TARSİM çiftçileri bilgilendirdi

TARSİM çiftçileri bilgilendirdi

19.12.2016 17:25:08

Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM), pilot bölge olarak belirlenen Silivri'de, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün ev sahipliğinde İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortası hakkında tanıtım toplantısı düzenledi.

Devlet destekli bitkisel ürün sigortalarında, ‘Kuraklık Teminatı' dolu sigortasından ayrı olarak, 81 ilin 81 ilçesinde pilot çalışma olarak başlatıldı. Verimli tarım toprakları ile bilinen Silivri de Buğdayda Kuraklık Verim Sigortası kapsamında pilot bölge seçildi. 19 Aralık Pazartesi günü, saat 14.00'da, Yaşar Kemal Sergi Salonu'nda düzenlenen toplantıda çiftçiler TARSİM yetkilisi tarafından2017 yılında ilk defa uygulamaya girecek olan İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortası hakkında bilgilendirildi. İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Benli, Muhtarlar Derneği Başkanı Ömer Ercan ve Silivrili muhtarlar, Önder Çiftçi Dayanışma Derneği Başkanı Metin Oral, Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan, acenteler ve üreticilerin katıldığı toplantıda, TARSİM Tekirdağ Bölge Müdürü Cemal Tozkoparan İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortası hakkında bilgi verdi, katılımcıların sorularını yanıtladı.

TARSİM KURAKLIK RİSKİNE KARŞI ÇİFTÇİYE TEMİNAT SUNUYOR

TARSİM tarafından yapılan duyuruda, 01 Ocak 2017 tarihinden itibaren, 81 ilin 81 ilçesinde, sadece buğday ürününde pilot olarak, İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortası'nın uygulamaya alındığı belirtildi. Pilot bölgelerden biri olan ilçemizde de bu kapsamda üreticilere ve dağıtım kanallarına yönelik bilgilendirme ve tanıtım  toplantısı gerçekleştirildi.  

TOZKOPARAN İBKVS'NİN TANIMINI YAPTI

Mağdur olmamak için çiftçilerin mutlaka ürünlerini sigortalatması gerektiğini söyleyen TARSİM Tekirdağ Bölge Müdürü Cemal Tozkoparan, sunum eşliğinde önemli bilgiler paylaştı: “İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortası (İBKVS) kuru tarım alanlarında kuraklık, don, sıcak rüzgâr, sıcak hava dalgası, aşırı nem ve aşırı yağış nedeniyle ilçe ortalama veriminin belirlenmiş olan eşik değerinin altına düşmesi halinde hasar ödemesi yapılan bir sigorta programıdır. İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortası'nı ÇKS'de kuru tarım kaydı olan üreticiler yaptırabilecektir. Sulu tarım kaydı olan üreticiler bu sigortayı yaptıramazlar. Birinci adımda referans parseller belirlenir, ikinci adımda verim tespiti için referans parsellere gidilir, üçüncü adımda referans parsellerde verim tespiti yapılır.

BU SİGORTAYI KİMLER YAPTIRABİLİR? DOLU SİGORTASI İLE BAĞLANTISI VAR MIDIR?

İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortası, dolu paketi sigortasından ayrı bir sigorta olup teminat kapsamındaki yer alan riskler de farklıdır. Üreticiler her iki sigortayı ayrı ayrı yaptırabilirler. İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortası'nda hasar tespiti ilçe bazında yapılmakta olup dolu paketi sigortasında hasar tespiti parsel bazında yapılmaktadır. İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortası'nda üreticinin hasar ihbarında bulunmasına gerek olmayıp dolu paketi sigortasında ise mevcutta yapıldığı gibi hasar ihbar zorunluluğu bulunmaktadır.

İLÇENİN ORTALAMA VERİMİ NEDİR?

Buğday ürününde TUİK tarafından ilan edilen son 7 yılın en yüksek 5 yılının ortalaması alınarak hesaplanan verimlerin en fazla %30'una kadar artırılmak suretiyle belirlenen verimi ifade eder.

İLÇENİN EŞİK VERİM DEĞERİ NASIL HESAPLANIR?

İlçenin ortalama veriminin %70'i alınarak belirlenir.

İLÇENİN GERÇEKLEŞEN VERİM ORTALAMASI NEDİR?

İlgili yılın hasat döneminde, TARSİM eksperleri tarafından ilçenin referans parsellerinde belirlenen verimlerin ortalamasıdır. Tazminat ödemesinde bu ortalama esas alınır.

REFERANS PARSEL NEDİR?

TARSİM eksperleri tarafından ilçenin gerçekleşen verim ortalamasının tespitinde kullanılacak parselleri ifade eder.

ÜRÜN BİRİM FİYATI

Buğday ürünü için 2017 yılında 0,80 TL / Kg'dır.

TEMİNAT KAPSAMI DIŞINDAKİ HALLER

Dolu, fırtına, hortum, yangın, deprem, heyelan, sel ve su baskını, hastalıklar ve zararlılar nedeniyle meydana gelecek hasarların ödenmesini isterseniz ayrıca dolu paket sigortası yaptırmanız gerekmektedir.

İLÇE ORTALAMA VERİMİ

İstanbul Silivri ilçesi için İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortası'nda poliçe oluşturulmasında esas alınacak ilçe ortalama verimi ile tazminat hesabında esas alınacak ilçe eşik verim değeri ve ürün birim fiyatı şöyle: İlçe Ortalama Verim (Kg / Da) 480, İlçe Eşik Verim Değeri (Kg / Da) 336, Ürün Birim Fiyatı (TL / Kg) 0,80.

İSTEĞE BAĞLI DÂHİL EDİLEBİLECEK UNSURLAR

Kuru tarım alanlarında üretimi yapılan buğday ve buğday (sertifikalı tohumluk) ürünü teminat kapsamındadır. Bu ürünlerin sap kısmı isteğe bağlı olarak teminat kapsamına alınabilir. Buğday ürününün sap kısmının sigorta bedeli hesabında buğday ürünü poliçe sigorta bedelinin %30'u esas alınır. Sap kısmı teminatı alan üreticiler için sap kısmı tazminat tutarı ürün için hesaplanan tazminat tutarının %30'u kadardır.

TAZMİNATIN BELİRLENMESİ

Gerçekleşen ilçe verimi poliçede yazılı olan ‘eşik verim değer' ile karşılaştırılır. Karşılaştırma sonucunda gerçekleşen verim ortalamasının eşik verim değerin altında kalması halinde ilçede sigorta yaptıran tüm üreticilere hasar ödemesi yapılır. Tazminat tutarı (TL / Da) = (Eşik Verim – Gerçekleşen İlçe Verimi) x Ürün Fiyatı olarak hesaplanır. En düşük tazminat tutarı 25 TL / Da'dır. Eşik Değer, TÜİK verilerinden yararlanılarak bulunan ilçe verimlerinin %70'idir. İlçe bazında gerçekleşen verimin eşik değerin altına düşmesi halinde üretici parselinde verim kaybı olmasa bile, üreticiye hasar ödemesi yapılır. Ancak ilçe bazında gerçekleşen verimin eşik değerin altına düşmemesi halinde sigortalı üretici parselinde verim kaybı olsa bile hasar ödemesi yapılmaz.

NE ZAMAN SİGORTA YAPTIRABİLECEKSİNİZ?

Poliçe ilk kabul tarihi 1 Ocak olup, son kabul tarihi 14 Mart'tır.

TAZMİNAT NE ZAMAN VE NASIL ÖDENECEK?

İlçede hasar ödemesi kararı referans parsellerde yapılacak verim tespitleri sonucunda TARSİS tarafından verilir. Bunun için üreticilerimizin herhangi bir hasar ihbarı yapmasına gerek yoktur. İlçe çapında hasar ödemesini gerektiren bir verim kaybı gerçekleşmesi halinde ilçenin tüm köylerinde ürün hasadı tamamlandıktan sonra 30 gün içinde İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortası yaptıran tüm üreticilere hasar ödemesi yapılır. İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortası'nda devletin prim desteği poliçe prim tutarının %60'ı kadardır.

İNDİRİMLER

Prim tutarının tamamının peşin ödenmesi durumunda toplam prim üzerinden %5 oranında indirim uygulanır. İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortası yaptıran üreticinin Devlet Destekli Bitkisel Ürün Sigortası da yaptırması durumunda dolu paket prim tutarı üzerinden %10 oranında indirim uygulanır.”

ANLAMLI HEDİYE İLE TOPLANTIYI NOKTALADI

Tozkoparan bilgilendirme toplantısını, “Ürününüz bereketli, kazancınız bol olsun” temennisiyle tamamlarken katılımcılara TARSİM adına çevre dostu tohumlu kalem hediye etti.

TARSİM KİMDİR?

TARSİM, 5363 Sayılı Tarım Sigortaları Kanunu ile kurulmuş, Tarım Sigortaları Havuzu'nun kısa adıdır. Kar amacı yoktur. Sigortalının zararları, devlet tarafından kabul ve ilan edilmiş genel şartlar ile tarife ve talimatlar çerçevesinde tazmin edilir.

Hazal BAŞARAN

 

 

YORUM YAP