“Siyaseten hayır diyebilirsiniz ama vicdanen buna hakkınız yok”

“Siyaseten hayır diyebilirsiniz ama vicdanen buna hakkınız yok”

16.10.2020 16:28:43

CHP'nin Silivri Belediyesinin 2021 performans raporu ve tahmini bütçesine ilişkin hayır gerekçelerini yanıtlayan Başkan Volkan Yılmaz, “Siz siyaseten bu bütçeye, performans raporuma hayır diyebilirsiniz, ama vicdanen bunu böyle söylemenize hakkınızın olmadığını düşünüyorum. Bunu Silivrili vatandaşlarımıza ve meclisteki arkadaşlarımıza anlatma şansınız yok” dedi.

CHP'nin performans ve bütçe eleştirilerini yanıtlayan Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz adeta iktidar gösterisi yaptı.

YILMAZ: YAPTIĞINIZ BÜTÇE 500 MİLYON TL İDİ DE BİZ Mİ 338 MİLYON TL YAPTIK?

Ekim Meclisi üçüncü oturumunda Başkan Volkan Yılmaz, 2021 yılı performans planı ve tahmini bütçesine ilişkin değerlendirmelerinin ardından CHP'nin ret oyu gerekçelerine yanıt verdi ve açıklamalarına şöyle devam etti:

“Hazırladığımız 338 milyon TL bütçeyle ilgili CHP Grup Başkanvekili Süheyl Kırkıcı'nın değerlendirmeleri oldu. Süheyl bey bütçenin küçüklüğü ve oluşturulduğu rakamlarla ilgili çok detaya girmedi ama bu kadar bir bütçenin Silivri için yetersiz olabileceğini ifade etti.

2019 Yılında seçildiğimde üç aylık bir belediyeyi devraldım ve bütçesi CHP tarafından yapılmıştı. Yaptığınız bütçe 500 milyon TL idi de biz 338 milyon TL yaptık? Bu bütçeye “Silivri'nin ihtiyacını karşılayamaz” demek için sizin bütçeden daha az bir bütçeyi önünüze sunmuş olmamız gerekiyor. Yaptığınız eleştirinin dayanağının olması lazım. Yalnızca polemikler üzerinden, hamasi söylemlerle eleştirilerin Silivri'ye ve vatandaşlarına hiçbir değer katmayacağını sizlere hatırlatmak isterim.

“BELEDİYE ELİLE KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ BAŞLATACAĞIZ”

“Bütçede depremle alakalı bir şey göremedik” dediniz. Evet, doğru söylüyorsunuz 2019 yılı bütçesinde biz depremle alakalı bir şey göremedik. Depremle alakalı 50 milyon TL'lik bir payınız vardı!  Kentsel Dönüşüm için kurup bize devrettiğiniz bir şirket vardı! Veya bin konutu kentsel dönüşüme çevirmiştiniz de biz bin birinci konutu mu çeviremedik! Depremle alakalı yaptığınız ne vardı? Hiç bir şey. Kentsel Dönüşüm Stratejik Belgesini hazırlayan kim? Onu ihale edip bu yönetim hazırladı. Şirket kuruldu. Belediye eliyle, yalnız insan odaklı olan kentsel dönüşümü de başlatacağız.

İBB Başkanımız “Her yıl 20 bin konut dönüştüreceğiz” dedi dimi? Bir yılı geçti. Dönüştürülen bir konutu söyleyebilir misiniz? Keşke KİPTAŞ 4'ü Kentsel Dönüşüme rezerv oluşacak bir proje için yapsaydınız. Satmak için değil. Hiç bir şey yapmayanların bir şey yapma arzusunda yola çıkanların bu şekilde motivasyonlarını engelleme adına yaptıkları eleştirilerin bizim nazarımızda bir ifadesinin olmayacağı gibi Silivrili hemşerilerimin nazarında da kıymeti yok.

“OTOPARKLARI İSPARK'TAN DAHA UCUZA İLÇEMİZE HİZMET EDEN DURUMA GETİRECEĞİZ”

Otopark, Silivri'nin gerçekten kronikleşen sorunu. Sözümüz var. Göreceksiniz 3.5 yıl bittiğinde belediyenin kaynaklarıyla yerine getirebilecek sözleri gerçekleştireceğiz. Bazı sözlerimiz İBB ile ortak, bir kısmı da merkezi hükümetle ortak. Şu anki AK Parti hükümetimizle beraber yapacağımız sözler verdik. Silivri Belediyesi olarak verdiğimiz sözler bu kardeşinizin hiç hatırından çıkmıyor. Onun için devlet hastanesi arkasında 250 araçlık bir otoparkı çok kısa bir sürede tamamladık. Halihazırda otopark olarak kullanılmayan yerlerin (kaymakamlık arkası) asfaltlamasını yaptık, ücretsiz otopark haline getirdik. Silivri Belediyesinin elinde olmayan, birileri tarafından işgal edilmiş otoparkları göreceksiniz belediyemiz eliyle ve İSPARK'tan daha ucuza ilçemize hizmet eden duruma getireceğiz.

“EN İYİ CEVABI HİZMETLERİMİZLE VERECEĞİZ”

“Mahallelerde hiç bir şey göremedik” dediniz. Mahalleleri de köylerden ayırmayan bütüncül bir anlayışla Silivri'ye hizmet edeceğimizi her seferinde söylüyoruz. Hiç uğranmayan köy okullarına uğranıyorsa, sağlık evi olmayan köylerin tamamına sağlık evi projeleri bir bir yapılıyorsa, spor alanları ve parklar onarılıp vatandaşın kullanımına açılıyorsa ve mahallelere hiç bir şey yapılmayacağı eleştirinize çok yakın zamanda orada en iyi cevabı vereceğiz.

“KAYNAKLARIN DOĞRU KULLANIMIYLA YAPILDI”

“Bütçede salgınla ilgili bir rakam göremedik” dediniz. 2020 Yılında yapılan harcamalarla ilgili muhasebe kayıtlarına bakalım, salgın döneminde Silivri Belediyesi ne kadar harcama yapmış size sunum yapalım. Silivri Belediyesi, 17 bin 65 yaş üstü her vatandaşına hijyen paketi yolladı. Bütün kamu kuruluşları, okullar, dini tesislerimiz ilaçlandı. Salgın sürecinin en başarılı ilçelerinden biri de Silivri. Bu, CHP'nin anlayamadığı bir şekilde yapıldı! Kaynakların doğru kullanımıyla yapıldı. Kimya Fabrikaların destekleriyle yapıldı. Emniyet tarafından yakalanan kaçak alkolün, Emniyet ve Başsavcılıkla yazışmalar sonucunda bünyemize alıp, Silivri'deki eczacı arkadaşlarımızın gönüllülük esasında gerçekleştirdiği çalışmayla elde ettiğimiz dezenfektanlara da para harcamadık. Bunu anlamak için yaşamak lazım!

“ALDIĞIMIZ HİBE ARAÇLAR BÜTÇENİN GERÇEKLEŞME ORANINI YÜZDE 8 YUKARI GÖTÜRÜR”

Bütçenin içerisinde olmadan, bağışçıların kanalıyla yapılan hizmetler var. Geçen yıl yüzde 73.5 olarak gerçekleşen bütçenin yüzde 85'in üzerinde olduğunu size rakamlarla anlatırım. Aldığımız hibe araçların bugünkü ekonomik değeri 20 milyon TL'ye yakın. Bu bile o bütçenin gerçekleşme oranını yüzde 8 yukarı götürür. Ben bu arada ekonomi mezunuyum. Kaynakların nasıl kullanıldığını biraz sonra anlattığımda sokağa, çarşıya indiğinizde vatandaşa bazı şeyleri anlatmakta zorlanacaksınız.

“BU YÖNETİMDE SİYASAL BASKI YOK”

Silivri Belediyesinde 150 gibi bir personelin arttığını söylediniz. Personel alımlarında ehliyet, liyakat esasının dışında bir alımın yapılmadığına şahit olursunuz veya öyle bir işten çıkarmanın olmadığını görürsünüz. Aynı şeyleri söylemekten yoruldum. Bu yönetim anlayışında parti rozetleri yakadan çıktı. Bu yönetimde siyasal baskı yok, şeffaflık, dürüstlük hem hizmete, hem gönül anlamında eşitlik var. Bunu böyle yapmaya devam edeceğiz. Bu yönetim anlayışından bir takım zümreler dışında herkesin memnun olduğunu sokağa çıktığımda zaten görüyorum.

“TARIM, TARIM DEYİP KAPATTIĞINIZ LABORATUVARIN AÇILMASINI BENDEN Mİ İSTİYORSUNUZ?”

Alipaşa'daki Tarım Laboratuvarı ile ilgili bir eleştiriniz oldu. Onu sormak istiyorum, benim yönetimim dönemimde mi kapatıldı? Ne zaman kapatıldı? Süheyl bey niye kapattınız? Bunu bana eleştiri olarak yöneltemezsiniz. Tarım, tarım, tarım deyip kapattığınız laboratuvarın açılmasını benden istiyorsunuz? Doğru mu? Tamam ben de bu konuyla ilgili Tarım Müdürlüğümüzü talimatlandırayım hızlı bir şekilde tetkiklerini yapsınlar, sonra sizlerle istişare edelim. Artıları fazlaysa kapattığınız bu laboratuvarı ben açayım.

“BÜTÇEDEN BÜTÇEYE PERSONELİ HATIRLAYARAK İŞLERİN OLMASI MÜMKÜN DEĞİL”

“Belediyelerin istihdam yaratma misyonları var” dediniz. Yapılabilirse çok mümkün. Esasında ana görevleri arasında bu yok. Çok merak ediyorum direk istihdam yaratacak bir kuruluşunuz vardı da ben mi kapattım? Yaptınız da biz onu devam mı ettiriyoruz? Keşke fabrika kurabilsek, et entegre tesisleri yapabilsek. Bu olmaz mı, günün birinde yapılabilir. Böyle bütçeden bütçeye personeli hatırlayarak bu işlerin olması mümkün değil. 

“ON YILLIK YÖNETİMİNİZDE HİÇ ARTI BÜTÇE GÖRDÜNÜZ MÜ?”

2019 Yılı bütçemizin gerçekleşme oranı yüzde 75, gerçekleşme oranı denk bütçe. Belediyeyi borçlandırmamışız. 2020 yılı bütçenin gerçekleşme oranı yüzde 50, üç ayı da katarsak yine yüzde 70'in üzerine çıkacağız. Gelirimiz yüzde 57. Silivri Belediyesi bütçesi şuan yüzde 7 artıda. On yıllık yönetiminizde hiç artı bütçe gördünüz mü? Ama görmeye devam edeceksiniz. Peki, bu yetersiz dediğiniz bütçe nasıl artı veriyor. Geliri giderin üzerine nasıl çıkabiliyor? Göreve geldiğimizde müteahhitlere 60 milyon TL borcumuz vardı, şu an 15 milyon TL. Silivri Belediyesi 45 milyon borç kapatmış. Kapatmaya devam edecek. Kasasında para olan bir belediye olmaya devam edecek. Bunlar tamamen adil, şeffaf, dürüst bir yönetim anlayışıyla oluyor. Kaynaklar doğru kullanıldı, israf edilmedi, çarçur edilmedi, kimseye peşkeş çekilmediği bir anlayışla oluyor. Dolayısıyla Silivri Belediyesi dokuz ayda yüzde 7 artıya çıkmış, yıl sonunda bu yüzde 10'a çıkacak. Kasasında para biriktirebilen bir belediye olacak.

“MESAİ ARKADAŞLARIMIZA TEK KURUŞ BORCUMUZ YOK”

Belediyeyi mesai arkadaşlarımıza olan borçlarla devraldık. 4 milyon 700 bin TL personele borçlu bir belediyemiz vardı. Biz 14 milyon TL ödeme yaptık. Silivri Belediyesinin personeline hiçbir borcu yok. İşçi, emekçi, alın teri nasıl korunuyormuş, kollanıyormuş beraber çay içerek tartışalım. Silivri Belediyesinin müteahhit borcu 45 milyon azalmış, mesai arkadaşlarına tek kuruş borcu kalmamış.

“SİYASETEN HAYIR DİYEBİLİRİZ AMA VİCDANEN BUNA HAKKINIZ YOK”

Siz siyaseten bu bütçeye, performans raporuma hayır diyebilirsiniz, ama vicdanen bunu böyle söylemenize hakkınızın olmadığını düşünüyorum. Bunu Silivrili vatandaşlarımıza ve meclisteki arkadaşlarımıza anlatma şansınız yok.

Sizler de bizler de söyleyeceklerimizi söyledik. Takdir Silivrililerin. Saygılarımla selamlıyorum.”

YORUM YAP