Nevruz ateşi Beyciler’de yakıldı

Nevruz ateşi Beyciler’de yakıldı

22.03.2023 13:23:15

21 Mart Nevruz Bayramı, Türk Dünyası ve Toplulukları Haftası, Beyciler Mukaddes Sönmez Ortaokulu'nda kutlandı.

Bütün varlıklar için uyanış, diriliş ve yaradılış günü olarak kabul edilen Nevruz Bayramı, 21 Mart 2023 tarihinde Beyciler Mukaddes Sönmez Ortaokulu tarafından hazırlanıp sunulan programla kutlandı.2_120
İlçe Kaymakamı Tolga Toğan, MHP İlçe Başkanı Zafer Yalçın, Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Solak, İlçe Milli Eğitim Müdürü Zekeriya Artar, İlçe Müftüsü İsa Sağlam, İlçe Tarım Müdürü Nuri Ertuğrul, Silivri Belediye Meclisi MHP Grup Başkan Vekili Sultan Aşkın, Silivri Belediyesi AK Parti Grup Başkan Vekili Sami Barlas, Şoförler Odası Başkanı Recep Akıncı, Esnaf Odası Başkan Vekili Arif Kanık, ADD Başkanı Aziz Kalaman, okul müdürleri, öğretmen ve öğrenciler katılanlar arasındaydı.WhatsApp Image 2023-03-22 at 13.01.20
Nevruz Bayramı programı, Cumhuriyetimizin kurucusu, Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile on bir ili etkileyen deprem felaketinde yitirdiğimiz vatandaşlarımızın manevi huzurunda saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı.
AY: MİLLİ BİR DAYANIŞMA GÜNÜDÜR
Okulun Sosyal Bilgiler Öğretmeni Ali Ay, günün anlam ve önemini belirten konuşmasını gerçekleştirdi.
Ay, konuşmasında şu sözlerine yer verdi: “Bugün burada kökleri 5000 yıl öncesine uzanan her yokluktan her zorluktan her yok oluştan yeniden doğulabileceğini bize aşılayan Ergenekon'dan çıkımızın aynı zaman da kara kışın sonu yeni baharın başlangıcını müjdeleyen bu anlam dolu bayramımızı kutlamak için bir aradayız.
Bu kutlu bayram yakın zamanda başımıza gelen yüz yılın felaketi olarak nitelendirdiğimiz depremin korkunç zararlarını maddi ve manevi yıkıntılarını sarmakta bizlere sabırla azimle tevekkülle dişimizi tırnağımıza takarak nasıl Ergenekon'dan yeniden doğduysak yine aynı şekilde doğabileceğimizin azminin gücünün bizde birliğimizde beraberliğimizde saklı olduğunu gösteren milli bir dayanışma günüdür. Bu nedenle bu günümüzün kıymetini bugün daha iyi kavrıyoruz ve ne yaşarsak yaşayalım en zor şartlarda bile bizleri birbirimize bağlayan günlerimizi bayramlarımızı toylarımızı düğünlerimizi daha anlamlı yaşamamız gerektiğini daha iyi anlıyoruz. Toylarımız, düğünlerimiz bayramlarımız gelecek nesillerin en güçlü şekilde imar edilmesi için yaraların sarılması acıların paylaşılması için zaruridir vazgeçilmezdir. Bugün bizler bu bilinçle burada bir arada sımsıkı birlikteyiz.
“NEVRUZ, YENİDEN DİRİLİŞİ İFADE ETMEKTE”
Bilindiği üzere mevsimlik bayramlarımızdan birine ismini veren Nevruz sözcüğü, dilimize Farsçadan geçmiş ve "yeni gün" anlamına gelmektedir.
Tabiat ile iç içe, kucak kucağa yaşayan, toprağı "Ana" olarak vasıflandıran Türk'ün düşünce sisteminde "baharın gelişi" elbette önemli bir yere sahip olacaktı.
Türklerde Nevruz bir kurtuluş/Ergenekon'dan çıkış günü olarak kabul edilmektedir. Nevruz bayramı, yeniden dirilişi ifade etmektedir.
Nevruz, tabiatın kıştan kurtuluşunun, doğayla bütünleşik göçebe yaşayan atalarımız için uzun soğuk ve sert geçen ölüm kalım savaşı gibi çetin kara kış şartlarının bittiğini müjdeleyen Nevruz güneşinin ufukları aydınlatan ilk ışıklarıyla birlikte alınan derin nefesin anlamı dünyaya yeni doğan bir bebeğin ilk aldığı nefesi kadar değeri çok kıymetlidir.
Bolluk ve berekete kavuşmasının simgesi olması yanında, Nevruz toplumların yaşamlarındaki hareketliliklerinın, başlangıçların ve dönüm noktalarının da ifade edildiği bir gün olma özelliğini taşımaktadır.
Aynı zamanda Nevruz, Orta Asya, İran ve Anadolu'da yaşayan pek çok halkın tarihte yılbaşı olarak kutladığı ve halen kutlamaya devam ettiği bir gündür.
Dünden bugüne taşıdığımız gelenek ve göreneklerimiz arasında önemli bir yere sahip olan Nevruz, Türk Dünyasında değişik adlarla eskiden beri kutlanan bir bayramdır.
“YENİ YILIN, İLKBAHARIN, İLKYAZIM BAŞLANGICI”
21 Mart yeni yılın, ilkbaharın, ilkyazın başlangıcıdır. İşte bu nedenlerle bugün Türklerde Nevruz, bir bahar bayramı niteliğinde kabul edilmiş ve günümüze kadar bayramlarla kutlana gelmiştir. Orta Asya'daki Türk topluluklarından Azeri, Kazak, Kırgız, Türkmen, Özbek, Tatar, Uygur Türkleri, Anadolu Türkleri ve Balkan Türkleri Nevruz geleneğini canlı olarak günümüze kadar yaşatmışlardır.
1990 yılında bağımsızlıklarını ilan eden Türk Cumhuriyetleri'nde Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Azerbaycan ile Rusya Federasyonu bünyesindeki Tataristan 21 Mart Ergenekon/Nevruz Bayramı'nı "Milli Bayram" olarak ilan etmişlerdir.
Türk kültüründen kaynaklanan Ergenekon/Nevruz bayramı, her yönüyle Türk gelenek ve görenekleriyle zenginleşmiş ananevi ve temeli beş bin yıllık Türk tarihine dayalı milli bir bayramdır. Türkiye'de de 1991 yılında Türk Dünyası ile birlikte ortak bir gün olarak resmi tatil olmaksızın bayram ilan edilmiştir.
Nevruz Bayramı, 2009 yılında Ülkemiz, Azerbaycan, İran, Hindistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Pakistan tarafından hazırlanan ortak dosyanın UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Teşkilatı) tarafından kabul edilmesiyle "İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Miras Temsili Listesi"ne kaydedilmiştir.
Nevruz; Türk insanını birbirine kenetleyen, bağlayan, Ergenekon'dan demir dağları eriterek dirilen atalarının ruhlarıyla yanan bir ateştir. Bu ateş, hiç sönmeden binlerce yıl yandı ve gelecekte de kıvılcımlarından binlerce yüreği tutuşturarak "ortak kültür ocağı"nda binlerce ruhu ısıtacaktır.
Kaymakamımızın himayelerinde gerçekleşen bu program vesilesiyle hepimizin Nevruz Bayramını kutlar, Nevruzun ülkemize ve tüm insanlığa sevgi, dostluk, kardeşlik, birlik, dayanışma, bolluk ve bereketler getirmesini dilerim.”3_424_33
Öğrenciler tarafından günün anlam ve önemini belirten şiirler okunarak Türk Devletleri bayrak gösterisi ve Türk Dünyasında Nevruz Oratoryosu gerçekleştirildi.5_22
Öğrenciler farklı kategorilerde düzenlenen yarışmalara katıldı. 
Nevruz gününün anısına İlçe Kaymakamı Tolga Toğan ve İlçe Protokolünün katılımıyla Fidan Dikme Töreni, Demir Dövme Töreni ve Nevruz Ateşinin Yakılması ile program sona erdi.
Renginar SALİ8_107_1

YORUM YAP