Silivri CHP Kadın Kolları’ndan 25 Kasım mesajı: “Şiddete mecbur değiliz!”

Silivri CHP Kadın Kolları’ndan 25 Kasım mesajı: “Şiddete mecbur değiliz!”

25.11.2025 14:16:32

CHP Silivri Kadın Kolları, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla Genel Merkezleri imzalı bir basın açıklaması yaptı. Açıklamaya ÇYDD Silivri Şubesi de destek verdi. Kadın Kolları Başkanı Derya Erdim Ural, “Bu ülkede hiçbir kadın çığlığı erkek egemenliğinin gölgesinde kaybolmayacak” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları Genel Başkanlığı tarafından kaleme alınan 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü ortak bildirisi, Silivri'de de CHP Kadın Kolları tarafından kamuoyuyla paylaşıldı.
CHP Silivri Kadın Kolları Başkanı Derya Erdim Ural tarafından yapılan açıklama, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Silivri Şubesi tarafından da desteklendi. ÇYDD Silivri Şube Başkanı Mübeccel Çeşmecioğlu, açıklamaya katılarak kadın dayanışmasının önemine vurgu yaptı.
“KADINLARIN DAYANIŞMASI BU ÜLKENİN EN BÜYÜK IŞIĞIDIR”
CHP Kadın Kolları'nın açıklamasında, 25 Kasım'ın Mirabel Kardeşlerden bugüne uzanan bir direniş tarihi olduğuna dikkat çekildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:“Bugün sadece bir günü değil; kadınların yüzyıllardır süren isyanını konuşuyoruz. Bu ülkenin karanlığına rağmen kadınların dayanışması hâlâ en büyük ışık, en büyük cesarettir.”
“OECD'DE BİRİNCİYİZ: KADINLAR SADECE ÖLDÜRÜLMÜYOR, YOK SAYILIYOR”
Açıklamada Türkiye'nin kadına yönelik şiddette OECD ülkeleri arasında yüzde 38 ile birinci sırada olduğuna vurgu yapılarak, yaşanan vahşetin toplumsal ve siyasi temeli güçlü ifadelerle aktarıldı:“Kadınlar sadece öldürülmüyor; yok sayılıyor, susturuluyor, yalnız bırakılıyor. Tecavüzler örtbas ediliyor, cinayetlere intihar süsü veriliyor, failler korunuyor. Bu ülkenin kadınlarını öldüren bireysel bahaneler değil; erkek egemen zihniyetin ta kendisidir.”
Ekonomik kriz, kıskançlık veya cinnet gibi gerekçelerin artık toplumda karşılık bulmadığı belirtilen açıklamada şu soru dikkat çekti:“Bu ‘cinnet geçiren' erkekler neden komutanlarını, patronlarını, babalarını öldürmüyor da kadınlara yöneliyor? Çünkü kadını kendilerinden güçsüz zannediyorlar. İşte vahşetin kaynağı budur.”
“İKTİDARIN DİLİ KADIN DÜŞMANIDIR”
CHP Kadın Kolları, iktidarın söylemlerinin kadın cinayetlerini cesaretlendirdiğini ifade ederek yıllardır tartışılan sözleri hatırlattı:“‘Kadın kahkaha atmayacak', ‘Bir kereden bir şey olmaz', ‘Tecavüze uğrayan doğursun', ‘Anası tecavüze uğradıysa neden çocuk ölsün'... Bu sözler cehalet değil; kadın katillerine verilen cesaretin ta kendisidir.”
Açıklamada ayrıca İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesi, 6284 sayılı kanunun etkin uygulanmaması ve cezasızlık politikalarının kadın cinayetlerinin artışında önemli rol oynadığına dikkat çekildi.
SİYAH MEKTUPLARA VURGU: “BİR HALKIN ÇIĞLIĞI”
CHP Kadın Kolları'nın yürüttüğü “Siyah Mektuplar” çalışmasının sonuçlarının kadınların maruz bırakıldığı adaletsizliği gözler önüne serdiği ifade edildi:“Siyah Mektuplar bir kadının değil, bir halkın çığlığıdır. Bu iktidarın yüzüne tutulmuş aynadır. O aynaya bakacaklar ya da kadınların dayanışmasının altında ezilecekler.”
“İSTANBUL SÖZLEŞMESİ GERİ GELECEK, CEZASIZLIK BİTECEK”
CHP Kadın Kolları Genel Merkezi'nin kararlılığı bir kez daha vurgulanarak şu ifadelere yer verildi:“Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel'in söz verdiği gibi İstanbul Sözleşmesi yeniden yürürlüğe girecek. 6284 etkin uygulanacak. Cezasızlık son bulacak. Gerçek adalet gelecek.”
DERYA ERDİM URAL: “HİÇBİR KADIN ÇIĞLIĞI ARTIK KAYBOLMAYACAK”
Açıklamayı Silivri adına duyuran CHP Silivri Kadın Kolları Başkanı Derya Erdim Ural, şu mesajı verdi:“Hiçbir kadın çığlığı artık bir erkeğin iki dudağı arasında kaybolmayacak. Biz duyuyoruz. Duymayanlara da duyuracağız. Bu mücadele bitmeyecek.”
ÇYDD Silivri Şube Başkanı Mübeccel Çeşmecioğlu da dayanışma mesajı vererek, kadın mücadelesinin büyüyerek süreceğini ifade etti.
“ŞİDDETE MECBUR DEĞİLİZ!”
Ortak açıklama, kadınların kararlılığını vurgulayan şu sloganla sona erdi:“Biz kadınlar: ŞİDDETE MECBUR DEĞİLİZ!ŞİDDETE MECBUR DEĞİLİZ!ŞİDDETE MECBUR DEĞİLİZ!”

YORUM YAP