Silivriyi Sel Aldı

Silivriyi Sel Aldı

09.09.2009 10:31:43

Yeni Mahalle Gül Sokak'ta oturan 70 yaşındaki felçli Remzi Demir, evi su baskınına uğrayınca, boğularak can verdi.

 

Selimpaşa’da yaşayan Nuri Davulcu ve iki yaşındaki Dilara Manav’ın kayıp olduğu bildirildi.

 

Selimpaşa’da bulunan Deniz Kent’te iki ev yıkıldı, 2’kisi yaralı 25 kişi kurtarıldı.

 

Silivri, yağışların etkisinde meydana gelen taşkın ve selde önemli ölçüde maddi kayba uğradı.

 

Silivri-Selimpaşa ve Ortaköy’ün çok etkilendiği yağışlar hayatı felç etti. Silivri merkezde Boğluca Deresi’nin taşması sonucu, Sanatkarlar Caddesi, Barhan Soyaslan Sok, Hacı Pervane Sokak, Özgürlük ve Ahmet Öney ile Musa Çavuş Sokak sular altında kaldı. Bölge sakinleri ve esnafların büyük zarar gördüğü taşkın, vatandaşı mağdur etti. Aygaz, Varnalı Un Yem, General Ali İhsan Türkan Caddesi üzerinde bulunan ve Boğluca Deresi’nin 500 metre yakınında olan bölgeler sular altında kalırken D-100 saatlerce trafiğe kapatıldı. Sele kapılan araçlar ve mahsur kalan insanları kurtarmak için kepçeler mücadele ederken, Silivri Belediye Zabıtası’nın çabaları dikkat çekti, İSKİ’ye yönelik tepkiler yükseldi. Silivri’nin yenilendiği söylenen alt yapı etkisini hissetmediklerini belirten vatandaşlar bir yandan, dere yatağında yapılaşmanın yanlışlığını savunan yetkililer diğer taraftan afetin ağır sonuçları ile yüzleşme gerçeğini hiçbir şey ortadan kaldırmadı.

 

DEVLET HASTANESİ SULAR ALTINDA

Dere yatağına yapılması ile büyük tartışmalara neden olan Prof.Dr. Necmi Ayanoğlu Devlet Hastanesi dere yatağının taşması sonucu sulara teslim oldu. Hastanenin bodrum katlarından buluna yemekhane, çamaşırhane, depo, morg, teknik servis ve mescit kullanılamaz hale geldi.

Kipa’nin bodrum katları ile hastane civarında bulunan işletmelerin girişleri selin etkisinden kurtulamadı.

 

SARAÇOĞLU’NDA İSTİNAT DUVARI ÇÖKTÜ

Silivri Parkköy’de etkili yağışlar nedeniyle Saraçoğlu Sitesi’nde bulunan istinat duvarı çöktü. Silivri Zabıta Ekipleri bölgede tehlike altında bulunan villalardaki vatandaşları tahliye etti.

Sağnak yağış, Silivri, Çatalca, Küçükçekmece, Avcılar, Kartal, Pendik ve Tuzla’da etkili oldu. Silivri ve Çatalca’da su baskını nedeniyle evlerinde mahsur kalan vatandaşlar, itfaiye ve belediye ekiplerince çıkarıldı. Ev ve iş yerlerine dolan sular ise itfaiye ve İSKİ ekiplerince tahliye ediliyor. Bu arada, Çatalca Devlet Hastanesi’nin polikliniklerini de su bastığı, itfaiye ve orman bölge müdürlüğü ekiplerince suyun tahliye edilmeye çalışıldığı belirtildi.

Çatalca'nın Gökçeali köyünün çevreyle bağlantı yolları tamamen kapandı.

 

SELİMPAŞA'DA E-5 YOLU KAPANDI

Selimpaşa'da aşırı yağış nedeniyle E-5 karayolu trafiğe kapandı. Onlarca otomobil sular altında kalırken Belediye burada yardım çağrısı yaptı. Bölgede sular altında kalan araçlarda kurtarma operasyonu yapılıyor. Kıyıkent'te sular altında kalan evlerde mahsur vatandaşlar itfaiye botlarıyla kurtarıldı. Yalıkentte bulunan alt geçit ise çöktü.

 

ERGENEKON MAHKEMESİNİN KAFETERYASI ÇÖKTÜ

2. Ergenekon duruşmasının yapıldığı Silivri Cezaevi'ndeki Mahkeme Salonu'nun çatısı sağnak yağmur nedeniyle delindi. Duruşmaya ara verildi. Çatı ve pencerelerden sızan yağmur suları mahkeme başkanı Köksal Şengün’ün odası, Baro ve basın odası ile koridorları doldurdu. Cezaevinde dışındaki gazeteciler oluşan çamurda görevlerini güçlükle sürdürdü. Basın mensupları ilçe merkezine giderek yağmurluklar ve çizmeler aldılar.

 

TEM'İN EDİRNE İSTİKAMETİ KAPANDI

Şiddetli yağış nedeniyle TEM otoyolunun Edirne istikameti ulaşıma kapandı. Yollar çamur deryasına döndü.

 

İBB’NİN SEL AÇILKAMASI

Trakya Bölgesi’ni etkisi altına alan şiddetli yağış, sabah saatlerinden itibaren Silivri, Çatalca bölgelerinde hayatı olumsuz etkiledi. Bölgede şiddetli dolu yağışı nedeniyle dereler taştı, yüzlerce ev ve ekili alan sular altında kaldı. Büyükşehir Ekipleri kurtarma ve tahliye çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Yağışın Başlamasıyla birlikte İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ve AKOM alarma geçti. Selin etkili olduğu bölgeye İstanbul Merkez’den kurtarma birlikleri sevk edildi. Sabah saatlerinden saat 14.00’e kadar İSKİ, İtfaiye, Yol Bakım Onarım Müdürlüğü ve AKOM’a toplam 768 su baskını ihbarı geldi.

Sel nedeniyle mahsur kalan 208 vatandaş evlerinden ve mahsur kaldıkları yerlerden itfaiye ekipleri tarafından kurtarıldı. Silivri bölgesinde; Merkez Mahallesi, Kumburgaz, Yeni Mahalle, Basınkent, Selimpaşa, Denizkent Sitesi, Başkent Sitesi, Basınkent sitesi, Koyukent sitesi, Kıyıkent sitesi, Çatalca bölgesinde ise; Ferhatpaşa Mahallesi, Kaleiçi Mahallesi, Elbasan Köyü, Muratbey Belediyesi, Gökçeali Köyü, Subaşı Köyü, İzzettin Köyü, İnceğiz Köyü şiddetli yağıştan etkilendi. E-5 ve TEM geliş ve gidiş olmak üzeri bir süre trafiğe kapandı.

 

Sel bölgesindeki ekipler:

İtfaiye; 170 personel, 47 araç 24 bot

Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü; 65 personel, 33 araç

İSKİ; 51 personel,  29 araç

Belediye Arama Kurtarma Birliği; 10 personel ve 2 bot

Toplam: 296 personel, 109 araç, 26 bot ile bölgede kurtarma ve tahliye çalışmaları sürdürülüyor.

 

Sabah saatlerinde başlayan yağışta saat 12:00 itibariyle metrekareye düşen yağış miktarları şöyle:

Çatalca:    78.2 kg

Kamiloba:    57 kg

İkitelli:   46 kg

Büyükada ve Sazlıdere: 42 kg

Hadımköy:   35 kg

B.Çekmece ve Çanta:  32.5 kg

Florya:   26.2 kg

Terkoz:   20 kg

Kartal:   18.2 kg

 

YAĞIŞLAR PERŞEMBE’YE KADAR SÜRECEK

Öte yandan, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre; ülkemizin güney, iç ve batı kesimleri ile Doğu Anadolu'nun doğusunda aralıklarla sağanak ve gök gürültülü sağanak şeklinde görülecek yağışların Marmara ile öğle saatlerinden sonra Ege ve Batı Akdeniz'de kuvvetli olacağı tahmin ediliyor. Hava sıcaklığı yağış alan yerlerde hissedilir derecede (4 ila 6) azalacak olan hava sıcaklığı; doğu kesimlerde mevsim normalleri civarında, iç ve batı kesimlerde ise mevsim normallerinin altında seyredecek.

Rüzgar ise genellikle kuzey ve kuzeydoğu, güney ve doğu bölgelerde güney ve güneybatı yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, Marmara ile Kuzey ve Kıyı Ege'de kuvvetli olarak esecek. Yağışların; Marmara ile öğle saatlerinden sonra Ege ve Batı Akdeniz'de kuvvetli olması beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı (Sel, Su baskını, Yıldırım düşmesi, Ulaşımda aksamalar vb.) ilgililerin ve vatandaşların dikkatli olmaları gerekiyor.

Marmara Bölgesi; parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçecek. Yağışların; bölge genelinde kuvvetli olması bekleniyor. Rüzgar; kuzey ve kuzeydoğu yönlerden kuvvetli olarak esecek. İstanbul ise parçalı ve çok bulutlu, kuvvetli olmak üzere aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçecek. Rüzgar il genelinde kuzey ve kuzeydoğu yönlerden kuvvetli olarak esecek. Hava bugün yağışlı 24 derece. Çarşamba ve Perşembe günü yağışlı 18-23 derece, Cuma günü ise parçalı bulutlu 18-24 derece olacak.

YORUM YAP