Silkent A.Ş. ve Ziraat Odası tarımda işbirliği yapacak

Silkent A.Ş. ve Ziraat Odası tarımda işbirliği yapacak

20.04.2015 10:50:12

Strateji Geliştirme Müdürlüğü tarafından Meclis gündemine getirilen Silivri Belediyesi, Silivri Belediyesi’nin bir iştiraki olan Silkent A.Ş. ve Silivri Ziraat Odası arasında tarımsal araştırmalar, tarımsal üretim, toprak, bitki ve su analizlerinin yapılması, bu amaçla laboratuvar kurulması ve işletilmesi konusundaki işbirliği protokolü Nisan Meclisi’nde onaylanan bir diğer gündem maddesi oldu.

KOMİSYON PROTOKOLÜ ONAYLADI
Silivri Belediyesi, Silivri Belediyesi’nin bir iştiraki olan Silkent A.Ş. ve Silivri Ziraat Odası arasında tarımsal araştırmalar, tarımsal üretim, toprak, bitki ve su analizlerinin yapılması, bu amaçla laboratuvar kurulması ve işletilmesi konusundaki işbirliği protokolünün düzenlenmesi hususlarında Strateji Geliştirme Müdürlüğünün koordinasyonu ile hazırlanan protokol Hukuk Komisyonu tarafından uygun bulundu.

SİLİVRİ BELEDİYESİ, SİLİVRİ BELEDİYESİ İŞTİRAKİ SİLKENT A.Ş VE SİLİVRİ ZİRAAT ODASI ARASINDA TARIMSAL ÇALIŞMALAR KONUSUNDA İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ
Madde 1: Bu protokolün amacı Silivri Belediyesi, Silivri Belediyesi’nin bir iştiraki olan Silkent A.Ş. ve Silivri Ziraat Odası arasında tarımsal araştırmalar, tarımsal üretim, toprak, bitki ve su analizlerinin yapılması, bu amaçla laboratuvar kurulması ve işletilmesi konusunda iş birliğini kapsamaktadır.
Madde 2: Bu protokolün dayanağı, Ziraat Odaları ve Ziraat Odaları Birliği Kanununun 3. Maddesinin b ve i fıkraları, 5393 Sayılı Belediye Kanununun 14.a ve 75. Maddesi ile Silkent A.Ş.’nin ana sözleşmesinin 3.o Maddesidir. Bu maddeler:
3. Maddenin b fıkrası: "b. Kamu ve özel kurum, kuruluşlara faaliyet konuları ile ilgili önerilerde bulunmak, işbirliği yapmak; ticaret ve sanayi odalarına, borsa, hal ve mezbahalara, umumi sergilere, biçerdöver kontrolleri için oluşturulacak komisyonlara ve gerekli gördüğü diğer yerlere temsilci göndermek.”
3.Maddenin i fıkrası: "i. (21.09.2004 tarihli ve 5234 sayılı kanunun 28. Maddesi ile değiştirilmiştir.) Bütçe imkânlarına bağlı olarak, ziraat ile ilgili laboratuvarlar, müzeler, kulüpler, kitaplıklar, seyyar sinemalar, bitki hastalıklarıyla mücadele, ilaçlama yerleri kurmak ve zirai ilaç, veteriner ilaçları, gübre, tohum gibi girdi satış yerleri, her türlü ziraat ve zirai sanayi tesisleri, fidanlık ve ağaçlıklar, damızlık ve ahır ve ağılları, aşım durakları, ziraat işletmeleri, çiftçi danışmanlığı merkezleri açmak ve işletmek, hayvan hastalıkları teşhis ve tedavi hizmetlerinde bulunmak, sulama, kurutma, ağaçlandırma, toprak koruma ve verimliliği muhafaza konularında çalışmak, uygulama, tesis inşası ve benzeri faaliyetlerde bulunmak, çiftçilerin üretim ve meslekleriyle ilgili her türlü ihtiyaçlarını karşılamak, bu hizmetleri yerine getirmek için gerekli teknik personel ve sağlık personeli istihdam etmek.”
5393 Sayılı Belediye Kanununun 14.a Maddesi: İmar, su ve kanalizasyon, ulaşım gibi kentsel alt yapı; coğrafi ve kent bilgi sistemleri; çevre ve çevre sağlığı, temizlik ve katı atık; zabıta, itfaiye, acil yardım, kurtarma ve ambulans; şehir içi trafik; defin ve mezarlıklar; ağaçlandırma, park ve yeşil alanlar; konut; meslek ve beceri kazandırma; ekonomi ve ticaretin geliştirilmesi hizmetlerini yapar veya yaptırır. Büyükşehir belediyeleri ile nüfusu 50.000 i geçen belediyeler, kadınlar ve çocuklar için koruma evleri açar.
5393 Sayılı Belediye Kanununun 75. Maddesi: "Belediye, Belediye Meclisinin kararı üzerine yapacağı açıklamaya uygun olarak görev ve sorumluluk alanına giren konularda; Mahalli İdareler ile diğer kamu ve kuruluşları (…) ile ortak hizmet projeleri gerçekleştirebilir ve bu amaçla gerekli kaynak aktarımında bulunabilir (…).”
Silkent A.Ş’nin Sözleşmesinin 3.o Maddesi: Halkın temel besin ihtiyaçlarını karşılamak üzere her türlü gıda işletmeciliği yapabilir, mezbaha ve entegre tesisleri ve bunlara ait diğer alt sektörlerdeki işletmeleri projelendirir, kurar, kurdurur, işletir, işlettirir. Üretim çiftlikleri kurar, kurdurur, kurulu şirketlerle ortaklık yapabilir.

TANIMLAR
Madde 3: Bu protokolde; ‘Ziraat Odası’ Silivri Ziraat Odası Başkanlığını, ‘Belediye’ Silivri Belediyesi’ni, ‘Belediye Meclisi’ Silivri Belediye Meclisi’ni, ‘Silkent A.Ş.’ Silivri Belediyesi iştirakini.

SİLİVRİ BELEDİYESİ’NİN VE BELEDİENİN İŞTİRAKİ SİLKENT A.Ş.’NİN GÖREV VE YÜKÜMLÜLÜKLERİ
Madde 4: Laboratuvar, laboratuvar gereçleri, analiz için gerekli maddeler, her türlü mal ve malzemeler Silkent tarafından karşılanacaktır. Personel; Belediye, Silkent ve Ziraat Odası tarafından temin edilecek. Her personelin gideri kendi kurumunca karşılanacaktır. Kullanılacak araçlar (araba) Silkent ve Ziraat Odası tarafından karşılanacak. Araçların benzin, onarım ve zorunlu mali mesuliyet sigortaları ve her türlü giderleri ait olduğu kurum tarafından karşılanacaktır. Belediyenin Tarımsal üretim ve Araştırma Merkezi olarak kullanılan Gümüşyaka’daki Prototip Bitkilerin Üretimleri için gerekli analizler de ücretsiz olarak söz konusu laboratuvarda yapılacaktır.

ZİRAAT ODASI’NIN YÜKÜMLÜLÜKLERİ
Madde 5: Ziraat Odası, belediye mülkiyetinde bulunan veya belediye Silkent tarafından kiralanan tarlalarda veya üreticilerin kendi tarlalarında yapılacak tarımsal üretim faaliyetlerine, mevzuatı kapsamında destek sağlayacaktır. Ziraat Odası, belediye tarafından tarımsal araştırma, üretim ve pazarlama, faaliyetleri ile ilgili oluşturulacak çalışma gruplarına katılacaktır. Çalışma grupları öncelikle Silivri ilçesinin tarımsal potansiyelleri, tarım sektörünün sorunları, olası çözüm yolları, tarım sektöründe verimliliğin artırılması ve maliyetlerin azaltılması gibi ilçede tarım sektöründe mevcut durumu ve potansiyelleri ortaya koyacak, sektörün ve çiftçinin rekabet gücünü artıracak çalışmalar yapacaktır. Bu çalışmalar sonucunda gerekirse projeler hazırlanarak ulusal ve uluslararası fonlardan yararlanmak için başvurular yapılabilecektir. Bu çalışmalar belediye tarafından koordine edilecektir.

TARİFELER
Madde 6: Protokolün tarafları tarafından ortak kararla belirlenecektir. Silkent söz konusu laboratuvarın işletmesi ile ilgili ruhsatı alacaktır.  Elde edilen gelirin ’ü Ziraat Odası’nın, %87’si Silkent’in olacaktır.
SÜRE
Madde 7: Bu işbirliği protokolünün süresi 4 yıldır. Bu protokolde yer alan sürelerin başlangıcı protokolün belediye meclisinde onaylandığı tarihtir. Protokolün süresinin bitiminde tarafların karşılıklı anlaşması bu işbirliği protokolünün süresi uzatılabilecektir.
Madde 8: Bu protokolün uygulanmasından doğabilecek idari uyuşmazlıklarda İstanbul İdare Mahkemeleri; asli uyuşmazlıklarda Silivri Mahkemeleri yetkilidir.

YÜRÜRLÜLÜK
Madde 9: İş bu protokol belediye meclisinin onaylamasının ve tarafların imzasının ardından yürürlüğe girecektir.
Madde 10: Bu protokol 10 maddeden ibaret olup, …./…./2015 tarihinde üç nüsha olarak düzenlenmiş ve taraflarca imza edilmiştir. Silivri Ziraat Odası adına Ziraat Odası Başkanı Metin Gürsu, Silivri Belediyesi adına Belediye Başkanı Özcan Işıklar ve Silkent A.Ş. adına Orhan Öpçin.         

Hazal BAŞARAN

YORUM YAP