Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri kapanma noktasında

Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri kapanma noktasında

30.06.2022 11:33:14

Özel Özel Eğitim Dernekleri Federasyonu, Avrupa Özel Özel Eğitim Dernekleri Federasyonu ve Anadolu Özel Özel Eğitim Dernekleri Federasyonu, yaptıkları ortak açıklamada Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri kapanma noktasına geldiğini açıkladı, yeni düzenleme talebi iletildi.

Özel Özel Eğitim Dernekleri Federasyonu, Avrupa Özel Özel Eğitim Dernekleri Federasyonu ve Anadolu Özel Özel Eğitim Dernekleri Federasyonu, Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri'nin mevcut ekonomik şartlarda kapanma noktasına geldiğini açıklayarak çözüm adına talepte bulundular.

“81 İLDE 525 BİN ÖZEL GEREKSİNİMLİ BİREYE HİZMET VERMEKTEYİZ”

Konuya ilişkin yapılan açıklama şöyle; “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın insani ve vicdani duyarlılığı ile sosyal devlet anlayışının gereği olarak son yirmi yılda dünyaya örnek modele dönüşen Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri olarak bizler, Türkiye'nin 81 ilinde, 3.135 kurum ve 51.500 personel ile 525 bin özel gereksinimli bireye hizmet vermekteyiz.

Kurumlarımızdan, kuruluşlundan bugüne kadar 800.000 özel gereksinimli birey, rehabilitasyon sürecini başarıyla tamamlamış ve topluma kazandırılmıştır.

“ÖDENEN KAMU KATKISI EKONOMİK GÖSTERGELERİN ÇOK ALTINDA KALDI”

Tüm paydaşlarımızla, yoğun bir şekilde yıllar boyunca devam eden nitelikli eğitim hizmetlerimiz sadece istatistiki bir değer değil; devletimizin son yıllarda yüksek irade koyarak yürüttüğü sosyal devlet anlayışının en güçlü ifadesidir. Ancak son yıllarda özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerine ödenen kamu katkısının ülkedeki ekonomik göstergelerin çok altında kaldığı görülmekte. Yaklaşık 15 yıl kadar önce bir asgari ücrete eşit olan eğitim ücretlerimiz bugün asgari ücretin %27'si seviyesine gerilemiş ve bu durum hizmet sunumunu zorlamıştır.

“ÜCRETSİZ KARŞILADIĞIMIZ TAŞIMA HİZMETİ MALİ AÇIDAN BÜYÜK YÜK”

Ayrıca özel gereksinimli çocukların rehabilitasyon merkezlerine ulaşımını sağlamak için mutlak bir gereklilik olan servis hizmeti bedeli olarak kurumlarımız devletimizden bugüne kadar hiçbir ücret almamış, kendi imkanlarıyla taşıma hizmetini finanse etmiştir. Yasal altyapısı henüz oluşturulmamış olan bu hizmetin kurumlarımızca ücretsiz karşılanıyor olması da sektörü mali açıdan büyük bir yük getirmekte.

“DÜZENLEME YAPILMAZSA BU ŞARTLAR ALTINDA KURUMLARIMIZ KAPANACAK”

Bunlara ek olarak dünyada ve ülkemizde yaşanan ekonomik sıkıntılardan kurumlarımız büyük oranda etkilenmiştir. Son bir yılda en büyük gider kalemlerimizden olan personel giderleri %50, akaryakıt %30, kırtasiye %300, temizlik ürünleri %200, temel gıda ürünlerine de %150 oranlarında artışlar yapılmıştır. Bunun yanında kurumlarımıza yapılan artış sadece %35 oranında kalmıştır. TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranı ise %73'dür. Bu şartlar altında özel eğitim hizmetlerine yapılan ödeme kaleminde de bir düzenleme yapılmazsa kurumlarımız kapanacaktır.

Hükümetimizin bütün kesimleri enflasyona ezdirmeme yönündeki kararları doğrultusunda, özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerinin sürdürebilirliği adına kurumlarımıza olan desteğin artırılması sektörümüz açısından hayati önem arz etmekte.

TALEPLERİMİZ

Sayın Cumhurbaşkanımızdan ve devletimizden beklentimiz, kurumlarımıza yapılacak olan kamu katkısının artırılması, bu artışın 1 saat bireysel seans eğitim ücreti için KDV hariç olmak üzere net asgari ücretin %7'si ile bir saat grup eğitim seans ücreti için net asgari ücretin %5'in çarpımı sonucu bulunacak tutar ve taşıma hizmetimizin ücretinin karşılanarak yasal altyapıya kavuşturulmasıdır.”

Renginar SALİ

YORUM YAP