Tarımda Başarmanın Yolu

Tarımda Başarmanın Yolu

29.01.2010 11:32:12



Turgay Sakarya'nın Başkanlığı'nda hizmet veren Önder Çiftçi Derneği Silivri Şubesi, çiftçilerini bilgilendirmek üzere uzmanları ağırlamaya devam ediyor. Ziraat Yüksek Mühendisi Yetiştirme Tekniği Bölüm Başkanı Dr. Sami Süzer'in konuşmacı olarak katıldığı seminerlerin bir yenisi dün gerçekleştirildi.  Seminere İlçe Tarım Müdürü İhsan Güven ve birçok çiftçi katıldı. Çiftçilere çeşitli konularda bilgi verildi ve tarımda başarmanın yolu anlatıldı.

SAKARYA: SÜZER'E TEŞEKKÜRLER

Önder Çiftçi Derneği Başkanı Turgay Sakarya, açılış konuşmasını yaparak ağır hava koşullarına rağmen Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Sami Süzer'in kendilerini kırmayıp Silivrili çiftçileri bilgilendirmek üzere seminere katıldığı için teşekkür ederek, iyi tarım uygulamaları ile ilgili bir seminer daha düzenleyeceklerini açıkladı.

GÜVEN: ASIL HEDEF GIDALARIN

İZLENEBİLİRLİĞİNİ SAĞLAMAK

İlçe Tarım Müdürü İhsan Güven yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Başkanım Turgay Sakarya'ya ve Dr. Sami Süzer'e böyle bir seminer düzenledikleri için çok teşekkür ediyorum. Burada güzide bir topluluk var. Bizim çiftçimiz Avrupalıdır ve Avrupa Birliği'ne entegrasyon çerçevesinde ekolojik tarım, sürdürebilir tarım, iyi tarım uygulamalarından asıl amaç şu; çiftlikten çatala kadar. Yani gıdaların izlenebilirliğini sağlamak. Bununla ilgili reçete yönetmeliği, tesisleri kayıt altına alma yönetmeliği, zirai mücadele uygulayıcısı yani bitki koruma ürünlerinin uygulayıcısı olma ile ilgili Bakanlığımız tarafından düzenlemeler yapıldı. Hal yasasındaki bir değişiklikle de çiftlikten soframıza gelene kadar olan kısmı izlenebilinir. Soframızda yediğimiz bir karpuzun kimin tarafından üretildiğini bilinebileceği bir izleme sağlanacak.

"KATKILARINIZA SONSUZ GÜVENİYORUM"

Önder Çiftçi Dernekleri ve Ziraat Odaları Avrupa'daki derneklerle iletişimi var, Avrupa Birliği hibe projeleri ile ilgili çalışmaları var. Bu konularda sizlerin başarabileceğinize inanıyorum. Trakya'daki çiftçi bunu başaramazsa Türkiye'deki hiçbir çiftçi başaramaz. Katkılarınıza sonsuz güveniyorum. Sizlere başarılar diliyorum.  İlçe Tarım Müdürlüğü olarak üzerimize düşen ne varsa her zaman yapmaya hazırız ve yanınızdayız."

SUNUM ÖZETİ

Ziraat Yüksek Mühendisi Yetiştirme Tekniği Bölüm Başkanı Dr. Sami Süzer tarafından Silivirili çiftçilere yapılan sunumda bilinçsizce yapılan entransif tarımın çevre üzerine yaptığı olumsuz etkiler, tarımsal üretimde sürdürülebilirlik, sürdürebilir toprak yönetimi, toprak ve özellikleri, toprak verimliliği, su yönetimi, gübre yönetimi, buğday tarımı, kanola tarımı ve ayçiçeği tarımı hakkında bilgi verildi.

TARIMDA BAŞARMANIN YOLU

Süzer, şöyle konuştu: "Tarımda başarmanın yolu, doğru kararların alınmasından geçiyor. Bu kararlar eğitimle (kurs, seminer ve panellere katılarak), okuyarak, sorarak, araştırarak, görerek (bazıları gördüğüne inanır), deneyerek, riski dağıtarak (bütün yumurtalar gibi sepete koyulmamalı) mümkündür."

İsmail AVCI/Renginar M. SALİ

YORUM YAP