Hüseyin Kuru

Sektörel gündem

Ev alırken vatandaşların tapuda dolandırılmaması, zarar etmemesi için TapuTakas sistemi geliştirildi. Bu yeni uygulama, güvenli alım-satım imkanı sunuyor.
Gayrimenkul alım satımlarında sahte-para, hırsızlık ve dolandırıcılığa maruz kalanlar hem vaktini hem de parasını kaybediyor. Geçtiğimiz günlerde İstanbul Çekmeköy'de evini satıp tapu dairesinden çıkan bir kişi gaspçıların hedefi oldu. Mağdur vatandaş, hem 225 bin lira kaybetti, hem de araçla metrelerce sürüklendi.

Güvenli tapu devri
Posta'dan Meltem Kara'nın haberine göre; ev alıp-satarken kötü niyetli kişilerden alışveriş yapıyorsanız, paranın sahte çıkması ya da parayı alan satıcının tapu dairesine gelmemesi gibi riskler bulunuyor. Ayrıca çanta dolusu parayla bankadan ya da tapu dairesinden çıkınca gasp gibi tehlikelerle de karşılaşabilirsiniz. Bunları önlemek için birçok yöntem üretildi.

TapuTakas sistemi
Bunlardan biri Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ve Takasbank tarafından geliştirilen ‘TapuTakas' uygulaması oldu. TapuTakas ile risksiz ve güvenli ödeme yapılabiliyor. Sistem, mülkiyet hakkı ve alım satım bedelinin el değiştirmesi sırasında alıcı ile satıcının karşılaştığı olumsuzlukları önlüyor. Sistem üzerinde gayrimenkul ile satış bedeli olan nakit eş zamanlı olarak el değiştirip nakit taşıma riski ortadan kalkıyor. Böylece parada sahtecilik ve hırsızlık olaylarının önüne geçiliyor.

Yalnızca 70 lira
Taputakas uygulamasını kullananlar bloke çek veya noter masraflarından kurtularak 70 lira ücretle satış işlemi yapabiliyor. Aynı ücretin ödemesini alıcı da yapıyor. Toplam maliyet 140 lira oluyor. İşlem iptal edilirse bu ücretin iade edilmiyor.

Danışmanlık şirketleri de var
Gayrimenkul alışverişleri için danışmanlık hizmeti veren birçok firma da var. Firmalar alıcı ile satıcıları Takasbank'ta olduğu gibi buluşturuyor. Danışmanlık şirketleri tapu işleminin kuralına uygun şekilde hazırlanması, tapu senedinin tutarlılığı gibi bilgileri kontrol edip, riskleri en aza indirmek için hizmet veriyor.

Gerçek değer isteniyor
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, alım-satım için başvuranlara gönderdiği mesajlarda ‘TapuTakas'ın fazla kullanılmadığı belirtiliyor. Bunun sebebi ise evin değerini düşük gösterip daha az vergi ve tapu harcı ödemek. Çünkü TapuTakas gibi uygulamalar evin gerçek satış değeri üzerinden satışı yapıyor. Önümüzdeki günlerde zorunlu olacak, değerleme zorunluluğu ile herkes evin gerçek satış değerini bildirecek. Durum böyle olunca TapuTakas gibi uygulamaların kullanımının yaygınlaşması planlanıyor.
***
Bankalar tapu zengini..
Ekonomik kriz sebebiyle ipotek olarak gösterilen binlerce gayrimenkul birer birer bankaların eline geçiyor. Borçları sebebi ile el konulan en fazla gayrimenkul 8.454 adetle kamu bankalarında. Özel bankaların elinde ise 6.296 gayrimenkul var.
İnşaat sektöründe bir yılda batık kredi oranı yüzde 118 artış gösterdi. Cumhuriyet Gazetesi'nden Şehriban Kıraç'ın haberine göre halen 13'ü özel, üçü kamu ve üçü de katılım bankası olmak üzere 19 bankanın elinde satışa hazır 15.532 gayrimenkul bulunuyor. Bir kısım gayrimenkul de değerleme aşamasında olduğu için henüz satışa çıkarılmadı. Bunlar da dikkate alındığında finans sektörünün elindeki satılık gayrimenkul sayısının daha da yüksek olduğu belirtiliyor.

Anadolu'da yoğunlaştı
Kamu bankalarının elinde 2018 yılı başında 4.708 adet gayrimenkul bulunduğu.. 2019 Şubat ayı itibariyle bankaların internet sitelerinde yer alan ilanlara bakıldığında ise 2019 Şubat ayı itibariyle Anadolu illerinde yoğunlaştığı ve son bir yılda yüzde 17 artış kaydettiği görüldü. Bir yılda kamu bankalarının icradan aldığı gayrimenkul sayısı ikiye katlandı. Katılım bankalarının elinde ise 782 adet gayrimenkul mevcut.. kamu bankalarında ki satılık gayrimenkullerde Vakıfbank 3.544 adetle, özel bankalardan İş Bankasında 1.065 adet gayrimenkul.. katılım bankalarında ise Türkiye Finans 375 adet gayrimenkulle ilk sırada yer alıyor. 2019 başında bankacılık sektörünün takipteki kredi miktarı yüzde 4'ün üzerine çıkarken toplam takipteki krediler bir önceki yıl ocak ayına göre yüzde 56 artışla yaklaşık 100 milyar TL olarak kaydedildi.

İpotek finansman kurumu yolda
Hazine ve Maliye Bakanlığı 10 milyon TL sermaye ile İpotek Finansman Kurumu kurulmasına karar verdi. Konuya yakın yetkililerin ve kaynakların Reuters'a verdiği bilgiye göre, kurulacak kuruma 12 bankanın ortak olması bekleniyor. Kaynaklar bankalardan yüzde 5 ortak olmasının beklendiğini, diğer ortakların da Hazine Maliye Bakanlığı, Borsa İstanbul, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB), Türkiye Sigorta Birliği (TSB) olacağını konuşuluyor.
***
15 milyon yapıya 3 boyutlu takip
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, imara aykırı olarak inşa edilen binaları uydudan görüntüleyecek. Yerel yönetimler de imar planı hazırlarken bu sistemi kullanacak.
Çalışmalarına devam eden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, imara aykırı kaçak yapılara göz açtırmamak için sıkı çalışma başlattı. Sabah gazetesinden Seda Tabak'ın haberine göre, kaçak yapılarla ilgili izlenecek yol haritası da netleşti. Bakanlık kaçak yapılaşma ve çarpık kentleşmenin önüne geçmeyi planlıyor. 3 boyutlu şehir modeli üzerine çalışmalar yapan bakanlık konuyla ilgili Tapu Kadastro Müdürlüğü'nü görevlendirdi. Yeni sistemle imara aykırı yapılar uydudan görüntülenecek. Yerel yönetimler de imar planı hazırlarken bu sistemi kullanacak.

Yakında ihale edilecek
Türkiye genelinde 15 milyon, İstanbul'daki 4 milyon kaçak yapı bu sistem sayesinde tespit edilecek ve yıkılacak. 3 boyutlu şehir modelleri için ilk etap ihaleleri önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek. Bu model, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ikinci 100 günlük icraat planları arasında yer alıyor. Şehrin doku ve topografyası ile vizyon projelerinin seçilen pilot bölgelerde üç boyutlu olarak sayısal ortama aktarmayı ve çevrimiçi olarak kamuoyu ile paylaşmayı sağlayan bir veri sistemi olan proje kapsamında vatandaşlar da e-Devlet üzerinden Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi'ne (TAKBİS) girerek, satın alacakları veya kiralayacakları evleri 3 boyutlu görebilme imkânına sahip olabilecek. Kaç oda, kaç salon, salonun büyüklüğü, mutfağın büyüklüğü nedir, dairenin planı nedir, bunların hepsini 3 boyutlu olarak kendi gözüyle birebir olarak görecek.

Sistem nasıl işleyecek?
İlk olarak kameralı uçaklarla uçuşlar yapılıp, fotoğraflanıyor ve elde edilen bu bilgilerden haritalar üretiliyor. Sonra bunların entegrasyonuyla ilgili ofiste bazı çalışmalar yapılıyor. Yani binanın cepheleri de 3 boyutlu hale getiriliyor. Daha sonra da bu binaların mimari projeleri sayısallaştırılarak, binayla entegre ediliyor. 'Tapu ve kadastro bilgileri, maliki kimdir, alanı ne kadardır, üzerinde bir tahkikat var mıdır' gibi bütün tapu ve kadastro bilgileri de entegre olduktan sonra da proje hayata geçiriliyor.
İyi haftalar..

YORUM YAP