
Silivri, İstanbul'un 1. derece merkezlerinden biri olarak belirlenirken, gelecekteki konumun ana hatları ve gelişim süreçleri netlik kazandı.
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 13.02.2009 tarihinde aldığı 103 sayılı kararı ile uygun bulunan 1/100.000 ölçekli İstanbul Çevre Düzeni Planı, 15 Haziran'da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı tarafından onaylanarak yürürlüğe girdi.
İstanbul'un sorunlarının çözümünün, mekansal gelişiminin ve kalkınmasının sürdürülebilir bir biçimde sağlanması amacıyla hazırlanan 1/100.000 Ölçekli İstanbul Çevre Düzeni Planı'nın askıya çıkma işlemleri devam ediyor.
1/100.000 ölçekli İstanbul Çevre Düzeni Planı ile ilgili detaylı bilgiler şu şekilde:
SİLİVRİ GELİŞME ALANI
Kentsel ve kırsal alanları özelliklerine göre meskun alanlar, gelişme alanları, kırsal yerleşim alanları ile gelişimi ve yoğunluğu denetim altında tutulacak alanlar olmak üzere dört gruba ayrılmaktadır.
Avrupa Yakası'nda Silivri- Büyükçekmece Gölü arkasında D-100 (E5) ve TEM otoyolları arasında kalan bölgede, Silivri'nin batısında Değirmenköy ve Çanta'da, Hadımköy'de ve Küçükçekmece Gölü kuzeyinde Kayabaşı ve Ispartakule bölgelerinde; Anadolu Yakası'nda ise Maltepe, Orhanlı, Şile ve Ağva'da gelişme alanları önerilmiştir.
SİLİVRİ, AVRUPA YAKASI
MERKEZLERİ ARASINDA
İstanbul'da çok merkezli-kademeli doğrusal bir makroform önerisi doğrultusunda, merkezi iş alanının tarihi merkezden daha batıya, coğrafi ve yoğunluk merkezine (Topkapı- Maltepe- Bayrampaşa bölgesine) yönlendirilmesi, her iki yakada MİA'nın yükünü azaltacak yeni çekim merkezleri ile raylı sitemlere birbirine entegre olmuş alt kademe merkezleri oluşturulması kararları alınmıştır.
Bölgede yaşaması öngörülen nüfusu İstanbul merkezi dokusu ile güçlü ve sürekli bir bağlantı kurmasını gerektirmeyecek ölçüde kendine yeterli şekilde planlanan bu merkezler, İstanbul kentinin yapısal dönüşüm sürecinde itici güç oluşturacak ekonomisinin altyapısının yer alacağı alanlar olarak görev yapacaklar.
Kentin doğrusal ve alt bölgeler halinde oluşacak kentsel değişimini destekleyecek nitelikte; Avrupa Yakası'nda Bakırköy, Yenibosna Basın Aksı ve Silivri'de; Anadolu Yakası'nda ise Kartal ve Ataşehir- Kozyatağı'nda birinci derece merkezler önerilmiştir.
SELİMPAŞA VE ÇANTA'NIN
ALT MERKEZ OLARAK
GELİŞİMİ ÖNGÖRÜLDÜ
İkinci derece merkezler olarak, Avrupa Yakası'nda iki göl arasında Esenyurt - Haramidere çevresi ile sanayiden hizmete dönüşümü öngörülen Gaziosmanpaşa, Anadolu Yakası'nda ise merkez dönüşme eğilimi olan Pendik-Şeyhli sanayi alanının güney bölümü önerilmiştir.
Avrupa Yakası'nda Avcılar, Selimpaşa, Çanta; Anadolu Yakası'nda ise Ümraniye, Maltepe ve Tuzla- Orhanlı'nın alt merkezleri olarak gelişmesi öngörülmüştür.
SANAYİ ALANLARI
Bilgiyi sınırlı biçimde transfer eden patent ve lisanslarla üretim yapan bir ekonomiden, bilgi üreten bir yapıya dönünüşümü desteklemek üzere sanayinin Ar-Ge desteğiyle teknoloji üreten ve yeni teknoloji kullanan, etkin bir lojistik sistemle bölgesel ve küresel pazara açılan, insan ve çevre sağlığını tehdit etmeyen bir yapıya dönüşmesi kararı alınmıştır.
SİLİVRİ-
DEĞİRMENKÖY,
SİLİVRİ-KAVAKLI
SANAYİLERİN MEVCUT
SINIRLARI İÇERİSİNDE
SAĞLIKLAŞTIRILMASI KARARI
Bu kararı desteklemek üzere, bulunduğu bölgede büyüyebilme imkanı bulamayan ileri teknoloji kullanma gereksinimi karşılayamayan ve bu nedenle uluslararası nitelikte ürünler veremeyen sanayilerin, yapısal dönüşüm geçirerek söz konusu sanayilerin yukarıda belirtilen olanakların karşılandığı alanlara yönlendirilmesi; sanayi alanlarının boşaltılmasıyla oluşacak alan kapasitesinin ise bilgi ekonomisi, kültür endüstrileri ve hizmetleri sektörüne yönelik kullanılması planın sanayi ile ilgili temel yaklaşımıdır.
Sanayi alanlarına ilişkin kararlar, organize sanayi bölgeleri, sanayi alanları, küçük sanayi siteleri ve tersane alanları başlıkları altında geliştirilmiş. Elmalı Su Toplama Havzası'nda kalan Dudulu OSB hariç Anadolu ve Avrupa Yakası'nda yer alan organize sanayi bölgelerindeki atıl kapasitelerin optimum düzeyde kullanılması ve bu bölgelerin yakın çevrelerinde dağınık durumda bulunan sanayilerin bu alanlara yönlendirilmesi öngörülmektedir. Avrupa Yakası'nda Silivri- Değirmenköy, Silivri-Kavaklı, Kıraç-Hoşdere ve Hadımköy; Anadolu Yakası'nda ise Pendik-Şeyhli ve Tuzla OSB kuzeyinde yer alan sanayilerin mevcut sınırları içerisinde sağlıklaştırılması kararı alınmıştır.
SİLİVRİ KÜÇÜK SANAYİ SİTESİ
Silivri, Kıraç, Yakuplu, Gaziosmanpaşa, Maslak, Bostancı ve Maltepe'deki mevcut küçük sanayi siteleri ile Hadımköy'de yapımına başlanacak olan Akpınar Sanayi Sitesi, küçük sanayi sitesi olarak gösterilmiştir.
Tuzla'daki tersanenin sıhhileştirilerek ve yoğunluğu azaltılarak işlevini sürdürmesi, alanın batısında, Pendik-Güzelyalı Bölgesi'nde önerilen tersane gelişim bölgesinde ise sadece yat ve gezinti teknelerinin üretimine ve satışına yönelik faaliyetler ile sosyal ve kültürel tesislerin yer alması kararı alınmıştır.
SİLİVRİ'DE YOĞUN TEKNOLOJİ
GELİŞTİRME ALANLARI
İstanbul'da bilgiyi sınırlı biçimde transfer eden patent lisansları üretim yapan bir ekonomiden, bilgi üreten bir yapıya dönüşüm hedefi doğrultusunda, kentte üniversite-özel sektör işbirliğinin artırılarak bilginin uygulamaya dönüşmesi süreci için içerisinde küvezler (inkübatörler), laboratuarlar, teknoparklar, bilim parkları vb. ortamların yer alacağı teknoloji geliştirme bölgeleri önerilmiştir. Bu kapsamda, Silivri, Küçükçekmece, Şişli ve Pendik'te eğitim bilişim ve teknoloji geliştirme alanları (EBT), Silivri ve Tuzla'da ileri teknoloji alanları (İTA) ve Silivri'de tarımsal üretim teknolojilerini geliştirme parkı (TTP) önerilmiştir.
TURİZM ALANLARI
1/100.000 ölçekli İstanbul Çevre Düzenleme Planı ile İstanbul'a sahip olduğu kimliği ile özdeşleşen dünya ölçeğinde kültür odaklı turizm kenti statüsü kazandırmak amaçlanmaktadır. İstanbul için belirlenen turizm yaklaşımı, kentin köklü geçmişine ilişkin değerlerini koruyarak, kitle turizmi yerine alternatif turizm türlerinde dünya pazarlarıyla rekabet ederken kentlisiyle de bütünleşen bir turizmdir.
Turizm faaliyetlerini kentin geneline yayma stratejisi kapsamında İstanbul'un kuzey ormanlarında ve kıyı alanlarında günü birlik turizm faaliyetlerinin, ekoloji, turizm faaliyetlerinin ve bilgi, fikir ve tasarıma dayalı kültür endüstrilerinin geliştirilmesi öngörülmüştür.
ÜNİVERSİTE ALANLARI
Plan'da mevcut üniversitelerin de uzun vadede ağırlıklı olarak yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim veren bir yapıya dönüşmesi öngörülmektedir. Bunun yanı sıra İstanbul'un bilgi üreten bir yapıya yönelmesi hedefi doğrultusunda, üniversite, özel sektör işbirliğini artırmak için önerilen teknoloji geliştirme bölgeleri kapsamında, ilgili sektörlere yönelik enstitü niteliğinde yüksek eğitim kurumları da yer alabilecektir.
CELALİYE-
KAMİLOBA'YA
SAĞLIK PARKLARI
Sağlık turizmini desteklemek amacıyla Celaliye-Kamiloba ve İkitelli'de kentsel, bölgesel, ulusal ve uluslararası ölçekte hizmet verecek tüm ihtisas dallarını bünyesinde barındıran tam donanımlı hastane, ilgili fakülte ve yüksekokulları araştırma geliştirme birimleri, sağlıklı yaşam ve rehabilitasyon merkezi, bakımevi gibi her türlü sağlık hizmetini sunabilecek 2 adet sağlık parkı önerilmiştir.
SİLİVRİ-ÇANTA FUAR VE
FESTİVAL ALANLARI
Üniversite, sanayi ve teknoloji geliştirme alanları ile koordineli çalışacak şekilde Silivri-Çanta ve Avcılar-Firuzköy'de yeni fuar ve festival alanı önerilmiştir.
HABİTAT PARKI
Endemik bitki türleri ve biyolojik çeşitliliğin yoğun olduğu Ömerli Su Toplama Havzası'nda habitat parkı önerilmiştir.
ULAŞIM SİSTEMİ
Ulaşım sisteminin oluşturulmasında raylı sistemlere öncelik veren toplu taşımacılığın yaygınlaştırılması, deniz taşımacılığının etkinleştirilmesi, kent içi yolcu ve yük taşımacılığında karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolunun birbirlerini tamamladığı entegre bir sistemin sağlanması ilkeleri belirleyici olmuştur.
SİLİVRİ VE SELİMPAŞA'YA
CEP OTOGARLARI
Anadolu'dan gelen trafiğin deniz yoluyla Avrupa Yakası'na aktarılması nedeniyle Harem'de yer seçen Harem Otogarı köprülerinin yapılmasından ve kent içi trafik düzenlemesinin ardından atıl durumu geldiğinden, bulunduğu yerden kaldırılması kararı getirilmiştir. Kentteki otogar ihtiyacının karşılanması amacıyla TEM Otoyolu üzerinde Silivri, Selimpaşa, Bahçeşehir, Avcılar, Kavacık, Ataşehir ve Kurtköy'de önerilen "cep otogarları" ile karşılanması öngörülmüştür.
TEKİRDAĞ-MARMARA
EREĞLİSİ ARASINA LİMAN
Haydarpaşa Limanı'nın dönüşümü öngörülmüş, Ambarlı ve Pendik Limanları mevcut haliyle korunmuş, gelecekteki liman ihtiyacı göz önünde bulundurularak Gümüşyaka-Çanta sınırında 1/100.000 ölçekli Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası Çevre Düzeni Plan'ında önerilen Tekirdağ-Marmara Ereğlisi arasındaki limanlarla entegre olacak şekilde ilave bir liman önerilmiştir.
SİLİVRİ-GAZİTEPE'YE HAVALİMANI
İstanbul ve çevresinin gelecekte oluşacak ulusal ve uluslararası uçuş taleplerini karşılamak üzere Çorlu Hava Alanı'nın genişletilmesi ve üçüncü ticari hava alanının rezerv alan olarak kentin batı yakasında Silivri-Gazitepe'de konumlandırılması öngörülmüştür.
LOJİSTİK BÖLGELER
Planda İstanbul'un ekonomik gelişimi açısından kentin ve metropoliten bölgenin beklentilere hizmet edebilecek ve kentin yük ve mal akışının belirli merkezlerden gerçekleştirerek kent içi trafiği, ağır tonajlı taşıtlardan arındırmak amacıyla lojistik merkezler geliştirilmiştir.
KAVAKLI'YA LOJİSTİK MERKEZ
Bu doğrultuda Kentin batıdaki giriş-çıkış kapısı olan Silivri-Gümüşyaka'da, Silivri-Kavaklı'daki sanayiye hizmet etmek üzere Kavaklı'da sanayi alanlarının yoğunlaştığı iki göl arasında Hadımköy ile Ambarlı Liman Bölgesi'nde; Anadolu Yakası'nda ise Pendik-Güzelyalı'da, kentin doğudaki giriş-çıkış kapısı olan Tuzla-Orhanlı'da lojistik bölgeler önerilmiştir.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ
Planda iklim değişikliğinin uzun dönemli etkileri dikkate alınarak iklim değişikliğine adaptasyon ve zarar azaltma konularının mekansal planlarla ilişkisinin kurulmasına yönelik araştırmaların yapılmasının gerekliliği vurgulanmış ve mevcutta küresel iklim değişikliğine karşı alınması gerekli önlemler belirleyecek bilimsel çalışmalar olmamakla birlikte plan kararları gelecekte gerçekleşebilecek iklim değişikliğinin İstanbul'da neden olabileceği olumsuz çevresel ve sosyo-ekonomik etkileri de göz önünde bulundurularak belirtilmiştir.