Nurten Metin

Mutlu olmanın sırrı nedir?

Size bir ülkeden söz edeceğim; Avrupa'nın kuzeyinde yer alan bu ülkenin sosyo ekonomik refah düzeyi değil, İlkim şartları değil, hatta senenin büyük bir bölümü güneşi az alan,karanlık gündüzlerin yaşandığı ,vergilerin yüksek olduğu bir yer.
Hans Christian Andersen'in "Küçük Deniz Kızı" masalıyla ünlü küçük bir ülke olan Danimarka!
Peki, bu yazının konusu neden Danimarka?
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından 1973 'ten bu yana neredeyse her yıl dünyanın en mutlu insanlarına sahip ülkesi seçilmesi. Yani 40 yılı aşkın bir süredir, sürekli dünyanın en mutlu ülkesi seçiliyor. Birleşmiş Milletler tarafından sunulan Dünya Mutluluk Raporunda, Danimarka kuruluşundan bu yana her yıl listenin başında yer alıyor.
Peki, bu tutarlı başarının sırrı nedir? Danimarkalılar neden bu kadar mutlu? Sosyal sistemlerinin, evlerinin veya hükümetlerinin büyüklüğü mü, yüksek vergiler veya soğuk karanlık kışlar değilse o zaman ne?
Uzun süren araştırmalar sonucu Danimarkalıların hayatlarından memnun olmalarının sırrı belirlenmiş. Ve mutluluk sırlarının ebeveynlik felsefesi ve yetiştirilme tarzları olduğu ortaya çıkmış.
Danimarkalıların ebeveynlik felsefesi ve çocuk yetiştirme tarazları güçlü sonuçlar veriyor. Bu güçlü ebeveynlik tarzını kendi çocuklarında tekrarlayan, esnek, duygusal açıdan sağlam ve mutlu çocuklar yaratıyor. Miras nesilden nesle geçiyor ve arka arkaya 40 yıldan uzun süredir mutluluk listesinin başında gelen bir toplum ortaya çıkıyor.

YORUM YAP