Silivri deprem gerçeğiyle yüzleşmeli!

Silivri deprem gerçeğiyle yüzleşmeli!

4.01.2021 14:29:11

CHP İBB ve Silivri Belediyesi Meclis Üyesi Bora Balcıoğlu, 2021 yılının ilk meclis toplantısında gündem dışı söz alarak İBB'nin ilçemizde oluşturulan teknik ekibi ile yürüttüğü bina durum tespit çalışmalarına ilişkin şöyle çarpıcı bir gerçeği gözler önüne serdi: “İlçemizde kapısına gidilmiş olan 1963 bina içerisinde yalnızca 487'sinin (%21) tespiti yapılabilmiş, ne yazık ki 594 (%26) binanın tespiti hak sahiplerinin olumsuz karar bildirmesi nedeniyle yapılamamıştır”.

Bora Balcıoğlu'nun İBB'nin yürüttüğü tespit çalışmalarına yönelik değerlendirmesinden sonra söz alan Başkan Volkan Yılmaz, deprem gerçeğimizle yüzleşmemiz gerektiğini ifade ederken, AK Parti'den Mustafa Çolakoğlu tek çözümün eski binaları yıkıp yenilerinin yapılması olduğunu ifade etti. CHP Grup Sözcüsü Süheyl Kırkıcı da sürece dair oluşan farkındalığın sorunun çözümüne yönelik sinerji etkisine işaret etti…

BALCIOĞLU: VİRÜS BELASI GEÇECEK! BİZİ BEKLEYEN KALICI BİR DİĞER SORUN DEPREM!

CHP İBB ve Silivri Belediye Meclis Üyesi Bora Balcıoğlu, Ocak 2021 Meclis oturumunda söz alarak deprem konusuna bir parantez açtı.

Balcıoğlu şunları söyledi: “Hepimizin hafızalarında yer edecek zor günler yaşıyoruz. Ezberlerimizi bozan, tüm kişi ve kurumları yeni bakış açıları, yeni alışkanlıklar edinmeye yönelten sıra dışı bir dönemden geçiyoruz. Elbette Koronavirüs salgınını yeneceğiz, tüm yaraları saracağız. Ne var ki bu süreçten gerekli dersleri çıkarmaz, yaşananları doğru anlayıp yorumlamazsak bizi bekleyen yeni tehditlere ve risklere hazır olamayacağız. Virüs belası geçecek! Bizi bekleyen kalıcı bir diğer sorun deprem!

Silivri'mizde vatandaşlarımız tarafından bana ve diğer meclis üyesi arkadaşlarımıza da son günlerde sıklıkla sorulan: Büyükşehir Belediyemize bağlı teknik arkadaşlarımızın, ilçemizdeki binaların dayanıklılığı konusunda yaptıkları incelemelerden bahsetmek istiyorum.

İNCELEMENİN İÇERİĞİ

Üzerlerinde İBB'ye ait mavi yelekli ve kendilerini tanıtıcı görev kartları olan teknik arkadaşlarımız, tek tek binaların kapılarına geliyorlar ve hak sahiplerinden, binalarının depreme dayanıklılığının tespitini yapmak için izin istiyorlar. Eğer hak sahipleri izin verirlerse, ilgili binanın; taşıyıcı sistem tipi, bina yüksekliği, inşa yılı ve diğer yapısal bilgilerini (sargı donatıları ve aralıkları, demirlerin tipleri ile paslanma ve çap kayıp oranlarını) inceliyorlar.

“İNCELEME ÇALIŞMALARI YAKLAŞIK DEĞERLERİ VERMEKTE”

Elbette bu inceleme çalışmalarının tümü tahribatsız biçimde yapıldığı için yaklaşık değerleri vermektedir. Ancak bu yaklaşık diğerler ile dahi deprem yönetmeliğinde tanımı olan ver birinci derece yapı tespit sistemi olarak bilinen “Karot alma yöntemine”, %98 oranında yaklaştığımızda da mutlulukla halkımıza iletiyorum. Tüm işlem ve tespitler için yapının hak sahiplerinden herhangi bir ücret alınmamakta.

Planladığımız çalışma takvimimize göre Ocak ayı sonu ile Şubat ayı başı gibi Silivri ilçemizin incelenmesinin bitmiş olmasını hedefliyoruz.

“BİNALARIN YALNIZCA %21'İNDE TESPİT YAPILABİLDİ”

İlçemizde kapısına gidilmiş olan 1963 bina içerisinde yalnızca 487'sinin (%21) tespiti yapılabilmiş, tüm bu emek ve organizasyona rağmen ne yazık ki 594 (%26) binanın tespiti hak sahiplerinin tespit talebine olumsuz karar bildirmesi nedeniyle yapılamamıştır.

“SİLİVRİ'DE YAPILAN ÇALIŞMA BİR ÖN TESPİT”

Halkımıza buradan tekrar çağrıda bulunmak istiyorum. Yapılan bu tespit çalışmaları sadece yapılarımızın ne durumda olduğunu bilmemiz ve hak sahiplerini yapılarının durumu hakkında bilgilendirmemiz için gerçekleştirilmekte. Silivri'de yapılan çalışma bir ön tespittir.

Ayrıca derlenen veriler ışığında deprem öncesi, deprem anı ve deprem sonrası ile ilgili planlamalar yapılacak.

“DOĞRU BİR PLANLAMAYLA CAN VE MAL KAYBINI EN AZA İNDİREBİLİRİZ”

Depremin önlenemeyeceğini biliyoruz ama irade ortaya koyup doğru planlama yaparak büyük bir depremde can ve mal kaybının en aza indirilebileceğini söylemek istiyorum. Allah hepimizi korusun. Bu deprem seferberliğini gerek Büyükşehir, gerek ilçe belediyemiz ile hep birlikte başaracağız. Sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”

YILMAZ: 21 YILDIR DEPREM GERÇEĞİ HEM SİLİVRİ HEM DE İSTANBUL'UN ORTA YERİNDE DURUYOR

Balcıoğlu'nun ardından söz alan Başkan Volkan Yılmaz şunları söyledi: “Bora Bey'in konuşmasına hem katkı hem de bir iki düzeltme yapmak istiyorum. Deprem gerçeği 1999'da yaşananla iyice kendini hissettirdi. 21 yıldır deprem gerçeği hem Silivri hem de İstanbul'un orta yerinde duruyor.

“KENTSEL DÖNÜŞÜM STRATEJİK BELGEMİZ HAZIRLANDI”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının tüm belediyelerden istediği; Kentsel Dönüşüm Stratejik Belgesi var. Bu basit bir belge değil. Burada şehrin tüm afet risklerine karşı ne durumda olduğunu, zemin etütlerini, binaların yapı sokunu; esasen detaylı bir emar'ı çekiliyor şehrinizin. Ve Kentsel Dönüşümde, yani depreme dayanıklı binalar yapma noktasında, yol haritanızı belirliyor. Kentsel Dönüşüme hangi sokak, hangi caddeden hatta hangi binadan önce başlamanız gerektiğini ifade ediyor bu belge.

“DEPREMLE ÇALIŞMALARINI KIYMETLİ BULUYORUM. İBB İLE İŞBİRLİĞİ İÇERİSİNDEYİZ”

Göreve geldiğimizde ilk işimiz Bakanlığın istediği fakat önceki yönetim tarafından hiçbir çalışma yapılmamış olduğu Kentsel Dönüşüm Stratejik Belgemizin ihalesini yaptık. Şu an itibariyle de bitirdik. Silivri'nin zemin etütlerinden, riskli, taşkın, heyelan alanlarından  binalarının %60-70 gibi haklılık payı ile Kentsel Dönüşüm Stratejik Belgemizi bitirdik. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetim ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı ile ekiplerimiz en az 3-4 toplantı yaptılar İBB'de ve burada. Ve bunların ışığında şu an Silivri'de İBB ekipleri; mühendis ve teknik ekipleri tespit niteliğinde bir çalışma, ön çalışma yapıyor. Depremle ilgili bütün çalışmaları kıymetli buluyorum. İBB ile de bu konuda işbirliği içerisindeyiz.

“ARTIK HERKESİN DEPREM VE BİNASININ RİSK DURUMU İLE YÜZLEŞMESİ GEREKİYOR”

İBB ekiplerinin gerçekleştirdiği tespitin bir bağlayıcılığı yok, karot alınmadığı için hukuki olarak da bir geçerliliği yok. Gözlemsel ve bir takım teknik aletlerin yardımıyla vatandaşlara binalarının durumu hakkında bilgi veriyorlar. Binaların içerisine ekipler müsaade ile girebiliyorlar. Artık herkesin deprem ve binasının risk durumu ile yüzleşmesi gerekiyor. Bundan kaçarak bir yere varamayız. İBB'nin tespitlerine vatandaşlarımız önem versin, ayrıca da karot tespitinin yapılması gerekiyor.

“ÖNCEKİ DÖNEMDE YAPILAN TEK SAYFA ÇALIŞMA YOK”

“68 KONUTUN KENTSEL DÖNÜŞÜMÜNÜ SİLİVRİ BELEDİYESİ OLARAK KENDİMİZ YAPACAĞIZ”

Önceki yönetimin bize devrettiği tek sayfa çalışması yok Kentsel Dönüşüm ve deprem ile ilgili. Hiçbir şe yapılmamış. Dedik ki hem TOKİ, KİPTAŞ hem de Silivri Belediyesi olarak inşaat şirketimiz ile kentsel dönüşüme omuz verelim. TOKİ 10 bin yapı dönüştürüyorsa, KİPTAŞ bin tane yapsın ama Silivri Belediyesi de 100 tane yapsın. Görev süremizin içinde 500 tane evi biz dönüştürelim, insanların canını kurtaracak hamleyi yapalım. Varnalı Konutlarında 68 konutlu bir kentsel dönüşüm projesini Silivri Belediyesi şirketi ile hayata geçiriyoruz. 4 dairenin sahibi süreci 6 ay uzattı maalesef yoksa çoktan başlamıştık. Yıkım aşamasına geldik. 68 konutun kentsel dönüşümünü Silivri Belediyesi olarak kendimiz yapacağız.

“SÖYLEDİĞİM HER ŞEY SİLİVRİ'NİN MENFAATİ İÇİN”

Süheyl bey alınganlık gösteriyor sürekli KİPTAŞ'ı gündeme getiriyorum diye. Getireceğim neden biliyor musunuz?  Bir algı oluşturmak için. KİPTAŞ'ın burada yapacağı bir proje de varsa, KİPTAŞ Müdürü ile de görüşüyorum bu arada, Kentsel Dönüşüm ile alakalı yapsın diye… Bu konuda alınganlık göstermeyin benim söylediğim her şey Silivri'nin menfaati için. KİPTAŞ'ın burada yapacağı Kentsel Dönüşüm marifetiyle İBB ne kadar oy devşirir derdinde değilim! Derdim bu üç aktörle; TOKİ; KİPTAŞ ve Silivri Belediyesi olarak kentsel dönüşümü gerçekleştirelim. Herkes gücü nispetinde katkı sunsun. Bu hamleyi Silivri'de yapmak zorundayız.

“VATANDAŞIMIZ GERÇEKLERLE YÜZLEŞMEKTEN KORKMASIN”

Silivri Belediyesi olarak deprem konusunda son derece önemli çalışmalar yaptığımızı ve yapmaya devam edeceğimizi vatandaşlarımıza ifade etmek istiyorum ve ne olur gerçeklerle yüzleşmekten korkmasınlar. Çalışan ekiplere zorluk çıkarmasınlar. Aksine kendilerinin yapması gereken denetimleri bizler yapıyoruz, yardımcı olsunlar.”

ÇOLAKOĞLU: TEK ÇARE YIKIP YENİSİNİ YAPMAK!

AK Parti Meclis Üyesi Mustafa Çolakoğlu da konuyla ilgili değerlendirmelere dahil olarak: “Depremin tek bir çözümü var. Yıllarca inceleme yapsak da tek çözüm bu; yıkıp yenisini yapmak. İBB asli görevini yapmıyor; Konutlarda dere ıslahı koruması kalkmıyor. Jeoteknik etütleri yapılamadığı için…

KİPTAŞ İzmit'e konut yapmadan önce Silivri'deki zemin etütlerini yapsın. Belediye Konutlarında 4 tane çürük raporu alınan binamız var. Yıktıklarında yenisini yapamadıkları için insanlar çürük binalarda oturuyor.

İBB önce kendi yetki sınırlarındaki sorunları çözmesi lazım sonra İzmit'te kentsel dönüşüm yapsın” şeklinde konuştu.

BALCIOĞLU'NDAN MALİYET HATIRLATMASI

Çolakoğlu'nun deprem konusundaki tek çözüm tespitine cevap veren Balcıoğlu, “Yıkıp yapmak önemli bir maliyet oluşturduğu için böyle de bir kaynak hazırda bulunmadığından, acil durumlar tespit edilerek iyileştirmelerin yapıldığı gerçeğini unutmayalım” dedi.

KIRKICI: DEPREMLE İLGİLİ OLUŞAN FARKINDALIĞI ÖNEMSİYORUZ

CHP Grup Sözcüsü Süheyl Kırkıcı,”Boğluca Deresi 10 yıl boyunca ıslah süreci tamamlanmadan, böyle bırakılmasaydı bu binalar böyle kalmayacaktı. Silivri Belediyesi'nin deprem ile ilgili çalışmalarını önemsiyorum ama İBB'nin kileri de. Deprem ile ilgili bir farkındalık oluşmuş durumda. Bu işbirliğinden bir sinerji doğabilir, doğacaktır da. Karamsar değilim. Kararlar alınıyor uygulamaya geçecektir. TOKİ de bizim KİPTAŞ da ikisini de zorlayalım sağlıklı binalar yapılsın.” 

YORUM YAP