Kültürler buluşuyor

Kültürler buluşuyor

8.09.2014 10:47:15

Silivri Belediyesi ve Demokrasi Platformu öncülüğünde ilçemiz derneklerin katılımıyla 3-7 Eylül 2014 tarihleri arasında düzenlenecek olan Anadolu ve Rumeli Kültürleri Festivali tanıtım toplantısı dün yapıldı. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Çay Bahçesi’nde gerçekleştirilen toplantıya Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Silivri Demokrasi Platformu üyesi ve CHP Belediye Meclis Üyesi Süheyl Kırkıcı, Ağrı İli ve İlçeleri Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Alevi Kültür Dernekleri Silivri Şubesi, Bayburt Çerçi Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Bulgaristan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği, Erzurum Kültür ve Dayanışma Derneği, İstanbul Silivri Giresunlular Derneği, Gümüşhane İl ve İlçeleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Silivri Temsilciliği, Kars İli Kağızman İlçesi Çengilli Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Kastamonu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Muş İli ve İlçeleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Silivri Manastır Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği, Öz Zonguldaklılar Sosyal Yardımlaşma Derneği, Rizeliler Derneği, Silivri/Selimpaşa Malatyalılar Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği, Silivri Kuzey Kafkasyalılar Derneği ve Silivri Romanları Kültür ve Yardımlaşma Derneğidernek başkanları ve basın mensupları katıldı.

KIRKICI: GÜZEL BİR ÇALIŞMA İÇİNDEYİZ
Toplantının açılış konuşması Silivri Demokrasi Platformu üyesi Süheyl Kırkıcı yaptı. Kırkıcı, şöyle konuştu: "Katılımınızla böyle bir güzel tabloyu bir araya getirdiğiniz için çok teşekkür ediyorum. Silivri kenti burada şu anda. Dostluk ve komşuluk ilişkilerimizi birlikte paylaştığımız bu yörede bir araya gelerek daha da derinleştirdik. İlişkilerimizi daha da geliştirmek için güzel bir çalışma içindeyiz. Bir yılı aşkın süredir beraber planlıyoruz. Silivri’deki kent kültürünü geliştirmek için her türlü katkıyı sunmaya çalıştık. Çalışmalarla da güzelleştirmeye çalışıyoruz. İkinci üçüncü festivallerimize daha geniş bir katılımla kardeşlik ve hoşgörü yolumuza devam edeceğiz.”
Kırkıcı’nın ardından dernek başkanları söz alarak sürece ilişkin bilgilendirmede bulunarak, festivalle ilgili de taleplerini ilettiler.

IŞIKLAR: AYRIMI ORTADAN KALDIRACAĞIZ
Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, şöyle konuştu: "81 İlden temsilcileri olan bir ilçedeyiz. Birbirimizi tanımazsak,beraber diyalog içinde olmazsak hiçbir değerden bahsedemeyiz. Bizim kadar savrulan çok az millet var. Ama bir araya geldiğimizde dayanışma ve yardımlaşma içerisinde olmalıyız. Üzümün taneleri çok olabilir ama salkım bir tanedir, küçücük halıda milyonlarca ilmik vardır ama halı bir tanedir. Yanı başımızdaki ülkeye bir bakın, altı zenginlik, üstü sefalet. Ayrıştırmak için türlü türlü bahaneler uyduruluyor. Bir insanın aklına, becerisine, yeteneklerine, eğitimine, toplumuna ve çevresine yaptığı katkıları önemser hale geldikten sonra o insanın yücelmesini, başarılı olmasını ölçü olarak kabul edeceğiz. Belediye olarak bu festivali düzenlemeye kalkışınca da böyle bir şeyle karşılaştık.
Kendi kendime söz verdim, ayrımı ortadan kaldıracağız. Biz böyle yaşamıyoruz. Bunun acısını en çok Selanik göçmeni olarak kendim çektim. Silivri’de çarşıya bile inemiyorduk. Ne zaman ki Anadolu’dan göçler geldi, biz yerli olduk.

"GELENEKLERİMİZİ GÖZÜMÜZ GİBİ KORUMALIYIZ”
Birbirimizi geliştireceğiz ve kaynaşmayı sağlayacağız. Gelenek ve göreneklerimizi unutmayacağız, unutturmayacağız. Çocuklarımıza da öğreteceğiz. Bunları unutursak bizi bu coğrafyadan silerler. Kimliksiz, kişiliksiz, hafızasız kişilerin çoğalmasıyla bir toplumun sonu gelir. Silivri gibi Allah vergisi güzellikleriyle bilinen burayı korumalıyız. Çevremizi, topraklarımızı koruyarak gelecek nesillere taşımalıyız. Her yöre derneğimizin geleneklerini gözümüz gibi korumalıyız. Bunlar bizi var edecek, yoksa kopup gideceğiz,savrulup gidiyoruz. İlla fakirlikte mi buluşacağız? Zenginlikte buluşmayı hedeflemeliyiz. Önemli olan refahta eşit olmak. Fırsat ve imkanlara herkes yetişebilecek kadar açık olmalı. Kimse kimsenin ötekisi olmamalı. Elimden geldiğince buradaki yaşam kültürünü birleştirmeye, bütünleştirmeye, bir arada barış ve hoşgörü içinde sürdürmeye gayret ettim. Farklı düşünebiliriz, bu bizim zenginliğimiz. Herkes aynı şeyi düşünmeyebilir. Önce kendimizle,sonra toplumla barışacağız. Bunu mutlaka başarmalıyız.
Bu festivalin gerçekleşmesi için iki kez girişimde bulunduk, ama olmadı. Demek ki doğrusu böyleymiş. Demek ki birisi hazıra yapınca değil, sizler tutarsanız oluyormuş. Zenginliğimizi hep beraber avantaja çevirelim. Hepinize çok teşekkür ediyorum. Emeğinize sağlık. Güzel bir başlangıç yaptığımıza inanıyorum. Eksikliklerimiz de olabilir. Hatalarımızı birbirimize anlatarak, hoşgörü içerisinde olmalıyız. ‘Seven göz kusur görmez’ derler. Güzellikleri de hep beraber keşfedeceğiz. Tekrar herkese teşekkürler.”
Toplantı sonunda Silivri Belediyesi tarafından yaptırılan ve dernek isimlerinin yer aldığı formalarla Atatürk Anıtı önünde toplu resim çektirildi.

PROGRAM AKIŞI
Festival açılışı 3 Eylül Çarşamba günü saat 18.00’de Belediye önünden kortej yürüyüşü ile başlayacak. 18.30-23.00 saatleri arasında sergi alanlarının açılışı Boşnakbahçe mevkiinde yapılacak. Atatürk Meydanı’ndaki sahne programları saat 20.00’da başlayacak. Ağrılılar Derneği Halk dansları gösterisi, Ağrılılar Derneği Sanatçısı Ömer Serhatlı’nın sanne alması, Alevi Kültür Dernekleri Silivri Şubesi ve Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Silivri Temsilciliği, Tokat Hubyar Semah Gösterisi ve sanatçısı Tolga Sağ, Bayburt Çerçi Köyü Halk Dansları gösterisi ve sanatçısı Devran’ın sahnesiyle devam edecek ve Bulgaristan Göçmenleri Derneği Halk Dansları gösterisiyle son bulacak.

Renginar Sali

YORUM YAP