Termik Santral Işıklar'ı isyan ettirdi: Neden burası seçildi?

Termik Santral Işıklar'ı isyan ettirdi: Neden burası seçildi?

4.02.2017 10:29:18

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, termik santralle ilgili son durumu açıkladı...

Katıldığı radyo programında Silivri ve Çerkezköy'de yapılması planlanan termik santralle ilgili son bilgileri paylaşan Başkan Özcan Işıklar, “Niye toprak verimi olmayan bir yer değil de İstanbul'un yanı başında, ileri teknoloji alanları, tarım teknoparkları, eğitim bilişim teknoloji alanları, üniversiteleri, fuar alanlarıyla bir insani gelişme merkezi olacak, müthiş bir geleceğe adım attığımız Silivri?” diyerek veryansın etti. Bölgemizde kömürlü termik santral yapılmasının önünü açacak olan Çevre Düzeni Planı değişikliklerinin iptali için topladıkları 6 bin'den fazla imzayla itiraz ettiklerini belirten Işıklar, yetkililerden geri dönüş beklediklerini ifade etti.

“SADECE FABRİKANIN BULUNDUĞU YER 10 MİLYON METREKARE YERİ BLOKE EDECEK”
Işıklar, şöyle konuştu: “Silivri'nin önemli değerleri var. İstanbul'da 430 kilometrekare, ekilebilir, birinci derece tarım toprağı olması emin olun Kerkük'teki, Musul'daki petrolden daha değerli. Zaten kaç varil petrol olduğu belli, 15 yıl sonra orada bir şey kalmaz. Orada yerin altında olan zenginlik bizim topraklarımızın üzerinde.7 yıldır bir çalışma yapıyoruz. Türkiye'nin birçok önemli kuruluşu bizi tebrik ediyor. Hemşerilerime gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki bitmek tükenmek bilmeyecek bir zenginlik var. Bu toprakları iyi korumamız lazım. Başka bir konu daha var; dünyada 5 tane bulunan lagün gölünden 2 tanesi bizde, Küçükçekmece ve Büyükçekmece Gölleri. Bir tane lagün gölünün yıllık turizm kapasitesi 5 milyon insan getirir. Bunu değerlendirmişler. Ama maalesef bizler o güzelim lagün gölünün yanına çimento fabrikası kurmuşuz. Akciğer kanseri grip gibi olmuş, hastaneler dolup taşıyor. Benzer şekilde ekilebilir, birinci sınıf tarım toprakları üzerinde bir termik santral kurulması düşünülüyor. Sadece fabrikanın bulunduğu yer 10 milyon metrekare yeri bloke edecek. Çevresindeki hizmet alanlarıyla birlikte çok daha büyük bir alanı kaplayacak en önemlisi de bir çevre felaketine dönüştürecek.

“TOPRAĞIN VE SUYUN BEREKETLİ OLDUĞU BİR YERDE YAPILMASI DOĞRU DEĞİL”
Termik santral yapılan bölgeler mesela Kahramanmaraş ilinin Afşin ve Elbistan ilçeleri arasında kurulmuş olan termik elektrik santralinin etkileri değerlendirilebilir. O eski teknolojiydi bu yeni teknoloji daha az zararı olacak denilebilir. Buna katılmıyorum. Sonuçta kömür yakacak. Bu kömürün bir dumanı olacak. Bu kömürün soğutulması için yeraltı suyunun çekilmesi gerekecek. Eskiden 10-20 metreden su çıkan Trakya havzasında Çerkezköy'de yaptığımız toplantıda 350-400 metrede artık su bulunamadığı ortaya konulan bir gerçekti. Dünyanın en değerli şeyi su ve toprak. İkisinin de en bol ve bereketli olduğu bir yerde bunun yapılması doğru değil.

“NEDEN BAŞKA BİR YER DEĞİL DE MÜTHİŞ BİR GELECEĞE
ADIM ATTIĞIMIZ SİLİVRİ?”
Bilim adamlarımız anlattı. Kömürler gemilerle gelecek. Çünkü Malkara'da yeraltından çıkacak kömürler çok verimli değil. Yıkanmadan yapılmıyor. Yıkanması daha pahalıya geldiği için ithal gelecek. Madem ithal gelecek, denizden gemilerle taşınacak, niye Silivri? Niye toprak verimi olmayan bir yer değil de İstanbul'un yanı başında ileri teknoloji alanları, tarım teknoparkları, eğitim bilişim teknoloji alanları, üniversiteleri, fuar alanlarıyla bir insani gelişme merkezi olacak, müthiş bir geleceğe adım attığımız Silivri? Başka yerlerde yapılabilir.

“TOPRAĞIMIZI, HAVAMIZI,
SUYUMUZU ZEHİRLETMEK
İSTEMİYORUZ!”
Biz ülkemizin enerji bağımlılığına karşıyız. Enerjiye olan bağımlılık ulusal bağımsızlığımızı tehdit eder. Enerji çeşitlemesine, enerjinin dışa bağımlılıktan kurtulmasına kesinlikle evet diyoruz. Solar enerji, hidroelektrik santraller, rüzgar enerjisi gibi birçok enerjiden çok daha verim alınabildiği halde niye termik santralde ısrar ediliyor anlamakta çok zorlanıyorum. Ne olursa olsun ilçemizde 10 milyon metrekare yerimizi bloke edecek ve halkımızı kanserle tanıştıracak bu oluşuma biz kesinlikle karşıyız. Toprağımızı, havamızı, suyumuzu zehirletmek istemiyoruz.

“İTİRAZLARIMIZI İLETTİK GERİ DÖNÜŞ YAPILMASINI BEKLİYORUZ”
6 binin üzerinde dilekçe ile itirazlarımızı yaptık. Burada çevre belediyelerimizin, sivil toplum kuruluşlarımızın, odalarımızın, baro temsilcilerimizin ve halkımızın vermiş olduğu destekle bunu gündeme getirdik. İtirazlarımızı ilettik, 60 gün içerisinde geri dönüş yapılması gerekiyor. Bu sürecin değerlendirilme konusunu ısrarla ve inatla takip edeceğiz. Az önce dediğim gibi enerji fakiri olmaktan çok enerji zengini bir ülke olduğumuzu unutmamalıyız.

“GÜNEŞ ENERJİSİYLE BİLE SİLİVRİ'NİN ELEKTRİĞİ KARŞILANABİLİR”
Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezimize küçük bir santral kurduk. Oranın enerji ihtiyacını güneş enerjisi ile sağlıyoruz. İzin alınırsa Silivri'nin elektriğini bile güneş enerjisi ile sağlayabilirsiniz. İki tane büyük rüzgar gülü ile Silivri'nin yarısı, 10 tane büyük rüzgar gülü ile Silivri'nin tamamının enerjisini sağlayabiliyorsunuz. Güneşin, rüzgarın bol olduğu bir ülkede bu termik santrale ne gerek var?

“ISRARLA MODASI GEÇMİŞBİR TEKNOLOJİDE NEDEN DURDUĞUMUZU DÜŞÜNMELİYİZ”
Bu teknolojileri Almanya'dan alıyormuşuz. İnanmanız mümkün değil. Yılda 20-25 gün güneş gören bir ülke güneş enerjisi ile elektrik üretiyor. Güneş enerjisi ile ürettiği santralleri bize satıyor. Biz neredeyse 365 gün güneş gören ülkemizde niye bu teknolojiyi yakalamamışız da modası geçmiş teknolojilerin içerisinde duruyoruz bunu da düşünmemiz gerektiğine inanıyorum. Bu süreci bekliyoruz, umarız ilçemizin ve ülkemizin hayrına sonuçlanmasına vesile olur.”
Haber:
Hazal BAŞARAN

YORUM YAP