Silivri Emniyetinde Görev Değişimi

Silivri Emniyetinde Görev Değişimi

17.07.2009 10:29:52

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde şube ve ilçelere yeni atamalar yapıldı. Silivri Emniyet Müdürü Ömer Duman, Büyükçekmece İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne; Hakkari Emniyeti Lojistik Şube Müdürlüğü sonrasında İstanbul Emniyeti Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü görevinde bulunan Tahsin Fidan, Silivri Emniyet Müdürü olarak atandı.

Ağustos 2008'de Şırnak'ta 2 yıl şark görevini tamamladıktan sonra Silivri Emniyet Müdürlüğü'ne atanan Ömer Duman, son atamaların ardından Büyükçekmece İlçe Emniyet Müdürü oldu.

Silivri Emniyeti, Tahsin Fidan Müdürlüğü'nde çalışmalarını sürdürecek.

Güle güle Müdürüm!

Bir yıllık Silivri Emniyet Müdürlüğü görevinde başarılı çalışmalarıyla dikkat çeken Ömer Duman, Şerife Baldöktü Kız Meslek Lisesi öğrencilerine verdiği röportajda kendisi ve ilçemiz asayiş sorunlarına ışık tutmakta. İşte öğrencilerin Duman'a yönelttiği sorular ve yanıtları:

KENDİNİZDEN BİRAZ BAHSEDER MİSİNİZ?

Adım, Ömer Duman. 1990 yılı mezunuyum. 19 yıldır polislik mesleğinde çalışıyorum. 16 yıl İstanbul, 2 yıl Şırnak, 1 yıldır da Silivri’de görev yapmaktayım. Şırnak'ta sivil polis olarak görev yaptım.

BİR POLİSİN ASLİ GÖREVLERİ NELERDİR?

Polis, yetkilerini tamamen kanunlardan alır. Kanunlara göre bir polisin ilk görevi, halkın canını, malını, ırzını, namusunu korumak; aciz ve muhtaçlara yardım etmektir. Yani, kısacası vatandaş sokakta huzurlu yürümesini sağlamaktır.

BU MESLEĞİ SEÇME

AMACINIZ NELERDİR?

Halka hizmet etmek için bu mesleği seçtim.

BU MESLEĞİ KAÇ YILDIR YAPIYORSUNUZ?

19 yıl terörle mücadele de görev aldım. Ağustos 2008'den beri de Silivri'de çalışıyorum.

SOSYAL HAYATINIZDA EMNİYET MÜDÜRÜ

OLMANIZ NASIL KARŞILANIYOR?

Siz görevinizi tam yaparsanız, halkın size karşı beğenisi de o nispette artar. Suç ve suçlulara karşı mücadelenizi özveri ile yaparsanız bu göreve layıksınız demektir.

MESLEĞİNİZ İLE İLGİLİ İLGİNÇ BİR

ANINIZI PAYLAŞIR MISINIZ?

Elbette mesleğim ile ilgili çok anım var. 2003-2004 yıllarında yapılan NATO zirvesinde yaşadığımız bir olayı sizinle paylaşmak isterim. Ülkemizde ilk kez böyle bir zirve yapılacaktı ve biz, olabilecek olumsuz bir duruma karşı bütün önlemleri almış, günler önceden buna hazırlanmıştık. O zamanki ABD Başkanı George Bush ülkemize gelmeden bir gün önce ineceği havaalanında bir bomba olduğuna dair ihbar aldık. Hemen müdahale etmek için olay yerine gittik. Gittiğimizde otoparkta bir araba tekerleğinin içine yerleştirilmiş bir bomba olduğunu gördük. Yanımdaki arkadaşım hemen bombayı etkisiz hale getirmek istedi, ama üzerimizde bomba imha kıyafetimiz yoktu. İlk işimiz kendi can güvenliğimizi korumak olduğunu bildiğimiz halde, arkadaşım diğer insanları düşünerek bombaya müdahale etti ve bombanın kablolarını kesti. Kablolarını kestiğimiz bomba, uzaktan cep telefonuyla patlatılacak şekilde ayarlanmıştı. Biz kabloları kestikten otuz saniye sonra telefon çaldı. Bu da bir faciadan döndüğümüzün kanıtıydı.

POLİS OLMANIN ZOR YANLARINDAN

BİRİ DE TEHLİKELİ OLMASIDIR. BU

TEHLİKEDEN KORUNMAK İÇİN

NE ÖNLEMLER ALIYORSUNUZ?

Bütün polisler polis olmadan önce birçok eğitimden geçiyor. Bu eğitimlerde bize, herhangi bir olay karşısında nasıl hareket edeceğimiz, nerede nasıl davranmamız gerektiği öğretiliyor. Devletin bize verdiği yetkiler çerçevesinde kendimizi korumaya çalışıyoruz.

SİZCE BU MESLEĞİN ÖZEL YANI NEDİR?

Bu konuda elimizden geleni yapıyoruz.  Ama  polis sayımızın eksik olduğu bir gerçek. Biz her parka, her sokağa, her apartmana bir polis koyamayız; ama her sokakta, her parkta, her apartmanda yurttaş olma bilincini kazanmış, bizi seven birileri olursa işimiz daha kolay olur. Bu yüzden okul önlerinde ve sokaklarda bulunan olumsuzlukların, şüpheli durumların öğrenciler tarafından bize bildirilmesini arzu ediyoruz.

ÖĞRENCİLERLE POLİSLER ARASINDAKİ

İLİŞKİYİ GELİŞTİRMEK İÇİN NE GİBİ EĞİTİM

FAALİYETLERİ YÜRÜTÜYORSUNUZ?

Silivri'ye geldiğimde burasının daha önce görev yaptığım bölgeye göre daha çok sorunlu olduğunu gördüm. Buradaki sistemin değiştirilmesi gerektiğini düşündüm. Bu yüzden Silivri'yi daha güvenli bir hale getirmek için çok çalıştık. Bu yoğunlukta okullarımızı ziyaret etmeye pek vaktimiz olmadı. Bu nedenle sizlere borçlu olduğumuzu bilmenizi isteriz.

SİLİVRİ'DE EN ÇOK HANGİ SUÇLARLA

KARŞILAŞIYORSUNUZ?

Silivri'de daha çok uyuşturucu, hırsızlık ve dolandırıcılık gibi suçlarla karşılaşıyoruz.

SUÇLARIN ÖNLENMESİ İÇİN NE GİBİ

ÖNLEMLER ALIYORSUNUZ?

Biz önce yakaladığımız suçlularla konuşuyoruz. Onların neden bu suçu işlediğini anlamaya, onlarla empati kurmaya çalışıyoruz. Örneğin; geçenlerde bir madde bağımlısını yakaladık. Bu madde bağımlısını düştüğü bataklıktan kurtarmak için herkes çaba gösterdi. Onu askere gönderdik ve giderlerini de elimizden geldiği kadar karşılamaya çalıştık. Suçlulara mümkün olduğu kadar olumlu yaklaşıyoruz. Sonuçta onlar da insan.

EMNİYET MÜDÜRÜ OLARAK POLİS

OLMAK İSTEYEN ARKADAŞLARIMIZA

NE GİBİ TAVSİYELERİNİZ OLUR?

Öncelikle polislik mesleğini seven, mesleğin ilkelerini kendi kişiliği ile özdeşleştirebilen, iyi ve dürüst insanlar olmaları gerekir. İnsanlar hata yapabilir; ancak hatalardan ders almak önemlidir. Öncelikle kızlarımızı ve bütün gençlerimizi polis olmaya davet ediyorum.

 

İlhan UYGUN

YORUM YAP