Silivri folkloru belgesel oldu

Silivri folkloru belgesel oldu

15.09.2016 03:42:00

Kamil Bilici ve ekip arkadaşları tarafından hazırlanan Silivri'ye Canım Kurban'ın ön gösterimiyle İstanbul'un Türk folklorune kazandırılan tek yöre oyunu Silivri Yöresi Halk Oyunlarının tarihçesi aralandı.

15 ay süren çekimlerden 60 saatlik görüntü elde edildi. 3 ayrı DVD olarak hazırlanan Silivri'ye Canım Kurban belgeseli, Silivri yöresinde yaşayan insanların örf, adet ve geleneklerini, duygu ve düşüncelerini, karakterlerini, inanışlarını halk oyunu sanatıyla ifade edişini anlatıyor. Silivri Belediye Tiyatrosu Önder Yılmaz Sahnesi'nde yapılan ön gösterimi izlemeye gelenler arasında İstanbul 3. Bölge CHP Milletvekili Ali Şeker, Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, CHP İlçe Başkanı Suna Göçengil, CHP Kadın Kolları Başkanı Elif Yılmazer ve yönetimi, CHP'li Silivri Belediyesi Meclis Üyeleri, Demokrat Parti İlçe Başkanı Halide Avlu ve yönetimi, MHP Silivri Teşkilat Başkanı Zafer Yalçın, Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Erhan Özkök, Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan, Ekmek Üreticileri Federasyonu Silivri Bölge Başkanı Ferhat Yılmaz, mahalle muhtarları ve çok sayıda davetli vardı.

BİLİCİ: SİLİVRİ BELEDİYESİ KÜLTÜR EVİ'NDE YETİŞTİM
Radyo programcısı, sunucu ve yayıncı Kamil Bilici, açılış konuşmasında belgesel filmi içeriği hakkında bilgiler verdi: “Silivri'ye Canım Kurban diyerek heyecanımızı paylaşan herkese teşekkür ediyorum. Birçok kez sahnede bulundum ama bu akşam ki heyecanım daha önce yaşamadığım ve tarifi olmayan bir şey. Geride bıraktığımız 15 ay boyunca Silivri'de boyumuzu aşan bir işe kalkıştık. Ben Silivri Belediyesi Kültür Evi'nde yetişmiş bir Silivriliyim. Hep tiyatro oynadım, halk oyunları oynayan arkadaşlarım vardı ama ben halk oyunlarından anlayan bir adam değildim. Çok değerli büyüklerimiz, arkadaşlarımız, halk oyunlarına gönül vermiş isimler bir telefonumuzla koşarak yanımızda oldular. Bu bize son derece cesaret verdi aynı zamanda ağır bir sorumluluk da hissettirdi.

“3 FARKLI VERSİYONU OLACAK”
Silivri'ye Canım Kurban projemizi 3 farklı DVD olarak hazırladık aslında. Bu toplamda 3,5 saat yapıyor. DVD'yi yayınlamadan önce ilk olarak röportaj yaptığımız dostlarımızla, daha sonra Silivri'yle paylaşıp fikirlerini de alabileceğimiz bir ön gösterim yapalım istedik. İlk Adımları, Hatıraları ve Kahramanları olmak üzere Silivri'ye Canım Kurban'ın 3 farklı versiyonu olacak. Hepsinin içinde çok değerli hikâyeler var. Yaklaşık 60 kişiyle röportajlar gerçekleştirdik. Eski görüntüler ve fotoğraflarla binlerce rakamla ifade edebileceğim çok değerli karelere ulaştık. Bu yolda beraber yürüdüğüm AS Prodüksiyon'a huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum. Silivri adına yapılacak çok iş var. Lafı fazla uzatmayacağım; Anadolu vatan, Trakya can, Silivri'ye Canım Kurban diyelim.”

70'Lİ YILLARINBAŞINA GÖTÜRDÜ
Böylece Silivri'ye Canım Kurban izleyiciyle buluştu. Silivri Yöresi Halk Oyunlarını tanıkların gözünden anlatan belgesel çekimleri yoğun bir ilgiyle izlendi. Temelini sanatsal halk yaratıcılığından alan folklorun 70'li yılların başında başlayan hikâyesi kuvvetli alkışlarla karşılık bulurken, kapsamlı çalışma kültürel mirasımızın korunması ve yayılması için kolektif bilince önemli bir katkıda bulundu.

IŞIKLAR: BİR HAFIZAYI CANLANDIRDINIZ
Ön gösterim sonrası konuşan Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, “Bizi biz yapan değerlerin en önemlisi folklorik değerler. Bunları korursak ama en önemlisi aktarabilirsek gelişebiliriz. Zenginlik kültürde, sanatta, insan sevgisinde ve bunu geleceğe aktarabilme becerisindedir. 3'ncü ve 4'ncü müzemizi de yapacağız. Bunlar milli kültürümüzün muhafazası ve yeni nesillere aktarılması açısından mekân oluşturacak. Bir hafızayı canlandırdınız, tebrik ediyorum. Çalışmalarınızda yanınızda olduğumuzu ve kentimiz için gösterdiğiniz çabayı desteklediğimizi bilmenizi isterim. Ellerinize sağlık” dedi.

Hazal BAŞARAN

YORUM YAP