Silivri’nin kayıp tarihi umutlandırdı

Silivri’nin kayıp tarihi umutlandırdı

18.05.2016 12:03:16

Silivri'nin Çanta Mahallesinde, İstanbul Arkeoloji Müzesince sürdürülen kurtarma kazı çalışmalarında, Tunç Çağından kalma ve bir savaşçıya ait olduğu düşünülen 5 bin yıllık mezar odası keşfedildi. Silivri'nin tarihi envanterine önemli bir katkı sağlayacak olan bulgu, bu yılın en büyük arkeolojik keşfi olarak adlandırılıyor. Heyecan yaratan arkeolojik kalıntının sadece bölgenin değil İstanbul'un tarihine ışık tutması ve önemli bir turizm potansiyeli yaratması bekleniyor.

IŞIKLAR'IN TARİHİRİNG PROJESİNE DERİNLİK KAZANDIRMASI BEKLENİYOR
Mezar buluntusunun kültürel mirasın gün yüzüne çıkartılarak Silivri'nin popüler bir turist çekim merkezi haline gelmesi için girişimlerde bulunan Belediye Başkanı Özcan Işıklar'ın Tarihi Ring projesini iddialı bir konuma taşıması da mümkün görünmekte. Işıklar, yerel dinamiklerin harekete geçirilmesi konusunda kültürel kalkınma çalışmalarına ağırlık vermesiyle biliniyor. Kültürel değerlerin korunması ve yarınlara aktarılması hedefini sürekli canlı tutarak şehir hafızası oluşturma istek ve kararlılığını her platformda vurgulayan Işıklar, Tarih Araştırmacısı kimliğiyle de Silivri'nin turizmden hak ettiği payı alması için çalışmalarını sürdürüyor.

ORTODOKSLAR AZİZ NEKTARYUS'UN SİLİVRİ'DE DOĞDUĞU EVİN YERİNİ ZİYARET ETMEK AMACIYLA PEK ÇOK KEZ İLÇEYE ZİYARETE GELDİ
Bu çerçevede çalışmalarında kültürler arası karşılıklı diyalog ve etkileşim oluşturabilmek önemli bir yer teşkil etti. Ortodoks dünyasının ilan edilen son lideri olarak kabul edilen Aziz Nektaryus'un doğup büyüdüğü evinin kalıntılarının Silivri'de olmasını fırsata dönüştüren Işıklar, din ve kültür turizmi adına pek çok kez Rum Ortodokslarla bir araya geldi. Yapılan son ziyarette, “İlçemizdeki tarihi eserlerimizin ortaya çıkarılması ve çekim merkezi haline gelmesi için önemli girişimlerimiz var. Önümüzdeki aylarda Fatih Mahallesi'nde hayata geçirilecek Tarihi Kale İçi Projesi ile Aziz Nektaryus'un evi, tarihi sarnıcın bulunduğu alan, tarihi surlar, kale giriş kapıları ve tarihi hamamın restorasyonu ile tarihin bizlere bırakmış olduğu mirası geleceğe aktaracağız. Bu diyaloğu sürdürebilmek için büyük bir özveriyle çalışıyoruz” şeklinde konuşmuştu. Doğal, kültürel ve ekonomik değerlerini akılcı biçimde değerlendirerek, sosyal yaşam ve turizm alanlarında olduğu gibi her alanda çağdaş, üretken, öncü, özenilen ve güvenli bir kent oluşturmayı kendisine vizyon edinen Silivri Belediyesinin arkeolojik keşfi nasıl ve ne şekilde değerlendireceği merak konusu oldu.

Hazal BAŞARAN

YORUM YAP