Öpçin ve ekibi, Ankara’daydı

Öpçin ve ekibi, Ankara’daydı

15.02.2019 15:13:10

Silivri Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Sebahattin Öpçin, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte Ankara'da gerçekleştirilen Türkiye Esnaf Buluşması programına katıldı.

Silivri Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Sebahattin Öpçin ve ekibi, 13 Şubat Çarşamba günü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Başkent Voleybol Salonu'nda düzenlenen Türkiye Esnaf Buluşması programına iştirak etti.

ERDOĞAN: ESNAF, HAYATIMIZIN HER ANINDA BİRLİKTE OLDUĞUMUZ KİŞİDİR
Türkiye Esnaf Buluşması programının açılışında yaptığı konuşmada esnaf ve sanatkarları ülkenin "kilit taşı", birlik ve beraberliğin "çimentosu" olarak gördüğünü dile getiren Recep Tayyip Erdoğan, şöyle konuştu: "Bizim gözümüzde esnaf, hanelerimizin hariçteki üyesidir. Kapıdan dışarıya adımımızı attığımız andan itibaren onlarla her gün yüz yüze, ruberu ilişki içinde hayatımızı sürdürüyoruz. Esnaf, alışveriş ettiğimiz bakkaldır, manavdır, pazarcıdır, kasaptır, kırtasiyecidir, züccaciyedir, hırdavatçıdır, tuhafiyecidir, büfecidir, fırıncıdır, sarraftır. Esnaf, tıraş olduğumuz berberdir, hanımlar için kuafördür, yemek yediğimiz lokantacıdır, pastanecidir, bindiğimiz taksicidir, dolmuşçudur, otobüsçüdür. Esnaf, çay içtiğimiz kıraathanecidir, elbisemizi diktirdiğimiz terzidir, ayakkabımızı yaptırdığımız kunduracımızdır. Kırığımızı döküğümüzü toparlayan tamircidir. Velhasıl esnaf, hayatımızın her anında birlikte olduğumuz kişidir. Derdimizi de sevincimizi de onlarla paylaşırız, gerektiğinde yardım isteriz, gerektiğinde yardımına koşarız."

“ESNAF KREDİLERİNİN FAİZ ORANINI %47'DEN %4-5 İLE %0 SEVİYESİNE KADAR İNDİREN İKTİDARIZ"
Geçmişte gıda sektöründe esnaflık yaptığını hatırlatan Erdoğan, "Bu sıfata, bu şerefe nail olmuş bir kardeşiniz olarak sizleri en iyi ben anlarım." dedi. Esnafların en büyük sıkıntısının finansman konusunda yaşadıkları zorluklar olduğuna değinen Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: “Biz, esnaf kredilerinin faiz oranını yüzde 47'den, yüzde 4-5 ile yüzde sıfır seviyesine kadar indiren iktidarız. Esnaflarımızın kullandıkları kredilere sağladığımız faiz süspansiyonunu yüzde 20'den, yüzde 50 ile yüzde 100 arasına çıkartarak, sizlerin faiz yükü altında ezilmenizin önüne geçtik. Kredi limitlerini artırarak elinize öyle göstermelik değil, gerçekten işe yarayacak bir para geçmesini sağladık. Şu anda esnaf ve sanatlarımız 200 bin lira ile 500 bin lira arasında kredi kullanabilmektedir. Bugüne kadar sadece Türkiye esnaf ve sanatkarlar kredi kooperatifleri aracılığıyla 2 milyona yakın esnafımıza 100 milyar lira kredi verdik. Bakın lafını etmiyorum, biz yaptıklarımızı konuşuyoruz. Sadece bu yıl Halkbank aracılığıyla kullandıracağımız kooperatif kefaletli kredi tutarı ne biliyor musunuz? 22 milyar lira."

“FAİZ YÜKÜ ALTINDA EZİLMENİZİN ÖNÜNE GEÇTİK”
TESK Başkanı Bendevi Palandöken'e "Bendevi Bey, müjde vereyim mi?" diye soran Erdoğan, "Kooperatif kefaletli kredilerde kanuni takip alacağının sıfıra yakın olması hamdolsun esnaf ve sanatkarımızın ahlakına, borcuna, sadakatine işaret ediyor. Kredi vaadelerini 5 yıla, 7 yıla, hatta kimi durumlarda 10 yıla kadar uzatarak, esnaf ve sanatkarımızın tüm kazancını bankaya vereceği değil, işine kullanabileceği bir imkan ortaya çıkardık. Tüm bu işler için geçtiğimiz 17 yılda 7 milyar liralık hazine desteğini, esnaf ve sanatkarımızın emrine verdik. Geçtiğimiz yıl kredi kullanarak işini büyüten, ayakta tutan esnaf ve sanatkarımızın sayısı 494 bine yakındır." diye konuştu. Erdoğan, sıkıntılı dönemlerde esnaf ve sanatkârların borçlarını yeniden yapılandırıp önlerini görebilmelerini temin ettiklerini de anımsatarak, KOSGEB destek programlarının esnaf ve sanatkarlara sağlanan bir diğer önemli imkan olduğuna işaret etti. Geçtiğimiz yıl 26 bine yakın esnaf ve sanatkarın 431 milyon lira KOSGEB desteği aldığını vurgulayan Erdoğan, sicil ve oda kayıtlarını bakanlığın veri tabanında bir araya getirerek işlemlerin hızlı ve sağlıklı bir şekilde yürümesini sağladıklarını bildirdi.

Öpçin ve ekibi, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ebedi istirahatgahı Anıtkabir'i ziyaret ettikten sonra Silivri'ye dönüş yaptı.
Haber Merkezi

YORUM YAP