katacak İstanbul Büyükşehir Belediyesi kent orkestrasının sanatçılarını da selamlamak istiyorum. Herhalde bu akşam bize iyi bir program sunacaklar. Tekrar hayırlı ve uğurlu olsun. Hepinizi saygıyla selamlıyorum.”
Konuşmanın ardından İlçe Kaymakamı ve Silivri Belediye Başkanı tarafından binanın yapımına katkı sunan Semra Yusuf Yılmaz'ın şilti oğlu Ömer Yılmaz'a takdim edildi.
Diğer bağışçı Toros Şaşanyan açılışı katılamadığı için, Başkan Işıklar kendisini ziyaret ederek şiltini bizzat takdim edeceğini açıkladı.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun tebrik mesajının okunmasının ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası programına başladı. Bir birinden güzel yerli ve yabancı şarkılardan oluşan konser, konuklar tarafından büyük beğeni topladı.
CHP İl Başkanı Cemal Canbolat, Silivri Belediye Tiyatrosu Önder Yılmaz Sahnesi'nin açılışının hayırlı uğurlu olmasını diledi ve emeği geçenleri tebrik etti. Başkan Işıklar, kendisine hediye sundu.

Renginar SALİ

YORUM YAP