Silivri KAGİDER: Yaşasın Cumhuriyet

Silivri KAGİDER: Yaşasın Cumhuriyet

28.10.2016 14:12:48

Cumhuriyet Bayramıyla ilgili açıklamada bulunan Silivri Girişimci Kadınlar Dernek Başkanı Aynur Süleymanoğlu, “Türkiye Cumhuriyetinin en büyük başarılarından birisi kuşkusuz kadınlara verilen haklardır. Sadece bu “çağdaşlaşma” adımı bile demokrasimize muazzam bir katkı sunmuştur. Kadın- erkek eşitliği dışında yaradılış açısından daha temel, gelecek açısından daha modern, insani ilişkiler açısından daha verici, toplumsal açıdan daha barışçıl başka bir rejim daha yoktur” dedi.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla ilçemizde düzenlenen çelenk törenine yoğun katılım vardı. Silivri Kadın Girişimciler Derneği Üyeleri de Aynur Süleymanoğlu Başkanlığında Atatürk'ün huzurunda yerini aldı.

Çelenk töreninin ardından Cumhuriyet Bayramı ile ilgili görüşlerini aktaran dernek başkanı Aynur Süleymanoğlu şunları söyledi:

 SÜLEYMANOĞLU: CUMHURİYETİN EN BÜYÜK BAŞARISI KADINLARA VERİLEN HAKLARDIR

“Türkiye Cumhuriyetinin en büyük başarılarından birisi kuşkusuz kadınlara verilen haklardır. Sadece bu “çağdaşlaşma” adımı bile demokrasimize muazzam bir katkı sunmuştur. Kadın- erkek eşitliği dışında yaradılış açısından daha temel, gelecek açısından daha modern, insani ilişkiler açısından daha verici, toplumsal açıdan daha barışçıl başka bir rejim daha yoktur.

“KADINLARIN, EŞİT BİREYLER OLARAK TOPLUM İÇİNDE YERLERİNİ ALMALARI CUMHURİYET DEVRİMLERİ ARASINDA EN ÖNEMLİ OLANIDIR”

Cumhuriyet ile birlikte kadın haklarının kısıtlı olduğu bir toplum düzeninden, kadın- erkek eşitliğinin kabul edildiği modern Türkiye Cumhuriyetine geçiş kolay değil ama mümkün olmuştur. Kadınların, erkekler ile birlikte eşit bireyler olarak toplum içinde yerlerini almaları uygarlık aşamasıdır ve Cumhuriyet Devrimleri arasında en önemli olanlarındandır.

“MEDENİ KANUN, TÜRK KADININA VERİLEN HAKLARIN İADE EDİLMESİNİN TEMELİNİ OLUŞTURMUŞTUR”

1926 yılında Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilerek yürürlüğe giren Medeni Kanun, Türk kadınına verilen hakların iade edilmesinin temelini oluşturmuştur. Artık kadın güçlenmeye, kişiliğini bulmaya başlamış ve eski Türk geleneklerinde olduğu gibi erkeğin yanında sosyal faaliyetlere katılmaya hazırdır. Cumhuriyet kadınlarımıza eğitimli, seçme ve seçilme hakkı olan, kendi hedeflerini çizebilecek manevi güce sahip olan toplumsal bir birey olmanın onurunu kazanmıştır. Bu süreç ile birlikte Türk kadını artık toplumsal hayatın vazgeçilmez bir parçası olmuştur.

Atatürk'ün deyimiyle “İnsan topluluğu, bir ulus erkek ve kadın denilen iki cins insanlardan oluşmaktadır. Olabilir mi ki, bir kitlenin bir parçasını ilerletelim. Diğerini göz ardı edelim de, kitlenin tamamı ilerlemiş olabilsin? Mümkün müdür ki bir toplumun yarısı topraklara zincirlerle bağlı kaldıkça diğer kısmı göklere yükselebilsin? Şüphe yok, ilerleme adımları, dediğim gibi iki cins tarafından beraber, arkadaşça atılmak ve gelişme sahalarında ve yenilikle birlikte mesafe almak gereklidir.”

Türkiye Cumhuriyeti ancak mevcut yapısal değerlerini tüm toplumsal katmanlara yayarak evrensel ve uygarlık düzeni üzerine kurulan yapısını güncel ve sağlam tutabilir.

“CUMHURİYETİN KURULUŞUNDA TEMEL OLAN KADINLAR, AFETLERE KARŞI DA KURTARICISI OLACAKTIR”

Cumhuriyet Türk kadınına birçok ilki de yaşatmış ve yaşatacaktır. Türk kadını Cumhuriyetin kuruluşunda temeli olmuş, gelişmesinde harcı olmuşsa, yükselişinde onun demiri ve afetlere karşı da kurtarıcısı olacaktır. Cumhuriyetimizin 93. Yıldönümünü kutluyor, Mustafa Kemal Atatürk ve mücadele arkadaşlarını, ülkemiz uğuruna hayatlarını kaybeden tüm şehit ve yaralanan gazilerimizin önünde saygıyla eğiliyoruz. Yaşasın Cumhuriyet”

YORUM YAP