Nuray Koçer: Ahilik, yolumuzu aydınlatmakta

Nuray Koçer: Ahilik, yolumuzu aydınlatmakta

16.09.2022 08:57:56

35. Ahilik Haftası kutlama programında konuşan Silivri Birleşik Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Nuray Koçer, “Bu toprakların ortaya çıkardığı en büyük değerlerden biri olan Ahilik, hala esnafımızın ve milletimizin yolunu aydınlatmakta, geleceğimize ışık tutmaktadır” dedi.kullan 7

35. Ahilik Haftalık Programı, Silivri Belediyesi, Esnaf ve Sanatkarlar Odası ve Kent Konseyi iş birliğinde 15 Eylül 2022 tarihinde Önder Yılmaz sahnesinde düzenlendi.
İlçe Kaymakamı Tolga Toğan, Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Cumhuriyet Başsavcısı Nihat Demir, İstanbul Rumeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Dodurka, Jandarma Komutanı Yüzbaşı Telat Deniz, AK Parti İlçe Başkanı Mutlu Bozoğlu, MHP İlçe Başkanı Zafer Yalçın, İYİ Parti İlçe Başkanı Ahmet Refik Bek, Gelecek Partisi İlçe Başkanı Ümit Beyatlı, AK Parti Belediye Meclis Üyesi Sefer Ölçer, CHP Belediye Meclis Üyesi Süheyl Kırkıcı, İstanbul Erkek Berberler Odası Başkanı Şükrü Akyüz, Esnaf Odası Başkanı Nuray Koçer, Silivri Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Sebahattin Öpçin, Şoförler Odası Başkanı Recep Akıncı, Sanayi Sitesi Kooperatif Başkanı Ercan Çalışkan, siyasi parti temsilcileri, Kent Konseyi Başkanı Kamil Bilici, Silivri Girişimciler Derneği Başkanı Öznur Kırkıcı ve esnaflar programa katılanlar arasındaydı.
Cumhuriyetimizin Kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve aziz şehitlerimizin manevi huzurunda saygı duruşunda bulunuldu, akabinde İstiklal Marşımız okundu.kullan 2_1
KOÇER: AHİLİK, HALA ESNAFIMIZIN VE MİLLETİMİZİN YOLUNU AYDINLATMAKTA
Silivri Birleşik Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Nuray Koçer, yaptığı konuşmada şu ifadelerine yer verdi: “Bu toprakların ortaya çıkardığı en büyük değerlerden biri olan Ahilik, hala esnafımızın ve milletimizin yolunu aydınlatmakta, geleceğimize ışık tutmaktadır. Ahi Evran-ı Veli'nin Kırşehir'den yola çıkarak bütün Anadolu'ya yaydığı dürüst insan, cömert insan; elini, kapını, sofranı açık; gözün, dilin, belin kapalı olsun anlayışı insanlığımızı temelden etkilemiş, esnafımızın temel kimliğini oluşturmuştur.
Ahiliğin, herkesi birbirine yaklaştıran, dost edindiren ve dayanışma içinde yaşamalarını sağlayan, anlayışı, bugün de ihtiyacımız olan birlik ve berberlik duygusunu bizlere kazandıracak olan değerlerdir.
Toplumumuzu derinden etkileyen Ahilik anlayışının herkes tarafından bilinmesi ve kucaklanması için 18 Eylül'den 24 Eylül'e kadar sürecek olan etkinliklerin amacına ulaşmasını temenni ediyorum.
Silivri Birleşik Esnaf ve Sanatkarlar Odası olarak Ahilik Haftası'nı kutlamanın sevinci ve mutluluğu içinde başta, esnaf ve sanatkarlarımız olmak üzere tüm vatandaşlarımın 35. Ahilik Haftası'nı kutlar, hafta boyunca düzenlenecek etkinliklerin hayırlara vesile olmasını dilerim.
KOÇER, TEŞEKKÜR ETTİ
Silivri, İstanbul genelinde en dağınık esnaf bölgesi olan bir ilçe. Bundan dolayı burada görev yapmak hem kolay, hem zor. Esnafla gözünü açan ve kapayan, sorunlarında yanlarında olan Belediye Başkanıma şahsım ve yönetim kurulum adına teşekkür ediyorum.
Programın düzenlenmesinde emeği olan Kent Konseyi Başkanımız Kamil Bilici ve Kültür Müdürümüz Eren Ermiş'e esnaf ve sanatkarlarım adına teşekkür ediyorum.
Ahilik Haftası kutlu olsun.”kullan 3
AKYÜZ: OSMANLI'NIN KURULUŞUNDA VE GÜÇLENMESİNDE ETKİN ROL OYNAR
İstanbul Erkek Berberler Odası Başkanı Şükrü Akyüz, Ahiliğin önemini şöyle anlattı: “Ahilik teşkilatı Anadolu'nun kapısını Türklere açan Selçuklular döneminde ekonomik ve ticari faaliyetlerin yanı sıra askeri ve siyasi faaliyetlerde bulunmuş olan Yeniçeri ocaklarında olduğu gibi Osmanlı'nın kuruluşunda ve güçlenmesinde etkin rol oynar.
CANDAN İLİŞKİLERLE GÜÇ BİRLİĞİ VE ETKİLEŞİM
Günümüz Esnaf ve Sanatkarlar Odalarının tarihi temelini oluşturan Ahilik teşkilatı, mesleki konularda yüksek kalite, insani konularda Müslüman Türk ahlakını geliştirmeyi hedef alan en önemli tarihi değerimiz. Kökleri eski kanuni geleneklerden beslenir. Ahilikte Esnaf Başkanı ve ustalar, bütün üyelerini baba şefkatiyle koruyan, mesleki ahlakı ve dini lider konumda. Bu anlayışı her kademedeki usta, kalfa, çırak çalışanlar arasında, baba-oğul arasındakine benzer. Candan ilişkilerin kurulmasını sağlamış. Bu tespit, esnaflarımız arasında nasıl bir güç birliği ve etkileşimde olmamız gerektiğini en güzel şekilde anlatıyor.
“ONLARIN İYİ OLMASI, TOPLUMUMUZ GELECEĞİNİN İYİ OLMASI DEMEKTİR”
Bugünkü ekonomik şartlar, esnaf ve sanatkarlarımıza çok büyük imkanlar sunmakta. Temiz çalışmak, üretmek ve insanı sevmek olduğunda gelişmemesi için önünde hiçbir engel yok. Şahsen odamıza gelen genç usta ve kalfalara ilk yapmaları şeyin kendilerine güvenmek olduğunu, müşterileri karşısında temiz, bakımlı ve saygılı olmalarını tavsiye etmekteyim. Onların iyi olması, toplumuzun geleceğinin iyi olması demektir. Bu da ancak tecrübe ile mümkün, yeni yetişen kuşaklara şefkat, bilgi ve ilgi ile uzanması mümkün.
Bu güzel günde böyle bir etkinliği düzenleyenleri tebrik ediyor, bizi davet ettiğiniz için teşekkür ediyorum. Ahilik Haftası kutlu olsun.”

BAŞKAN YILMAZ'A HİZMET TEŞEKKÜRÜ

Silivri'de Ahilik Haftası etkinliğine yaptığı konuşmada bir parantez de yerel yönetime açan İstanbul Erkek Berberler Odası Başkanı Şükrü Akyüz “Her ne kadar İstanbul'da olsam da, yılın 6 ayı Silivri'deyim. Belediye Başkanımız Volkan Yılmaz, göreve geldiği günden beri o kadar fark edilir güzel çalışmalar yatı ki… Allah yolunu açık etsin. Kendisini çok daha yukarılarda görmek isteriz. Sahil tertemiz, bütün yollar çok güzel. Emeğinize sağlık. Bu çalışma azminizle inşallah çok daha güzel yerlerde olursunuz. Biz her zaman yanınızdayız” sözleri ile dikkat çekti.kullan 4kullan 14

YILMAZ: AHİLİK, ULU ÇINAR GİBİ TOPRAKLARA KÖK SALDI
Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, konuşmasında şu ifadelerine yer verdi: “İçinde bulunduğumuz haftayı Ahilik Haftası olarak kutluyoruz. Yaklaşık 820 yıl önce Ahi Evran-ı Veli tarafından kurulan ahilik teşkilatı; felsefesiyle, kurallarıyla, kendine has özellikleriyle yüzyıllar boyunca ulu bir çınar gibi bu topraklara kök saldı.
“TÜRKLERİN YİĞİTLİK, CÖMERTLİK VE KAHRAMANLIK VASIFLARIYLA SÜSLENEREK AHİLİK ŞEKLİNİ ALMIŞ”
Ahilik, her şeyden önce yüksek bir ahlaki seviyenin tezahürüdür. Dinimizin ticari hayatla ilgili emirleri, yasakları ve tavsiyeleri çerçevesinde İslam ülkelerinde görülen esnaf teşkilatları, İslamiyet'in kabulü ve Anadolu'nun fethinden sonra Türklerin yiğitlik, cömertlik ve kahramanlık vasıflarıyla süslenerek Ahilik şeklini almıştır.
Dar pencereden bakanlar, ahiliği sadece bir esnaf birliği olarak görebilir. Ancak ahilik; temelinde tasavvufi düşüncenin yattığı, tasavvufi düşüncenin ticareti ve toplumsal hayatı şekillendirdiği bir yaşam biçimidir.
“TOPLUMSAL ve siyasi HAYATI DA ETKİLEYEN BİR ROL ÜSTLENDİ”
Az önce de belirttiğim gibi ahiliği sadece bir esnaf birliği olarak değerlendirirsek bu ruhu anlayamayız. Ahiler ticaret hayatını şekillendirdiği gibi siyasi ve toplumsal hayatı da etkileyen bir rol üstlenmişlerdir. Şehirlerin savunmalarında ve nizamın sağlanmasında merkezi teşkilatın bir uzvu gibi çalışmışlardır.
“Ele geçen her şeyi başkalarının istifadesine sunmayı, ele geçmeyen için ise şükretmeyi” kendine düstur edinen Ahiler; yoksulun, yetimin, öksüzün, garip gurabanın da ihtiyaçlarını gidererek toplumsal yaralara da merhem olmuşlardır. Felsefesi ve düşüncesiyle ticari hayata… Siyasi ve askeri gücüyle devlet hayatına… Yardımlaşma ve paylaşma düsturuyla toplumsal hayata her zaman pozitif yönde etki etmişlerdir.
“TÜRKİYE'NİN ÖNÜNDE HİÇBİR GÜÇ DURAMAYACAK”
Bugün, hayatın her alanında ihtiyacımız olan hasletlerin hepsinin birden, ahilik ruhunda ve genetik kodlarımızda aslında nasıl da var olduğunu görüyoruz.
Neredeyse kusursuz bir sistemin tarih sayfalarında kalmış olması çok üzücü. Köklerimizden, tarihimizden gelen bu değerlere sıkı sıkı bağlı kalıp, bu değerleri yaşatarak gelişmişliği yakalayabildiğimizde, inanıyorum ki Türkiye'nin önünde hiçbir güç duramayacaktır.
BAŞKAN YILMAZ'DAN ODA BAŞKANI KOÇER'E TEŞEKKÜR
Silivri'de 3.5 yılı doldurduk. Silivri Belediye Başkanı olarak sizlere hizmet ediyoruz. Esnafların toplumun ne kadar önemli bir kısmını kapsadığını biraz önce ifade ettim. Buradan hareketle esnaf ve sanatkarımızın her zaman yanında olmayı amaç edindik. Oda Başkanımızla her zaman dirsek temasıyla beraber projelerde hep beraber çalıştık. Silivri bu konuda şanslı, 7/24 esnafı ve sanatkarıyla beraber olan, doğumundan cenazesine kadar, sorunlarında, sıkıntıları aşarken hep esnafın yanında olan bir oda başkanı var. Kendisine çok teşekkür ediyorum. Azmi ve kararlılığının eksilmemesi, aksine artarak devam etmesini diliyorum.
Esnaf ve Kefalet Başkanımız, Halk Bankası burada, Silivri'de kurumlar arasında, bürokraside çok ciddi bir uyum içinde çalışıyoruz.
“HER KONUYU KENDİMİZE DERT EDİNİYORUZ”
Esnaf ve sanatkarların yanında olmak demek, yalnızca hal hatırlarını sormak demek değil, dükkanın önündeki alt yapı sorunundan, kaldırımından, aydınlatmasından, o esnaftan alışveriş yaparak güç katacak insanların bu şehre gelene kadar, marka bir şehre dönüştürmeye kadar her konuyu kendimize dert ediniyoruz.
“REFAHIN ARTAN KISMINI KENDİMİZE PAY ETMELİ”
Gözle görülen bir gerçek var; Silivri her geçen gün yükselen bir ivmeyle tercih edilen kentler arasına girdi. Hafta sonu insanların kaçış rotası haline geldi. Emekliliklerini yaşayacakları veya hayatlarının bir dönemini geçirecekleri bir ilçe olma yolunda hızla ilerliyor. Biz de bu hıza ayak uydurmalı, kendimizi yenilemeli. Silivri'de refahın artan kısmını kendimize pay etmeli.
Bu duygu ve düşüncelerle tüm esnaf ve sanatkarlarımızın Ahilik Haftasını kutluyor, programın düzenlenmesinde emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum.”kullan 5
TOĞAN: AHİLİK TEŞKİLATININ PAYI BÜYÜK
İlçe Kaymakamı Tolga Toğan, yaklaşık 1000 yıllık bir geleneğe sahip olan Ahiliğin önemine değindi. Toğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Osmanlı'nın amacı her zaman fethetmek, coğrafyasını genişletmek ve bir cihan imparatorluğuna dönüşmek. Bu fetih, hepinizin bildiği üzere sadece kılıçla ve askerle olan bir olay değil. Coğrafyadaki insanların da gönüllerine girmeniz gerekir. İnsanlara adaletle hükmetmeniz, eşit bir yönetim sergilemeniz gerekir. Osmanlı, bunları bir dervişlik geleneğiyle yapmış. Onun dışında gittiği coğrafyalarda ekonomiyi ve ticareti düzenleyen Ahilik teşkilatı ile yapmış. Eğer Osmanlı 600 yıl bu coğrafyada adaletle hükmedebilmişse Ahilik teşkilatının payı büyük.
AHİLİK ÖĞÜTLERİ
Bildiğimiz bu geleneği günümüze taşımamız gerekir. Bir çay bahçesinde çayın demliğini 100 liraya satarken turiste 200 liraya satmamak. Taksimetre olayında yerli vatandaşa başka, yabancı vatandaşa başka türlü davranmamak gerek.
Ahilik öğütleri şöyle;
*Yalan söyleme
*Ahdinde ve sözünde vefalı ol
*Şefkatli, merhametli, adaletli, faziletli, iffetli, dürüst ol,
*İkram ve kerem sahibi ol,
*Alçak gönüllü ol, büyüklük ve gururundan kaçın,
*Yaptığın iyiliği başa kakma,
*Kin, haset ve gıybetten kaçın,
*Sır tutmayı bil ve sırları açığa vurma,
*Küçüklere sevgi dolu, büyüklere karşı edepli ve saygılı ol,
*Ölçüde ve tartıda bile yapma,
*İşinde, hayatında doğru ve güvenilir ol.
Bu öğütleri yerine getirirsek kendi geleceğimize yön veririz.
Bu organizasyonunda emeği olan Belediye Başkanımıza, Kent Konseyimize ve Esnaf Odamıza teşekkür ediyorum. Ahilik Haftasının hepimize hayırlar getirmesini diliyorum. Esnafımızın Ahilik Haftasını kutluyorum.”
Ahilik Haftasının anlam ve önemine uygun tiyatro sahnelendi.kullan 12kullan 9kullan 11kullan 10

ÖDÜL TÖRENİ

50. Hizmet yılını tamamlayan esnaflardan; Ali Rıdvan Ateş, Seyfi Atun, Seyfeddin Memiş, Sebahattin Öpçin, Ceyhan Özkök, Nejat Demirdağ, Ekrem Meral, Gönül Yeni, Erdoğan Ataç, Behram Ceyhun Özsoy, Gürol Gür, Ahmet Tuna ve Ruknettin Akgül'e Teşekkür Plaketleri sunuldu.kullan 1kullan 15
Renginar SALİ

YORUM YAP