Mesleki Eğitim İş Birliği yol haritası paylaşıldı

Mesleki Eğitim İş Birliği yol haritası paylaşıldı

21.11.2019 14:47:58

Mesleki Eğitim İş Birliği Projesi Yürütme Kurulu, Silivri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmenleriyle Bilgilendirme Toplantısında bir araya gelerek, görüş ve önerilerini aldı.

Milli Eğitim Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, İstanbul Teknik Üniversitesi ve İstanbul Ticaret Odası arasında Mesleki Eğitim İş Birliği Projesi kapsamında 25 Ocak 2019 tarihinde imzalanan, eğitim programlarının sektörlerle birlikte tasarlanması ve mezunların niteliğinin artırılması için hazırlanan iş birliği protokolü çalışmaları sürüyor. Bu protokol kapsamında Silivri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi pilot okul seçildi.
Okulun hamilerinin de katıldığı 19 Kasım 2019 tarihinde Silivri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Mesleki Eğitim İş Birliği Projesi Yürütme Kurulu yapılan ve planlanan çalışmaları paylaştılar ve eğitimcilerin görüş ve önerilerini aldılar.
Toplantıya İstanbul Sanayi Odası Çalışma Hayatı ve Mesleki Gelişim Şubesi Müdürü Hakan Çoban, Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Hakan Kocabaş, Derneğin Genel Sekreteri Adnan Deniz, Mesan Kilit Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Mertöz, Sarten Ambalaj Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sarıbekir, Elektra Elektronik Genel Müdürü Armağan Şakar, Okul Müdürü Gürsel Ergün, diğer idareciler, öğretmenler katıldı.

ERGÜN, OKULU ADINA TEŞEKKÜR ETTİ

Toplantının açılış konuşması Silivri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Gürsel Ergün tarafından yapıldı. Ergün, “Sizleri burada görmekten dolayı mutluluk ve gurur duyuyorum. Bizim hedefimiz iş alanlarımızı da yanımızda görmekti. Bu anlamda bu harika bir manzara. İnanıyorum ki bu sürecin ilerleyen zamanlarında hem okulumuz, hem Silivri, hem ülkemiz adına harika işlerin yapılacağına inanıyorum. İstanbul Sanayi Odası'nda çizilen perspektife dayanarak söyleyebilirim ki ülkemizin bu birlikteliğe ihtiyacı var. Sanayici ve iş adamlarımızın yüreklerine sağlık, kendilerine okulum adına çok teşekkür ediyorum.”

ÇOBAN: MESLEKİ EĞİTİMLE İLGİLİ CUMHURİYET TARİHİNİN EN KUVVETLİ PROTOKOLÜ İMZALANDI
İstanbul Sanayi Odası Çalışma Hayatı ve Mesleki Gelişim Şubesi Müdürü Hakan Çoban, Mesleki Eğitim İş Birliği Projesi kapsamında imzalanan protokolün en önemli parçasının öğretmenler olduğunu dile getirerek, yaşanan gelişmeleri ay ay sunum eşliğinde aktardı. Çoban, söz konusu protokolün mesleki eğitimle ilgili Cumhuriyet tarihinde gelmiş geçmiş en kuvvetli protokol olduğunu olduğunu dile getirdi. Okulların beraber yönetilmesine izin veren bir protokolün olduğunu söyleyerek gelişmeleri paylaştı. 26'sı Avrupa, 13'ü Anadolu yakasında olmak üzere 39 okulda çalışmaların yürütüldüğü proje kapsamında okullara nitelikli öğrenci çekmek, öğrenciyi okulda ve işyerinde istihdam odaklı olarak yetiştirmek, mezun olduğu alanda sürekli ve sürdürebilir şekilde (iyi ücretlerle) çalıştırmak amaçlandı.
Daha sonra İSO Meclis Üyesi ve Mesan Kilit Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Mertöz, Sarten Ambalaj Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sarıbekir, Elektra Elektronik Genel Müdürü Armağan Şakar'dan oluşan Mesleki Eğitim İş Birliği Projesi Yürütme Kurulu söz aldı.
MERTÖZ: MESLEK LİSELERİMİZİN NİTELİĞİNİ YÜKSELTMEK İÇİN GAYRET EDİYORUZ
İstanbul Sanayi Odası Meclis Üyesi ve Mesan Kilit Yönetim Kurulu Başkanı Mertöz, yaptığı konuşmada şu sözlerine yer verdi: “Bizler işyeri sahipleri, iş verenler olarak meslek liselerimizin niteliğini yükseltmek için gayret etmeye çalışıyoruz. Yıllardır meslek liselerinden şikâyet edip durduk. Aralık ayında Milli Eğitim Bakanımızın Sanayi Odası'na gelmesiyle protokol filizlenmeye başladı ve 25 Ocak 2019 tarihinde paydaşla birlikte imzalandı. Bunlardan bir tanesi de İstanbul Sanayi Odası. İstanbul Sanayi Odası olarak biz de İstanbul'umuzun 39 okulunda görev almaya başladık.

SİAD'A TEŞEKKÜR
Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği, her zaman yanımızda oldu. Silivri'nin her sorununa sahip çıkan arkadaşlarımız, Başkanımız Hakan Kocabaş ve Başkan Yardımcımız Adnan Deniz aramızda. Destekleri için kendilerine çok teşekkür ederim.

“BÜTÜN BÖLÜMLERE DESTEK OLMAK İSTİYORUZ”
Bizler bugün öğretmenlerimizi bilgilendirmeye geldik. Yol haritamızı öğretmenlerimizle paylaşacağız ve beraber belirleyeceğiz.
Biliyorsunuz okulumuzun yedi bölümü var; Bilişim Teknolojileri, Elektrik-Elektronik Teknolojileri, İnşaat Teknolojileri, Mobilya ve İç Mekân Tasarımı, Metal Teknolojileri, Makine Teknolojileri, Matbaa Teknolojileri. 12. Sınıf öğrencileri, haftanın 3 günü staj yapıyorlar. Onlar stajına devam edecek ama biz geriden gelen 11. sınıflara nasıl faydalı oluruz diye düşünüyoruz. Bu projede diğer okullardan farklı olarak Silivri'de yapacağımız şey bütün bölümlere destek olmak olacak.
Yedi bölümümüzün içinde Makine Teknolojileri ve Matbaa bölümümüzün 11. sınıf öğrencileri zaten Sarten Ambalaj'da eğitime gidiyor. Geriye kalan beş bölüme nasıl destek oluruz diye düşündük.
Biz de Metal Teknolojileri, Elektrik-Elektronik Teknolojileri, Mobilya ve İç Mekân Tasarımı, Bilişim Teknolojileri bölümünü de hareketlendirmeği ve fabrikalarda eğitim vermeyi planladık. Bunun için bir çalışma yaptık. Her bölüm için en az üç firma düşündük. Bunlar Silivri'mizdeki firmalar ve eğitime katkı sunacaklar. İdarecilerimiz ve öğretmenlerimizin desteğiyle bu çalışmayı yürüteceğiz. Hangi fabrikalarımız öğrencilerimize daha faydalı olacak, bunu hocalarımız gözlemleyecek. Önümüzdeki hafta bir adım atmak istiyoruz. 26 Kasım 2019 tarihinde Makine Teknolojileri Bölümü 11. sınıf öğrencilerinin bir kısmı Sarten Ambalaj, bir kısmını da Mesan Kilit'te Teknik Gezi olarak başlatacağız. Daha sonra Elektrik-Elektronik Teknolojileri bölümü öğrencilerini Elektra Elektronik ve Sertplas'a götürmeyi planlıyoruz. Metal Teknolojisi Bölümü öğrencileri yine Mesan'da, Çağ Kabara'da, Hobi Egzos Sistemleri'nde eğitime gidecek. Fabrikada ayda en az bir kere eğitim planlıyoruz. Dönemin kalan iki buçuk ayında her bölümü üç-dört defa eğitime çıkarmaya çalışacağız. İkinci dönemde bu çalışmalar daha sağlıklı ve başarılı olacak. Zamanımız daha uygun olacak. Her bölüm en az dört defa fabrikada eğitime katılmış olacak.
Müfredata katkı sunacağız. Hocalarımızdan geri dönüşlerle müfredatta nasıl bir değişiklik veya istek oluşacak onu göreceğiz. Okulun hamileri olarak öğrencilerimizin tüm sınıflarda gördükleri dersleri incelemek istiyoruz. Dersler konusunda hocalarımızla istişare edeceğiz.
Fabrika ziyaretlerini mümkün olduğu kadar biz Mesan Kilit olarak üstleniyoruz. Servis araçlarımızla çocuklarımızın fabrikalara ulaşımını sağlayacağız. Uzman kişiler eğitimlerini verecek. Bu üç saatlik bir eğitim süreci olacak. Öğrencilerimiz yemeklerini fabrikada yiyip, okullarına dönecekler. Şimdi sözü arkadaşlarıma bırakıyorum.”

SARIBEKİR: MESLEK LİSELERİNİN ÖNEMİ ÇOK BÜYÜK
Sarten Ambalaj Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sarıbekir, görüşünü şöyle aktardı: “Ne yapıyorsak Türkiye için ve sizlerle beraber yapıyoruz. Pazar günü 24 Kasım Öğretmenler Günü. Şimdiden gününüzü kutluyorum. Okulumuzun üç hamisi de olsa, bizim öncü olduğumuzu düşünüyorum. Sanayiyi geliştirmek, Türkiye'yi üretim yapan daha iyi bir konuma taşımak istiyoruz. Bunun için de Meslek Liselerinin önemi çok büyük. Geçen sene ortaokullardaki Rehber Öğretmenlerimizle çok verimli bir toplantı gerçekleştirdik. Onları dinledik, sonra meslek lisesi mezunlarının avantajları konusunda onları ikna ettik. Liselerin önemi ve bunu desteklemek için neler yapmamız gerektiğini onlarla paylaştık. Bu buluşma sonucunda daha nitelikli öğrencilerin geldiğini de gördük. Bu çalışmayı önümüzdeki Nisan aylarında yine yapmayı öneriyorum.

“ÖĞRENCİ İŞ YERİNE TEMİZLİK YAPMAK İÇİN DEĞİL, ÖĞRENMEK İÇİN GELİYOR”
Bizim şirkette de öğrencilerimiz var. Onlar öğrenci ve geldikleri iş yerinde de öğrencilikleri devam ediyor. Öğrenmek için geliyorlar. Onlarla konuşun ve gittikleri iş yerlerinde neler yaptıklarını sorun. Yerleri temizletmek için gidiyorlarsa, gitmesinler. Bizde kesinlikle yasak. Stajyer öğrenciye böyle bir iş yaptırılamaz, bunu veren kişi işten ayrılır. Çalıştığı makineyi temizleyebilir ama yerleri silmek, kova taşıttırmak böyle bir şey yok. Onlar öğrenmeye geliyor, bizim onları eğitmemiz lazım. Fabrikada oldukları sürece onlara ne katabiliriz diye çaba gösterilmeli. Öğretmenleri olarak bunları dikkate alın, fabrikayla da paylaşın.”

ŞAKAR: SANAYİCİ OLMAK ÇOCUKLUK HAYALİMDİ
Kendisi de bir Meslek Teknik öğretmenliği eğitimi almış olan Elektra Elektronik Genel Müdürü Armağan Şakar, çocukluğundan beri sanayici olmak, bir şeyler üretmek ideali içinde olduğunu ve sonunda kavuştuğunu dile getirdi. Meslek Lisesi'nde okuyan, daha sonra Ankara'da Meslek Yüksek Teknik Öğretmenliği eğitimi alan Armağan Şakar, sözlerini şöyle sürdürdü: “İçinizden gelmiş birisiyim. Üniversiteyi bitireli 45 yıl oldu. 45 Yıldır da sanayinin içindeyim, üretiyorum, daha da üreteceğim ama bu süre içinde, İstanbul Sanayi Odası'nda da uzun yıllar meclis üyesi olarak görev aldım, hem iş hayatında hem eğitime katkıda bulundum.

“BİZ SİZE YARDIM ETMEYE HAZIRIZ, LÜTFEN BİZİ KULLANIN”
Yetişmiş eleman bulamadığımızdan şikayet ediyorduk. Milli Eğitim Bakanlığı ilk defa bu sene bize “Siz de gelin elinizi taşın altına koyun, hep beraber bu işin üstesinden gelelim” dedi. Çok güzel bir program başladı. Hala bugün en büyük sıkıntı yetişmiş teknik eleman bulamamak. Firmamda 150 kişiye yakın eleman çalışıyor. Üretim şeflerim, kalite kontrol elemanlarım maalesef meslekten yetişmiş elemanlar değil. Bulamıyorum. Büyük bir sıkıntı var. Başka meslekten mezun olmuş, meslek lisesi, lisans veya önlisans mezunu alıp, meslek eğitimi yaparak yetiştiriyorum ama zaman kaybediyorum. Hiçbir zaman bir meslek lisesi mezununun bakışıyla bakamıyorlar. Bu en büyük derdimiz. Bu proje başladığı zaman bu yüzden koşa koşa geldim. Ben de yardıma hazırım. İş yeri eğitimi vermeye hazırım. Öğrencilerinizin ulaşımına ben de destek olurum. Kapımız açık. Lütfen bizi kullanın. Biz size yardım etmeye hazırız. Bu memleketin en büyük eksikliği üretim. Üretmek için de iyi ve kaliteli elemana ihtiyaç var. Maalesef ki gençlerimizin hayali yurt dışına gitmek. Biz bu iyi elemanları yetiştirip yurt dışına gönderirsek, biz sanayiciler olarak ne yapacağız? Burada en büyük destek sizden gelecektir. Lütfen öğrencilerinizi bizim sanayimizde çalışmaya yönlendirin. Yurt dışını hayal etmesinler. Ülkemiz için üreterek çalışalım.”
Konuşmaların ardından öğretmenler, öğrencilerinin stajyerlik dönemlerinde yaşadıkları bazı sıkıntılara değindiler ve bazı önemli önerilerde bulundular. Mesleki Eğitim İş Birliği Projesi Yürütme Kurulu, sıkıntılarla ilgili iş yerlerinde gerekli incelemeleri yapacaklarını ve önlemlerin titizlikle alınacağını söyledi, öneriler de not alındı.

KOCABAŞ: AYNI ÖZVERİYİ ÖĞRETMENLERİMİZDEN DE BEKLİYORUZ
Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Hakan Kocabaş, yaptığı konuşmada şu sözlerine yer verdi: “Bizler sanayiciler olarak büyük bir özveriyle bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Bu özveri içinde öğretmenlerimizin de bulunması lazım. İstanbul Sanayi Odamızın bu projesi kapsamında dernek olarak idarecilerimiz ve öğretmenlerimizle bir araya geldik ve kararlar aldık. Okula kazanç sağlayacak bazı imalatlar yapmak da çok önemlidir. Buradaki öğrencilere burs vermek de çok önemlidir. Öğrenci, öğretmenleri sanayicilerle bir araya getirerek sanayi ile iç içe koymak da çok önemlidir. Biz sanayiciler ülkemiz için çalışıyoruz.

“ÖĞRETMENLERİMİZLE GURUR DUYUYORUM”
Silivri'nin çoğu şeyiyle gurur duyuyorum. Silivrili değilim, 15 yıldır burada yaşıyorum. En büyük gurur duyduklarım da siz öğretmenlerimizsiniz. Çok can sipahine çalışıyorsunuz. Ülkenizi, çocuklarınızı seviyorsunuz. Örneğin dernek olarak STEM projesi paydaşıyız. Öğretmenlerimiz gündüz ders veriyor, akşam çıkışta da ders almaya geliyor. Öğretmenlerimizle gurur duyuyor, tüm öğretmenlerimizle de gurur duymak isterim.

“SARTEN'LE GURUR DUYUYORUZ”
Sarten Ambalaj'ın yapmış olduğu iki tane projeye de yine biz dernek olarak kıvılcım attık. Ondan sonra Sarten bu işin içine girdi. Üyemiz olarak eğitime verdiği destekten dolayı gurur duyuyoruz. Arbor mesela bizim üyemiz değil, belki sadece öğrencilerden yararlanmak için bu projenin içinde olmak istedi. Biz SİAD olarak öğrencilerimizden yararlanmak değil, faydalı olmak için çalışıyoruz. İstanbul Sanayi Odası gibi büyük bir kuruluş bu işin arkasında ve çok başarılı olacak.

“EN ÖNEMLİ ŞEY TÜRKİYE'NİN KALKINMASIDIR”
Ülkemizin üniversiteler konusundaki projesini çok fazla desteklemiyorum. Bir sürü özel üniversite açıldı, eğitim kalitesi düştü. Çoğu insan çocuklarını üniversiteye götürmeye çalışıyor. Kendi paralarını ve zamanlarını harcıyorlar ama başarılı olamıyoruz. Herkes üniversitede okuyacak diye bir şey yok. Herkeste o kabiliyet de, bilgi de, özveri de yok. Çocuklar üniversiteye gidecek, biz sanayiye mi teşvik ediyoruz diye düşünmeyin çünkü burada en önemli şey Türkiye'nin kalkınması, insanların refah içinde geçinmesidir. Buna dikkat etmek lazım. Burada Meslek Liselerine, öğretmenlerimize çok büyük iş düşüyor.” Renginar SALİ

YORUM YAP