SİAD’tan, Yılmaz’a anlamlı hediye

SİAD’tan, Yılmaz’a anlamlı hediye

22.04.2019 16:22:58

Volkan Yılmaz'a hayırlı olsun ziyaretinde bulunan SİAD adına Başkan Hakan Kocabaş, Silivri'nin yeni Başkanına Sultan Birinci Murad'ın Kosova meydan savaşından ve şehid olmasından birkaç saat önce okuduğu ve ‘‘Áb-ı rûy-i Habîb-i Ekrem için / Kerbelá'da reván olan kan için'' mısralarıyla başlayan duasının yer aldığı tabloyu hediye etti.

Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Hakan Kocabaş, yönetimi ve üyelerinden oluşan geniş kadrolu bir heyet ile Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz'a hayırlı olsun ziyaretinde bulundular. Ziyarette karşılıklı nezaket temennilerinin yanı sıra SİAD Başkanı Hakan Kocabaş, Yılmaz'a Birinci Murad'ın hayatına mal olmasına rağmen Balkan Slavlarını Türk hakimiyetine sokan savaşta, hükümdarın şehid olmadan önce ettiği duayı tablo olarak hediye etti.
İşte İlber Ortaylı'dan söz konusu duanın öyküsü…
“Balkanlar'da dalga dalga ilerleyen Osmanlı güçleri Bulgar topraklarını ele geçirmiş, Sofya'ya girmiş ama 1388'de Ploşnik Vadisi'nde müttefik Balkan kuvvetlerinin baskınına uğrayıp büyük bir bozgun yaşamıştı. Ama genç Osmanlı devleti yenilgiden etkilenmedi, ilerlemesi durmadı ve hemen arkasından Bulgaristan'ın tamamı ele geçirildi.
Ploşnik zaferinin serhoşluğu içerisindeki Sırp tarafı ise Türkler'e karşı daha büyük bir ordu toplama çabasına girişti. Türk ve Sırp orduları ertesi sene Kosova'da, Mitroviçe ile Üsküp arasında kalan ve Priştine'nin batısına düşen Kossovapol Ovası'nda karşılaştılar.
Sonrası ise, malûm. Sırp ve müttefik Balkan ordusunun mağlûbiyeti öylesine büyük oldu ki, kral Lazar'ın cesedi bile bulunamadı. Sırplar yenilginin acısını bir suikastle çıkarttılar: Miloş Kapiloviç adında bir Sırp asilzadesi savaş meydanını gezen Osmanlı hükümdarını hançerlemeyi başardı. Birinci Murat ‘‘şehid olan tek Osmanlı sultanı'' unvanını aldı, Sırplar ise Miloş'u kahraman ilán ettiler. Bugün Yugoslavya'nın birçok yerinde Miloş'un heykelleri yükseliyor.
Kosova savaşı Sultan Murad'ın hayatına malolmuş ama Balkan slavlarını yüzlerce sene devam edecek olan Türk hakimiyetine sokmuştu. Savaştan bugünlere ise, iki hatıra kaldı: Biri Sırplar'ın asırlardır devam eden kin ve intikamı, öteki ise Sultan Murad'ın çarpışmaların başlamasından ve şehid olmasından birkaç saat önce ettiği şiirli dua...
***
İşte, Sultan Birinci Murad'ın Kosova meydan savaşından ve şehid olmasından birkaç saat önce okuduğu ve ‘‘Áb-ı rûy-i Habîb-i Ekrem için / Kerbelá'da reván olan kan için'' mısralarıyla başlayan münacatının, yani yakarışının bugünün Türkçesiyle tam metni:
‘‘Peygamberin yüzünün suyu, Kerbelá'da akan kan, ayrılık gecesinde ağlayan göz, aşkının yolunda sürünen yüz, dertlilerin hazin gönlü ve canlara tesir eden yakarışları için! Lûtfunu bizimle beraber kıl ve muhafazanı bizden eksik etme Yarabbi!
Yarab! İslám ehline yardımcı ol, düşmanın elini bizden uzak tut! Günahımıza değil, candan ve gönülden gelen áhımıza bak! Mücahidlerini telef ve bizi düşman oklarına hedef ettirme. Vücudlarımızı mezardan sakla, İslám'ı tehlikelerden uzak tut. Bunca senedir ettiğimiz duaları ve din uğruna yaptığımız savaşları boşa çıkarma, adımı kahrın ile perişan, yüzümü halkın içinde siyah etme! İslám topraklarını ayaklar altında çiğnetme, utanç içindeki insanların yaşadığı bir yer haline getirme.
Yarabbi, bilirim ki İslám ehline lûtufların çoktur, bu lûtuflarını bu savaşta da göster. Din yolunda şehid olunacaksa beni et de ahırette mutlu bir yere ulaşayım''

Sevginar SALİ

YORUM YAP