
IŞIKLAR: İMARLAR KAPALI DEĞİL
Silivri’de imarın kapalı olduğu algısının oluşturulmaya çalışıldığı durumunu değerlendiren Başkan Işıklar, "Kesinlikle böyle bir şey yok; imarlar kapalı falan değil. Bir süreç yaşıyoruz bunun içerisinde planlamalar yapılıyor. Silivri’nin merkez planlarını, Selimpaşa, Kavaklı, Değirmenköy, Gümüşyaka 1/5000’likler yeniden yapılıyor. Merkez planları da durduruldu, tekrardan yapılıyor” dedi.
Konu hakkında açıklamalarını Işıklar, şöyle sürdürdü: "Silivri 868.81 km2 yüzölçümüne sahip, TUİK 2014 yılı verilerine göre 161 bin 165 kişilik nüfusa sahip. İstanbul’un 6’da 1’i yüzölçümüne sahipken, 200 bin olan kış nüfusu yazın 400 bin olarak değişkenlik göstermektedir. Silivri’nin yeni bağlanan 13 köyü ile birlikte toplam 35 mahallesi bulunmaktadır.
29 Mart’tan 2 gün önce İBB tarafından askıya çıkarılan bir plan oldu. E-5 Karayolunun kuzeyi ile ilgili plan askıya çıkarıldı.
Planlarını, imar uygulamasını kendi yapan, İBB ile diyalog içerisinde hareket eden İstanbul’daki ender ilçelerden biriyiz. Bu konuda İBB yetkililerinden de birçok kez uyumlu işbirliği çalışmalarımız nedeniyle takdir edildik.
"İBB’NİN YAPTIĞI TÜM 1/5000’LİK PLANLARIN 1/1000’LİKLERİNİ HAZIRLADIK”
27 Mart 2009’dan bugüne kadar İBB tarafından yapılan 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planına bağlı olarak ilçemizde yaptığımız 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planlarının tamamını biz yaptık ve bitirdik. İBB’nin yaptığı tüm planların 1/1000’liklerini tamamladık. (Fener ve Kadıköy’de çalışmalar sona yaklaştı.)
"22 YILDIR KAPALI OLAN İMAR SÜRECİNİ SON AŞAMASINA GETİRDİK”
Fatih Mahallesi Kentsel Sit Alanı ile Cumhuriyet Mahallesi Nekropol Alanı ile ilgili 1993 yılından bugüne kadar planı olmadığı için sadece 2005 - 2008 yılları arasında inşaat izni geçici olarak verildi. Silivri Belediyesi olarak 22 yıldır kapalı olan imar sürecini son aşamasına getirdik. Yakın tarihte Fatih ve Cumhuriyet Mahallesi sit alanlarında imar vermeye başlayacağız.
"80 ADA VE CİVARI 18. MADDE UYGULAMASI YAPILAN YERLERİN TAPULARI ÜCRETSİZ DAĞITILIYOR”
80 ada ve civarı 18 madde uygulaması yapılan yerler ile ilgili tapu asılları belediyemizden ücretsiz olarak dağıtılmakta. Parsel malikleri Mimar Sinan Mahallesi TEM Otoyolu girişi sağı (yeni mezarlık altı) 8 ada ve civarında 18. Madde uygulaması tapularını ve teknik bilgileri Silivri Belediyesi’nde ücretsiz şekilde alabilirler.”
"YAĞMA VE RANT BEKLENTİSİ GERÇEKLEŞMEYECEK”
"Planlar kapalı değil bizim sadece tarım alanlarını korumak gibi bir zorunluluğumuz var” diyen Işıklar, planlama anlayışı hakkındaki yerel yönetim anlayışını şöyle aktardı: "Tarım bizim geleceğimiz, onu korumak varlık nedenimiz. Ekolojik, organik ve iyi tarım uygulamaları bizim için çok önemli. İmardan söz ederken yerleşim yerlerini kast ediyoruz, tarım alanları üzerinde böyle bir tasarruf mümkün değil zaten. Silivri’de sanayi alanı da yok; sadece mevcut alanların korunması var. E-6’tının altı söz konusuysa, bu konuda aceleci olup her tarafı rezidans, AVM yapılması ile ilgili bir beklenti varsa o Silivri’de olmayacak. O beklenti ancak yağma ile olur. Silivri’de bir denge var tarım, sanayi, turizm ve hizmet sektörleri açısından. Birine yoğunluk katsanız o denge bozulur; biz onu koruyacağız. Silivri’nin böyle bir özelliği var ve onu kaybetmemeye özen göstereceğiz.
"SİLİVRİ’NİN YILLIK 2 BİN KONUTA İHTİYACI VAR, FAZLASINA YOK”
Fiziki ve coğrafi özellikler ile sosyolojik faktörler planınızı ve siyasetinizi belirlemeli. Plan, yaşayan bir organizmadır. Kentin ihtiyaçları fiziki yapılarına göre şekillenir. Silivri imar yoğunluğu ile ilgili bir beklenti içine sokulmaya çalışılıyor dar bir kesim tarafından. Bunlar da emlakçılar, inşaat sektöründe faaliyet gösterenler. Tabi ki bir gelişme olacak ama kendi refleksleriyle. Türkiye nüfusunun %2,5 kadar artış var Silivri’de. Silivri’nin nüfus artışı stabil. 200 bin nüfustan, artış 5 bin kişi olur. Hane sayısını 4 olarak alırsanız bize senede 1000 konut lazım. Bunu da burasının esnafı yapsın, dışarıdan birilerini getirmeye gerek yok. Kalkıp da 3-5 binlik rezidanslar yapmayı planlarsan hem göçü tetiklersin hem demografik yapıyı hem de şehir kültürünü bozarsın. Verileri iyi okumak lazım, bilmek yönetmektir. "10 kat vermiyor, 20 kat vermiyor” eleştirileri boş. Senede 1000 konut lazım bize bunu da yerli esnafımız yapsın.
"SİLİVRİ’NİN VERİLERİNE GÖRE HAREKET EDİYORUZ”
Silivri’nin bir ekonomik yapısı var. 1000 konutun üstünde düşünmek; rant, birine peşkeş çekilmesi, Silivri’nin dengelerinin bozulması demek. Toplum frene basılıyormuş gibi algılıyor ama asla böyle bir şey yok, biz Silivri’nin verilerine göre hareket ediyoruz.”
"ŞEHİR KOZA ŞEKLİNDE İMARA AÇILMALI”
İmar konusunda değerlendirmelerini sürdüren Işıklar, "İmara açmak derken bazı kıstaslara da dikkat etmek lazım; biri geldi 10 km uzağa ruhsat istedi diyelim. Belediye olarak ruhsat verdiğimiz anda bu şu demek oluyor; ‘Biz senin yolunu, alt yapını, kanalını yapmayı taahhüt ediyoruz.’ Veriyorsun ruhsatı adam binayı yapıyor, haklı olarak ertesi gün kapında. Şehir koza şeklinde imara açılmalı; petek petek. Plan mantığında gitmemiz geriyor. Silivri’de yanlış bir şey yok. Geçmişten yapıla gelen süreci devam ettiriyoruz. Samsunlular Mahallesi ve Garden arkası E-5’e o kadar yakın olmalarına rağmen yıllardır alt yapı sorunlarıyla gündemden düşmediler. Bizde yavaş giden bir şey yok.
"KENTİMİZİN DOKUSUNU BOZMAK İSTEMİYORUZ”
Belediyecilik mantığı ile baktığınızda biz her gelene istediği ruhsatı verir, harcını keseriz. Ama bunun vatandaşa ve genel işleyişe yarardan çok zararı olacağını öngörüyoruz. Başakşehir geçen sene 420 milyon TL gelir sağlamış sadece gelir paylaşımına dayalı projelerde. Biz kentimizin dokusunu bozmak istemiyoruz. Çevremizi sürdürülebilir bölgesel kalkınmaya dönüştürebiliriz. Planlar bir kentin kimliğini, kişiliğini, düşüncesini yansıtır. Daha muhafazakâr, korumacı ve konservatif baktığımızı düşünüyorum bu konuda. Yaşam alanlarımız konusunda daha tutucu olmak zorundayız.
"TAKSİM KADAR DEĞERLİ OLMAYA ADAY SİLİVRİ”
İstanbul’un merkezi Taksim kadar değer olmaya aday Silivri. Bakırköy, Florya’nın değerleri Silivri’de de oluşacak. Kumburgaz’a bakın bugün 14 Bin TL’ye daire var. İmar yoğunluğunda dairelerin değeri düşecek ama bizdeki kent değeri aksine artacak. Kent yaşamında değeri tutturmazsan oluşan köpük üflediğinizde gidiyor. Florya’da daireler 4 katlı fiyatı 4 Milyon. Beraberinde yaşam alanı verirsen daire fiyatları yüksek olur ve değer kaybetmez. Kat düşüyor, dairelerin değeri artıyor. Ben gecekonduya karşıydım ama onlar hiç değilse evinin bahçesine ağaç dikiyor, çocuğunun salıncağını bağlamak için. Rezidanslarda bir ağaç dikmeyecek kadar büyük bir vicdansızlık var.
Çevrenin değerini bilmek lazım. Planlarla ilgili bir algı oluşturulmak isteniyor. Seçimde her yerde bunu anlattık. ‘Rezidans mı istiyorsunuz, arazilerimiz korunsun mu?’ diye sorduk. Halkımızın tercihi ve takdiri ortada. Çevreyle sürdürülebilir kalkınma bizim için önemli.” diye konuştu.
Sevginar UYGUN