“Tiyatro; insanı, insana, insanla, insanca anlatma sanatıdır”

“Tiyatro; insanı, insana, insanla, insanca anlatma sanatıdır”

17.03.2017 09:40:34

Tiyatrocu ve dizi oyuncusu Ali Solmaz, Hasan-Sabriye Gümüş Anadolu Lisesi öğrencilerine tiyatroyu anlattı.

Solmaz Tiyatro ekibi dün Hasan-Sabriye Gümüş Anadolu Lisesi'nin konuğu oldu. İlçemiz değerlerinden, tiyatro ve dizi oyuncusu Ali Solmaz, ekip arkadaşlarıyla birlikte dün HASGAL'ın daveti üzerine “Tiyatro Nedir?” konulu konferans verdi. Tiyatro tarihinden kostüm hazırlığına, oyunların mutfak hazırlığından oyuncunun sahnesine kadar birçok konuya değinildi.

SOLMAZ: TİYATRO; İNSANI, İNSANA, İNSANLA, İNSANCA ANLATMA SANATIDIR
Tiyatrocu Ali Solmaz, kelime olarak Eski Yunan'da “Bir oyunun oynandığı yer”i anlamına gelen tiyatronun bir sanat dalı olduğu, insanın doğa olaylarını kendi beden hareketleriyle temsil etme çabalarına dayandığı, ele aldığı konuyu ve işleyiş biçimlerine göre ilk olarak trajedi ve komedi olmak üzere çıktığı, İngiliz şair oyun yazarı ve oyuncu William Shakespeare'nin sayesinde dramın da eklenerek halka tanıtıldığını anlattı. Solmaz, tiyatronun aslında insanı, insana, insanla, insanca anlatma sanatı olduğunu belirtti. Tiyatrocuların yazılı metni ete kemiğe büründürerek canlandırdıklarını hatırlattı.

TİYATRO LOGOSU
Antik Yunan'da günümüzdeki geçerli olan oyunculuk anlayışının olmadığı, sadece trajedi ve komedinin olduğu, ifade edilen duygulan jest ve mimikler yerine oyuncuların ellerinde tuttukları ve yeri geldikçe yüzlerine koydukları masklarla belirtildiğini dile getiren Solmaz, bu maskların ise günümüzde tiyatronun logosu olan gülen ve ağlayan yüz olduğunu anlattı.

“TİYATROCULUK DÜNYANIN EN ZOR 2. MESLEĞİDİR”
Tiyatro ve dizi oyuncusu Ali Solmaz, öğrencilere oyunculuk yapan kişilerin rollerine nasıl hazırlandığından da söz etti. Psikolojik hazırlığa dair örnekler verdi. Dünyanın en zor mesleği olan Madencilikten sonra tiyatroculuğun ikinci sırada olduğunu dile getirdi.
Öğrencilere sanat veya sporla mutlaka uğraşmalarını tavsiye eden Ali Solmaz, tiyatro yapan kişilerin kendilerini en doğru şekilde ifade edebildikleri, iyi bir diksiyona ve özgüvene sahip olduklarını anlattı. Oyunculuğun mutfağından da söz eden Ali Solmaz, arkadaşlarıyla birlikte Çanakkale oyunundan bir kesit sundu. Dünya savaş tarihinde bir eşine rastlanmayan olayın kahramanı olan topçulardan Er Seyit'in can havliyle 215 kilogramlık mermiyi üç kez kaldırarak namlunun ucuna sürmesi, olayı fotoğraflarla belgelenmek istendiğinde ise kaldıramayan Seyit'in “yine savaş çıksın, yine kaldırırım” diyen kahramanın onbaşı rütbesi alması sahnelenen oyunla anlatıldı.
Tiyatrocu Ali Solmaz'ın Çanakkale Zaferi sürecinde yaşanan bu gibi çarpıcı olayları anlatarak hatırlatması duygusal anlara neden oldu.

Programın sonunda Hasan-Sabriye Gümüş Anadolu Lisesi Müdürü Ahmet Aksünger, Solmaz ve ekibine çiçek sunarak, ikinci bir grup öğrenci için etkinliğin tekrarlanmasını talep etti. Solmaz Tiyatrosu konferansını aynı gün ikinci kez verdi.
Haber:
Renginar SALİ

YORUM YAP